abakus2 17.10.03, 09:30 Jakie macie doświadczenia, czy często ponosicie konsekwencje kupowania kota w worku? Jeśli są dziewczyny, które znają temat, proszę, niech mnie wtajemniczą jak się to robi i na co zwrócić uwagę, czego unikać? pozdrawiam abak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donatta Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 09:46 Ja namiętnie kupuję i sprzedaję na Allegro. Można znaleźć wiele "skarbów" za korzystną cenę, tylko trzeba zachować zdrowy rozsądek. Nigdy nie zdarzyło mi się być oszukaną, choć mój mąż kupił płytę główną do komputera, która wbrew zapewnieniom - nie działała. Najlepszym sprawdzianem dla danej osoby są komentarze. Jeśli chcesz coś od kogoś kupić, wejdź najpierw na listę jego (jej) komentarzy i zorientuj się jaki mają charakter - raczej entuzjastyczny czy suchy? Czy ludzie, kórzy z ta osobą dokonywali transackji mieli jakies zastrzeżenia czy tylko chwalili? Wtedy bedziesz wiedziała na czym stoisz. Jeśli masz jakieś wątpliwości co do samego przedmiotu, który sobie upatrzyłaś, najpierw wyślij maila do sprzedającego i wypytaj o wszystko dokładnie, bo jak kupisz to już klamka zapadła - zwrotów nie ma. Generalnie nie kupuj bez zdjęć, a jeśli czaisz się na coś duzego i drogiego (typu wózek, TV, itp) lepiej wybierz tylko te oferty, które będziesz mogła obejrzeć osobiście. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, pisz na priva donatta@gazeta.pl, postaram się odpowiedzieć. Życze miłych zakupów na Allegro Donata Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_ani Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 09:54 hej ja też kupuję na Allegro zgadzam sie z poprzedniczką, na aukcji można kupic naprawdę niezłe rzeczy w rozsądnych cenach. udanych zakupów pozdrawiamy E&A Odpowiedz Link Zgłoś
abakus2 Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 10:28 Bardzo sedecznie dziękuję za szybki odzew. Właśnie przegryzam się przez zasady i upatrzyłam już "zwierzynę". Czy jeśli kupuje się kilka rzeczy od jednego sprzedającego, to ma jakieś znaczenie, czy np. można się potargować ) No to idę się logować Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 11:14 Z tym targowaniem, to pewnie nie bardzo, chociaż spróbowac można... Generalnie sprzedający płacą prowizję od kwoty, za którą sprzedali przedmiot więc pewnie nie będą chcieli ceny obniżać, tym bardziej, że przeciez ustalają cenę minimalną. Ale możesz potargować się co do opłaty za przesyłkę - jeśli kupisz więcej rzeczy sprzedający moze zgodzić sie na pokrycie kosztów przesłyki albo chociaż podzielenie się po połowie. Zresztą niekórzy zaznaczają to na stronie aukcji. Pozdrawiam i życze miłego licytowania Odpowiedz Link Zgłoś
aga173 Re: Czy kupujecie na allegro? 31.10.03, 22:00 UDAŁO MI SIĘ KUPIĆ BUCIKI BARTKA ZA 18 ZŁ. SUPER NIE ZNISZCZONE Odpowiedz Link Zgłoś
barbamama Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 10:41 Jestem na allegro codziennie - nałóg Tam ubrałam Maciusia, dziewczynkom tez sporo rzeczy juz kupiłam, jeszcze nie zdarzyło mi się trafić na oszusta, zresztą jest tam już kilka sprawdzonych przeze mnie allegrowiczów i najpierw tam zaglądam. Bardzo sobie chwalę zakupy i polecam. I zgadzam się z donattą zanim kupisz poczytaj komentarze. Pozdrawiam Barba Odpowiedz Link Zgłoś
beata32 Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 11:27 Kupujemy - podobnie jak porzedniczki - trzeba dobrze sprawdzić od kogo się kupuje - jakie ma komentarze, czy dużo sprzedaje. Jak do tej pory jesteśmy zadowoleni i nie zdarzyło nam się kupić 'kota w worku'. Pozdrawiam Beata32 Odpowiedz Link Zgłoś
lucasa Re: Czy kupujecie na allegro? 23.10.03, 17:25 ja nie kupuje na allegro, ale chcialam sie wlaczyc do rozmowy odnosnie komentarzy: moj brat na studiach namietnie kupowal i sprzedawal na allegro i mial setki super komentarzy (choc czasami sprzedawane rzeczy nie byly takie super jak to przedstawial w opisie), tak samo jak jego koledzy - a to dlatego, ze wystawiali sobie je sobie nawzajem, czesto tworzyli fikcyjne niki i niby to kupowali tylko po to aby sobie wstawic wiecej komentarzy... natomiast go brat zostal oszukany na allegro i kupil komorke, ktora nie dziala - nie napisal negatywnego komentarza osobie, ktora mu to sprzedala, bo jak powiedzial, ta osoba tez mu by sie negatywnym komentarzem odplacila... wiec jak widzicie, na komentarzach tez sie mozna przejechac... A Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_gosiah Re: Czy kupujecie na allegro? a kto sprzedaje? 17.10.03, 11:31 ja kilkakrotnie kupowałam - raczej dla siebie... pierwszy raz kupiłam uzywaną sukienkę i byłam potem załamana - teoretycznie opis sprzedawcy zgadzał się z tym, co dostałam, ale jakoś niezupełnie - tzn. romiar na etykicie ok, ale rzeczywistośc inna - rozciągnięte, albo jak w przypadku koszulki dla synka - sfilcowane.... to były moje początki, teraz jest juz lepiej... natomiast po raz pierwszy chciałabym coś sprzedać (bielizne damiskaą, ale nie dla ciężarnych, więc na edziecku nie mogę) i nie wiem jak to zrobić... może ktoś mnie poinstruuje? gosiah Odpowiedz Link Zgłoś
donatta jak sprzedawać na allegro 17.10.03, 19:38 Najpierw musisz dokonać aktywacji konta i otrzymać numer identyfikacyjny. W tym celu wchodzisz na odpowiednią stronę Allegro - odnośnik znajdziesz na stronie głównej (rejestracja)- i wypełniasz formularz, a Allegro na Twój adres przysyła kod aktywacyjny. Ja dostałam go już na drugi dzień, ale ja jestem z Poznania, a tu jest siedziba Allegro. Kod jest jednorazowy, potem już będziesz mogła korzystać z konta bez ograniczeń. Kiedy już dostaniesz kod i wpiszesz go, możesz wystawiać przedmiot na sprzedaż. Klikasz na zakładkę: "Sprzedaj" i postępujesz wg wskazówek. Najapierw wybierasz kategorię, potem ustalasz resztę. Opis powinien byc dokładny i rzetelny, najlepiej sprzedają się rzeczy ze zdjęciem. Pierwsze zdjęcie jest za darmo, za kolejne trzeba płacić. Ustalasz cenę i tu jest kilka opcji. Zawsze wybierasz cenę minimalną, tj, cenę, za którą gotowa jesteś sprzedać swój przedmiot. MOżesz wyjść od tej ceny, a możesz ją ukryć i zacząć np. od złotówki. Jeśli cena min. ustalona przez Ciebie wyniesie 20 zł, a wyjdziesz od 1 zł i nikt nie dojdzie do 20, wtedy nie masz obowiązku sprzedać przedmiotu. Mozesz skorzystać z opcji "kup teraz" i podać cenę, za kórą sprzedasz swój towar od ręki. Np wystawiasz towar za 20 zł na 10 dni, ale za 25 zł mozesz go sprzedać nie czekając na koniec licytacji. To wszystko jest opisane dokładnie, ale uważaj, bo niektóre opcje są płatne! Stronę mozesz ubarwiać zmianą czcionek i wprowadzaniem kolorów, w tym celu poczytaj poradnik sprzedającego dotyczący pisania w html-u. Za wystawienie przedmioru Allegro pobiera niewielką opłatę plus prowizję jeśli uda Ci się sprzedać towar. To też jest opisane na stronie Allegro. Zanim wybierzesz cenę, warto przejrzec inne, podobne oferty żeby zorientować się po ile takie przedmioty "chodzą". Może żądasz zbyt wiele, albo zbyt mało? raz w miesiącu Allegro wysyła na maila informację o konieczności uregulowania rachunku, podaje kwotę (masz to na swojej stronie) i nr konta. Jeśli nie zapłacisz w wyznaczonym terminie przysyłają upomnienie, a potem blokuja opcję sprzedaży. A jak nie płacisz w ogóle to pewnie Cię wyrzucają z Allegro, ale tego nie wiem Resztę chyba doczytasz, w razie wątpliwości, pytaj. Pozdrawiam i życzę udanych transakcji Donata Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_gosiah Re: Czy kupujecie na allegro? a kto sprzedaje? 17.10.03, 11:37 ja kilkakrotnie kupowałam - raczej dla siebie... pierwszy raz kupiłam używaną sukienkę i byłam potem załamana - teoretycznie opis sprzedawcy zgadzał się z tym, co dostałam, ale jakoś niezupełnie - tzn. rozmiar na etykiecie ok, ale rzeczywistość inna - rozciągnięte, kolor dosyć sprany, albo jak w przypadku koszulki dla synka - sfilcowane.... czyli krótko mówiąc tak jakbym kupiła coś na ciuchach i to kipskich....to były moje początki, teraz jest juz lepiej... natomiast po raz pierwszy chciałabym coś sprzedać (bielizne damską, ale nie dla ciężarnych, więc na edziecku nie mogę) i nie wiem jak to zrobić... może ktoś mnie poinstruuje? gosiah Odpowiedz Link Zgłoś
joana123 Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 12:15 hej,ja też prakyycznie ubieram moja Ole na allegro.a to z czego wyrosła- sprzedaje .W ten sposób mam kase na ciuchy.Oprócz komentarzy ważny jest też opis,czy jest szczegółowy.Natomiast Jeżeli towar rzeczywiście odbiega od opisu to najpierw staram dogadać sie ze sprzedajacym(zdarzyło misie to jeden raz)a jak to nie pomorze to wystawiam opine negatywna. Polecam zakupy na allegro.pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_i_werka Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 12:48 Kupuję duzo ubraek i zabawek.Mam kilku ulubionych sprzedawców których aukcje zawsze sprawdzam.Jak do tej pory jestem zadowolona.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
vaana Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 13:57 Ja do tej pory rowniez bylam entuzjastycznie nastawiona. Do wczoraj. Opowiem od poczatku, moze to ktorejs z Was w przyszlosci pomoze. Upatrzylismy z mezem wozek Graco VoyagerLux, sprzedajacym jest czlowiek z dluuuuga lista pochwal. Informacje dotyczace wozkow sa dosc wyczerpujace, opatrzone zdjeciami wiec wszystko powinno grac. Rozmawialismy ze sprzedawca na gg w celu dokladnego ustalenia szczegolow spotkania i ewemtualnej mozliwosci dokonania wyboru pomiedzy dwoma/trzema innymi typami wozkow Graco. W drodze kilkakrotnie kontaktowalismy sie telefonicznie z panem, bo dojazd byl dosc zagmatwany, wiec nasz przyjazd nie byl niespodzianka. Przyjezdzamy, jest ciemno, pan czeka przed budynkiem. No i pierwsza wiadomosc dla nas: niestety w pomieszczeniu, w ktorym sa wozeczki nie ma swiatla, wiec prosze z katalogu wybrac interesujacy was typ i ja zniose wozeczek. Nie bylismy zachwyceni ta propozycja, nalegalismy na zaprezentowanie nam towarow. Wchodzimy do ciemnego pomieszczenia, pan po namowach zaopatrzyl sie w latarke. Wszystko jest w kartonach, pan z braku czasu nie bedzie skladal zadnego wozka. Nastapilo oficjalne otwarcie pierwszego nowego kartonu z wozkiem, na ktory po dluzszej rozmowie sie zdecydowalismy. Wydawal nam sie w porzadku, chodz trudno to stwierdzic poniewaz byly to jedynie czesci, ktore nalezaloby poskrecac. Karton na wniosek sprzedawcy, zostal w jego pomieszczeniu, wozek w torbach foliowych wyjechal z nami. Zaplacilismy po namyslach i wrocilismy do domu. Wozek po zlozeniu na pierwszy rzut oka (nawet dosc wprawnego) wydawal sie byc identycznym z tym z katalogu (i zdjec w necie). Po 15 minutach dokladnych ogledzin okazalo sie, ze wszystko, co jest materialem jest zszyte niestarannie, jest mnostwo szpar (nawet 5-ciocentymetrowe), budka jest za waska w stosunku do stelaza, co sprawi ze deszcz i wiatr na pewno dostana sie do srodka, kolka pomimo blokad nadal sie kreca, dziecko posadzone w srodku niemalze siedzi na brzegu siedzenia, na zalaczonych fotkach dzidzius siedzi naprawde gleboko, materacyk w wozeczku zupelnie sie nie miesci i jest zszyty bardzo nierowno, roznice wynosza nawet ponad 1,5cm, sciaga sie w taki sposob, ze na glowke dziecka po prostu nie ma miejsca, podstawka pod nozki nie posiada firmowego napisu... Zapewniam Was, ze moglabym tak jeszcze dlugo wyliczac Natychmiast skontaktowalismy sie z panem, ktory stwierdzil, ze poniewaz katalog zawiera nieduze zdjecia, to my nie mozemy okreslic zadnych roznic w stosunku do tego, co kupilismy. Ostatecznie pan przyjmie wozek ale jesli to na pewno bedzie ten sam, ktory godzine temu kupilismy... Jestem w pracy, wozek czeka w samochodzie, pan wyznaczyl mi dwugodzinny przedzial czasowy, w ktorym mam sie zmiescic, chcac wozek oddac. Pojade, ale przyznac musze, ze nadmierne zaufanie do pochwalnych opinii na allegro jest bardzo niewskazane. Ten pan, jak sam przyznal sprzedal juz setki takich wozkow. Jak to sie stalo, ze tylko my jestesmy niezadowoleni? Nie wiem. Wiem natomiast, ze wozek, ktory pan oferuje na allegro nie jest tym samym, ktory pan sprzedaje. Staram sie byc obiektywna i powstrzymywac sie od komentarza do tego zdarzenia, lecz musze powiedziec, ze mamy z mezem wrazenie, jakby wozki te byly szyte przez chalupnikow. Byc moze stad wlasnie tak wielka roznica w cenie. Tyle moich doswiadczen, pozdrawiam serdecznie, zyczac milszych niespodzianek. Odpowiedz Link Zgłoś
libra.alicja Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 14:25 vaana napisała: > Staram sie byc obiektywna i > powstrzymywac sie od komentarza do tego zdarzenia, aż się prosi o negatywny komentarz! Odpowiedz Link Zgłoś
dorotadu Re: Czy kupujecie na allegro? 22.10.03, 15:22 Nie zastanawiaj sie tylko smaruj baaardzo negatywną opinie może to kogoś pomoże w wyborze. Podejrzewam, że to była podróbka. Odpowiedz Link Zgłoś
nulka2 Re: Czy kupujecie na allegro? 22.10.03, 16:18 Coś mi się wydaje, że to ten sam człowiek, który i mnie zrobił "w konia". Nazwisko na F. w nick'u dwie 7? Tez kupiłam wózek, akurat był oryginalny ale bez gwarancji - miała być, niesprawne części, którymi reguluje się wysokość rączki, koło "pusczało" powietrze 3 godziny po napompowaniu. Z gwarancji sie wykpił, gdy nie dawałam za wygraną zaczęło się traszenie kimś pod moim domem, wulgaryzmy... Napisałam do Allegro i miał zawieszone konto. Poza tym dużo kupuję, dużo sprzedaję i mimo incydentów, które się zdarzaja jak wszędzie jestem bardo zadowolona. Ostatnio np. kupiłam półkę opd klawiaturę za 30 zł nową! firmową, do której tylko żelowa nakładka w Polsce kosztuje 80 zł, a cała klawiatura ok. 200 zł, więc okazje naprawdę się super zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
marudzik Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 17:24 Ja raczej kupuję od osób z mojego miasta, żeby obejrzeć przed zapłatą daną rzecz (a z W-wy jest sporo ofert) i dotychczas byłam zadowolona. Jednak mój mąż miał niezbyt miłe przygody, na szczęście był to drobny zakup. Chodziło o nowe firmowe słuchawki do komórki. Sprzedawca wysyłał kilka razy na swój koszt i niby był uprzejmy, jednak towar za każdym razem był wadliwy (ślady używania a towar miał być nowy, zdecydowanie różna głośność słuchawki prawej i lewej, za krótki kabel). Najwyraźniej była to podróbka. Mąż miał już dość i zaakceptował to, że nie może trzymać komórki w kieszeni i rozmawiać przez słuchawki (za krótki kabel, w tych o różnej głośności był o kilkanaście cm dłuższy). Miłe zachowanie sprzedawcy i chęć kolejnej wymiany słuchawek nie pozwalały na negatywny komentarz, ale oczywiście w pozytywnym komentarzu znalazła się informacja o wadliwym towarze. Jednak niechęć do kupowania "kota w worku" pozostała. Marudzik Odpowiedz Link Zgłoś
mariajolanta1 Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 18:12 Ja kupiłam trochę rzeczy głównie ubranka i zabawki dla Magdy. Jak narazie nie było żadnej wpadki (odpukać).Udało mi się wylicytować trochę fajnych i za do przyjęcia sumę rzeczy dla baby born. Ja również sprzedaję...są to ubranka po Magduli. Mariola Odpowiedz Link Zgłoś
robszym Re: Czy kupujecie na allegro? 17.10.03, 19:58 Oj tak... W zeszłym tygodniu mąż kupił telewizor, wczoraj dvd, a dziś dzwonił, że z pracy jedzie jeszcze odebrać aparat fotograficzny. Mam nadzieję, że po tej serii zakupów nastąpi dłuższa przerwa. Przy zakupach na większe kwoty, zawsze towar oglądamy osobiście, przeglądamy oferty z naszego miasta. Takie rzeczy jak akwarele, akcesoria do komputerów często odbieram od listonosza. Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Czy kupujecie na allegro? 20.10.03, 13:20 A co oznaczają te gwiazdki przy sprzedających i kupujących? I kolory tych gwiazdek ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: Czy kupujecie na allegro? 20.10.03, 13:45 jagasz napisała: > A co oznaczają te gwiazdki przy sprzedających i kupujących? I kolory tych > gwiazdek ? > Pozdrawiam to jest informacja ile ktos ma pozytywnych komentarzy, kliknij na taka gwiazdke i wyswietli Ci sie legenda gwiazdek. Odpowiedz Link Zgłoś
anetark Re: Czy kupujecie na allegro? 20.10.03, 15:04 Oj tak kupuję )ale przede wszystkim od jakiegoś czasu sprzedaję ,rzeczy dziecięce i zabawki firmowe9mam koleżankę w USA , która przysyła mi paczki raz w tygodniu,inna z Niemiec i ja też właśnie wróciłam z Austrii gdzie pokupowałam super ciuszki do sprzedania )poza tym sprzedaję w niedzielę na tzw Placu Żydowskim w Krakowie )Bardzo się z tego cieszę , bo przynajmniej zarobię siedząc w domu tyle,że nie musze myśleć o pójściu na razie do pracy i jestem z Julką,tak więc takie zajęcie polecam każdemu,mam stałych klientów , którzy zamawiaja u mnie ubrania tej i tej firmy i oni są zadowoleni i ja )POLECAM AnetaRK Odpowiedz Link Zgłoś
elmira_k Do AnetaRK 20.10.03, 23:40 Anetko jaki masz nick na allegro? Albo podpowiedz jak cię można tam znaleźć.Ja też chętnie kupuję na aukcjach więc może będę twoją klientką Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
anetark Re: Do AnetaRK 21.10.03, 20:21 elmira_k napisała: > Anetko jaki masz nick na allegro? Albo podpowiedz jak cię można tam znaleźć.Ja > też chętnie kupuję na aukcjach więc może będę twoją klientką > > Ewa Ewo dokładnie taki jak na edziecku AnetaRK ))pozdrawiam Aneta P.S.i oczywiscie polecam swoje aukcje Odpowiedz Link Zgłoś
mamajul Re: Czy kupujecie na allegro? 20.10.03, 18:48 a ja przestałam kupowac na allegro. kupowałam głównie ubranka, ale gdy zaczęłam odwiedzać ciucholandy z ubrankami dla dzieci- wyszło mi, ze swietne ubranka mogę kupić duzo taniej niz na allegro. a przecież na allegro b. czesto są to też uzywane ubranka spowadzone z zachodu. Więc jest to dla mnie duzo b. proste i opłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
rugatek Re: Czy kupujecie na allegro? 21.10.03, 01:12 Dziewczyny a jak jest z perfumami. Pochwalcie rzetelnych sprzedawców. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Czy kupujecie na allegro? 21.10.03, 11:02 Też chciałam sięspytać o perfumy, czy to jest pewne źródło? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zyna Re: Czy kupujecie na allegro? 22.10.03, 14:32 Cześć! Widzę, że dużo z Was kupuje na allegro. Ja też bym chciała, ale trochę się boję. Czy mogłybyście podać na priv sprawdzone nicki osób które są w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
zyna Re: Czy kupujecie na allegro? 22.10.03, 16:16 No fakt, podstawowe pytanie) Interesują mnie głównie rzeczy dla dzieci (ubranka, zabawki itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_mama_krzysia Re: Czy kupujecie na allegro? 22.10.03, 14:46 Ja kupuję sporo i przekonałam się, że większości wypadków warto sprawdzić cenę danego produktu w sklepie realnym lub wirtualnym; nie znaczy to oczywiście, że na allegro nie trafiają się świetne okazje, są jednak liczne przypadki ewidentnego naciągactwa; dotyczy to szczególnie płyt DVD, CD i kaset wideo; parę dni temu omal nie kupiłam płyty DVD z filmem o "Traktorku" za jedyne 40,00, postanowiłam jednak sprawdzić, ile płyta kosztuje w sklepie, gdzie ku swemu zdumieniu ujrzałam cenę 26,00; Podobnie jest z klockami lego - ja porównuję ceny z allegro z cenami w sklepie internetowym i wielu wypadkach te z allegro okazują się dosłownie o kilka złotych niższe, a przecież kupując w sklepie zawsze mogę towar oddać, reklamować, itp. bardzo nieufnie należy traktować zapewnienia, że towar jest nowy i w folii: po odebraniu przesyłki okazuje się, że folia jest założona domowym sposobem... Na pewno trzeba bardzo uważnie czytać opis i zadawać sprzedającemu wszelkie pytania, jakie przychodzą na myśl - zresztą kontakt przed sfinalizowaniem transakcji baardzo dużo mówi o sprzedającym; Warto też policzyć dokładnie ile wyniosą koszty zakupu - przesłanie pieniędzy + przesyłka pocztowa - może być tak, że za okazję za 10 zł zapłaci się w sumie 20,00, co już niekoniecznie jest okazją. Na koniec pozytywnie: na pewno warto polować na aukcje bez ceny minimalnej, na które nie ma chętnych - można kupić fajne rzeczy za złotówkę Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ela1975 Re: Czy kupujecie na allegro? 22.10.03, 20:34 Ja mogę się podzielić informacją o perfumach. Miałam urodziny więc poprosiłam męża aby dał mi kwotę i ja sobie coś kupię na allegro. Pierwszy krok sprawdzanie komentarzy i szukałam w tych opisach czy towar jest oryginalny a wszyscy tylko pisali że sprzedawca godny polecenia i nic więcej. Kupiłam 30ml wody Poeme za dość niską cenę. Paczka przyszła szybko ale towar pozostawiał tyle do życzenia, że trudno wszystko tutaj wymienić a przede wszystkim zapach (jak na bazarku). Odpisałam panu grzecznie i poprosiłam o zwrot pieniążków i sprawę załatwiłam. Następny zakup tych samych perfum - 50ml tylko cena dwa razy większa ale wcześniej wysłałam maila z pytaniem o oryginalność produktu. Teraz jestem zadowolona bo dostałam to co chciałam ale do dzisiaj nie mogę zrozumieć jak ludzie płacili 70pln za "podróby" i do tego wystawiali pełne zachwytu komentarze. Pozdro ER Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: Czy kupujecie na allegro? 24.10.03, 16:39 Hej, Ja raczej nie kupuję, po dwóch nieudanych transakcjach zraziłam się: raz spodnie wyrzuciłam do śmieci (dobrze, że tylko 10 PLN), drugi raz chłopak po dwóch tygodniach nie miał towaru wylicytowanego na "kup teraz". Ja zawsze staram się dokładnie opisać rzecz (łącznie z wadami!!) i tego bym oczekiwała od innych. Można obejrzeć moje aukcje, mam nick taki sam jak tu - Olaj: www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=225808 Jeszcze jedno - zwróć uwagę, jak długo ktoś jest zarejestrowany na allegro, taki info się wyświetla przy nicku. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
mamamoni Re: Czy kupujecie na allegro? 02.11.03, 21:08 Ja najpierw kupowałam, głównie ciuszki dla dziecka. Jest kilku naprawdę fajnych sprzedawców. Nigdy się nie nacięłam. Potem sprzedałam parę rzeczy, m.in. po córci. Generalnie sugeruję się gwiazdkami i komentarzami. Ostatnio zastanawiam się nad perfumami, ale nieco się boję... to co innego niż ciuszek za parę zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kajan13 Re: Czy kupujecie na allegro? 24.10.03, 17:24 ja natomiast zauważyłam,że niektóre ceny (wywoławcze) są nawet wyższe niż w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: Czy kupujecie na allegro? 25.10.03, 08:35 oj -są, i to dość często; dziś np zobaczyłam plastikowe krzesełko, [twój maluch musi je mieć] w cenie 10 zł- ja za takie samo w sklepie zapłaciłam 4 zł pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
ewis Re: Czy kupujecie na allegro? 25.10.03, 17:54 Ja ostatnio kupowałam troche ciuszków dla mojej córeczki i - niby wszystko zgodnie z opisem, ale sukienka H&M na 104 cm w rzeczywistości ledwo nadawałaby się na niemowlę (metka była na pewno oryginalnie wszywana więc pewnie sukienka zbiegła sie w praniu, a sprzedawał dalej jako na 104 cm. Kurtka firmowa na 98 cm w rzeczywistości była dużo mniejsza i miała jakiś taki felerny krój, że się źle układała (Ewa miała ją na sobie raz). Poza tym kupiłam jeszcze parę innych ubranek na allegro, ale wszystko bez rewelacji po bliższym obejrzeniu (choc teoretycznie zgodnie z opisem), więc póki co nie mam zamiaru nic więcej kupować. I jeszcze o komentarzach: ja nie pisze żadnego komentarza, gdy coś mi sie nie podoba, ani negatywa ani nawet neutralnego stosując zasadę, że jak nie mam nic miłego do powiedzenia to nie mówię nic. Wiem, że to w przypadku allegro nie do końca dobrze, ale tak po prostu mam. Czyli też nie do końca sugerujcie się komentarzami, bo może nie wszyscy wystawiają negatywy. Kupiłam za to trochę sprzętu komputerowego i kosmetyków i jestem bardzo zadowolona. Tu sugeruje się "super sprzedawcą" i w ogóle bardzo duuuuużą ilością dobrych opinii. kasia, mama ewiorka (ur.22.10.2001) i malorka (~22.01.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Czy kupujecie na allegro? 27.10.03, 14:34 No proszę, co człowiek, to opinia. Ja na Allegro kupuję tylko "nowe z metkami" rzeczy, zawsze biorąc pod uwagę koszty przesyłki, stąd nieraz rezygnuje z tych aukcji, które są wątpliwe okazyjnie. Ostatnio kupiłam Madziorowi fajowy kombinezon Quadrifolio, rewelacja, nowiutki, nawet z kosztami wysyłki kosztował mnie mniej niż w sklepie. Bezustannym polem buszowania jest dla mnie dział księgarski, pare razy trafiłam tam na prawdziwe białe kruki, książki, na które nie byłam w stanie trafić w antykwariatach, nawet w tak antykwarycznym mieście jak Kraków. Natomist co do kosmetyków- zgadzam się z tymi osobami które twierdza że większość kosmetyków na allegro to podróbki. Zwłaszcza pachnidła - te niby od dłuzników, ze zlikwidowanego sklepu - ewidentne tureckie fałszywki, choc dobrze zrobione. Fakt że dziewczyny polecają sobie sprawdzonych sprzedawców, ale co mi po tym, skoro sprawdzeni sprzedawcy z reguły nie maja tego co szukam.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: Czy kupujecie na allegro? 27.10.03, 23:00 Właśnie przeglądałam allegro i postanowiłam napisac, bo mi >szczęka opadła< jak zobaczyłam okazję. Ktoś wystawił czek do zrealizowania w chicco przy zakupie jednego z czterech modeli wózków.Czek o wartości 100zł chce sprzedać za połowę, czyli 50zł-fajnie, tylko te czeki dodawane są do listopadowego DZIECKA-czyli kosztują ok 6zł z gazetą i płytą z bajkami. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Czy kupujecie na allegro? 28.10.03, 13:00 Wow, to lepsze wobec tego niz to plastykowe krzesełko niezbędne dla twego dziecka (powyżej). Ja z najlepszych rzeczy na aukcji trafiłam na... hodowle muszek owocówek, przy czym sam autor nie wiedział do czego mogą być potrzebne... Odpowiedz Link Zgłoś
franticho Re: Czy kupujecie na allegro? 29.10.03, 13:55 ja też jestem nałogowcem aż się mąż ze mnie śmieje, ale dzięki temu synek ma naprawde cudne ciuszki i tylko buty kupujemy w sklepie, choć przyznam, ze dla siebie kupowałam z powodzeniem adidasy na allegro. na początku tak, jak poprzedniczki radze się rozejrzeć, bo jest kilku oszustów, naciągaczy i innych nieuczciwców, ale w większosci w mojej ulubionej, czyli ubrankowej dziedzinie ludzie bardzo się starają. ciuszki są często wyprasowane i czyściutkie, no i duuużo taniej niż w sklepie (np. doskonała amerykanska odzież firmy gap, która się po prostu nie niszczy). jak chcesz, to na priv podam, kto nigdy mnie nie zawiódł i moge polecić w ciemno,piszcie tylda@poczta.onet.pl marta (franticho - taki sam nick na allegro) Odpowiedz Link Zgłoś
dzidecka Re: A ja bym chciała cos sprzedać... 02.11.03, 13:06 mam kilka kosmetyków do sprzedania ale nie rozumiem tych wszystkich płatności. dziewczyny pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś
rysia_mama_wiktorka Re: Czy kupujecie na allegro? 02.11.03, 23:03 Ja i kupuję i sprzedaję. I moim zdaniem oprócz sprawdzenia komentarzy danej osoby to należy przede wszystkim sprawdzić ceny w sklepie. Koniecznie!!! Obserwujemy z mężem bardzo dużo aukcji z zabawkami, ubraniami i bardzo często jest tak, ze cena wyjściowa jest dość atrakcyjna ale po paru dniach robi się wręcz zabójcza, najczęściej dzieje się tak z zabawkami lego/ w tej chwili jest aukcja samochodu strażackiego gdzie cena jest już 70 zl, gdzie cały zestaw strazy pożarnej taki średni można kupić za podobne pieniądze./ Bardzo często ubrania firmowe dziecięce owszem i firmowe ale sprzed dobrych pięciu lat albo i lepiej a cena wyrzucona jak prawie za nową rzecz. My na allegro kupilismy ostatnio aparat cyfrowy ale najpierw dokładnie posprawdzaliśmy co dana osoba sprzedaje. Akurat w naszym przypadku okazło się, że ta osoba sprzedaje praktycznie tylko aparaty cyfrowe i ma tylko poztytwne komentarze, także wiedzielismy, że aparat będzie nowy i rzeczywiście tak było. Mój mąż również kupił dla swoich rodziców magnetowid i jeszcze jakiś sprzęt audio i zawsze starał się wybierać takie osoby sprzedające, które się tymi rzeczami specjalizują i tym sposobem wybrał dwie hurtownie i wszystko przebiegło super. Ale mielismy ostatnio taką sytuację, że nie bylismy do końca pewni czy za wysłane pieniądze otrzymamy to co zlicytowaliśmy. Osoba ta zasypywała nas mailami po dosłownie parę wyrazów. Wyglądało to jak jeden mail tylko podzielony na malutkie kawałeczki, a ostatni mail otrzymany od tej osoby po jakiś 3 godzinach od końca aukcji był: "gdzie są moje pieniądze??" Na szczęście wszystko skończyło się dobrze i ta osoba otrzymala od nas nawet opinie pozytywną ale bardzo powściągliwą. Także ja wszystkim polecam allegro jako dobrą zabawę Acha w tej chwili sprzedaję perfumy, których sama nie uzywam a takowe dostałam sprzedaję jako paipa, pozdrawiam wszystkie mamy allegrowiczki Paulina mama Wiktorka Odpowiedz Link Zgłoś
agnesp76 Re: Czy kupujecie na allegro? 03.11.03, 11:45 A czy możesz podać użytkownika, od którego kupiliście aparat cyfrowy? Też się przymierzam do zakupu i chętnie sprawdzę ofertę waszego sprzedawcy - dobrze jest mieć kogoś poleconego. Odpowiedz Link Zgłoś
rysia_mama_wiktorka Re: Czy kupujecie na allegro?-do agnesp76 03.11.03, 22:31 sprzedawca od którego kupiliśmy aparat to Firefighter. Ma on orginalny sprzęt prosto z Japonii i tu niestety jest pewnien problem, bo brak jest oczywiście gwarancji no i instrukcja była dla nas wielką zagadką, bo tylko po japońsku. Ale instrukcję juz mamy po polsku także to nie problem, a gwarancja no trudno w sumie ceny są o jakieś 30% niższe niż w sklepie także coś za coś pozdrawiam, Paulina mama Wiktorka Odpowiedz Link Zgłoś
jagodziana Re: Czy kupujecie na allegro? 03.11.03, 14:29 ja tez cos napisze, chciaz doswiadczenia nie mam ale to co zobaczylam na pierwszy rzut oka to sie chetnie podziele. Ogladalam nowe ciuszki niby nic nie mialam do zarzucenia, wszystko sprawdzone, komentarze itp. I jakiez bylo moje zdzieiwnie jak bedac popoludniu w sklepie znanej sieci hipermarketow zobaczylam te same rzezcy co u jednej dziewczyny na allegro. Nie to by bylo dziwne gdyby nie ta reklama i cena ( francuski ciuszki, nowe z metkami) Francuskie to moze, ale z markety i za dwa razy tyle. Strasznie mnie to ruszylo i nie zagtladam. Dodam, że dziewczyna miala same pozytywy i po ilosci gwaiazdek zwykla z niej handlara - ale jak ktos nie ma dostepu do marketu i chce za to zaplacic to jego sprawa. Po przecenech (ten sam okres- jak na pare wejsc to sporo) to wogole tam sie roi od okazji. Tylko w sklepie mozna taniej kupic. To napisze - chodzi o podroby na Allegro - i nie o perfumy ale o ubranaka. Moja znajoma kupila sukienke Chicco i co poza naszywka chicco nic nie mniala z ta firma nic wspolnego. Ja zagladam czasami do orginalnego sklepu i jak zobaczylam ta sukienke to od razu bylo widac ze to jakies podejrzane. Tylko dlaczego trzeba placic za byle co 50 zł. Ale dlugo by tu pisac. ja nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
agunia38 Re: Czy kupujecie na allegro? 03.11.03, 14:47 na allegro można sie nieźle naciąć. nie radze kupowac tam perfum ani kosmetyków, zazwyczaj to podróbki. ostrzegam także przed kupowaniem kompueterów, oprogramowania i tak dalej. ubranka dziecięce, książki - mniej ryzykowne. ilośc opinii i staż na allegro o niczym nie świadczą, działa to na zasadzie "ja tobie pozytywa, ty mi pozytywa". polecam zakupy na ebayu, tam sa naprawdę superokazje, a i serwis jest bardziej zaintersowany dbaniem o swój prestiż i podróby rzadko się trafiają. włascicielom allegro to zwisa i powiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
rysia_mama_wiktorka Re: Czy kupujecie na allegro? 03.11.03, 22:46 Oczywiście, ze na allegro można się naciąć ale właśnie dziewczyny trzeba nie tylko sprawdzać komentarze, bo tak jak i ja dałam pozytywny komentarz tej handlarze o której pisała koleżanka wyżej. Dziewczyna jest wyjątkowo obłudna ale no ale cóż już się stało natomiast co do samej jakościu ciuchów od niej nie mam zastrzerzeń. Jeżeli coś chcemy kupić to zawsze trzeba sprawdzić ceny podobenj rzeczy lub takiej samej rzeczy w sklepie. Bo same licytowanie się jest bardzo wciągające i czasami robi się to w zasadzie dla sportu, żeby być lepszym od kogoś i go przelicytować Również nie spotkałam się z tym, żeby rzeczy były podróbami ani razu. Wręcz byłam parę razy bardzo pozytywnie zaskoczona. Kupiłam nowe piżamki topolino, spodnie H&M ze Snoopim za naprawdę nie wielkie pieniądze, mój mąż sporą liczbę książek, płyt DVD i sprzętu Audio i nigdy nie było żadnych problemów acha i jeszcze mój mąż namiętnie kupuje modele samochodów, które trudno zapakować, zeby dotarły całe ale ludzie zawsze się starają, żeby wszystko dotarło w stanie nie naruszonym. Także moim zdaniem nie jest tak źle, tylko trzeba bardzo dokładnie sprawdzać co np, dana osoba sprzedaje. Jeżeli sprzedaje tylko ciuszki używane lub nowe w ilościach hurtowych to znaczy że mamy do czynienia z handlarzem u którego prawie nigdy nie jest tanio. I jeszcze co do perfum to właśnie dzisiaj sprzedałam dwa flakoniki orginalnych perfum, czyli nie tylko podróby krążą na allegro Dziewczyny nie jest tak źle na allegro tylko sparwdzajcie na ile to możliwe, z kim macie do czynienia. Wyślijcie maila z zapytaniem do danej osoby o np. dokładne wymiary i zobaczcie czy dostaniecie maila z dokładnym opisem, czy też jakieś wymiary na odczepnego czy w ogóle nic. To też o czymś świadczy. Trzeba koniecznie spróbować wybadać daną osobę i oczywiście zaryzykować Także ja ze swojej strony polecam i zyczę udanych transakcji. Paulina mama Wiktorka Odpowiedz Link Zgłoś
strega Re: Czy kupujecie na allegro? 12.11.03, 13:51 Witajcie Ja kupuje na allegro zazwyczaj miniaturki perfum, mozna trafic ciekawe egzemplarze. Jeszcze nigdy nie trafilam na podrobki, czy nieuczciwych sprzedawcow. Ale moja siostra kupila niesprawny telefon komorkowy,mimo zapewnien, ze dziala. Na szczescie nie bylo problemu ze zwrotem. Mam ulubionych sprzedawcow i to od nich zazwyczaj kupuje,ale slyszalam o wielu przekretach,np.sprzedajacy z samymi negatywami.Niestety, zawsze istnieje ryzyko, ze cos bedzie nie tak,ale nie moge sie powstrzymac, gdy widze jakies fajne perfumy. A duzych bym nie kupila, wolalabym w sklepie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś