mamaemmy 09.10.08, 00:22 Lubicie?Słuchacie?Śpiewacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: Szanty :) 09.10.08, 00:25 Lubicie i macie baaardzo dużo na twardym dysku. I śpiewacie oraz gracie na flecie prostym DDD I cały czas planujecie kupno gitary (bo stara uległa dezintegracji) i nie możecie się zebrać. I czasem słuchacie stacji szantowej na polskastacja.pl ;> Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Szanty :) 09.10.08, 00:40 Uwielbiam I śpiewam! Zdecydowana faworytka - "Szanta dziewicy" Ale tak na serio, to nawet nie umialabym wybrać jednej ulubionej, za dużo ich mam. Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: Szanty :) 09.10.08, 08:48 MOja chyba też i pieśn wielorybników i jeszcze kilka innych, rzeczywiście ciężko wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1234 Re: Szanty :) 09.10.08, 08:55 namiętnie i manaikalnie. A już dziecko pobiło wszystkich- 1300km w samochodzie i tylko szanty. Ostatni hit to "Cztery piwka na stół".... Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Szanty :) 09.10.08, 00:51 Kochamy. Spiewamy! Chodzimy na koncerty... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Szanty :) 09.10.08, 08:58 Lubie, ale nie wielbie. Najchetniej sluchane/spiewane przy okazji jakichs ognisk/imprez. Slucham czasami, bo musze - moj maz uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
nadrugiemiania oooo emma!! 09.10.08, 09:27 Nawet ci odpowiem na twój watek i na temat!!!bardzo lubie szanty, wręcz uwielbiam.Mam mnóstwo szant na płytach.Poza tym jakies 9 lat temu miałam swój zespół i nawet wygrałam konkurs szantowy , który odbywał sie w Koninie.Śpiewałam piosenkę "mewy białe mewy..". Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Szanty :) 09.10.08, 09:49 Nie lubię i nigdy bym sobie nie kupiła np. płyty z szantami. Ale ... byłam latem na Mazurach, w cudownym miejscu, w hotelu wieczorem był koncert szantów. Sala była pełna ludzi, którzy przypłyneli na ten koncert łodziami, wszyscy znali teksty piosenek, wszyscy na sali śpiewali, dzieci tańczyły na środku sali, wiele osób się znało, najwidoczniej od lat w to miejsce przypływają. Było super. To jednak kwestia atmosfery, knajpy, wakacji. Sama muzyka taka sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Szanty :) 09.10.08, 09:55 Uwielbiam szanty i uwielbiam Mazury Szant moge słuchac cały rok Ulubione to Samanta i Wypijmy za rejs i wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: Szanty :) 09.10.08, 10:01 Niestety, wyłamię się. Mam uraz z czasów liceum do szant i poezji śpiewnej. Takiego skupiska (jak na koncercie) chudych chłopaków we flanelowych koszulach i z długimi tłustymi włosami w życiu nie widziałam Ale jakby mnie ktoś zabrał na koncert, gdzie są dobrze wykarmieni, krótkowłosi wikingowie, kto wie Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Szanty :) 10.10.08, 20:57 oj takich klimatów to ja też nie znoszę, ale szanty lubię, bo mam super wspomnienia z rejsów (niezwiązane z flanelowymi koszulami ) Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Szanty :) 09.10.08, 10:23 slucham i spiewam a w komputerze leci szanty 24 stacja najbardziej lubie te tradycyjne, sami faceci a capella. Reszta- zalezy sa takie ktore mnie chwytaja za serce (jak timeraire) czy kojarza mi sie z pewnymi okolicznosciami (znow sie bedziemy wloczyc po jeziorach). Z powodow towarzyskich usiadlam kiedys z kolezanka i spiewnikami z festiwali shanties z ostatnich 15 lat. W tym najnowszym jest kilka, ktorych zupelnie nie znam, nawet ze slyszenia. W starszych sporadycznie nie potrafie zanucic. A przy ognisku i tak lubie najbardziej ten szarzejacy swit i "we wtorek w schronisku po sezonie" oraz inne horylki i bukowiny Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Szanty :) 09.10.08, 15:03 ooooooooo, horylke to i ja uwielbiam z zespołów to chyba najbardziej lubię Mechaników, a z piosenek to duuuuuuużo np. Mona, Przechyły, Dziki włóczęga, Green Horn, pijmy za tych co poszli na dno, kobiety z portu, i wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Szanty :) 10.10.08, 13:54 i jeszcze Wielorybnicy Grenlandzcy, jak mogłam o niej zapomnieć <wow> Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: Szanty :) 09.10.08, 10:26 Nie lubiłam dopóki nie poszliśmy na szanty dla dzieci w wykonaniu zespołu Johny Roger. Teraz cała rodzina uwielbia szanty, a moje dzieciaki są największymi fankami zespołu www.johnyroger.com.pl/ Grają dla dzieci w każdą niedzielę o 13.00 w Contrast Cafe w Gdyni. Dzieciaki mogą śpiewać do mikrofonu, grać na swoich instrumentach, tańczyć i szaleć ile wlezie. Jak ktoś ma blisko, to polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Szanty :) 09.10.08, 10:48 Lubię, choć nie słucham. Szanty stanowią dla mnie wspomnienie wczesnostudenckich wyjazdów na żagle, kiedy to śpiewaliśmy je do upadłego. Znam kilka na pamięć i śpiewam, gdy mnie najdzie. Na przykład "Pożegnanie Liverpoolu" ("Żegnaj nam, dostojny stary pooorcie..."), jak gdzieś wyjeżdzam Odpowiedz Link Zgłoś
miranda3 Re: Szanty :) 09.10.08, 14:28 Lubie Za czasow studenckich co roku chodzilam we Wroclawiu na szanty do WFF, taki weekendowy maraton, chyba jedna z fajniejszych imprez na jakie chodzilam. A najbardziej lubie " hiszpanskie dziewczyny" i "gdzie ta keja", zawsze mi to w duszy gra jak mam ochote wziazc plecak i ruszyc przed siebie --- Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Szanty :) 09.10.08, 14:33 "gdzie te sznurki od tych wszystkich szmat"..oj lubię..a ile z tym wspomnień.. Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: Szanty :) 09.10.08, 19:14 w tym roku też byłam . Ale wolę koncertowo niż z płyt. Odpowiedz Link Zgłoś
kasulka79 Re: Szanty :) 09.10.08, 14:38 Oj lubimy ))) szanty = tyle miłych wspomnień W prawdze nie słucham, bo płyt nie posiadam ale śpiewam jak szalona na każdym ognisku i każdej imprezie gitarowej ... Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: Szanty :) 09.10.08, 15:28 Lubimy, słuchamy, śpiewamy i staramy się dzieci zarazić na szczęście łatwo idzie Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Szanty :) 09.10.08, 15:48 Lubimy! Śpiewamy, nawet kołysanki czasami do snu śpiewam w wersji szantowej mojemu pierworodnemu;D (Shenandoh... ty wielka rzeko... ) Na koncerty pomykałam co tydzień kiedyś, przed urodzeniem dziecka. No, na zmianę z wizytami w paru innych knajpach bluesowo-jakichś tam Odpowiedz Link Zgłoś
inia33 Re: Szanty :) 09.10.08, 16:42 lubimy... kilka konkretnych zwłaszcza, związanych (jak u większości) z dawnymi, szalonymi latami-imprezy, żagle, ogniska, gitary, góry... oj, działo się, aż mi się łezka zakręciła... Odpowiedz Link Zgłoś
gorgolka nawet moje dziecko lubi 09.10.08, 18:33 i czasem podśpiewuje i mąż ulubioną ma swoją fają ferajnę no i ja gitarowo-szantowo lubię wypoczywać Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: nawet moje dziecko lubi 09.10.08, 18:56 Kocham) I jest to ściśle związane z moją miłością największą - morze i żeglarstwo (choć mazury też są fajne, zwiedziłam już od strony wodnej chyba wszystkie porty tam dostępne a na pewno wszystkie jeziora ze szlaku) Pcham się na wszystkie rejsy morskie na "Zawiszy", "Chopinie", na mniejszych jednostkach CWM-u, gdybym byla bogata na pewno kupiłabym jacht przed większym domem czy samochodem. Ech... ile mam pięknych wspomnień związanych z żaglami i szantami.. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata.pl ha! 10.10.08, 20:02 mąż mój w zespole szantowym śpiewa ale nie powiem w którym, znacie Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata.pl Re: ha! 10.10.08, 20:13 a tę bardzo lubię )), fajna taka : pvzemek.wrzuta.pl/audio/fNMOXpjZDZ/qftry_-_blondynka_brzoskwinka Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: ha! 10.10.08, 22:29 czy zespol meza to tak z gornej polki polskich zespolow szantowych? Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata.pl Re: ha! 10.10.08, 22:49 mijaczek napisała: > czy zespol meza to tak z gornej polki polskich zespolow szantowych? raczej tak Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: ha! 10.10.08, 23:12 no to jedziemy - -4 refy? -ekt gdynia? -ryczace 20-stki? -stare dzwony? -mechanicy shanty? Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 jasne! 11.10.08, 00:02 Wielka milosc..niech policze...od 22 lat?? Gdy uslyszalam po raz pierwszy,w pol prywatnych okolicznosciach, na zywo, zespol Watersztagi (ktos pamieta?).. zakochalam sie od pierwsszego sluchania i tak mi zostalo. Najdoskonalszy, oczywiscie, zespol Stare Dzwony,klasyka i klasa sama w sobie. Inne szantowe boys bandy wdzieczne do sluchania, ale to juz nie to samo, tu juz nie ma tej surowosci i autentycznosci szanty klasycznej, tylko ladna, uladzona wieloglosowoc. Tak czy owak, Szanty24 brzmia u mnie bez przerwy (no, teraz nie, bo maja przerwe techiczna ( ) Odpowiedz Link Zgłoś