aneczka22wawa 05.12.08, 12:43 oprocz gabinetów medycyny naturalnej. najlepiej na mazowszu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamabuly Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 12:45 nic nie zrozumiałam czego Ty szukasz? Odpowiedz Link Zgłoś
chmurka_257 Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 12:49 mamabuly napisała: > nic nie zrozumiałam czego Ty szukasz? z pewnością chodzi tu o znachorkę Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:00 Dzięki Chmurka! Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 12:46 Jezus Maria, dziewczyno, a nie lepiej do lekarza? Cofnęłyśmy się w czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka22wawa znachorka 05.12.08, 12:52 U lekarzy juz bylam , to ostatnia deska ratunku. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: znachorka 05.12.08, 12:55 Na Lubelszczyźnie jest znana znachorka, która nastawia ludziom złamane piszczele. Już jej córka przejęła po niej schedę i jest bardzo chwalona. Jeśli to nie kości to zawsze dobrze na 3 zdrowaśki zamknąć się w piecu. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu Re: znachorka 05.12.08, 13:19 znam tę znachorkę. Mieszka na wiosce w pobliżu mojego rodzinnego miasta Jako nastolatka miałam u niej nastawianą złamana kostkę. Lekarz mi ja źle złożył, zrosiła się krzywo i ta babcia mi ja łamała i nastawiała raz jeszcze. Nastawiła ją dobrze. Mojej mamie nastawiła dysk, którego wypadnięcia lekarz nie zdiagnozował nawet teraz babuleńka jest starutka i nie wiem czy nastawia kopytka. No ale ta babcia tylko od kości jest. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_k Re: znachorka 05.12.08, 22:27 zuzu, jak ona ci te kostke łamała? Na żywca? ?I czym? Ty żartujesz chyba, co? Odpowiedz Link Zgłoś
nini6 Re: znachorka 05.12.08, 15:42 Teraz są czasy nowoczesności, teraz się w kuchence mikrofalowej zamyka. Na jedną zdrowaśkę i trzeba koniecznie pamietać o wyłaczeniu funkcji "crisp" w trakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
agawikk Re: znachorka 06.12.08, 15:48 Pierwszy raz popłakałam się przed kompem ze śmiechu. Ale lepirj nie pisać o tej mikrofalówce bo jeszcze któraś spróbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: znachorka 06.12.08, 16:09 nini6 napisała: > Teraz są czasy nowoczesności, teraz się w kuchence mikrofalowej > zamyka. Na jedną zdrowaśkę i trzeba koniecznie pamietać o wyłaczeniu > funkcji "crisp" w trakcie. Ale to niemowlaki... Starsze dzieci do piekarnika. Jak z termoobiegiem, to wystarczą 2 zdrowaśki. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: znachorka 05.12.08, 12:56 Naprawdę w to wierzysz? Szkoda Twojej energii i złudnych nadziei, no ale jak się baba uprze, to nie przekonasz. Jedź, nie ty pierwsza naiwna i nie ostatnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Re: znachorka 05.12.08, 12:59 Dziewczyno to idź do następnego lekarza!!! A jeżeli sądzisz, że znachorka pomoże to możesz z równym skutkiem nadać wątek na emamie tu same czarownice siędzą! Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: znachorka 05.12.08, 13:02 Ja mogę przebadać nawet wirtualnie, nie wezmę więcej niż znachorka ) Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: znachorka 05.12.08, 13:01 Przypomniały mi się "Jasne błękitne okna" i kupowanie energii czy inne go powietrza jako lekarstwa na raka. Odpowiedz Link Zgłoś
eever Re: znachorka 05.12.08, 13:10 ja pamiętam jak moja nawiedzona ciotka jeździła do jakiegoś bioenergoterapeuty i woziła zawsze ze sobą kilka worków waty, którą on właśnie naładowywał nieziemską energią, która - uwaga - leczyła choroby, zanim się u kogoś objawiły! pamiętam potem wciskała tę watę wszystkim i nawet sprawdzała z nienacka czy masz ją przy sobie... a swoją drogą, z tego co pamietam koleś nieźle kasował za wizyty i energetyzowanie waty... Odpowiedz Link Zgłoś
moni.ka32 Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:02 Napisz oco chodzi?Moze ktos poleci jakiegos cud lekarza,chyba lepiej niz do jakiegos naciagacza,oszusta etc. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka22wawa Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:06 sprawy ginekologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:08 A możesz powiedzic coś bliżej? Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka22wawa Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:11 od kilku tyg kolezanka ma opuchniety brzuch byla w szpitalu i u roznych ginow prywatnie i nic nie wiadomo badania w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:28 Od ziółek od babki to może co najwyżej pogorszyć swój stan. Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:48 myśle że powinna uderzyć do onkologa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 06.12.08, 22:12 Niech tojeszcze jakiś inny lekarz zdiagnozuje, to może być wszystko właącznie z przepukliną pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
moni.ka32 Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:12 Dziewczyno!Tym bardziej szukaj dobrego lekarza a nie konowala czy wiejskiej baby,po takiej wizycie u znachorki czy innej Baby-Jagi to dopiero sie mozesz rozchorowac! Odpowiedz Link Zgłoś
kromba Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:12 kilka lat temu robiłam tam badania terenowe: www.swiatpl.com/home/art_print.php?id=1662 poszukaj informacji o szeptuchach z orli i rutek. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:14 A ty po co jej te głupoty wciskasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kromba Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:19 Skoro pytała to odpowiadam. Nie napisałam w żadnym miejscu o skuteczności. Dla mnie to po prostu ciekawy przykład folkloru Podlasia. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:21 Tak, jeśli się na to patrzy z dystansu i pod kątem badań społecznych czy etnograficznych. Ale jeśli dorosła kobieta żyjąca w XXI w. jedzie do znachorki, zamiast do dobrego lekarza, to robisz jej tylko krzywdę podając namiary na "szeptuchy". Odpowiedz Link Zgłoś
kromba Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:30 Autorka napisała, że u lekarzy już była i że to ostatnia deska ratunku. Poza tym jest chyba dorosła, myśli racjonalnie. Jeśli wybierze szeptuchę i porzuci wizyty u lekarza to tylko ona będzie mogła odpowiadać za swoją głupotę. Nie słyszałam, żeby szeptuchy pomogły na problemy ginekologiczne (takie rewelacje to tylko w tivi ew. Fakcie), ale wizyty u nich działają niekiedy jak efekt placebo, dają też psychiczne wsparcie. W takim kontekście nie mam nic przeciwko temu. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 13:38 Cytat> Poza tym jest chyba dorosła, myśli racjonalnie. niczym nie uzasadniony optymizm Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 06.12.08, 17:12 O, szeptuchy z Orli to mają sławę chyba międzynarodową Koleżanka kilka razy była u jednej z nich, z nerwicami, pomagały jej te wizyty (nie mówię, że szeptucha!). Mówiła, że kolejka do znachorki jest non- stop, a przed domem pełno samochodów na "miastowych" rejestracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 06.12.08, 22:02 ja mogę polecić zielarza/irydologa. Zagląda w oko, a potem przepisuje zioła, pomógł mi raz w dzieciństwie a drugi raz pare lat temu. Wprawdzie ma gabinet w katowicach, ale podobno przyjmuje też raz na jakis czas w innych miastach. Zadzwon i zapytaj. Kazimierz Banasiak tel 032- 210 70 85, kom. 60348 45 49 Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: o znachorce spod Lublina 05.12.08, 13:36 nie znam jej osobiście, ale wiele o niej słyszałam i muszę stanąć w jej obronie. nie jest to żadna wiedźma czy "szeptucha" ale kobieta, która o kościach wie chyba wszystko. znam mnóstwo ludzi, którym nastawiła źle złożone przez lekarzy złamania - tym się głównie zajmuje. nie skończyła studiów medycznych, ale jest świetna w tym co robi i naprawdę wie co robi, dlatego ciągnie do niej mnóstwo ludzi i dlatego jest przeklęta przez lekarzy. do tego stopnia, że jej córka, która odziedziczyła po niej uzdolnienia i chciała się dostać na Akademię Medyczną, żeby leczyć ludzi zgodnie z przyjętymi normami była skreślana na wstępie z list za samo nazwisko. osobiście troche trudno mi to sobie wyobrazić w państwie prawa, ale wierzę, że nagonka jest na nią straszna. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu Re: o znachorce spod Lublina 05.12.08, 13:40 Tak jej córka miała problemy, na szczęście jest od dawna pełnoprawnym, wykształconym lekarzem A ta babuleńka z kolei zdolności ma po swoim ś.p ojcu, który tez dawno temu nastawiał połamańców Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 coś takiego dzieje się jeszcze w Europie w XXIw.?? 05.12.08, 16:00 Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 16:33 Niestety, na Mazowszu nikogo takiego nie znam. W moim miasteczku mieszka taka babeczka, która robi masaże i w ciekawy sposób leczy ludzi. Byłam u niej ja z moim synem, był mój ojciec, kiedy 4,5 roku temu lekarze nie dawali mu już żadnych szans na przeżycie. Ojciec nadal ma raka i teraz jego stan się bardzo pogorszył, ale jak by nie było, nastąpiło to 4 lata później, niż maksimum życia dawali mu lekarze w znanym szpitalu onkologicznym, gdzie podobno stan był już tak ciężki, że nawet na operację się nie kwalifikował. Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: szukam znaalbo babki wiejskiej pilne 05.12.08, 17:12 Pulitzer się należy za tytuł wątku )) Odpowiedz Link Zgłoś