asiaiwona_1 Re: Test na HIV- ile sie czeka na wyniki? 18.01.09, 12:42 ja robiłam na początku ciąży. Wyniki miałam po ok. tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Test na HIV- ile sie czeka na wyniki? 18.01.09, 12:42 Czekalam tydzien, ale robilam badania w FR (obligatoryjne w ciazy). Oni to tu gdzies wysylaja. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: Test na HIV- ile sie czeka na wyniki? 18.01.09, 13:20 Jak robisz w duzym laboratorium to nawet za 1-2 dni bedziesz miec wynik. W mniejszym trzeba poczekac bo z reguły odsyłaja do tych wiekszych. Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: Test na HIV- ile sie czeka na wyniki? 18.01.09, 18:51 ja robię obligatoryjnie przy każdym oddaniu krwi czyli ostatnio w ub.środę. Komplet dokumentów: morfologia, ob, HIV, żółtaczki typu B i C, próby wątrobowe, kiła itd. mam po 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Test na HIV- ile sie czeka na wyniki? 18.01.09, 22:25 nie wiem gdzie mieszkasz, ale kurcze 2 tygodnie to jak na standardowe badania sporo czasu... wszystko o czym piszesz w wiekszym labie wykonaja "na wczoraj" w godzine... nie sciemniam Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Test na HIV- ile sie czeka na wyniki? 18.01.09, 22:26 2 tygodnie to jakas masakra.... Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: Test na HIV- ile sie czeka na wyniki? 18.01.09, 23:19 ale doczytaj dokładnie... przy oddawaniu krwi (honorowym) normalnie podstawowe badania robią w ciągu paru godzin, a jak trzeba to i w ciągu godziny. Co do HIV-a nie robiłam przy innej okazji, więc dlatego tyle trwało. Z tym że mnie nic nie goniło, bo robiłam badanie po prostu rutynowo Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Test na HIV- ile sie czeka na wyniki? 18.01.09, 22:27 U nas masz wyniki o 16:00 zrobione do 10:00. Zrobione po 10:00 masz na 16:00 nastnego dnia. Zapraszam do szczecina czyli Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 co do meritum ;) 18.01.09, 22:27 ujemny przesiewowy na hiv dostaniesz jak bedziesz wykonywac tam gdzie robia test w tym smaym dniu lub na drugi dzien, dodatnie powinny byc weryfikowane przez badanie powtorne lub western blott, wiec poprosza cie jeszcze raz o oddanie krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: co do meritum ;) 18.01.09, 22:30 nie dajcie sie robic w balona, sama wykonywalam testy anty-hiv metoda ELISA na praktykach, oznaczenie trwa ... kilka minut wlaczajac ustawianie probowek w karuzeli aparatu tyle z enie kazde laboratorium je wykonuje Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: co do meritum ;) 18.01.09, 22:30 Nie mnie co prawda, ale dzieki za info I mam nadzieje ze w gorzowie robia szybko, najlepiej na przedwczoraj Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: co do meritum ;) 18.01.09, 22:31 no pisze helious, warto podzwonic i popytac kto wykonuje na miejscu a nie zleca wykonanie bo to wydluza procedure niestety najczesciej hiv robia na miejscu w zakaznych szpitalach Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: co do meritum ;) 18.01.09, 22:58 hellious napisała: > Nie mnie co prawda, ale dzieki za info I mam nadzieje ze w gorzowie robia sz > ybko, najlepiej na przedwczoraj A co ty helious robisz w Gorzowie? Toż to moje rodzinne miasto. Jak chcesz to jutro popytam się rodzinki czy nie mają kogoś znajomego w laboratorium Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: co do meritum ;) 18.01.09, 23:30 Toz to pisze, ze nie ja Kolezanka z zadupia okologorzowskiego ma problem Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Test na HIV- ile sie czeka na wyniki? 18.01.09, 22:30 Zależy gdzie robisz badanie. Kiedyś jak pielęgniarka ukuła się igłą przy pobieraniu krwi od pacjenta, który robił sobie test na HIV to wyniki były chyba po 2-3 godzinach. A tak normalnie, to jak mi robili przy pobieraniu krwi pępowinowej - to mniej więcej po 2 tygodniach zadzwonili, że wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata.pl Re: Test na HIV- ile sie czeka na wyniki? 18.01.09, 23:22 osa551 napisała: > Zależy gdzie robisz badanie. Kiedyś jak pielęgniarka ukuła się igłą przy > pobieraniu krwi od pacjenta, który robił sobie test na HIV to wyniki były chyba > po 2-3 godzinach. Niejasno napisałaś, Wirus musi nieco pobyć w organizmie, żeby był wykrywalny, czyli: Przy wykonywaniu testów HIV należy pamiętać o tzw. "okienku serologicznym", które trwa ok. 4 tygodni. W dniu 0 wirus HIV wnika do ludzkiego organizmu. Po ok. 2 dniach zaczyna bardzo intensywne namnażanie. Jednak ludzki organizm jeszcze nie zidentyfikował intruza i nie reaguje na niego. Po kilku dniach zaczyna się bronić - czyli wytwarza przeciwciała. Niestety, jest ich zbyt mało, by je wykryć. Wynik testu wykonanego w tym momencie byłby ujemny, nawet jeśli organizm uległ zakażeniu. Jednak mimo ujemnego wyniku, osoba ta może już zakażać innych. Dopiero po 4 tygodniach od dnia 0, ilość wytworzonych przeciwciał jest wystarczająca, aby wykryć je testami. U niektórych osób może to trwać więcej niż 4 tygodnie. Dlatego dla pewności należy powtórzyć test po upływie 3 miesięcy od dnia 0. Okres, kiedy wirus jest w organizmie, a testy na przeciwciała nie potwierdzają jego obecności nazywamy okienkiem serologicznym. W tym czasie w płynach zakaźnych znajduje się największa ilość wirusa, a więc człowiek jest najbardziej zakaźny dla innych. Dopiero gdy zostanie wytworzona duża ilość przeciwciał, liczebność wirusa maleje. Dlatego tak ważne jest, aby każdy, kto znalazł się w sytuacji narażającej na zakażenie się wirusem HIV, nie narażał na zakażenie innych i do momentu wyjaśnienia albo stosował się do zasad bezpiecznego seksu, albo całkowicie zrezygnował w tym czasie z kontaktów seksualnych. /www.ryzykochania.pl/index.php? option=com_content&task=view&id=68&Itemid=111/ Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata.pl Wrrr, link nie wszedł 18.01.09, 23:23 tu dokładnie: www.ryzykochania.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=111 Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Test na HIV- ile sie czeka na wyniki? 19.01.09, 14:48 > Niejasno napisałaś, Wirus musi nieco pobyć w organizmie, żeby był > wykrywalny Faktycznie niejasno napisałam. Testy w ciągu 2-3 godzin zrobili z krwi tego pacjenta a nie pielęgniarki oczywiście. Potem ona sama powtarzała po jakimś czasie. Chodziło mi o to, że jak bardzo potrzeba to wyniki z konkretnej próbki są dosyć szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata.pl Hellious 18.01.09, 23:14 przeczytaj dokładnie zasady postępowania, jeśli sprawa jest "świeża": www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/7621_grozi_zaka%C5%BCenie_wirusem.html pamiętaj, że wcale nie tak łatwo się zakazić, jak to się powszechnie wydaje. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Hellious 18.01.09, 23:42 Ja wiem jak sie mozna badz nie mozna zakazic, ale to nie o mnie chodzi. I nie jest to wcale takie swieze, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Test na HIV- ile sie czeka na wyniki? 19.01.09, 15:03 czekalam 2 doby. Odpowiedz Link Zgłoś