Dodaj do ulubionych

Tusk człowiekiem roku...

02.02.09, 12:18
wg "Wprost"
www.tvn24.pl/12690,1584306,0,1,tusk-czlowiekiem-roku,wiadomosc.html
co wy na to?
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 12:20
      Jak na lato, lubię Donia smile
      • net79 Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 12:25
        Też...
    • sanna.i Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 12:26
      ...że to bzdura,bo prawie nic nie zrobił.Nie wiem jakimi kryteriami się
      kierowali, "po pierwsze nie szkodzić"?
      • madameblanka Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 12:31
        jak napisali za to że miał największy wpływ na polaków przez ten rok. I miał.
        Chyba nie uważasz że dokona cudu w rok? Obiecywał wiele rzeczy ale potrzeba na
        nie wielu lat. Wiesz ile czasu trwa odwracanie tego co zrobiły poprzednie rządy?
        • sanna.i Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 12:35
          No ale w rok też można CZEGOŚ dokonać? tongue_out
          • madameblanka Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 12:38
            rok to na same przygotowanie ustaw, poprawek a jak juz jakaś ma wejsć to prezio
            vetuje.
            • net79 Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 12:44
              fakt faktem, że pitolenie, że nic nie zrobili to czysta propaganda, szczerze
              lepiej poczekać na dobrze przygotowane przemyślane ustawy, niż te skręcone na
              prędcze, które latami odkręcać trzeba, chciałabym temu człowiekowi dać jeszcze
              czas na drugą kadencje, bo dopiero po takim czasie można wziąć pełną
              odpowiedzialność za rządy i widzieć skutki polityki. Kryzys, kryzysem,
              przyszedł, bo przyjść musiał, już dzieci w szkole uczy się o 10-cio letnim cyklu
              gospodarczym...
              • liwilla1 Re:a bo za rzadow PiS... 02.02.09, 14:05
                płace rosły 10% rocznie. i bezrobocie spadalo. i w ogole zajefajnie bylo.
                a mi sie wydaje, ze PiS akurat nie mial z tym nic wspolnego. fartnelo sie
                braciakom, ze akurat passa na rynku polskim byla, zadna ich w tym zasluga. smiem
                wrecz twerdzic, ze gdyby zamiast PiSu z przystawkami rzadzilo wowczas PO, place
                wzrozlyby nie o 10 a o 25%.
                • denea Re:a bo za rzadow PiS... 02.02.09, 15:00
                  smie
                  > m
                  > wrecz twerdzic, ze gdyby zamiast PiSu z przystawkami rzadzilo
                  wowczas PO, place
                  > wzrozlyby nie o 10 a o 25%.

I doopy by nas tak nie bolały od kryzysu wink Fakt, zgadzam się.
                  Najgorsze jest to, że PiS okres dobrej koniunktury zaprzepaścił
                  bezpowrotnie, a teraz na dodatek przypisuje sobie fakty, które
                  absolutnie nie są jego zasługą.
                  Ja tam stara a naiwna jestem i jak widzę tę ich reklamówkę
                  co to jak panie głupoty opowiadają, a na to wszystko wchodzi szef
                  całego syfu, odnowiony zgodnie z nakazami speców od sztuczek
                  magicznych... a ja znowu muszę patrzeć na jego gębę... to się mię
                  ciśnienie nieletko podnosi tongue_out
                  Co do nominacji Tuska, mam mieszane uczucia. Ale długo by gadać.

P.S. No proszę, a wszyscy mówili, że Kaczyński nie będzie zdolny
                  zrobić tego, co mu fachmani od wizerunku każą wink
                  • e_r_i_n Re:a bo za rzadow PiS... 03.02.09, 08:59
                    Mnie trzęsie, jak słyszę, ile kasy z unii pozyskaliśmy.
                    Za ich rządów kończyły się projekty podpisane w 2005 roku mniej
                    więcej. Więc nic nie pozyskiwali, tylko realizowali.
                    A projekty z nowego okresu programowania dopiero ruszają, bo rząd
                    miał ważniejsze tematy (układy, układziki), niż wytyczne do
                    programów.
    • net79 Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 12:37
      ja cierpliwie czekam, co by nie gadali - spływa. Do tego tamtego z metra ciętego
      za grosz cierpliwości nie miałam, zazwyczaj niecierpliwie zmieniałam kanał,
      składałam gazetę, czy ucinałam gadkę, bo jakoś nerwów mi szkoda, choć niby
      apolityczna jestemwink
      Oczywiście tytuły typu człowiek roku to dla mnie jakiś absurd, wynalazce
      lekarstwa na dręczące nasze ciało potwory nazwałabym człowiekiem roku, na taki
      tytuł no trzeba czegoś więcej... ale to tak jak ze sportowcem roku, nie dogodzisztongue_out
    • liwilla1 Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 14:01
      i bardzo dobrze. chodze na plac zabaw obok jego chawiry tongue_out bezpiecznie jest,
      policja i borowy czuwaja tongue_out
      • trautlusia Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 14:09
        to sie usmiałam - człowiekiem roku - to chyba dowcip jakiś! Powinien
        dostac tytuł najwiekszego nieudacznika roku. Do tej pory nic nie
        zrobił i nie zrobi, dużo gadania żadnych konkretów.
        • madameblanka Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 14:16
          o boshe...
          pokaż mi więc kogoś, kto coś zrobił.
          • trautlusia Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 14:27
            obiecywał drugą Irlandię-minął rok i ciagle jesteśmy dalej niz
            bliżej. Argument że trzeba poczekać na efekty, że musza przecież
            przygotwac dobrze projkety ustaw ipt - nie przemawia do mnie. Przez
            rok można cos zrobić a Pan Tusk oprócz "lansowania" się w mediach,
            odbycia podróży życia i doskonalenia swoich zdolności krasomówczych
            przez rok nie zrobił nic konkretnego.
            • madameblanka Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 14:41
              przypomina mi się "Wałęsa oddaj moje 100 milionów.."

Irlandia miała bardzo szybki rozwój gospodarczy, po za tym mają świetną służbe
              zdrowia, systemy socjalne,
              • madameblanka Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 14:43
                za szybko kliknęło mi się ...

podatki z wieloma ulgami, itede. Zeby to wprowadzić potrzeba wielu lat.
                "Irlandia może byc tutaj tylko trzeba przyjąć irlandzkie reguły" A Tuskowi w tym
                nikt nie pomaga.
                • trautlusia Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 15:01
                  madameblanka napisała:

> za szybko kliknęło mi się ...
                  >
                  > podatki z wieloma ulgami, itede. Zeby to wprowadzić potrzeba wielu
                  lat.
                  > "Irlandia może byc tutaj tylko trzeba przyjąć irlandzkie reguły" A
                  Tuskowi w ty
                  > m
                  > nikt nie pomaga.
                  >
                  a w czym mu maja pomagać? w nic nie robieniu?
                  • liwilla1 Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 15:08
                    zdefiniuj "nicnierobienie" w wykonaniu zawodu premiera, bardzo prosze.
                    abstrahujac od polityki. co takiego powinien robic premier, bys powiedziala, ze
                    COS robi.
                    • trautlusia Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 15:15
                      liwilla1 napisała:

> zdefiniuj "nicnierobienie" w wykonaniu zawodu premiera, bardzo
                      prosze.
                      > abstrahujac od polityki. co takiego powinien robic premier, bys
                      powiedziala, ze
                      > COS robi.

Premier reprezentuje swoja partie, obiecywał w imieniu PO.
                      PO nic nie robi = premier leń, proste.
                      No oczywiśce "Słońce Peru" cos robi głównie jeździ i się "pokazuje"
                      na tym polega jego praca.
                      Nic merytorycznego.
                      • liwilla1 albo nie rozumiesz 02.02.09, 15:27
                        albo zaprzeczasz sama sobie. skoro wg Ciebie premier ma za zadanie reprezentowac
                        swoja partie, co tez czyni, to jak mozesz mu zarzucac nienierobienie? suspicious tytul
                        dostal czlowiek, nie partia.
                        • trautlusia Re: albo nie rozumiesz 02.02.09, 15:41
                          liwilla1 napisała:

> albo zaprzeczasz sama sobie. skoro wg Ciebie premier ma za zadanie
                          reprezentowa
                          > c
                          > swoja partie, co tez czyni, to jak mozesz mu zarzucac
                          nienierobienie? suspicious ty
                          > tul
                          > dostal czlowiek, nie partia.

Rozumiem i to bardzo dobrze, raczej Ty nie rozumiesz tego co piszę.
                          Jakby wybierali najbardziej leniwa partie (koalicje roku) to
                          wygrałaby by PO (z PSL).
                          • liwilla1 Re: albo nie rozumiesz 02.02.09, 15:53
                            trautlusia napisała:

>
                            > Rozumiem i to bardzo dobrze, raczej Ty nie rozumiesz tego co piszę.

Rozumiem co piszesz, natomiast nie mam pojecia o co Ci chodzi smile Moze nie do
                            konca jasno precyzujesz mysli?

> Jakby wybierali najbardziej leniwa partie (koalicje roku) to
                            > wygrałaby by PO (z PSL).
                            >
                            Hmmm ja byl jednak obstawila SLD (czy jak onie sie tam zwa) w tej kategorii. A
                            PiS wzieloby nagrode na permanantne chamstwo i braku jakiejkolwiek poczucia
                            wspolodpowiedzialnosci za panstwo i obywateli.
                            • trautlusia Re: albo nie rozumiesz 02.02.09, 16:04
                              liwilla1 napisała:

> trautlusia napisała:
                              >
                              > >
                              > > Rozumiem i to bardzo dobrze, raczej Ty nie rozumiesz tego co
                              piszę.
                              >
                              > Rozumiem co piszesz, natomiast nie mam pojecia o co Ci chodzi smile
                              Moze nie do
                              > konca jasno precyzujesz mysli?
                              >
                              > > Jakby wybierali najbardziej leniwa partie (koalicje roku) to
                              > > wygrałaby by PO (z PSL).
                              > >
                              > Hmmm ja byl jednak obstawila SLD (czy jak onie sie tam zwa) w tej
                              kategorii. A
                              > PiS wzieloby nagrode na permanantne chamstwo i braku jakiejkolwiek
                              poczucia
                              > wspolodpowiedzialnosci za panstwo i obywateli.

Tak samą nagrode odebrało by PO za czas gdy PIS rządził. Jak sie
                              było w opozycji to nie przeszkadzało chamstwo i brak
                              odpowiedzialności za państwo to wtedy mozna było ujadać a teraz jak
                              się jest u władzy to w oczy kole że ktoś ośmiela sie krytykować
                              TAKIE PRAWO OPOZYCJI, juz zapomniałas jak to PO po przegranych
                              wyborach rzuciło focha i obraziło sie na PiS bo nie dostalo we
                              władanie ministerstw siłowych. I tak rypła sie koalicja PO-PIS

>
                              • liwilla1 Re: albo nie rozumiesz 02.02.09, 16:13
                                opozycja sie rypla, bo PiS - o ile dobrze pamietasz - nie chcialo dac
                                marszalkowstwa komorowskiemu. reszta to Twoja - jakże czesta wsrod PiSowcow -
                                nagminna nadinterpretacja smile
                                poza tym owczesny spot wyborczy PiS, znikajace zarcie z lodowki i zabawki z
                                pokoju dziecka - czy tak postepuje myslacy powaznie o koalicji partner
                                polityczny? nie sadze smile i kurski wyrzygujacy Tuskowi dziadka w wermachcie big_grin
                                pusty smiech i zenada na calego...
                                • trautlusia Re: albo nie rozumiesz 02.02.09, 21:02
                                  a dlaczego to zwycięska partia ma dawać stołek jednego z
                                  najważniejszych ludzi w kraju partii przegranej!? To skoro Wy z PO
                                  uwazaci ze tak ma byc to dlaczego marszalkiem nie zrobiliscie kogos
                                  z PSL.
                                  PIS ma Kurskiego a PO Palikota + o nim nie wspomnisz, toz to tez
                                  pustz smiech i zenada
                                  Niewzgodne fakty w oczy kola!
                                • hany3 Re: albo nie rozumiesz 03.02.09, 10:34
                                  liwilla1 napisała:
                                  dac
                                  ... reszta to Twoja - jakże czesta wsrod PiSowcow -
                                  > nagminna nadinterpretacja smile
                                  > poza tym owczesny spot wyborczy PiS, znikajace zarcie z lodowki i
                                  zabawki z
                                  > pokoju dziecka - czy tak postepuje myslacy powaznie o koalicji
                                  partner
                                  > polityczny? nie sadze smile i kurski wyrzygujacy Tuskowi dziadka w
                                  wermachcie

Bardzo mądrze napisane!!! Zgadzam się w 100%!!!
                                  Jak gospodarz dostanie pole z wyjałowioną glebą, to też mu nic nie
                                  zaowocuje!!!
                                  Tak samo jest z premierem: zastał gów,no i zanim go posprząta
                                  upłynie troszkę czasu!!!
                              • liwilla1 i jeszcze jedno 02.02.09, 16:16
                                PiS nigdy nie rzadzil. PiS (albo raczej jego wodz) mataczyl, krecil i gral na
                                scenie politycznej, by jak najdluzej utrzymac sie u wladzy. nawet lepperowi i
                                giertychowi zrobil dobrze smile z rzadzeniem - a tym bardziej - z zarzadzaniem nie
                                mialo to nic wspolnego suspicious Przykro mi.
                                • trautlusia Re: i jeszcze jedno 02.02.09, 21:10
                                  no popatrz a sa tacy, którzy uważają wręcz przeciwnie.

Opisałaś dokładnie sposób "rządzenia" PO.
                                  • madameblanka Re: i jeszcze jedno 02.02.09, 21:23
                                    no chyba żartujesz, liwilla strzeliła w samo sedno.
                                    • trautlusia Re: i jeszcze jedno 02.02.09, 21:37
                                      madameblanka napisała:

> no chyba żartujesz, liwilla strzeliła w samo sedno.
                                      No nie żartuję, przepraszam ale czy Wam tak trudno zrozumieć że ktoś
                                      może nie zgadzac sie z jedynie słuszną polityka PO i jej wodza.
                                      Widać medialna ofensywa i odpowiedni piar zrobiły swoje.

>
                                      >
                  • e_r_i_n Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 09:01
                    trautlusia napisała:

> a w czym mu maja pomagać? w nic nie robieniu?

Wystarczy podpisywanie ustaw.
              • liwilla1 Re: hah! wlasnie :D 02.02.09, 14:44
                zauwazylam, ze niektorzy biora pewne porownania zbyt doslownie smile
              • trautlusia Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 14:59
                madameblanka napisała:

po za tym mają świetną służbe > zdrowia, - Chyba nie wiesz o czym
                piszesz - słuzba zdrowia w Irlandi i Wlk.Brytani stoi na gorszym
                poziomie niż w Polsce

- socjal - owszem lepszy niz u nas smile by
                >
                i zgodze sie z Tobą że na wymierne efekty trzeba długo czekać,
                jednak żeby one były to trzeba od poczatku pracować i zaręczam że
                gdyby tak było to juz po roku dało by się zauważyc że naprawdę cos
                sie dzieje.

Póki co PO nie wywiązuje sie i nic nie robi zeby sie wywiązac ze
                swoich 10 obietnic wyborczych.

Tak wiem trzeba poczekać żeby było widac efekty - i tak sobie
                czekajcie i kolejna ewentualna kadencję Pana Tuska jako premiera lub
                boshe uchowaj jako Prezeydenta RP
                • madameblanka Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 15:07
                  miałam na myśli opiekę medyczną a zwłaszcza Medical Card uprawniającą nawet ich
                  rodzinę do korzystania z bezpłatnej służby zdrowia. Mogą skorzystać z
                  państwowych przychodni. W razie kolejki, dostają skierowanie do kliniki
                  prywatnej - na koszt państwa.
                • miedzymorze Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 16:04
                  W ramach tego 'nic' :
                  - zrealizowali obniżkę stawek PIT
                  - ciachnęli wydumane uprawnienia emerytalne
                  - skończyli misję w Iraku
                  - skończyli z obowiązkowym poborem
                  - przygotowali ustawy nt służby zdrowia, które uwalił prezydęt

To jak dla mnie mogą dalej 'nic' nie robić, jestem za ;>

pozdr,
                  mi
                  • trautlusia Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 21:32
                    miedzymorze napisała:

> W ramach tego 'nic' :
                    > - zrealizowali obniżkę stawek PIT - i chwała im za to, przy czym
                    należy zauważyć że PIS również głosował za. Po drugie najbardziej na
                    obniżeniu podatku zyskają najbogatsi dlatego nie łudziła bym się że
                    PO przygotowywało projekt uchwały mając na uwadze wyłącznie dobro
                    przeciętnego Polaka

> - ciachnęli wydumane uprawnienia emerytalne - powiedz to tym
                    setkom tysięcy którym ciachneli. Tobie też życzę odebrania
                    przywilej do wczesniejszej emerytury jak będziesz w takim wieku że
                    nigdzie nie będziesz mogła znaleźć pracy a i sił juz nie wystarczy

> - skończyli misję w Iraku - a czy to ma jakiś wpływ na
                    polepszenie stopy życiowej przecietnego Polaka? wątpię

> - skończyli z obowiązkowym poborem - przy czym kopmletnie nie
                    przygotowali zaplecza na przyjęcie chetnych do pracy w wojsku

> - przygotowali ustawy nt służby zdrowia, które uwalił prezydęt -
                    ustawy które pozwoliłyby na prywatyzację szpitali i pogłebiłyby
                    tylko recesję w służbie zdrowia - mnie jak i wiekszości naszego
                    społeczeństawa nie stać na prywatną służbe zdrowia
                    >
                    > To jak dla mnie mogą dalej 'nic' nie robić, jestem za ;>
                    >
                    > pozdr,
                    > mi
                    • e_r_i_n Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 09:06
                      trautlusia napisała:

> - zrealizowali obniżkę stawek PIT - i chwała im za to, przy czym
                      > należy zauważyć że PIS również głosował za.

Hehe, cudny argument winkA jak głosuje przeciw, to jest
                      wspólodpowiedzialny za nicnierobienie - mam nadzieję, ze jestes na
                      tyle konsekwentna smile

> Po drugie najbardziej na obniżeniu podatku zyskają najbogatsi
                      > dlatego nie łudziła bym się że PO przygotowywało projekt uchwały
                      > mając na uwadze wyłącznie dobro przeciętnego Polaka

Miał na uwadze dobro POLAKÓW. A na obniżce skorzysta kazdy - dla
                      biednego nawet 15 zł w portfelu to duzo, prawda? smile
                      Poza tym, do jasnej cholery, co jest złego w tym, że pracowity
                      będzie mniej oddawał do wspolnego wora, z ktorego i tak mniej
                      korzysta? To tylko biednych trzeba glaskac?

> > - ciachnęli wydumane uprawnienia emerytalne - powiedz to tym
                      > setkom tysięcy którym ciachneli. Tobie też życzę odebrania
                      > przywilej do wczesniejszej emerytury jak będziesz w takim wieku że
                      > nigdzie nie będziesz mogła znaleźć pracy a i sił juz nie wystarczy

Och, och, jak mi przykro - zwłaszcza, że 90% wczesniejszych emerytow
                      dorabia. Biedaczki, sil im brak.

> > - przygotowali ustawy nt służby zdrowia, które uwalił prezydęt -
                      > ustawy które pozwoliłyby na prywatyzację szpitali i pogłebiłyby
                      > tylko recesję w służbie zdrowia - mnie jak i wiekszości naszego
                      > społeczeństawa nie stać na prywatną służbe zdrowia

Kobieto, wiesz na czym polega prywatyzacja szpitali? Jak sie
                      dowiesz, to podyskutujemy.
                      • trautlusia Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 09:25
                        e_r_i_n napisała:

> trautlusia napisała:
                        >
                        > > - zrealizowali obniżkę stawek PIT - i chwała im za to, przy czym
                        > > należy zauważyć że PIS również głosował za.
                        >
                        > Hehe, cudny argument winkA jak głosuje przeciw, to jest
                        > wspólodpowiedzialny za nicnierobienie - mam nadzieję, ze jestes na
                        > tyle konsekwentna smile

jasniej bo mój ograniczony "pisowski" umysł nie nadąża nad
                        Twoim "polotem" liberalnym
                        >
                        > > Po drugie najbardziej na obniżeniu podatku zyskają najbogatsi
                        > > dlatego nie łudziła bym się że PO przygotowywało projekt uchwały
                        > > mając na uwadze wyłącznie dobro przeciętnego Polaka
                        >
                        > Miał na uwadze dobro POLAKÓW. A na obniżce skorzysta kazdy - dla
                        > biednego nawet 15 zł w portfelu to duzo, prawda? smile
                        > Poza tym, do jasnej cholery, co jest złego w tym, że pracowity
                        > będzie mniej oddawał do wspolnego wora, z ktorego i tak mniej
                        > korzysta? To tylko biednych trzeba glaskac?
                        >
                        a dlaczego nie - wystarczyło nie obejmowac obniżka podatku -
                        najbogatszych. Bogactwo nie zawsze idzie w parze z pracowitością

> > > - ciachnęli wydumane uprawnienia emerytalne - powiedz to tym
                        > > setkom tysięcy którym ciachneli. Tobie też życzę odebrania
                        > > przywilej do wczesniejszej emerytury jak będziesz w takim wieku
                        że
                        > > nigdzie nie będziesz mogła znaleźć pracy a i sił juz nie
                        wystarczy
                        >
                        > Och, och, jak mi przykro - zwłaszcza, że 90% wczesniejszych
                        emerytow.
                        > dorabia. Biedaczki, sil im brak.

brak argumetów zastepujesz ironia - daruj sobie
                        >
                        > > > - przygotowali ustawy nt służby zdrowia, które uwalił
                        prezydęt -
                        > > ustawy które pozwoliłyby na prywatyzację szpitali i pogłebiłyby
                        > > tylko recesję w służbie zdrowia - mnie jak i wiekszości naszego
                        > > społeczeństawa nie stać na prywatną służbe zdrowia
                        >
                        > Kobieto, wiesz na czym polega prywatyzacja szpitali? Jak sie
                        > dowiesz, to podyskutujemy.o po

No i znowu mój umysl "pisowki" nie ma zielonego pojecia co to
                        prywatyzacja szpitali. Dobrze ze Ty taka mądra jesteś i rozumiesz o
                        co chodzi i możesz mnie ośwecić. Typowy argument PO "głupcem" jestes
                        bo nie rozumiesz o co nam chodzi wiec sie nie odzywaj bo do piet nam
                        nie dorastasz.

Nie będę wiecej polemizowała z osoba która obraża mnie tylko dlatego
                        że mam odwagę skrytykować rzady i poglądy PO
                        >
                        >
                        • e_r_i_n Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 09:34
                          trautlusia napisała:

> a dlaczego nie - wystarczyło nie obejmowac obniżka podatku -
                          > najbogatszych. Bogactwo nie zawsze idzie w parze z pracowitością

Najwięcej na tej ustawie zyskają ci, którzy wskakiwali dotychczas
                          pod koniec roku w drugą stawkę. Naprawdę, nie zarabiali milionów.
                          System podatkowy jest dla wszystkich. I tak ci najbogatsi placa
                          wiecej (0 14%).

> brak argumetów zastepujesz ironia - daruj sobie

Jaki brak argumentów?
                          Taki, ze na wczesniejsza emerytura NIE IDA ci, ktorzy nie maja sil
                          pracowac, tylko ci, ktorym sie ten przywilej nalezy? A potem w
                          przewazajacej wiekszosci dorabiaja - czesto w tym samym/zlizonym
                          zawodzie?
                          Czy moze taki, ze odebrano przywilej wczesniejszej emerytury np.
                          aktorom, dziennikarzom (wiesz, to ci bogaci, co i tak duzo maja)
                          albo stroicielom harmonijek ustnych?
                          Ci, ktorzy faktycznie narazaja swoje zdrowie i zycie, nadal maja te
                          przywileje.
                          BTW z dwojga zlego - wolisz starszawego, 65-letniego nauczyciela dla
                          swojego dziecka czy chirurga, tez starszawego, 65-letniego, ktory to
                          dziecko ma operowac? Pierwszy ma prawo do wczesniejszej emerytury.
                          Drugi nie.

> No i znowu mój umysl "pisowki" nie ma zielonego pojecia co to
                          > prywatyzacja szpitali. Dobrze ze Ty taka mądra jesteś i rozumiesz
                          > o co chodzi i możesz mnie ośwecić.

Zadam Ci dwa proste pytania:
                          czy wg Ciebie sprywatyzowane szpitale będą pobierały opłaty od
                          pacjentów?
                          co z punktu widzenia pacjenta zmieni się po prywatyzacji?

> Typowy argument PO "głupcem" jestes bo nie rozumiesz o co nam
                          > chodzi wiec sie nie odzywaj bo do piet nam nie dorastasz.

Cenię sobie dyskusje na argumenty - Ty lecisz, niestety,
                          populistycznymi sloganami, ktore maja zerowa wartosc merytoryczna.

> Nie będę wiecej polemizowała z osoba która obraża mnie tylko
                          > dlatego że mam odwagę skrytykować rzady i poglądy PO

W ktorym miejscu napisalam cos o Twoich pogladach politycznych?
                          Dyskutuje z Twoimi ARGUMENTAMI.
                        • morgen_stern Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 09:35
                          Po pierwsze nie musisz cytować całej wypowiedzi, tylko wybrany fragment, nie
                          zaśmiecaj wątku.
                          Po drugie, nie ma się co obrażać, tak, jak wcześniej napisałam, jesteś typowym
                          wyborcą PiS-u, nie mającym pojęcia, o czym pisze, za to bardzo lubiącym
                          krzykliwe hasła, które są jak balony - kolorowe, fajne, ale jak przytkniesz
                          szpilę pufff - i nie ma nic tongue_out
                          • trautlusia Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 10:05
                            morgen_stern napisała:

> Po pierwsze nie musisz cytować całej wypowiedzi, tylko wybrany
                            fragment, nie
                            > zaśmiecaj wątku.
                            > Po drugie, nie ma się co obrażać, tak, jak wcześniej napisałam,
                            jesteś typowym
                            > wyborcą PiS-u, nie mającym pojęcia, o czym pisze, za to bardzo
                            lubiącym
                            > krzykliwe hasła, które są jak balony - kolorowe, fajne, ale jak
                            przytkniesz
                            > szpilę pufff - i nie ma nic tongue_out
                            >
                            > a ja chce cytowac cała wypowiedz mam do tego prawo a jak Ci sie
                            nie podoba to mozesz mnie wyciać, zablokowac lub nie czytać.

Typowe dla PO duzo gadania, maniupulacji faktami ale nic poza tym. A
                            i przede wszystkim - kto nie dmie z nami ten przeciwko nam
                            • e_r_i_n Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 10:11
                              trautlusia napisała:

> > a ja chce cytowac cała wypowiedz mam do tego prawo a jak Ci sie
                              > nie podoba to mozesz mnie wyciać, zablokowac lub nie czytać.

Ano niebardzo masz prawo - w koncu zakladajac konto na gazecie
                              zaakceptowalas regulamin, ktory mowi "Nie wklejaj całych cudzych
                              wypowiedzi lub artykułów - wystarczy je omówić lub podać link z
                              odpowiednim komentarzem"

> Typowe dla PO duzo gadania, maniupulacji faktami ale nic poza tym.
                              > A i przede wszystkim - kto nie dmie z nami ten przeciwko nam

Starsznie duzo tych 'typowych' wink
                              Lecac stereotypem - typowe dla PiS, ze mocny jest tylko w rzucaniu
                              oszczerstw i zarzutów, merytorycznie dyskusji nie potrafi prowadzic.
                              Dowod? Brak odpowiedzi na pytania - wcale nie zlosliwe i nic a nic
                              nie manipulujace smile.
                              • liwilla1 Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 10:31
                                erin, ja skonczylam dyskusje z ta pania. to intelektualne kopanie sie z koniem.
                                Ty jej podajesz konkretny argument, a w odpowiedzi jestes obrazana a Twoje
                                argumenty przekrecane w druga strone. niestety nie ma tu miejsca na powazna,
                                swiadoma rozmowe i szacunek. za to jest maksymalna agrecha.
                                wiecie, ja naprawde chetnie porozmawialabym z kims kto popiera PiS, a kto nie
                                bije od razu piany z ust. moze nawet dalabym sie przekonac do jakis pomyslow. a
                                jak w dyskusji druga strona od razu wlacza opcje mur-beton (nie slucham, nie
                                mysle, nic do mnie nie dociera) to mi sie odechciewa kontunuowania rozmowy.
                                • trautlusia Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 10:47
                                  liwilla1 napisała:

> erin, ja skonczylam dyskusje z ta pania. to intelektualne kopanie
                                  sie z koniem.
                                  > Ty jej podajesz konkretny argument, a w odpowiedzi jestes obrazana
                                  a Twoje
                                  > argumenty przekrecane w druga strone. niestety nie ma tu miejsca
                                  na powazna,
                                  > swiadoma rozmowe i szacunek. za to jest maksymalna agrecha.
                                  > wiecie, ja naprawde chetnie porozmawialabym z kims kto popiera
                                  PiS, a kto nie
                                  > bije od razu piany z ust. moze nawet dalabym sie przekonac do
                                  jakis pomyslow. a
                                  > jak w dyskusji druga strona od razu wlacza opcje mur-beton (nie
                                  slucham, nie
                                  > mysle, nic do mnie nie dociera) to mi sie odechciewa kontunuowania
                                  rozmowy.

Towarzstwo wzajemnej adoracji - niestety takie nasuwaja mi sie
                                  skojarzenia po krotkiej acz burzliwej obecnosci na fourm emama +
                                  grupa starych wyjadaczek wzajemnie sie wpierajacych i
                                  przyklaskujacych. Podbudowujacych wlasne ego koszetm innych.

znizenie mojego intelektu do poziomu konia-swiadcz tylko o atorce
                                  tego porwnania

Ja tez chetnie porozmawiala bym ze zwolennjikiem PO, ktory mowi o
                                  konkretach a nie o ciaglych cudach i czekaniu na nie. trudno jest
                                  przyjac krytyke jak jest sie po drugiej stronie, latwiej bylo
                                  kytykowac.
                                  • liwilla1 Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 11:00
                                    trautlusia napisała:

> liwilla1 napisała:
                                    >
                                    > > erin, ja skonczylam dyskusje z ta pania. to intelektualne kopanie
                                    > sie z koniem.

> znizenie mojego intelektu do poziomu konia-swiadcz tylko o atorce
                                    > tego porwnania

Nie znizylam Twojego intelektu do zadnego poziomu, tym bardziej konia. Pewien
                                    indiom slowny, znaczacy nic innego, jak tylko ze pewne dzialania (tutaj:
                                    intelektualna dyskusja z Toba) sa skazane z gory na niepowodzenie, Ty
                                    potraktowalas doslownie o.O' Kolejny raz dowodzisz, ze nadinterpretujesz
                                    wypowiedzi podlug swoich oczekiwan. Jestem zdziwiona, bo pomimo wszystko
                                    sadzilam, ze jestes bystrzejsza osoba.
                                    • trautlusia Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 11:04
                                      liwilla1 napisała:

> trautlusia napisała:
                                      >
                                      > > liwilla1 napisała:
                                      > >
                                      > > > erin, ja skonczylam dyskusje z ta pania. to intelektualne
                                      kopanie
                                      > > sie z koniem.
                                      >
                                      > > znizenie mojego intelektu do poziomu konia-swiadcz tylko o
                                      atorce
                                      > > tego porwnania
                                      >
                                      > Nie znizylam Twojego intelektu do zadnego poziomu, tym bardziej
                                      konia. Pewien
                                      > indiom slowny, znaczacy nic innego, jak tylko ze pewne dzialania
                                      (tutaj:
                                      > intelektualna dyskusja z Toba) sa skazane z gory na niepowodzenie,
                                      Ty
                                      > potraktowalas doslownie o.O' Kolejny raz dowodzisz, ze
                                      nadinterpretujesz
                                      > wypowiedzi podlug swoich oczekiwan. Jestem zdziwiona, bo pomimo
                                      wszystko
                                      > sadzilam, ze jestes bystrzejsza osoba.

no napisz w koncu ze GLUPIA jestem i malo bytra tak jak przecietny
                                      wyborca PIS
                                      • liwilla1 Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 11:07
                                        trautlusia napisała:

>
                                        > no napisz w koncu ze GLUPIA jestem i malo bytra tak jak przecietny
                                        > wyborca PIS
                                        >

zauwaz prosze, ze JA tego nie napisalam smile ale w Twoja samoocene wnikac nie bede.
                                        Pozdrawiam
                                        Over&out
                                  • e_r_i_n Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 11:21
                                    trautlusia napisała:

> Ja tez chetnie porozmawiala bym ze zwolennjikiem PO, ktory mowi o
                                    > konkretach a nie o ciaglych cudach i czekaniu na nie. trudno jest
                                    > przyjac krytyke jak jest sie po drugiej stronie, latwiej bylo
                                    > kytykowac.

Wskaż mi proszę, GDZIE napisałam o cudach w moim ostatnim poscie do
                                    Ciebie.
                                    Czy doczekam się MERYTORYCZNEJ odpowiedzi na moje pytania/argumenty?
                            • morgen_stern Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 13:52
                              > > a ja chce cytowac cała wypowiedz mam do tego prawo a jak Ci sie
                              > nie podoba to mozesz mnie wyciać, zablokowac lub nie czytać.
                              >

Przykro mi, ale nawet tu się mylisz smile to niezgodne z netykietą.
                              • trautlusia Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 15:53
                                morgen_stern napisała:

> > > a ja chce cytowac cała wypowiedz mam do tego prawo a jak Ci sie
                                > > nie podoba to mozesz mnie wyciać, zablokowac lub nie czytać.
                                > >
                                >
                                > Przykro mi, ale nawet tu się mylisz smile to niezgodne z netykietą.
                                >

Moge a nie muszę
                                • morgen_stern Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 15:55
                                  Pff, najwyżej cię moderatorki wytną, nie mój problem wink
                    • miedzymorze Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 10:27
                      trautlusia napisała:
                      na
                      > obniżeniu podatku zyskają najbogatsi dlatego nie łudziła bym się że
                      > PO przygotowywało projekt uchwały mając na uwadze wyłącznie dobro
                      > przeciętnego Polaka

nie najbogatsi, bo ci nie pracują na etacie lub są rolnikami i nie płacą podatku PIT. I nie 'zyskają', tylko państwo zabierze im mniej zarobionych pieniędzy.
                      Zmianę stawek zapisał w ustawie PiS - PO tylko zrealizowało budżet uwzględniając ten zapis. Ale to na pewno robota układu suspicious

>
                      > > - ciachnęli wydumane uprawnienia emerytalne - powiedz to tym
                      > setkom tysięcy którym ciachneli. Tobie też życzę odebrania
                      > przywilej do wczesniejszej emerytury jak będziesz w takim wieku że
                      > nigdzie nie będziesz mogła znaleźć pracy a i sił juz nie wystarczy

Masz pecha, bo nie można komuś odebrać czegoś, czego nie ma.
                      Poza tym stracili ci, którym się one nie należały, w zawodach z medycznymi wskazaniami do utrzymania uprawnień zostały utrzymane.

>
                      > > - skończyli misję w Iraku - a czy to ma jakiś wpływ na
                      > polepszenie stopy życiowej przecietnego Polaka? wątpię

Obiecali > skończyli. Nie obiecywali, że skończenie misji
                      poprawi stopę życiową przeciętnego Polaka.
                      Czego tu nie rozumiesz ?

> > - skończyli z obowiązkowym poborem - przy czym kopmletnie nie
                      > przygotowali zaplecza na przyjęcie chetnych do pracy w wojsku

Faceci nie muszą się kryć po kątach przed WKU.

> tylko recesję w służbie zdrowia - mnie jak i wiekszości naszego
                      > społeczeństawa nie stać na prywatną służbe zdrowia

Jeśli szpital ma kontrakt z NFZ to dla pacjenta jest nieważne, czy
                      jest on prywatny, państwowy czy jeszcze jakiś inny. Natomiast obecnie istniejącym prywatnym placówkom jakoś zdecydowanie lepiej wychodzi gospodarowanie stawkami które NFZ im płaci za pacjentów.

pozdr,
                      mi
            • liwilla1 Re: ech, kolezanko 02.02.09, 14:42
              wprowadzanie widocznych zmian w blisko 40milionowym kraju, to nie pomalowanie
              paznokci. na efekty trzeba czekac niekiedy cale pokolenia. rozbisurmanione to
              pokolenie zakupow przez internet - klikasz i masz. niestety nie wszystko w zyciu
              jest takie proste.
              • madameblanka liwilla 02.02.09, 15:14
                to do mnie??
                liwilla przeczytaj moje posty, oksmile??
                • liwilla1 nie 02.02.09, 15:23
                  do trautlusi smile
                  • madameblanka Re: nie 02.02.09, 15:25
                    już wiem, zmierzyłam ołowkiem, przez to drzewko dostaję oczopląsu, chyba trza
                    cytowaćwink
            • e_r_i_n Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 09:01
              Dzięki Bogu drugiej Irlandii nie mamy wink
              A tylko idiota łyka jak młody pelikan wszystko, co w czasie kampanii
              wyborczej słyszy.
              Rok to jest NIC w rzadzeniu - szczególnie, jak trzeba nadrabiać dwa
              stracone lata.
    • aluc Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 15:02
      no i niech ma
      a szan. panie mają innych kandydatów albo tki? Jolę Rutowicz? Kazia
      "zakochaj się" Marcinkiewicza?
      bryndza, panie, bryndza
      • trautlusia Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 15:06
        ano nie ma i w tym tkiw problem
      • denea Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 07:54
        aluc napisała:

> no i niech ma
        > a szan. panie mają innych kandydatów albo tki? Jolę Rutowicz?
        Kazia
        > "zakochaj się" Marcinkiewicza?
        > bryndza, panie, bryndza

Ano racja.
        Do wyborów parlamentarnych jeszcze trochę, ale... żesz jasna
        cholera, ja chcę głosować z przekonania, a nie dla mniejszego zła !
        Buuu sadsad
    • gumorcinek Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 15:26
      świat się chyli ku upadkowi...
      • liwilla1 Re: Tusk człowiekiem roku... 02.02.09, 15:34
        na Teutatesa!! big_grin
    • mearuless moze to nagroda 02.02.09, 15:30

za te "wilcze oczy" i rozbiegany wzrok...?smile
      bardzo sie staram go polubic, bo to moj kraj, moje panstwo, moja ojczyzna-
      niestety dla mnie to PRemier: PR= public relations
      • trautlusia Re: moze to nagroda 02.02.09, 15:42
        mearuless napisała:

>
        > za te "wilcze oczy" i rozbiegany wzrok...?smile
        > bardzo sie staram go polubic, bo to moj kraj, moje panstwo, moja
        ojczyzna-
        > niestety dla mnie to PRemier: PR= public relations

Wyjęłaś mi to z ust smile
    • ewcia1976 Re: Tusk człowiekiem roku... 03.02.09, 10:54
      Tusk człowiekiem roku a Feel zespołem roku, jaki kraj tacy
      utytułowani). Nie głosowałam ani zna PO ani na PiS. PO chwała za