roula 19.03.09, 12:19 bo ja nie cierpie.Nie prasuje wszystkiego,zwlaszcza dzieciecych ubran,czesto po zdjeciu z suszarki skladam do szafy.oszczednosc czasu i energii.A moze jednak,jak twierdzi tesciowa,niechlujstwo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: prasujecie? 19.03.09, 12:21 To daj je te ciuchy niech poprasuje jak nie może znieść takiego niechlujstwa Prasuję to co tego wymaga.Raz jest to koszulka dziecka innym razem bluzka moja. Odpowiedz Link Zgłoś
somebody1234 Re: prasujecie? 19.03.09, 12:26 Nie prasuję...nienawidzę...więc po wyjęciu z suszarki składam elegancko żeby prasować nie trzeba było...no jeżeli już cos wyprasować muszę to prasuję przez założeniem Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: prasujecie? 19.03.09, 12:23 Ogólnie to nie. Jeżeli jest potrzeba to wtedy dopiero. Szkoda mi czasu . Odpowiedz Link Zgłoś
frida-marzec08 Re: prasujecie? 19.03.09, 12:23 ja też tylko to co konieczne ubranek dla dzidzi też nie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: prasujecie? 19.03.09, 12:25 Prasuję, bo lubię. To dla mnie bardzo relaksujące zajęcie. Decha, żelazko, film/audiobook i czas przyjemnie mija. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: prasujecie? 19.03.09, 12:40 Prasuję.To co trzeba odkładam do specjalnej szafki i raz/dwa razy w tygodniu mam wielką łupę do prasowania.Młodzi idą na drzemkę a ja prasuję przed telewizorem.Nie powiem żebym to ubóstwiała,po prostu robię to automatycznie.Czasu mi nie szkoda,przy desce kawkę popijam i mam raz dwa wszystko wyprasowane. Odpowiedz Link Zgłoś
suzannka23 Re: prasujecie? 19.03.09, 13:12 To tak jak ja. Jest to dla mnie relaksujące zajęcie, ale może dlatego, że mój mąż nie chodzi do pracy w koszulach i nie muszę ich prasować... Staram się prasować na bieżąco. I należe do tych "masochstek", którm prasuja np. majtki, bo mam takie spaczenie. I to w dodatku nie tylko swoje, ale męża też. No co? Wolno mi nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pati9.78 Re: prasujecie? 19.03.09, 12:39 Ja tez nienawidze prasowac.Prasuję tylko to, co konieczne i nigdy zaraz po zdjęciu z suszarki tylko jak mam coś założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
alyeska Re: prasujecie? 19.03.09, 12:42 Nie cierpie poza tym chyba mam cos z miesniem prawej reki od komputera i noszenia mniejszego zwierza i ruchy posuwiste ) wywoluja bol. Po suszarce skladam bez prasowania. Koszule i bluzki prasuje pomoc domowa a poscieli w ogole nie prasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: prasujecie? 19.03.09, 12:40 A syna teściowa jak wychowała? Na chluja czy niechluja? Syn teściowej może prasować, chyba ma obie ręce sprawne? Mamusia będzie zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
paolka_82 Re: prasujecie? 19.03.09, 12:47 alabama8 napisała: > A syna teściowa jak wychowała? Na chluja czy niechluja? Syn > teściowej może prasować, chyba ma obie ręce sprawne? Mamusia będzie > zadowolona. Alabama- świetnie to ujęłaś. Ja osobiście prasuję tylko to co prasowania wymaga. Tylko że staram sie od razu po zdjęciu z suszarki, bo wtedy to sie zupełnie inaczej prasuje. Jak taka np. koszula poleży nieuprasowana z tydzień to później dużo gorzej się ją prasuje. Uprasowana-na wieszak i do szafy. Wtedy jak chcę ją założyć to jest już gotowa. Wszelkie natomiast bawełniane rzeczy typu podkoszulki czy ręczniki składam równiutko i na półkę. Wyznaję zasade że same sie "uleżą". Chociaz znam i takie masochistki, które majtki i rajstopki też prasują. Odpowiedz Link Zgłoś
katja76-1 Re: prasujecie? 19.03.09, 13:14 prasuję i lubie to robić, zwłaszcza MAłej ciuszki, oczywiście nie wszystkie, ale bluzeczki, body i takie na wyjście. MAła ma 17m-cy ale jak słyszy że idziemy prasować to sama leci już do deski i podaje mi swoje ciuszki do prasowania. A przy okazji też popijam kawkę i oglądam tv , czyli przyjemne z porzytecznym Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: prasujecie? 19.03.09, 12:50 prasuję, bo jakoś chyba lubię to o wiele bardziej niż np sprzątanie. Kawkę przy desce popijam, słucham czegoś dla mej duszy i czas mi mija. Odpowiedz Link Zgłoś
jmama Re: prasujecie? 19.03.09, 12:53 Nie przepadam za prasowaniem, ale nie wyobrażam sobie ubrać niewyprasowaną bluzkę czy spodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: prasujecie? 19.03.09, 12:54 nie prasuję. Przed założeniem prasujemy każde sobie. Dzieciom rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe52 Re: prasujecie? 19.03.09, 13:02 Tylko wtedy jeśli dany ciuch tego wymaga dzieciom ciuchów nie prasuje w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: prasujecie? 19.03.09, 13:00 gdy uzbiera mi sie z pół roku albo w przypadku wyższej konieczności, gdy niewyprasowane wygląda tak, że nie spoósb założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: prasujecie? 19.03.09, 13:05 po praniu wsadzam do szafy prasuję to czego potrzebuję do wyjścia Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: prasujecie? 19.03.09, 13:12 tak, niemal wszystkie ciuchy swoje, chłopa i córy. Prasuję zazwyczaj po suszeniu prania. Nie cierpię prasowania ale mimo, że nie jestem pedantką to jeszcze bardziej NIE CIERPIĘ nieuprasowanych ubrań. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: prasujecie? 19.03.09, 13:34 A teściowa to kołnierzyki na przykład krochmali? Czy też cała rodzina chodzi w takich ... wiotkich. Fuj. A ja wogóle nie prasuję. Tak piorę że żadne z łachów nie wymaga prasowania, nawet ... garnitury. Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: prasujecie? 19.03.09, 13:37 prasuję i się przy tym relaksuję wolę to niż gotownie. Odpowiedz Link Zgłoś
cas_sie Re: prasujecie? 19.03.09, 13:57 nie ... ostatni raz prasowałam dziecięce ciuszki na około 5miesięczniaka (prawie 2 lata temu). Ostatnio było potrzebne zelazko to pół godziny go szukałam bo zapomniałam gdzie włożyłm, sa ważniejsze rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
moninia2000 Re: prasujecie? 19.03.09, 14:03 Raczej nie, nie lubie tego przygotowywaia do...., ale przyznam, ze jak czasem pewna bluzeczka czy spodnica juz sie nie nadaje do zalozenia, pomimo uprzedniego zlozenia, biore sie za prasowanie ja albo maz. Wtedy dopiero sie dziwie: o co chodzi? Przeciez to nawet fajne Jednak jestem z Toba, to oszczednosc w wielu aspektach takie nie prasowanie Odpowiedz Link Zgłoś
agusia79-dwa Re: prasujecie? 19.03.09, 14:21 prasuję wtedy gdy chcę założyć dany ciuch. Młodej przestałam prasować rok temu, gdy dostałam nowe żelazko. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: prasujecie? 19.03.09, 14:19 Też nie cierpię. Na całe szczęście mój TZ ulitował się nade mną, patrząc na kolejne sterty jego ubrań roboczych, ciuszków dzieciny, pościeli i moich ciuszków. 2 góry były prasowane 2 razy w tygodniu. Średnio ok. 3 godzin w tygodniu. Oprócz tego poranne prasowanie tego co mimo wszystko pogięło się troszkę w szafie. Drobna argumentacja i mam cudownego przyjaciela jakim jest suszarka do ubrań. Zamiast rozwieszania, zdejmowania, rozkładania suszarki mam małą selekcję przed włożeniem. Obecnie potrzeba prasowanie jest sporadyczna tzn. męża biała koszulka lub jakaś spódniczka. "Problem" jest jeśli przez gapiostwo nie wyjmę i nie poskładam ciuszków po suszeniu. Wtedy za karę mam prasowanie. Suszarę polecam dla wszystkich "anty prasowaczek" . A co najważniejsze nawet jak się zapomnę z praniem to wrzucam po 22. Ok. północy do suszary i rano mam świeżutkie i suchutkie (np. rajstopy czy bluzki do przedszkola). Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_asia Re: prasujecie? 19.03.09, 14:27 Nienawidzę, prasuję w razie wyższej konieczności, wybitnie rzadko. Koszule do pracy ślubny prasuje sam, w ramach oglądania piłki nożnej w TV. Ponieważ mam dwóch alergików, musze prasować pościel- robię to wyjątkowo niechlujnie, sama się wstydzę. Dzieciom często prasuje ubrania opiekunka, mimo moich nalegań, żeby tego nie robiła, bo nie wartoAle ona pedantka jest. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.kas Re: prasujecie? 19.03.09, 14:31 Niecierpie. Pranie wrzucam do szafy, jak zakladam to prasuję. Sobie. Rodzina rece ma zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka-23 Re: prasujecie? 19.03.09, 14:41 tylko rzeczy synka i męża koszule, a pozostałe to przed założeniem każdy sobie, nie dlatego, że nie lubię, ale mi się najzwyczajniej nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: prasujecie? 19.03.09, 14:34 Nie. Mam tylko dosłownie kilka rzeczy które trzeba uprasowac a chodzę w nich strasznie rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: prasujecie? 19.03.09, 14:37 Prasuje niestety, szczerze tej roboty nie znoszę. Jeszcze bardziej jednak nie znoszę wymietolonych ciuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
papugaara Re: prasujecie? 19.03.09, 14:39 Zawsze. Nie lubię zakładać pomiętych ubrań, nie ścierpię takich ubrań na dziecku/mężu. Ale też trzeba podkreślić, że prasowanie nie sprawia mi jakiejś dużej trudności i przykrości. Inna sprawa, że niektóre części garderoby po dokładnym rozłożeniu na suszarce nie wymagają prasowania. Ale ogólnie dla mnie niewyprasowane = niechlujne Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: prasujecie? 19.03.09, 14:43 nie założyłabym niewyprasowanej rzeczy, podobnie jak twoja tesciowa uważam, ze to niechlujne, a że prasować nie lubię, to jestem skłonna wynająć kogoś wyłącznie po to żeby mnie w tym zastąpił. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-osama Re: prasujecie? 19.03.09, 14:49 ja mam od tego męża który dla relaksu prasuje w czwartki i niedziele oglądając Kryminalne zagadki czegoś tam. Odpowiedz Link Zgłoś
aetas lubię prasować, ale 19.03.09, 14:51 jakoś czasu nie mam, dlatego wieszając bardzo dokładnie roztrzepuję, i równo rozwieszam, po większości ubrań nie widać, żeby im brakowało prasowania. Ponieważ moich dwóch chłopaków brudzi się niemiłosiernie, mam tyle prania, że na prasowanie dzień za krótki. Teraz musiałam poprasowac wszystko dla noworodka, ale mam nadzieję, że okaże się na tyle niewrażliwy, że prasować mu trza będzie w miarę krótko ... chłopu koszule prasuję na bieżąco albo jak mam fazę na prasowanie kilka na zapas. Argument niechlujstwa w przypadku nieprasowania dzieciom jakoś mnie nie przekonuje, zwłaszcza że moje dzieci naprawde wyglądają czysto i schludnie (oczywiście do pierwszego zapaćkania się, no ale wtedy się przebieramy, stąd tyle prania...) Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Re: lubię prasować, ale 19.03.09, 14:52 chłop mój za prasowaniem nie przepada, ale jak ja akurat nie mam "fazy" albo czasu, to bierze żelazko i se prasuje, bo też umie Odpowiedz Link Zgłoś
mustardseed Re: prasujecie? 19.03.09, 14:52 Kiedyś niecierpiałam, zwłaszcza koszul mężowych. Ale praktyka czyni mistrza i teraz śmigam że hej. Prasuję przed TV wieczorem, więc nie przeszkadza mi to zupełnie. Ciuchy dziecia czasem przeprasuję, zeby bardziej płaskie były, bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Re: prasujecie? 19.03.09, 14:54 Koszule męskie lubię prasować najbardziej, i ze względu na kształt, i że mój piękny chłop w nich będzie chodził, a poza tym lubię zapach prasowanych koszul Odpowiedz Link Zgłoś