kali_pso Re: Zdjęcia naszych matek 08.04.09, 18:30 Moja mama ma jedno takie zdjęcie- w ciąży z moim bratem, zrobione na jakiejś mojej uroczystości w przedszkolu przez zamówionego fotografa. Może więcej nie było z prostego powodu- 30 lat temu aparaty fotograficzne do niektórych( w tym nas) to był luksus, na który nie można sobie było pozwolićp Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso P.S 08.04.09, 18:33 Ja też nie mam zdjęć z okresu ciąży, aparat posiadałamp A zdjęcia po porodzie były robione pod kątem małego, a nie mnie w roli matkip Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: P.S 08.04.09, 18:45 Ja tez nie mam żadnego zdjęcia w ciąży, a przynajmniej takiego, na którymm byłoby tą ciążę widać (choćby na którejś komunii byłam w ciąży, ale nie widać). Ostatnie zdjęcia, na którym jestem JA, a nie ja jako dodatek do dzieci jest z mojgo ślubu. Zdjecia z wyeksponowanym brzuchem, jeszcze nie daj Boże gołym, nie zrobiłabym sobie nigdy w życiu. Po co??? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: P.S 08.04.09, 18:51 > Po co??? Nie wiem po co inni. Ja po to żeby mieć pamiątkę z tego okresu. Bo to były dla mnie fajne miesiące. Chyba każde zdjęcie ma taki cel aby o czymś przypominać, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: P.S 08.04.09, 19:03 > Zdjecia z wyeksponowanym brzuchem, jeszcze nie daj Boże gołym, nie zrobiłabym s > obie nigdy w życiu. Po co??? W tym samym celu, co robi się sobie foty pod palmą w Tunezji, na tle sfinksa albo w mauzoleum Lenina - na pamiątkę ;p Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: P.S 08.04.09, 19:08 Wszystkie zdjęcia robi się na pamiątkę. Oczywiście mogłabym udawać że w ciąży nie byłam a dzieci mi bocian w kapuście zostawił Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: P.S 08.04.09, 19:13 > Wszystkie zdjęcia robi się na pamiątkę. A nienienie, absolutnie nie. Natomiast w tym wątku chodzi głównie o zdjęcia pamiątkowe - ciąża, mauzoleum Lenina i wiekowa ciocia z Gdyni w Łazienkach do pokazywania kolejnym pokoleniom ;p Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: P.S 08.04.09, 19:15 w mauzoleum nie woelno robic zdjec do mauzoleum w ogole nie wejdziesz z aparatem Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: P.S 08.04.09, 19:19 Nigdy nie próbowałam. Tak czy siak, wiadomo, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: P.S 08.04.09, 19:21 ja probowalam - idiotyczny zwyczaj, majac przy sobie zwykly aparat czy nawet komorke trzeba stac w kilometrowej kolejce, zeby oddac rzeczy w depozyt tak jakby flesze mogly obudzic to paskudne truchlo stad pamiatkowe mauzoleum ni cholery mi w szeregu pamiatkowych fotek nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: P.S 08.04.09, 19:26 Faktycznie, trudna ta pamiątka ;p No to niech będzie zamiast mauzoleum wieża Ajfla. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: P.S 08.04.09, 19:19 No dobrze, ja robię zdjęcia na pamiątkę. I oczywiście rozumiem że ciąża nie musi być dla kogoś fajnym okresem albo można czuć się wtedy nie do końca pięknym Ja miałam na odwrót. A pomników stawiać nie muszę. Fajna pamiątka która cieszy przede wszystkim moje dzieci. Bez innych filozofii. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: P.S 08.04.09, 19:19 Brak zdjęć w ciąży ma świadczyć o "udawaniu"? Czego? I przed kim? Ja wiem, że w ciąży byłam, mąż wie, że byłamp była ciąża siedzi obok mnie i wie skąd się wziąłp- kogo więcej ma to obchodzić? Nie mam zdjęć z wielu innych istotnych momentów mojego życia- no po prostu straszne... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: P.S 08.04.09, 19:21 > Nie mam zdjęć z wielu innych istotnych momentów mojego życia- no po > prostu straszne... Twój wybór i nie widzę nic w tym strasznego. Ja mam i też nie wiem czemu dla kogoś miało by być to dziwne/straszne/efekciarskie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: P.S 08.04.09, 19:24 Z perspektywy dziecka będzie - ja osobiście bardzo, bardzo żałuję, że moja matka nie robiła sobie zdjęć w ciąży. Daremne żale, próżny trud, ale żal. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: P.S 08.04.09, 19:09 a ja robilam z nie daj Boze golym rowniez zego nie robie bez ciazy bo bez ciazy to sie w ogole rzadko fotografuje co wiecej robilismy ze starszakiem brzuchowe malunki i tez to fotografowalismy ale po co, nie mam pojecia w kazdym razie sa i ciesza Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 PO co? 08.04.09, 19:48 No właśnie - po co mysmy to robili? A było to chyba jeszcze zanim gwiazdy zaczęly pozowac. Było lato, kochalismy sie, nie moglismy sie doczekac dziecka, bylismy radosni i szczesliwi i pojechalismy do lasu robic zdjecia. Poza nami nikt ich nigdy nie ogladał. Fajnie było. Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: Zdjęcia naszych matek 08.04.09, 19:02 Moja mam ma pełno zdjęć z okresu ciąży,robiła sobie sesje zdjęciowe u fotografa i babcia ma pozawieszane na ścianie w małym pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
epistilbit Re: Zdjęcia naszych matek 08.04.09, 20:40 Moja nie ma ani jednego. A szkoda. Jak jej pytałam, czemu, to powiedziała, że w ogóle panowała jakaś cicha zmowa nad ciężarnymi np w kościele, podczas mszy, stało się w kruchcie, a nie normalnie w ławkach, poradnia K była tą złą, jedyną bez klopa i w nieogrzewanym w zimie pomieszczeniu, a porodówkę umieszczono z dala od miasta, co by 'złe' stamtąd nie przyszło. Wiadomo, ciężarne się puściły i robiły To. Aha, wszystko opisywane rzeczy działy się w Polsce przełomu lat 70/80 w mieście powiatowym. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Zdjęcia naszych matek 08.04.09, 21:01 W latach 90 czekajac w kolejce do ginekologa rozmawiaam z dwioema dwudziestoparolatkami, ktore przyjechaly z miasta powiatowego 30 km od Wroclawia - "bo jak u nas dziewczyna pojdzie do ginekologa i ktos zobaczy, to juz za maż nie wyjdzie". Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Zdjęcia naszych matek 08.04.09, 21:40 kiedyś uzywało sie innych aparatów..i rezultat wychodził dopiero po odebraniu filmu od fotografa, często juz po urodzeniu dziecka bo jakos nie było po drodze do zakłady..u mnie z pierwszej ciąży zostało jedno zdjecie i to obejmujace tylko twarz..reszta sie przeswietliła..na tydzień przed urodzeniem młodszego zrobiłam sporo zdjęć..uchowało się jedno za to w całej okazałości Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Zdjęcia naszych matek 08.04.09, 21:50 Dawniej zdjęcia były rarytasem, mało kto miał aparat przecież. Dzisiaj mamy zdjęcia z niemal każdego dnia naszego życia, wtedy, kiedy nasze mamy były młode zdarzały się kilkuletnie przerwy w dokumentacji Moja mama ma zdjęcia ze mną w ciąży (i tylko ze mną z trójki dzieci, które urodziła). Patrzę na te zdjęcia i myślę: ciekawe, co robiłam w tym momencie, kiedy to zdjęcie powstawało Tam w środku hm. Właśnie zdałam sobie sprawę z tego, że z pierwszej ciąży mam jedno zdjęcie - w dodatku wcale nie byłam obiektem fotografowanym, tylko znalazłam się tam niechcący. Z drugiej natomiast jedynie te z wycieczki do zoo. Hm. Odpowiedz Link Zgłoś
cathy1976 Re: Zdjęcia naszych matek 08.04.09, 22:10 A myślisz, że tan brak zdjęć ciążowych to symptom czegoś poważniejszego niz po prostu próżności (brzydko wygladam- nie chcę zdjęć)? Ja wyglądałam w ciążach jak tucznik, mimo, że zazwyczaj jestem estetyczną jednostką. Zdjęcia z ciąży posiadam, owszem i trzymam sobie jako przestroge Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Zdjęcia naszych matek 08.04.09, 23:06 Znaczy wszystkie kobiety z pokolenia mojej matki z nią włącznie były zwyczajnie próżne, a dzisiejsze ciężarne próżne nie są? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: Zdjęcia naszych matek 08.04.09, 22:39 jestem w ciąży i nie mam zdjęć. A mam aparat. Moja matka nie miała aparatu, więc zdjęć tymbardziej nie. Poza tym inne czasy były jak mi matka opowiada, jak musiała kombinować z sukienkami na ciążę to jej współczuje szczerze Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Zdjęcia naszych matek 09.04.09, 14:09 Moja też nie ma (z pierwszej ciąży, ze mną, z ciąży z moją siostrą już są), ale może to dlatego, że mój tato szył jej wtedy sukienki, legendarne w całej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś