alanta1 01.05.09, 16:43 W jakim wieku pozwoliłybyście/pozwalacie dziecku samodzielnie przyjmować leki? Np. aviomarin w czasie wycieczki, leki wziewne przy astmie i inne, które dziecko przyjmuje gdy nie ma rodziców w pobliżu... Proszę też o krótkie uzasadnienie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18_lipcowa1 [...] 01.05.09, 18:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Samodzielne przyjmowanie leków 01.05.09, 18:26 beznadziejna ta sonda o ile witaminę brał sam 5-6latek, tylko wtedy gdy wyjęty był listek z apteczki to antybiotyku w płynie bym nie pozwoliła, w tabletce-tez wcześniej przygotowane by musiało być. wziewy też najpierw pod kontrolą a jak się nauczył brał sam na moje wyrazne polecenie Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Samodzielne przyjmowanie leków 01.05.09, 20:31 beata985 napisała: > beznadziejna ta sonda Bo ? O witaminy nie pytałam, bo to nie leki, ale suplementy, antybiotyki też nie, bo zwykle dziecko przyjmuje je w domu przy rodzicach. Chodzi mi o leki przyjmowane poza domem, przy nieobecności rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 [...] 02.05.09, 09:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Samodzielne przyjmowanie leków 02.05.09, 09:59 biorac pod uwage, ze cocculine jest homeopatykiem i sklada sie w 100 procentach z cukru - to zadne lekarstwo nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Samodzielne przyjmowanie leków 03.05.09, 08:38 niemniej pani odmówiła wspólpracy, jedynie o co mogłam prosić to, żeby pani przypomniała córce o przyjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: Samodzielne przyjmowanie leków 04.05.09, 01:01 > biorac pod uwage, ze cocculine jest homeopatykiem i sklada sie w 100 procentach > z cukru - to zadne lekarstwo nie jest To kup zainwestuj 7 zeta w homeopatyk Arsenicum Album 30CH albo Alveo 30CH i łykaj kulkę co 30 minut przez kilka godzin. Tylko po drodze do domu kup też zapas papieru toaletowego. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Samodzielne przyjmowanie leków 01.05.09, 19:33 siedmiolatek niczego sam nie bierze, nawet leki na chorobę lokomocyjną ma wydzielane przez opiekuna/wychowawcę no ale chory przewlekle nie jest i każde branie leku to raczej wielkie halo, a nie norma kiedy bym pozwoliła - nie mam pojęcia, nie mogę też sobie przypomnieć, od kiedt ja sama brałam leki (a też brałam je od wielkiego dzwonu i przy okazji ciężkich chorób, więc ze dwa razy w roku najwyżej) Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Samodzielne przyjmowanie leków 01.05.09, 19:43 11 lat miał, jak się sam inhalować zaczął - inne leki dostaje od dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Samodzielne przyjmowanie leków 02.05.09, 08:55 ośmiolatek - sam nie przyjmuje, ma leki wydzielane przez kogos doroslego; siedmiolatek tym bardziej leki to nie cukierki i nie wiem, kiedy bede gotowa na tyle, zeby zaufac w tej materii dziecku pewnie sprawa zalezy od indywidualnej dojrzalosci dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Samodzielne przyjmowanie leków 02.05.09, 08:58 Ja nawet witaminy wydzielam. Nie wyobrażam sobie samodzielnego brania leków przez przedszkolaka. Rozumiem tylko sytuacje kiedy jest choroba przewlekła i wtedy dziecko po prostu musi już kontrolować i samo aplikować NIEKTÓRE medykamenty. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Samodzielne przyjmowanie leków 02.05.09, 09:06 witaminy obowiazkowo trza wydzielac, bo dobre i dziecięcia zezarlyby cale opakowanie na raz, jesli pozwolic na samodzielne czestowanie sie (pamietam, ze jako dzieciak sama pochlonelam cale opakowanie witamin c na raz, bo taka dobra i kwasna byla wiec nie sadze, zeby jablka daleko pospadaly od jabloni ) ja nawet syrop z cebuli wydzielam, bo tez dziecięcia wydądlałyby cały od razu (mam watpliwosci, czy ich vontupki byłyby z tego powodu zachwycone) Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Samodzielne przyjmowanie leków 02.05.09, 09:06 Pamietam,ze jak mialam 11 lat i bylam chora,sama chodzilam do lekarza.Wstawalam wczesnie rano,zeby sie zarejestrowac do lekarza,pozniej czekalam na wizyte.Prosto od lekarza szlam do apteki wykpic recepty.Na opakowaniach mialam zapisane dawkowanie i sama pilnowalam sie z przyjmowaniem lekow.Rok pozniej prowadzalam do lekarza na wizyte moje mlodsze rodzenstwo.Rodzice w tym czasie pracowali. I chociaz ja bylam bardzo samodzielna,nie wyobrazam sobie zeby mojej corki samej u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Samodzielne przyjmowanie leków 02.05.09, 21:20 elske napisała: > Prosto od lekarza szlam do apteki wykpic recepty. Teraz pediatra nie wyda recepty dziecku ani nie zaszczepi, nawet nastolatki, musi wezwac pełnoletniego opiekuna i uzyskać jego zgodę. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Samodzielne przyjmowanie leków 03.05.09, 08:45 9latka-sama przyjmuje wieczorną dawkę swoich leków Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: Samodzielne przyjmowanie leków 03.05.09, 20:39 7 lat syn wziewki na astmę, przypominam mu tylko a on sam biegnie do kuchni i bierze je z półki na której leżą. Ostatnio to sam pamięta i bierze nim mu przypomnę. Inne leki ja wydzielam. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Samodzielne przyjmowanie leków 03.05.09, 20:55 4-latka wziewki na astmę bierze sama w mojej obecności, raz czy dwa zdarzyło się w przedszkolu (powiedziała wychowawczyni, że się dusi - to zresztą widać - poprosiła o swoją tubę i sama ją obsłużyła). Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Zależy 03.05.09, 22:22 od dziecka i od leku. Tran dziecko pobiera samo od kiedy można mu zaufać, że nie zje całego opakowania naraz tylko tyle ile trzeba - od zerówki. Inne leki - jeszcze długo nie. Natomiast znam dzieci, które, przewlekle chore, w wieku lat 8-10 świetnie wiedzą co jak kiedy i można w pełni im w tej kwestii zaufać. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.w40 Re: Samodzielne przyjmowanie leków 04.05.09, 10:00 Córka 8 lat jest na tyle rozgarnięta, że w domu sama pamięta o lekach (alergia, astma),ale wysyłając ją na kolonię czy zieloną szkołę dałabym leki wychowawcy a nie dziecku Odpowiedz Link Zgłoś