Dodaj do ulubionych

Proszę o radę.........

04.12.03, 13:58
W sprawie tabletek a raczej ich cen.Byłam w aptece i dziewczyna która stała
pierwsza kupowała tabletki DIANE-35 płacąc tylko 50% ceny.Czy tabletki
antykoncepcyjne mają zniżkę 50%.
Proszę napiszcie jakie Wy dostajecie recepty.Ja płacę 100% za REGULON.
Idę dzisiaj do lekarza właśnie po receptę i jeśli będę płaciła 50% za DIANE-
35 to się z miłą chęcią zamienie.
A jak to jest z Wami......

W przypadku tej dziewczyny koszt tabletek to 11 zł......
Obserwuj wątek
    • kicia_edziecko Re: Proszę o radę......... 04.12.03, 16:28
      Diane 35 od ładnych paru latek nie jest traktowane jako stricte środek
      antykoncepcy tylko jako lek i dlatego jest na liście leków refundowanych.
      Zawiera duże ilości hormonów (jakich to Ci nie powiem) i dla kogoś kto tego nie
      potrzebuje jest szkodliwe. Efektem ubocznym stosowania Diane 35 jest działanie
      antykoncepcyjne.... Chyba nie warto rozwalać sobie wątroby i rozregulowywać
      gospodarki hormonalnej dla 10 czy 15 zł miesięcznie? A poza tym, pierwsze
      tygodnie stosowania wyglądają podobnie jak objawy ciążowe - mdli okrutnie, oj
      mdli... Pozdrawiam
      • cz.wrona Re: Proszę o radę......... 05.12.03, 01:06
        Nie wiem jak Diane ale ja przed ciążą stosowałam Novynette i za 3 opak.
        płaciłam coś 25 zeta, spytaj gina. Ja tak zrobiłam i ona poprosiła zebym poszła
        do apteki i spisała wszystkie pigułki antykonc. i ich ceny. Tak zrobiłam. Gin
        obejrzała , ja powiedziałam na ile mnie stac i przepisała mi odpowiednie,
        pasujące do mnie.
        Pozdrawiam
        • mamadwojga Re: Proszę o radę......... 05.12.03, 08:17
          Ojejku, przeraziłyście mnie dziewczyny. Czy to nie ma być przypadkiem tak, że
          najpierw robi się badania poziomu hormonów i na ich podstawie lekarz dobiera
          tabletki??? Kierowanie się zasobnością kieszeni a nie warunkami zdrowotnymi
          może mieć nieprzyjemne następstwa, teraz lub w przyszłości!!!
          A swoją drogą to nasz kraj jest beznadziejny. Ludzi nie stać ani na dzieci ani
          na antykoncepcję. Ryczeć się chce, bo narażamy swoje zdrowie dla kilku złotych
          a w rządzie afera goni aferę a tracone są miliardy.
          • addria Re: Proszę o radę......... 05.12.03, 08:36
            mamadwojga napisała:

> Ojejku, przeraziłyście mnie dziewczyny. Czy to nie ma być przypadkiem tak, że
            > najpierw robi się badania poziomu hormonów i na ich podstawie lekarz dobiera
            > tabletki???

W tym sęk, że takie badania robione są baaardzo sporadycznie. Przeważnie lekarz
            po ogólnym wywiadzie (czy choruje Pani na to czy tamto, czy Pani pali, itd...?)
            zwyczajnie przypisuje jakieś tabletki i koniec. A, że jakieś komplikacje mogą
            być? Nic to, ryzyko zawodowe wink
            W zamierzchłych czasach wink brałam tabletki, przypisywało mi je chyba ze trzech
            lekarzy i żaden nie zaproponował badań. A tolerowałam te tabletki fatalnie,
            wymioty, mdłości i 100% działanie antykoncepcyjne, bo zwyczajnie mi się nie
            chciało. Jeden z lekarzy powiedział, żeby wogóle się nie przejmować załączoną
            ulotką i najlepiej jej nie czytać, ale ja przecztałam i nie powiem, przeraziłam
            się.

W moim przypadku tabletki okazały się totalną pomyłką i powiedziałam, że nigdy
            więcej! Skończyłam eksperymentować na swoim zdrowiu, są w końcu inne metody
            zabezpieczania się przed ciążą.

Znam kilka osób, którym po stosowaniu tabletek zrobiły się torbiele i inne
            zmiany w piersiach, także i moje dolegliwości nie są odosobnione. Oczywiście są
            osoby, które dobrze tolerują tabletki hormonalne, ale czy w późniejszym wieku
            to negatywnie nie zaprocentuje tego nikt nie wie. No, ale to już kwestia wyboru
            każdej z nas.

Pozdrawiam,
        • aska_mama_wiki Re: Proszę o radę......... 05.12.03, 14:35
          Przed miesiącem przestałam brać Novynette i ich cena nie odbiega od średniej
          wśród tab. antykoncepcyjnych bo za 1 opakowanie płaciłam 27-28 zł z groszami.
          Opakowanie 3 szt będzie tańsze w przliczeniu na 1 szt ale napewno nie 25 zł za
          3 szt. Ostatnio był gdzieś na forum link do cen tab. antykoncepcyjnych i w
          zasadzie wszystkie nowoczesne środki mają podobne ceny. A te które są
          refundowane to podobno leki starszej generacji, z dużą dawką hormonów.
          Pozdrawiam,
          Aśka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka