ja1ja1 12.05.09, 17:01 jakie lubicie kawy i ekspresy. Ja lubię bardzo lavazza z ekspresu jura. Nie malepszej. A Wy? powiedzcie czy są jakieś jeszcze dobre kawki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
takatoszymura Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 17:06 A co to? Reklama? Ja najbardziej lubię taką kawkę, której nie muszę sobie sama robić! Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 17:10 jaka reklama. Ja też nie lubię sobie robić, wolę jak robi się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
takatoszymura Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 17:26 Ale ekspres też niezupełnie sam ją robi- trzeba mu zapodać wodę, kawę wsypać. Przynajmniej tak jest w moim. Może mam stary model ? "Smaka" mi zrobiłyście, i ciśnienie spada, idę nastawić Jakobsa zielonego. Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 17:31 takatoszymura, wiem że nie robi sam. Jacobsa nie lubię akurat. Lavazza jak pisałam jest chyba najlepsza, piłam juz wszystkie prawie. Oczywiście ziarnista i przed wypiciem dopiero mieli, a Ty jak? mieloną parzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
mujer82 Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 23:43 Lubię kawę, nie kawkę. Nie jakieś Jakobsy i inne pomyje tylko kawy ziarniste z palarni kawy, najbardziej Ethiopia Sidamo (za kremowy,łagodny smak). Lubię też kawy z Ameryki Łacińskiej- z Nikaragui, z Peru. Z kawą trochę jak z winem-by była aromatyczna powinna mieć dużo wilgoci i słońca.Więc sprzyja jej klimat wyspiarski i warunki dżungli.Nie przepadam za kawami włoskimi-włosi za mocno przypalają swoje mieszanki.Jeśli ktoś lubi gotowe kawy to mogę polecić chyba tylko Davidoff, Illy i Des Alpes (z serii kawy Sati)-markety Alma.Dla mnie to kawy zastępcze-jeśli z jakichś przyczyn nie mam czasu lub nie mogę zaopatrzyć się w palarni. Kawę robię w domu,w ekspresie ciśnieniowym DeLonghi. Może nie jest to urządzenie najwyższych lotów ale daje radę. Poza domem nie jestem w stanie pić syntetycznych produktów kawopodobnych-moja wątroba tego nie wytrzymuje.Dlatego pijam kawę wyłącznie w domu, ewentualnie w dobrych,specjalistycznych kawiarniach-co z racji niewielkiej ilości takich miejsc i braku czasu na spędzanie dnia na mieście sprawia,że może zdarza mi się je odwiedzać raz na pół roku, nie częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: kawki i ekspresy 15.05.09, 12:50 nie cierpie kawy, kiedys pilam 12szklanek na dzien, potem mi sie odwidzialo i teraz nie pijam wcale. Mi tam chodzilo, by sie rozbudzic, to jakiej firmy byla i z jakiej maszyny bylo mi wszystko jedno, w domu mam dwie maszyny do kawy nikt nie korzysta, bo nikt nie pije.Miala byc mocna i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 17:10 troll, tak sie nie robi szeptanego marketingu.. kiepski styl.. te zdrobnienia.. a fe.. Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 17:11 faq napisała: > troll, tak sie nie robi szeptanego marketingu.. kiepski styl.. te zdrobnienia.. > a fe.. to juz nic nie można napisac, bo już troll Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 17:13 no dobra.. lavazza do bani wole pellini Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 17:19 a ta pellini to w polsce można dostac? lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 17:27 a tak wogóle to wątek chyba nie bardzo pasuje na ematkę. Na zakupy może by go wysłać, albo na kuchnię. No chyba, że jest jakieś forum kawoszy to może tam... Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 17:28 zlosliwiec! zaraz watek wywala, za takie komentarze Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 17:30 dla mnie bez porownania lepsza, mozna w polsce, mozna tez kimbo, tez lepsza. Mozna tez szukac gatunkowych niekoniecznie zwiazanych z jakas znana marka. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 17:49 Dobrą kawę z jakiegokolwiek ekspresu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 18:14 Ja tak jak e_r_i_n (w domu mam ekspres Electroluxa). Chociaż fusiastą i rozpuszczalną też pijam bez zgrzytów. Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 22:34 A są dobre kaffki, są Osobiście preferuję włoskie (Kimbo, Vergnano - zwłaszcza 'czarne') i portugalskie (Delta, Buondi). Import własny głównie, jest chociaż powód by się za biletami lotniczymi rozglądać Lavazza tyż dobra, a ekspres? Z kawiarnianych świetnie sprawdza się Electra, z takich do użytku domowego 'znawcy' chwalą oprócz Jury Nivonę, osobiście 'zajeżdżam' kolbową Rowentę ( z żalem, bo smakowo mi b.odpowiada)i rozglądam się za następcą..chyba postawię na Nivonę.. Chętnie poczytam o czyichś doświadczeniach w tej materii Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 23:28 system nespresso to najlepsze, co mozna miec w domu- lepsze sa tylko kawy z prawdziwych, wielkich maszyn Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 08:26 kasia191273 napisała: > system nespresso Fuj. Lepsze to, niż rozpuszczalna czy inna taka, ale na pewno nie najlepsze, co można mieć w domu - nie umywa się do świeżo mielonej + spienione mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 09:25 e_r_i_n napisała: > kasia191273 napisała: > > > system nespresso > > Fuj. > Lepsze to, niż rozpuszczalna czy inna taka, ale na pewno nie najlepsze, co możn > a > mieć w domu - nie umywa się do świeżo mielonej + spienione mleko. > > wlasnie przechowywanie w kapsulkach gwarantuje swiezosc kawy, a maszyna ma wezyk spieniajacy do mleka na cappucino i caffe latte, wiec nie wiem, o czym piszesz 'fuj')) Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 09:37 O kawie z kapsułek, która zdecydowanie mniej mi smakuje, niż taka świeżo mielona. Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 17:37 e_r_i_n napisała: > O kawie z kapsułek, która zdecydowanie mniej mi smakuje, niż taka świeżo mielon > a. tak to prawda, z kapsułek jest "sztuczna" w smaku. Napij się świeżo zmielonej, jakiej kolwiek z tych lepszych, oczywiście nie jacobs, ani tchibo. Może być dallmayr, tez dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kasia13 Re: kawki i ekspresy 16.05.09, 10:51 > tak to prawda, z kapsułek jest "sztuczna" w smaku. Napij się świeżo > zmielonej, jakiej kolwiek z tych lepszych, oczywiście nie jacobs, > ani tchibo. Może być dallmayr, tez dobra. A pijas nespresso? Bo moze piszesz o jakiejs inne kawie z kapsulek? Lub po prostu jestes uprzedzona, ja tez bylam, dopoki sie nie napilam W domu co prawda nie mam, mam ekspres Nivona, ale naprawde mi nespresso smakowala. Odpowiedz Link Zgłoś
perpetulla Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 08:12 Ja też właśnie chcę kupić Nivonę, ma dobre recenzje a tańszy od Jury. Kawę kupuję w palarni, czasami na allegro jakąś włoską mieszankę. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 23:38 nie znosze kawy z ekspresu lubie pol na pol z mlekiem, slabiutką, granulowaną, najlepiej taki wynalazek z dodatkiem cykorii (nie podam marki, coby o kryptoreklame nie byc posądzoną) Odpowiedz Link Zgłoś
mujer82 Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 23:46 yenna_m napisała: > nie znosze kawy z ekspresu > > lubie pol na pol z mlekiem, slabiutką, granulowaną, najlepiej taki wynalazek z > dodatkiem cykorii (nie podam marki, coby o kryptoreklame nie byc posądzoną) W tym co pijesz nie ma kawy.To ,że to lubisz świadczy o tym,że nie lubisz kawy.Może nie służy ci kofeina? W każdym razie to, co lubisz z chemiczneog punktu widzenia nie ma z kawą nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 23:50 no inaczej kawa to mi nie wejdzie no nie smakuje to co piję - lubię mogę takich kilka dziennie wypić kawę z ekspresu - w ostatecznosci Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: kawki i ekspresy 12.05.09, 23:56 Lavazza jest zdecydowanie przereklamowana. Poza tym o jakiej Lavazzy mowa. Bo są rózne.. Kimbo jest znacznie lepsza. Sao może być Grunt, żeby nie była rozpuszczalna.. Odpowiedz Link Zgłoś
montechristo4 Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 08:05 Lavazza mi nie smakuje. Kawy kupuję najczęściej w sklepie Tchibo. Smaczne, cena normalna. Najlepsza jest Wiedeńska łagodna, czy jakoś tak. Ekspres Nivona - polecam, świetna kawa i wieeeeeeelka piana Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 08:32 dallmayr ( kupuję na allegro), z Krupsa.Z dużą ilością spienionego mleka, brązowym cukrem i przyprawą. Espresso nie piję w ogóle. Lavazza jest dla nie zbyt mocna. Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 17:36 ewelsia napisała: > dallmayr ( kupuję na allegro), z Krupsa.Z dużą ilością spienionego > mleka, brązowym cukrem i przyprawą. Espresso nie piję w ogóle. > Lavazza jest dla nie zbyt mocna. dla mnie słaba jest. Wszystkie kawy sa słabe. ja chyba juz przepita jestem A tak naprawdę to lavazza własnie jest delikatna. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 20:28 to odtrucie jakieś by Ci się przydało kobieto Może spróbuj jakiejś południowo-amerykańskiej, mocniejszej? ja do gęby nie biorę mocnych, bo mnie telepie Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 21:14 czarna kimbo, a ekspress?? - seaco mi sie podobaja, ale te porzadne kolo 500 euro kosztuja. wiec w zwyklej mokonie sobie robie Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: kawki i ekspresy 15.05.09, 12:45 montechristo4 napisała: > Lavazza mi nie smakuje. Kawy kupuję najczęściej w sklepie Tchibo. > Smaczne, cena normalna. Najlepsza jest Wiedeńska łagodna, czy jakoś > tak. > Ekspres Nivona - polecam, świetna kawa i wieeeeeeelka piana lavazza nie jest jadną kawa która jest dobra.Ale tchibo to juz niższa półka no i smak gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 17:39 marghe_72 napisała: > Lavazza jest zdecydowanie przereklamowana. > Poza tym o jakiej Lavazzy mowa. Bo są rózne.. > > Kimbo jest znacznie lepsza. Sao może być > Grunt, żeby nie była rozpuszczalna.. lavazza ta normalna, ziarnista. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 08:42 Lavazza smakuje mi jak pomyje. Najlepsza kawa w moim mniemaniu to Quarta tez wloska, znana tylko na poludniu. Tesciowa mi ja przysyla kurierem. Ewentualnie z braku Quarty ujdzie Illy. W domu parze w zwyklym zaparzaczu tzw. mocca. Od jakiegos czasu nosze sie zamiarem kupna ekspresu ale nie wiem czy warto bo najczesciej pijamy kawe w barze. Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 18:09 Eeee no, Lavazza pomyje to chyba trochę za dużo powiedziane, najwyraźniej nigdy 'kapuczino baj Mokate' nie piłyście, moje panie Ale że włoskie kawy jak wyżej wspomniana Kimbo, Illy czy Vergnano (czarną szczególnie polecam )lepsiejsze są to fakt! Przynajmniej IMHO - ostatecznie o gustach się nie rozprawia Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: kawki i ekspresy 15.05.09, 12:47 franczii napisała: > Lavazza smakuje mi jak pomyje. Najlepsza kawa w moim mniemaniu to Quarta tez > wloska, znana tylko na poludniu. Tesciowa mi ja przysyla kurierem. Ewentualnie > z > braku Quarty ujdzie Illy. W domu parze w zwyklym zaparzaczu tzw. mocca. Od > jakiegos czasu nosze sie zamiarem kupna ekspresu ale nie wiem czy warto bo > najczesciej pijamy kawe w barze. tak, ta kawa smakuje jak pomyje z jakiegoś tnaiego eskpresu, albo zaparzona w szklance. Zgadzam się. Ja akurat bym sie takiej nie napiła pomimo że lavazza. Za to ja pije z ekspresu jura, więc smak smakowi nie równy. Z pianką oczywiście. Nawet w najlepiszej kawiarni nie smakowała mi inna. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: kawki i ekspresy 16.05.09, 11:17 tak, ta kawa smakuje jak pomyje A cos ty taka urazliwa? Po co pytasz? Mnie lavazza nie smakuje odkad znalazlam inne kawy. W szklance nigdy kawy zadnej nie pilam, ekspresu nie uzywam a tradycyjnej moki. Na sniadanie chodze do baru i poczestowana lavazze wypije ale pierwszy dzien po 2, 3 tygodniowym pobycie na poludniu Wloch i piciu quarty uwierz mi ze lavazza mi smakuje jak pomyje. Odpowiedz Link Zgłoś
count_zero Re: kawki i ekspresy 13.05.09, 18:27 Pijam tylko etiopską moccę. Kawy (?) rozpuszczalnej nie wezmę do gęby, choćby mi płacili. Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_tee Re: kawki i ekspresy 15.05.09, 12:58 Osobiście jestem posiadaczką Krupsa i pijam tylko świeżo zmielona kawę. dla nowicjuszy kawowych lub starych pijaczy, którzy tam jeszcze nie trafili -polecam forum: www.caffeprego.pl/phpBB2/index.php?sid=8b5f316b073197926d8f8961d783314b Czytam namiętnie. Jest tam wszystko o ekspresach wszelakiej maści no i o kawach - nie kawkach. Bo jak wiadomo - kawki, to takie ptaki. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś