Dodaj do ulubionych

Jak dbacie?

23.06.09, 22:59
Nie mam tu na mysli zabiegow kosmetycznych ale caloksztalt.
Inwestujecie w
siebie, na jakie sposoby? Jak dbacie o cialo, jak o dusze? Jaki styl
zycia
prowadzicie? Moze jakies ciekawe hobby, dieta, cele?

Jestem zabiegana i wiecznie niewyspana.Lubie zieloną herbatę i sok
pomarańczowy.Wcieram regularnie krem na cellulit i bardzo dbam o
włosy ( profesjonalne maski , ampułki farba u fryzjera)
Skrobnijcie co nieco. wink
Obserwuj wątek
    • echtom Re: Jak dbacie? 23.06.09, 23:18
      Były tu niedawno podobne wątki, ale w sumie raczej ciała dotyczyły. Ja bardziej
      inwestuję w "duszę", bo zakładam, że łatwiej jest w wieku 60+ o zadowalającą
      sprawność fizyczną i umysłową niż ciało 20-latki, więc nie ma sensu przesadnie
      inwestować w opakowanie. W pracy robię to, co lubię, nawet jeśli gdzie indziej
      mogłabym więcej zarobić, w wolnych chwilach najchętniej się dokształcam, bo to
      bardzo odmładza wink I lubię sobie pojeździć choćby po kraju i czytać książki w
      pociągu.
    • 18_lipcowa1 Re: Jak dbacie? 24.06.09, 11:24
      Jestem wypoczeta i ogolnie wiecznie zadowolona, poza malymi
      problemami. Ogolnie nic w sobie nie dusze, wszystko wywalam na
      zewnatrz, jak mi sie nie podoba cos to mowie, albo staram sie
      znalezc wyjscie. Nie mam drogich i czasochlonnych hobby, jakbym
      miala za duzo czasu to bym sobie poszla na kurs jakis/ studia, co
      mam zamiar i tak zrobic. Poza tym lubie lezec, czytac, ew chodzic na
      basen i rozne zajecia ruchowe. Teraz mam to lekko
      ograniczone.Ogolnie dbam o to by miec zycie latwe, wygodne i
      bezstresowe.

A o siebie dbam tak, ze ogolnie to chodze do fryzjera, kosmetyczki-
      na brwi i pedicure, wcieram cos tam w siebie, lubie sie lekko opalic.
      Teraz tylko opalania sobie odmawiam bo mi sie w ciazy plamka zrobila
      na twarzy i nie chce ich wiecej.
    • triss_merigold6 Re: Jak dbacie? 24.06.09, 11:29
      Moje hobby to drzemka i czytanie kryminałów.
      Mam śmiertelnie nudny styl życia, oszczędzam cenną energię.
    • kotbehemot6 Re: Jak dbacie? 24.06.09, 11:35
      Ciało:
      Nie jadam, stram sie nie jadac pzretwrzonego jedzenia typu kostki rosołowe,
      zupki w proszku, gotowe potrawy. generalnie dbam o kuchnię.
      Staram sie w miare regularnie bywac na swiezym powietrzy,czyli na "łonie
      natury". jak moge chodze na aeorobik w lecie inne sport kajaki , rolki.Uwielbima
      wszelkie balsamy do ciała, perfumy, maseczki, regularnie do fryzjera.

Dusza:
      hmmm Dużo czytam, w TV selekcjonuje to co oglądam. Nie lubię zasiąśc i oglądać
      wszystkiego jak leci. Lubię lekture po krórej mam "kaca moralnego". Lubie swoja
      pracę i lubie zgłebiać problemy które w jej ramach wynikaa-czyli ćwiczyc umysłsmile
    • shellerka Re: Jak dbacie? 24.06.09, 11:50
      ja lubię siebie porozpieszczać i to nie tylko zewnętrznie, ale właśnie dietą.
      mam bardzo dużą świadomość tego, co jest dla mojego organizmu dobre, a co mu
      szkodzi i potrafię słuchać swojego ciała.
      Ostatnim przebojem mojej codziennej diety jest owsianka na wodzie i drink:
      wyciskam grejfruta, tak z miąszem, do tego wyciskam cytrynkę, do tego wanilia z
      karmelem (w takim mlynku kotani), kostki lodu i dopełniam zimną wodą. Piję to
      codziennie na czczo. Super się po tym czuję.
      Zanim zaszłam w ciązę na czczo piłam wodę z łyżką octu jabłkowego - pobudza
      trawienie i wspaniale wpływa na skórę.
      No i nie znoszę śmieciowego jedzenia, białego chleba, pizzy itp, bo czuję się
      nawet po kawałku pełna. STaram się nie jeść wędlin i kiełbas, bo źle się po nich
      czuję.
      Uwielbiam rukolę z pomidorami i zwykłym serkiem homogenizowanym - do tego pare
      kropel oliwy z oliwek z chili i czosnkiem. jem praktycznie codziennie.
      no i biały ser, owoce moża, ryby i kurczak gotowany.
      kiedyś uwielbiałam wszystko co smażone, tłuste, ale w momencie kiedy zdałam
      sobie sprawę, że przyjemność z tego mam tylko w momencie jedzenia, a chwilę po
      mam ochotę tylko zapaść w sen zimowy, zmieniłam swoje upodobania i teraz nikt
      mnie nie przekona że schaboszczak jest smaczniejszy od sandacza z grilla z
      warzywamiwink

a wygląd - dzięki takiej diecie zyskuje też skóra. O włosy dbam bardzo - stosuje
      profesjonalne maski (kerabond i kerastase) i na tym nie mogę oszczędzać. poza
      tym uważam że najwazniejsze jest złuszczanie i nawilżanie. I tyle.

O duszę zadbać trudniej, bo jest bardziej wymagająca - przynajmniej moja wink
    • franczii Re: Jak dbacie? 24.06.09, 14:04
      ja holduje zasadzie" w zdrowym ciele zdrowy duch" wiec sporo robie dla ciala od
      wewnatrz: 1. banalne duzo pic nawet 4 l. dziennie, ale wody niegazowanej, nie
      zadnych napojow slodzonych lub kupnych sokow (oczywiscie jak sie od czasu do
      czasu napije to tragedi nie ma).
      2. tez banalnie odzywianie: jak najmniej przetworzonej i gotowej zywnosci, jak
      najwiecej swiezych skladnikow sprawdzonego pochodzenia (z tym ostatnim jest
      trudno, ale sie staram).
      3. sport i aktywne spedzanie czasu czyli ruch na powietrzu: wycieczki piesze w
      gory, zabawy nad jeziorem, wycieczki rowerowe (teraz zawieszone do czasu az
      najmlodszy dorosnie do fotelika), jadodatkowo na fitnes bo niestety od samego
      jezdzenia rowerem nie znika mi cellulit.
      W domu stosujemy na codzien zasady diety srodziemnomorskiej, bo mamy dostep do
      swiezych skladnikow czyli duzo owocow i warzyw, ryby i owoce morza kilka razy w
      tygodniu, oczywiscie ryz i makarony ale z warzywami, swieze ziola, sprawdzona
      oliwa i wytrawne winko. Ograniczamy mieso.
      Dla zewnetrza uzywam kremow, balsamu,oklady olejowe do moich lamliwych wlosow,
      wysokie zabezpieczenia przed sloncem do skory i do wlosow,nie farbuje chemicznie
      tylko henna, chodze do fryzjera na podciecie i ukladanie a do kosmetyczki na
      depilacje i brwi.

A dla duszy glowna rozrywka to lektura, rzadziej jakies wyjscie do filharmoni,
      czesciej kino, zwiedzanie raczej od zewnatrz i podziwianie walorow
      architektonicznychsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka