olekbambolek 30.07.09, 18:58 Witam, czy ma ktoś moze przepis na rybkę-ale taką jak w nadmorskich smażalniach, tylko nie w bułce tratej panierowaną- tylko w cieście )(nie chodzi mi o rodzaj rybki tylko to w czym jest smażona na oleju) Jakos zateskniłam za tym smakiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_r_i_n Re: Rybka ze smażalni :) 30.07.09, 19:03 Najlepszą rybę zaserwowano mi w Kamieniu Pomorskim. Była rewelacyjna. Wyciągnęłyśmy od właściciela smażalni przepis (chociaż zapowiedzial, ze i tak nie będzie tak dobra, jak jego ). Ryba smażona była w cieście robionym tak, jak naleśnikowe - tyle, że zamiast mleka (i ewent. wody) używa się piwa. Ciasto musi być dosyć gęste (jak na placki, nie na naleśniki). Rybę trzeba kilka razy zamoczyć w cieście, pozwolić, żeby ciasto trochę obciekło. I potem na patelnię - istotne! w przypadku fileta najpierw na patelni ląduje strona ze skórą. I musi się dosyć mocno przypiec. I rybę obraca się na patelni tylko raz. Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: Rybka ze smażalni :) 30.07.09, 23:53 He, he, na nic takie przepisy, jak nie będziesz w posiadaniu starego, min. 2-miesięcznego, spalonego oleju, w którym koniecznie musi utopić się mysz! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Rybka ze smażalni :) 31.07.09, 07:27 Ostatnio na malym dziecku dziewczyna odradzala wizyty w nadmorskich knajpach i smazalniach. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Rybka ze smażalni :) 31.07.09, 13:22 > starego, min. 2-miesięcznego, spalonego olej dokladnie przepalony 50x olej w ktorym smazysz wszystko nadaje ten aromat Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Rybka ze smażalni :) 31.07.09, 13:28 Bez przesady. Od pana podającego przepis kupiłyśmy świeże ryby, które potem we trzy (każda na własną rękę oczywiście) przygotowałyśmy wg przepisu. I były przepyszne (a smażone na pierwszym oleju). Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Rybka ze smażalni :) 01.08.09, 14:30 Erin, narobiłaś mi smaka i właśnie po piwo jadę. Wczoraj zrobiłam takie ciasto i z braku ryby usmażyłam w tym cieście piersi od kurczaka. Wyszły pyszne. Później rozmroził mi się karp i też go wpakowałam do ciasta, a dziś dopiero usmażyłam. Zwykle karpia nie jadam bo nie specjalnie lubię, ale w tym cieście jak sobie poleżał, to był rewelacyjny. Ciasto z piwem zrobiło się takie kruche i pulchne po usmażeniu, a karp w tym cieście soczysty, że palce lizać Odpowiedz Link Zgłoś
biedro_neczka Re: Rybka ze smażalni :) 01.08.09, 17:40 właśnie wróciłam z Łeby i mogę powiedzieć, że rybki w tej panierce były pyszne, choć dość drogie Odpowiedz Link Zgłoś