Dodaj do ulubionych

drzewo genealogiczne

31.12.03, 12:43
hej
juz od paru lat "na brudno" rysuje sobie takie drzewko mojej
rodzinki..ciekawych rzeczy sie dowiaduje ......a teraz przyszedl czas aby to
zrobic juz jakos fachowo,wiec czy nie znacie namiarow na jakies forum na ten
temat albo programiku,cokolwiek co jest zwiazane z tematem tworzenia drzewa i
dokumentacji z tym zwiazanej??
a moze ktos tez sie tym interesuje??
pozdrawiam cieplo
Obserwuj wątek
    • galliano Re: drzewo genealogiczne 31.12.03, 17:35
      Ostatnio u mojej tesciowej przegladalam chyba "Przyjaciolke" i byl caly artykul
      na ten temat jak fachowo smile) szukac swoich przodkow. Jakies strony w necie i
      adresy archiwow. MOZe jeszcze jest w kioskach??
      • mamaestery Re: drzewo genealogiczne 31.12.03, 23:15
        bardzo dziekuje za podpowiedzsmilepojutrze pewnie pojde jej szukac po
        kioskachsmile"przyjaciolki" oczywisciesmile))))
        Szczesliwego Nowego Roku 23.15tongue_out
    • kasjana Re: drzewo genealogiczne 01.01.04, 15:11
      Ja swoje rozrysowałam, może trochę po dziecięcemu, ale bardzo mi się podoba. I
      nie w formie drzewa, bo by się na żadnej kartce nie zmieściło.

Na środku kartki jest pradziadek senior ze strony ojca. Od niego odchodzą jak
      promienie słońca odgałęzienia łącznie 7. Od tych siedmiu kolejne odgałęzienia.
      Każda z tych odgałęzień ma inny kolor, żeby mi się nie mieszali. Moja rodzina
      jest zielona. Rodzina, która wyniosła się do USA jest turkusowa, a inna żółta.
      Jest jeszcze pomarańczowa, czerwona, fioletowa...

Cała ta kartka wisi w pokoiku na ścianie. Lubię patrzeć i zastanawiam się,
      kiedy domaluję kolejnego członka rodziny bliższej lub dalszej.
    • aniask_mama Re: drzewo genealogiczne 01.01.04, 16:21
      Kiedy swego czasu zaczynałam robić drzewo genealogiczne mojej rodziny szybko
      okazało się, że po prostu się to w ogóle nie zmieści na żadnej kartce (moi
      rodzice maja liczne rodzenstwo, sama posiadam 18 kuzynów i tylez kuzynek...). W
      sumie drzewo rozbiłam na 3 częsci:
      1. skrótowe
      2. mojej rodziny
      3. rodziny męża
      i tak wyszły pokaźne, udało mi się zdobić przedwojenne zdjęcia, zeskanowałam i
      wszystko obrobiłam w Corelu, dodatkowo udało mi się zdobyć np. akt notarialny
      mojego dziadka (dowiedziałam się z niego, że jestem "rasy aryjskiej" wink ),
      świadectwo mojej babci, list pisany przez brata babci na zesłaniu itp. W sumie
      całość zrobiła się dość gruba, więc zbindowałam i... okazuje się, że drzewo już
      nieaktualne, bo się moja rodzina i męża też powiększyła wink

ale pamiątka pozostała
      PS
      Doszłam do pra-pra-pra-prababci wink
      • mamaestery Re: drzewo genealogiczne 01.01.04, 18:55
        fajniesmile)))
        u mnie ciezko dojsc az tak daleko,dlatego ze tylko babcia(mojej mamy mama)
        jeszcze moze sluzyc jakimis wspominkami i swoja pamiecia,sama jest z torunia,a
        jej mama byla z pod Inowroclawia..a tak w ogole to nie znam ani jej rodzenstwa
        (babci)ani zadnych kuzynek mamy,jakos tak wyszlo...wiec bardzo chcialam skleic
        to co sie rozpadlo chociaz na papierze...no a zeby uzyskac odpisy aktu
        urodzenia przodkow musialabym sie daaaaaaleko wybracsada poczta chyba nie uda
        sie tego zalatwic??w ogole gdzie po takie rzeczy sie udac do Urzedu Miasta czy
        raczej parafii gdzie sie rodzili?..
        pozdrawiamsmile))
        • aniask_mama Re: drzewo genealogiczne 02.01.04, 10:41
          Akt chrztu znajdziesz w rodzinnej parafii (czyli tam, gdzie ktoś był
          chrzczony), a akty urodzenia w urzędzie miasta - gdzie ktoś był zgłaszany jako
          urodzony wink, podejrzewam, że musisz udokumentować jakoś, że to Twoja rodzina,
          bo inaczej mogą nie wydać...

Ja mam tyle fajnych dokumentów, bo moja babcia ze strony Ojca miała do tych
          rzeczy sentyment wink
    • isma Re: drzewo genealogiczne 02.01.04, 13:19
      Matko, jak ta strona sie nazywala?
      Sciagnelam kiedys z internetu taki prosciutki a ucieszny programik pod nazwa
      GreatFamily.
      Wrzuc w wyszukiwarke: genealogia, na pewno cos wyjdzie (jest chyba taka strona,
      poswiecona genealogii polskiej, programy tez tam sa).
    • atzumi Re: drzewo genealogiczne 05.01.04, 16:25
      Jest stowarzyszenie, które bezpłatnie pomaga w szukaniu przodków. Mają między
      innymi wykaz nie istniejących już miejscowości. Niestety, nie mam już do nich
      namiarów... Wiem też, że zlecenie na poszukiwanie osobie prywatnej lub firmie
      to koszt od 1000 zł w górę (to cena sprzed 2,5 roku) - ale wynik może być
      różny: od dwóch zdań na kartce do całych tomów na temat historii rodziny.
      • mamaestery Re: drzewo genealogiczne 06.01.04, 11:34
        a cala przyjemnosc polega na tym aby samemu poszperacsmilebo nie mysle zebym jakis
        rewelacji sie dokopalatongue_out ale to zawsze bardzo ciekawe..moja kolezanka kiedys
        dotarla do pamietnikow swojej prapra babki (jak mnie pamiec nie myli)i to byla
        niesamowita sprawa,dowiedziec sie co ona myslala jak patrzyla na swiat,jak
        wygladalo wowczas zycie...
        pozdrawiamsmile
        • lili111 Re: drzewo genealogiczne 06.01.04, 14:51
          Tutaj można pobrać bardzo fajny program do robienia drzewa genealogicznego.
          Wpisuje się tylko osoby, a on sam wszystko rozrysowuje.
          www.winfamily.com/download/wf6www.exe
          • lili111 Re: drzewo genealogiczne 06.01.04, 14:55
            A to strona dotycząca genealogi. Znajdziesz tam linki do innych stron.
            www.genealogia.toplista.pl/
    • osica Re: drzewo genealogiczne 06.01.04, 18:58
      Witajcie!
      To fajna sprawa. Ja osobiscie sie w to nie bawie, ale moi rodzice zanlezli
      naszych przodkow do 1745 roku. mamy juz drzewo rozrysowane, mama ma sie zabrac
      do spisania czegos na wzor historii rodziny. Dzieki tym poszukiwaniom
      odszukalismy wspolnych korzeni m.in. w Niemczech i utrzymujemy z tymi ludzmi na
      co dzien kontakt (ale glownie mailowy smile)) To poszukiwania przodkow sa b.
      sympatyczne....Polecam!!
      anqa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka