Dodaj do ulubionych

Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z pr...

IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 20:41
"Supermarket typu "Biedronka" w Oliwie spowoduje upadek kilkunastu małych sklepów..." - czyli ci biedni emeryci i rencisci maja wg pana radnego dalej kupowac drozsze produkty, anileli jakby byla tam 'biedronka'. nie moga placic taniej, bo zbankrutuja mniejsze sklepiki.
Obserwuj wątek
    • Gość: oliwa Re: Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z IP: *.host.witnet.pl 28.01.13, 21:08
      Proponuję zbudować biedronkę na działce przy Al. Grunwaldzkiej, pomiędzy Olivia Business Centre a wieżowcami przy Grunwaldzkiej (naprzeciw Bimetu). W tej chwili jest tam tylko kupa śmieci i łąka.
      • Gość: iwanme Re: Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 21:38
        A przychodnia i zajezdnia dalej mają straszyć ruinami? Skoro są te budynki to można by jakąś małą biedrę/lidla etc. tam wcisnąć. Nie musi to być przecież ogromny sklep. Obecnie wszystkie sklepiki zdzierają ostro, korzystając z braku dyskontu. Ceny w Oliwie są o wiele wyższe niż na sąsiednim Przymorzu...
        • Gość: oliwa Re: Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z IP: *.host.witnet.pl 28.01.13, 21:48
          W obydwu lokalizacjach przytoczonych przez Ciebie brak miejsc parkingowych. Poza tym wybudowanie lekkiej konstrukcji jest zdecydowanie tańsze niż przystosowanie tych budynków
          • Gość: czytelnik Re: Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z IP: *.as13285.net 29.01.13, 11:33
            Zdaje się, że powstania taniego sklepu najbardziej chcą seniorzy, a im miejsca parkingowe nie są do szczęścia potrzebne - wystarczy, żeby blisko był przystanek autobusowy.
            • Gość: maxx Re: Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.13, 14:04
              tak seniorzy i oni pewnie ślą maile że chcą biedronkę. Weż się człowieku ogarnij.. wpuścimy jeszcze trochę tego zachodniego dziadostwa i już nikt nie będzie płacił podatków. Podam Ci przykłąd z mojego osiedla.. był sklep mały fajnie zaopatrzony i niedrogi. Otworzyli Lidla i ten mały sklep mimo że nie był drogi powoli chylił się do upadku bo z samych bułek nie dadzą rady opłacić czynszow, podatków od gruntu, pensji, zusów, koncesji itp. Mógł nie płacić pensji albo się zamknąć więc sie zamknął. Osoby w nim pracujące miały pracę ale ją straciły, właściciel miał pracę ale ją stracił, firmy znimi współpracujące(małe lokalne piekarnie, hurtownie itp.) straciły klienta więc mniej zarabiają. Pracownicy i właściciel płącili podatki od pewnsji itp. do kasy państwa i miasta a teraz właściciel i pracownicy siedzą na bezrobociu i zamiast płacić do budżetu to z niego biorą. A za jakiśczas jak się będziesz upominał o podwyżkę emerytur to nie będzie z czego bo takich malutkich płacących i niekombinujących już nie będzie.
              • Gość: czytelnik Re: Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z IP: *.as13285.net 29.01.13, 15:35
                Cytat z artykułu: "Tomasz Strug, przewodniczący zarządu osiedla: - Większość mieszkańców Starej Oliwy to osoby starsze, które oszczędzają. Tymczasem w Oliwie nie ma dużego sklepu z tanimi produktami"

Rozumiem, że tekst rodem z gimnazjum pt. "weź się człowieku ogarnij" skierowałeś do pana Tomasza?

Z mojej strony koniec dyskusji. Poniżej pewnego poziomu rozmowy nie schodzę.
        • Gość: mbarski320 Re: Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z IP: *.witnet.pl 28.09.14, 06:31
          Gadajcie co chcecie ale Biedronka daje prace na biało' Ponadto jest dużo tańsza niż te inne niby nasze lokalne sklepiki gdzie kosztem mieszkańców i pracowników bogacą się właściciele...Właścicielom Biedronki wystarczy 2/3 procent zysku, a niby naszym sklepikarzom 20 to za mało...pomyślcie trochę logicznie i ekonomicznie...
    • atr8 Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z pr... 28.01.13, 22:23
      Myślenie p.radnego typowe dla naszych wybieranych władz: radnych, posłów, prezydentów miast itp.Jak już MNIE wybraliście, to teraz ja wiem lepiej, co jest wam potrzebne. Mieszkańcy Oliwy powinni przemyśleć ponowny wybór tego pana.
    • Gość: aligator Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z pr... IP: *.centertel.pl 28.01.13, 22:51
      Biurowce miastotwórcze? Chyba tylko do 16. Co za bzdety.
      Radni powinni w pierwszym rzędzie dbać o mieszkańców a nie o wpływy do budżetu miasta ....
    • Gość: oliwiak Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z pr... IP: 38.103.63.* 28.01.13, 23:40
      Oliwa staje sie martwa dzielnica. Od lat pozamykane sklepy i zaklady uslugowe (okna zabite dykta). Handel i uslugi wyniosly sie z tej dzielnicy. Prosperuja jedynie banki. Wladze miasta daza do usmiercenia starej Oliwy.
    • Gość: goßciu Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z pr... IP: *.ip.jarsat.pl 29.01.13, 05:43
      Budynek po dawnej przychodni - jak najbardziej ma mój glos. Usytuowany przy glównej ulicy, obslugiwałby jedną i drugą stronę Grunwaldzkiej a przy okazji przejezdnych i turystów róznych. Przestalby straszyć jako ruina, mały parking w okolicy da się wygospodarować.
    • Gość: mala mi Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z pr... IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.13, 07:55
      A mi się marzy ciepło systemowe w Starej Oliwie, zakaz używania pieców, w których sąsiedzi palą śmieci. Gaz udało się pociągnąć to myślę, że i ciepło z GPC-u by się udało.
    • Gość: b Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z pr... IP: *.dynamic.mm.pl 29.01.13, 09:07
      Jednym tchem wymieniam: Beverly Hills, Rodeo Drive, Konstancin Jeziorna, Stara Oliwa. Co łączy te lokalizacje? Ano to, że są to strefy prestiżu. Zaraz, zaraz... no nie, Stara Oliwa jest administracyjnie uchwaloną "strefą prestiżu": taki nomenklaturowy, urzędniczy twór istniejący w świecie abstrakcji biurokratów Miasta Gdańska.
    • Gość: PZ Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z pr... IP: *.metrolink.pl 29.01.13, 10:22
      Pan radny zapomniał o Biedronce przy budynku NOT - u w okolicach ul. Heweliusza.
    • pablobodek Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z pr... 29.01.13, 11:00

- Fabryka butów ... spowoduje upadek kilkudziesięciu warsztatów szewskich , które nie będą w stanie wytrzymać konkurencji z seryjną produkcją butów. Nie wykluczam, że taki obiekt jak fabryka jest oliwianom potrzebny, buty byłyby o wiele tańsze, ale dyskusję danej lokalizacji powinny być konsultowane z Krk ...- nie pisze w liście do redakcji Mariusz Andrzejczak, mieszkaniec Oliwy, radny osiedla Oliwa.

Pytanie - jakie sklepy są własnością pana bezradnego/znajomych, który kosztem gdańszczan chce zawracać kijem Wisłę??
      Precz z takim lobbującym radnym!!
      • Gość: 1nick do pablobodek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.13, 08:07
        Znam gościa i wiem, że nie ma nic wspólnego ani ze sklepami, ani z właścicielem biedronki.
        Jeden i drugi (Strug i Andrzejczak) mają trochę racji. Faktem jest, że ludzie w Oliwie (zwłaszcza starsi) chcą aby powstał sklep typu "biedronka". Argumentują, że w tym sklepie będzie "tanio". Nasiliło się to zwłaszcza po likwidacji rynku w Oliwie (to co tam zostało to kpina). Sam robię czasem zakupy w Biedronce i wiem, że ceny ostatnio tam wzrosły i to sporo. Jest jednak spora grupa osób przeciwnych budowie tego typu sklepu. To właśnie ludzie związani z handlem w tej okolicy. Ale także mieszkańcy posesji przylegających do proponowanych lokalizacji.
        Pytanie co lepsze. 10 sklepów zatrudniających 100 osób czy 1 zatrudniający 10 ? Kiedyś podobna sytuacja była na Przymorzu. Powstał Real. Popadały najpierw małe okoliczne sklepy. Następne były hurtownie i firmy ich obsługujące (faktury,podatki, sprzęt komputerowy, kasy fiskalne itp.). Wiem, że na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się proste ale takie nie jest.
        Co zaś się tyczy dostępności zakupów w biedronce. Wsiadasz w tramwaj w oliwie, kilka przystanków i wysiadasz na przymorzu tuż pod biedronką. Co za różnica czy to będzie 3 czy 7 przystanków ? Czas dojazdu 12 minut czy to tragedia ?
        Inną sprawą są te straszące gmaszyska ( stara zajezdnia i przychodnia) Trzeba je zagospodarować ale z sensem. Zajezdnia faktycznie byłaby idealna na mały hotel czy lofty. Jednak biura w byłej przychodni spowodują tylko zatarasowanie pobliskich uliczek i utrudnienia dla mieszkańców (patrz biurowce na przymorzu - brak miejsc do parkowania).
        Jeszcze jedno. Czepiasz się konsultacji. Jako mieszkaniec uważam, że to zasrany obowiązek miasta konsultować co mi wybudują obok i jaki mam do tego stosunek. Brak tych konsultacji spowoduje protesty, protesty i jeszcze raz protesty. I tyle w temacie idę robić dzieciom śniadanko. Pozdrawiam

• hydrograf Interes mieszkańców czy sklepikarzy? 29.01.13, 13:03
      Czyj interes reprezentują radni?
      Mieszkańców, którzy chcą robić tanie zakupy?
      Czy właścicieli sklepików, którzy korzystając z braku konkurencji windują ceny?
      Wystarczy porównać ceny tych samych produktów w Oliwie i w miejscach gdzie jest konkurencja - ceny w Oliwie są wyższe.

Nie jest prawdą, że pojawienie się "Biedronki" drastycznie zmieni poziom zatrudnienia. Ci którzy stracą pracę w nierentownych sklepikach zyskają ją w "Biedronce". Wiem, że niestety pewnie nie wszyscy.
      Jednak dotyczy to kilku osób - a zysk, z możliwości robienia tanich zakupów odniosą wszyscy mieszkańcy Oliwy - głownie ubodzy emeryci.
      Plac Inwalidów - obecnie parking -wydaje się dobrym miejscem na wybudowanie dużego (taniego) supermarketu, oczywiście pod nadzorem konserwatora zabytków. Cała Stara Oliwa znajduje się pod jego nadzorem, więc niema obawy, że ktoś wybuduje tu "blaszak". Parking można przenieść na drugą stronę parku (róg Grunwaldzkiej i Opackiej).

Jest wiele sposobów by wpłynąć na zwiększenie zatrudnienia w Oliwie, nie kosztem najbiedniejszych. Choćby przekształcając ulicę Opata Rybińskiego w deptak (taki jak Monte Cassino w Sopocie), ruch samochodowy kierując na Czyżewskiego... Takie rozwiązanie nie tylko ożywi Starą Oliwę, ale i usprawni dojazd do Osowy.
      • Gość: Tomasz Re: Interes mieszkańców czy sklepikarzy? IP: *.chelmnet.pl 29.01.13, 18:12
        Zamknąć ul. Opata JR i cały ruch puścić Polankami, Opacką i CZYŻEWSKIEGO? ;)))))))))))))))) Chłopie! Zapraszam dowolnego dnia o godz. 15. 30 na czyżewskiego i zobacz, gdzie się korek do Spacerowej kończy!!!
    • Gość: Brutus A co z biedronką w Borkowie!? IP: *.play-internet.pl 29.01.13, 13:33
      Ciekawe, że takich argumentów nie przywołują mieszkańcy Borkowa i Pomaska? Tylko się czepiają kościoła, który Głodziu buduje (oczywiście) za parafialne pieniądze. W tym samym czasie, koło tymczasowej kaplicy wystawiono biedronkę. Zdjęcia robi się tak, aby było widać kaplicę, biedronki już nie.
    • Gość: Oliwianka Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z pr... IP: *.zpcbaltyk.com.pl 29.01.13, 15:29
      Jak podejrzewam Pan radny dysponuje autem oraz żoną, która robi mu zakupy:) Ja- zwykła oliwianka zasuwam na piechotę, z dzieckiem w jednej ręce a siatami zakupów w drugiej. Mam w nosie potencjalny upadek małych sklepików, które obecnie totalnie zdzierają kasę z mojej rodziny. Żeby zrobić tańsze zakupy lecę piechotą 30 min do reala, potem wracam 40 min (siatki + dziecko) i mam popołudnie z głowy. Jestem jeszcze ciekawa - gdzie ten pan kupuje wędliny ("Nie dla sklepu z proszkami i wędliną"), bo ja do najbliższego mięsnego mam 20 min.. Ręce opadają.. Pan na prawdę nie zna realiów przeciętnej rodziny.. Jakby z choinki urwany... Ciekawe na czyje głosy liczy Pan w kolejnych wyborach..
    • Gość: nevermind Re: Biedronka w Starej Oliwie? "Nie dla sklepu z IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 16:04
      A czy nie uważa Pan, że utrata miejsc pracy w czasach kryzysu zrobiłoby w Oliwie nie małe zamieszanie, jeżeli małe sklepy stracą klientów i się zamkną to nie jest to jedyny problem ponieważ najemcy budynków raczej nie znajdą nowych odnajmujących co zwiększa tylko problemy finansowe i tak już biedniejszej ludności z Oliwy.
      P.S Emeryci i renciści mają Biedronkę w Gdańsku-Osowej oddalonej kilka przystanków od pętli tramwajowej.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka