Dodaj do ulubionych

Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body....

• kroliklesny Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body.... 07.06.13, 10:34
      PiS znowu w akcji?!
    • Gość: gosc Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.06.13, 10:48
      a ja wlasnie jadlam sniadanie :/ Dziekuje.
    • vvidmo Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body.... 07.06.13, 10:53
      Andrzej Jaworski. I wszystko jasne...
    • lisa2 Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body.... 07.06.13, 11:04
      Moim zdaniem przy każdym eksponacie powinna wisieć pisemna zgoda osoby lub rodziny osoby, która przeznaczyła swój organ lub całe ciało do pośmiertnego wykorzystania w celach wypreparowania i wystawiania na wystawach.

Oczywiście taka zgoda powinna zostać potwierdzona aktem notarialnym i pieczęcią Urzędu Stanu Cywilnego z miejsca zamieszkania dawcy.

Kopia takiej zgody - z zamazanymi danymi osobowymi dawcy i czytelną pozostałą częścią dokumentu powinna być elementem wystawy.

Każdy eksponat nie posiadający takiego dokumentu tożsamości nie powinien być wystawiony publicznie, ani ukrywany.
      • Gość: Toffie Re: Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Bod IP: *.33.45.31.customer.cdi.no 07.06.13, 18:16
        Ciekawe czy ks. Popiełuszko zgodził się pisemnie by go niepokoić po śmierci i ucinać mu to i owo.. Po prostu idź na wystawę zobacz i dopiero potem rób jako pseudo znawca prawa, a jeszcze lepiej znajdź sobie jakiś łatwiejszy temat na zaistnienie... Jeszcze nie byłem na tej wystawie bo mieszkam poza krajem... ale jeżeli zdążę to na pewno ją odwiedzę bo mimo wielu kontrowersji każdy człowiek o otwartym umyśle powinien to zobaczyć! Pozdrawiam, Toffie
    • kretu23 Korekta-to Plastynacja 07.06.13, 11:14
      a nie plastyfikacja, zajmowalem sie tym w i Polsce na wydziale lekarskim WUM w Zakladzie Anatomii Prawidlowej
    • Gość: parkingowy deja vu? to już chyba było grane... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:16
      ...jak wystawa była w Polsce poprzednim razem....
    • 1zawisza Problemem jeśli jest, to fakt, że wszystkie 07.06.13, 11:21
      "eksponaty" są jednej i tej samej skośnookiej rasy co w związku z nie tak znowu odległą historia tych terenów nieodparcie nasuwa podejrzenia o sposobie dobierania "eksponatów"

Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body....
    • fidelxxx Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body.... 07.06.13, 11:24
      Czy prokuratura zajmie się katabasami obwożącymi przed tygodniem zwłoki jakiegoś ich "świętego" po Warszawie?
      www.polskieradio.pl/75/916/Galeria/857377
      Czy prokuratura zajmie się katabasami obnoszącymi w kwietniu trupa kolejnego "świętego" po Gnieźnie?

Składać zawiadomienie, czy mam olać sprawę wiedząc, że śledztwo zostanie umorzone, bo kościół może nosić trupy po mieście?
    • marne Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body.... 07.06.13, 11:30
      TO TYLKO jeszcze jeden dowód ze polska to prymitywny kraj o zasadach średniowiecznych,kołtuńskich,sekciarzach
    • prababka44 Dzień bez osła Jaworskiego 07.06.13, 11:31
      jest taki ponury... :(((
    • Gość: niewkręcony zwłoki chińskich więźniów i zabijanych dzieci IP: *.ists.pl 07.06.13, 11:33
      Bezczeszczenie zwłok to jednak sprawa.
      Ale jak się okazę, że to były zwłoki chińskich więźniów (tam można zamówić nerkę
      w wiezieniu, a co dopiero trupa) oraz płodów (dzieci są tam na pęczki zabijane),
      to Ci, którzy dali się sfrajerować opowieściami w style "że to niby dla studentów medycyny" wystawa, może na następny raz nie będą wierzyć we wszystko, co im się za 50 zł wściska.
      • vogon.jeltz Re: zwłoki chińskich więźniów i zabijanych dzieci 07.06.13, 11:59
        Nawet jeśli są to zwłoki chińskich skazańców, to przecież nie musieli ich zabijać na zamówienie. Mają wystarczająco "normalnego" przerobu.
    • Gość: obywatel Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body.... IP: 169.143.244.* 07.06.13, 11:34
      Do roboty by się wzieli...
    • cieciek Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body.... 07.06.13, 11:55
      Co jest, cenzorek? Nie biegało katolstwo kilka dni temu z trupem po ulicach jakiegoś miasta?
      Pisdzielstwo nie zareagowało na ten przykłąd bezczeszczenia zwłok?
      To po jakiego h...a kasujesz posty opisujące fakty?
    • ham_solo Ludzi od dawna intersowało ludzkie ciało. 07.06.13, 11:58
      Już w średniowieczu popularne były podobne wystawy. Właściwie to wtedy edukacja pod tym względem była lepiej rozwinięta, bo nie musiano czekać na objazdowe ekspozycje ale organizowano wystawy na miejscu, i nie byli pokazywani jacyś "obcy" ale budowę ciała znajomych można było poznawać. Gdyby teraz dorzucono ekstra moment egzekucji to pewnie wzrosłaby jeszcze liczba "zainteresowanych funkcjonowaniem i budową ludzkiego ciała". W moim odczuciu zainteresowanie tą wystawą ma w sobie coś niezdrowego ale w dzisiejszych czasach powszechnego ekshibicjonizmu (reality show itp.) niezliczona rzesza "podglądaczy" potrzebuje coraz mocniejszych wrażeń więc zapotrzebowanie na takie pokazy nie jest aż takim zaskoczeniem. Pytanie co dalej, jaki następny show zaspokoi ich potrzeby? Tłumaczenie tego chęcią poznania ludzkiego organizmu to w najlepszym przypadku oszukiwanie samego siebie. Tak jak to ktoś wcześniej napisał: Gdyby było ogłoszone, że będzie wystawa plastikowych replik, a nie autentycznych ludzkich ciał to nie byłoby ani szumu wokół tego ani takiego zainteresowania.
    • Gość: szczecinianka Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body.... IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 12:05
      Akurat parę miesięcy temu miałam okazję obejrzeć ogromną wystawę plastynowanych ciał ludzkich, a także zwierzęcych w Guben w Niemczech. Polska wystawa jest wzorowana na tym muzeum. Według mnie to bardzo przydatne, szczególnie dla ludzi fascynujących się i studiujących medycynę. Jeżeli dla kogoś narusza to etykę ludzkiego ciała, to wcale nie musi tego oglądać. Wszystkie ciała oddawane są do plastynacji dobrowolnie przez rodzinę, a nawet ludzie sami składają deklarację przed swoją śmiercią. To bardzo ciekawa wystawa, ukazanie wszystkich części naszego ciała, jak dla mnie najlepsze muzeum jakie tylko istnieje. Polecam na prawdę warto zwiedzić, ale myślę że w Guben jest lepiej niż w naszym kościelnym państwie ciemnoty.
    • Gość: Jegor Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body.... IP: *.31.40.49.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.06.13, 16:11
      Doskonale!!! Oczekujemy teraz na doniesienia do prokuratury na wszystkie skrawki ciała przechowywane w kruchtach jako relikwie. Proponuję też dorzucać od razu wnioski o obrazę uczuć religijnych. Pfffff....
    • Gość: anna Jest śledztwo w sprawie wystawy The Human Body.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.13, 18:50
      Gdybym podpisła zgodę na wykorzystanie mojego ciała po śmierci "w celach naukowych" to nie mialabym na myśli "wystawy" dla przypadkowych ludzi. Na zwłokach powinni się ludzie UCZYĆ by pomagać innym(lekarze,naukowcy). Nie chciałabym zobaczyć spreparowanych zwłok własnego dziecka na wystawie (oczywiśćie po zapłaceniu komuś za bilet) dlatego że zgodziłam się na "cel naukowy". Czy oni tj. ludzie-eksponaty zgodzili się na wystawę z ich ciał np. dla turystów? Czy mieli świadomość że ktoś na tym fajnie zarobi kasę? Co czują ich bliscy? Czy mogę oddać swoje ciało np.rzeźnikowi by w "celach naukowych" sprawdził ile zarobi na kotletach z mojej piersi i jaki ma ona smaczek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka