babi234 Re: czy ktoś wie kiedy zostanie włączone ogrzewan 10.09.07, 08:49 wiem, jak będą pomierniki przepływowe Odpowiedz Link Zgłoś
babi234 Re: czy ktoś wie kiedy zostanie włączone ogrzewan 10.09.07, 08:54 PS. poza tym jeszcze jest lato (przynajmniej kalendarzowe) - przez pare chłodniejszych dni nie można się dać wprowadzić w niepotrzebne irytowanie w sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: czy ktoś wie kiedy zostanie włączone ogrzewan 10.09.07, 10:42 ja się nie irytuję ja po prostu marznę i choruję :( Odpowiedz Link Zgłoś
babi234 Re: czy ktoś wie kiedy zostanie włączone ogrzewan 10.09.07, 11:01 życzę zdrowia czekamy na przepływomierze Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: czy ktoś wie kiedy zostanie włączone ogrzewan 10.09.07, 12:41 mam nadzieję, że dotrą do nas w niedługim czasie Odpowiedz Link Zgłoś
pretor1972 Re: czy ktoś wie kiedy zostanie włączone ogrzewan 10.09.07, 14:24 będzie to z pewnością przedmiotem naszego spotkania Odpowiedz Link Zgłoś
kor.nick ogrzewanie 11.09.07, 10:20 Jeżeli będzie się to wszystko odbywało w takim tempie to ogrzewania w tym sezonie możemy wogóle sie nie doczekać. Poza tym zdecydowanie istotniejsze jest przedstawienie warunków na jakich odbywałoby się rozliczenie kosztów ogrzewania jak już zdecydujemy sie na owe liczniki ciepła. Ja np. właśnie od tego uzależniam swoją zgodę na zakup i montaż liczników a jakoś tego tematu nikt nie zauważa. Odpowiedz Link Zgłoś
babi234 Re: ogrzewanie 11.09.07, 10:54 a jaka jest alternatywa? Przepraszam ale do tej pory mowa była o koszcie ok. 500 zł od licznika (z montażem). Warunki rozliczania to wówczas są jasne (wg. wskazań licznika), a do tej pory jest też jasne (ale cokolwiek mało sprawiedliwie (od powierzchni - stąd ci co nie zasiedlili beda mogli puszcać ciepło do woli a my zmarznieci z oszczędnosci za to zapłacimy proporcjonalnie). Co do tempa to się zgadzam - ale jak widac były istotniejsze sprawy, słupki, śmietniki, sciezki etc. Ja też wrzuciłam tu pare tygodni temu temat zebrania wrześniowego i nic - ciemno i głucho. Czy ktoś cos wie o terminie lub co ostatnio mówi nasz administrator? pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
kor.nick Re: ogrzewanie 11.09.07, 12:38 No cóż. Rozliczanie tylko wg. wskazań licznika ciepła jest niesprawiedliwe bo mieszkania są cieplejsze i zimniejsze w zależności od ich usytuowania. W poprzednim miejscu mojego zamieszkania gdzie były liczniki ciepła do rozliczeń przyjęte były współczynniki korekcyjne które uwzględniały ten stan rzeczy. Oczywiste jest przecież że uzyskanie temp. 20 st jest bardziej kosztowne w mieszkaniach zewnętrznych i parterowych niż wewnętrznych podgrzewanych ze wszystkich stron przez sąsiadów. Przy braku tego typu rozwiązań rekompensujących koszty dla mieszkań chłodniejszych (tj. tych zewnętrznych i parterowych) jestem przeciwny licznikom ciepła bo bardziej sprawiedliwy jest obecny bezlicznikowy system. Odpowiedz Link Zgłoś
babi234 Re: ogrzewanie 11.09.07, 13:03 he? teraz rozumiem czemu jeszcze nie ma tych liczników - gwoli prawdy do mieszkań "zewnętrznych" trzeba zaliczyć także mieszkania na najwyższych kondygnacjach (są nawet bardziej zewnetrzne niz "parterowe", gdyż ich "zewnetrzność" nie jest nawet chroniona piwnicą czy garażami). Ale to nie mój problem. Dziwię się że chodzi o dodawanie jakiś wspólczynników korekcyjnych, wkońcu nie płacimy za "ciepłe mieszkanko" tylko za "ilość pobranego ciepła do mieszkania". W ten sposób powinno sie także dołożyć wspólczynniki do użycia ciepłej wody z rana, szczególnie na wyższych kondygnacjach, bo odkrecając rano wodę ciepłą z rana przez chwilę leci zimna, pewnie im wyżej tym ta zimna woda w czerwonym kurku leci dłużej, etc. Nie wiem czy takie dywagacje spowodują, że bedziemy trwali przez ten sezon w obecnym (niesprawiedliwym w mojej opinii) systemie rozliczania ciepła. Może konsensus powienień wygladać tak: MONTUJEMY TE LICZNIKI, OBSERWUJEMY WYNIKI, A POTEM W NASTEPNYM SEZONIE KOMBINUJEMY ZE WSPÓLCZYNNIKIAMI CO DO POŁOŻENIA MIESZAKNIA (a nawet ilości samochodów, średnich zarobków, psów, dzieci, rybek, kwaitów doniczkowych i takie inne komunistyczne ulepszacze obiektywnych wskazań). Ja chce te liczniki, o wskazanych wspołczynikach (jako kolektyw - wcale się z tego nie śmieję) pogadajmy za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
kor.nick Re: ogrzewanie 11.09.07, 13:30 Wszystko przez kiepską zdolność decyzyjną i brak zainteresowania się tak ważnym tematem. Myślę że liczniki są bardzo dobrym rozwiązaniem ale tylko z zastosowaniem owych współczynników. Warto żeby na ten temat wypowiedział się nasz administrator. Jeżeli nie ma zdolności do zawarcia teraz porozumienia na temat współczynników to moja propozycja jest taka. Kupujemy liczniki i montujemy natomiast ten sezon rozliczamy na starych zasadach. Liczniki posłużą nam tym samym do oszacowania odpowiednich wielkości współczynników na lata następne. Twój pomysł niesie ze sobą to ryzyko że temat współczynników nie zostanie podjęty w roku przyszłym. Oczywiście mieszkania poddaszowe również powinny mieć współczynnik < 1. Prawda o licznikach jest taka że przy braku owych współczynników w stosunku do obecnego systemu bezlicznikowego stracą na tym mieszkania zewnętrzne a zyskają wewnętrzne i takiemu stanowi rzeczy ma zapobiegać właśnie współczynnik który daje wszystkim równe szanse na starcie. Odpowiedz Link Zgłoś
lorencjaa Re: ogrzewanie 11.09.07, 14:32 w ten sposób to w tym roku na pewno liczników się nie doczekamy. Myślę,że połowa września to już nie czas na takie "rozczwarzanie" się ...ja po prostu chcę żeby było ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
babi234 Re: ogrzewanie 11.09.07, 15:04 szczerze to nie miałam pojęcia że są takie wspólczynniki. Wiesz nasz administrator przyznał się że ma wykształcenie zbieżne z tym tematem (audyt cieplny), pewnie coś o tym wie. Chciałabym żeby jak by były juz te liczniki, to żeby od razu je "stosowano". W przecinym wypadku wszycy na maksa pojadą z ciepłem w tym sezonie, aby udowodnić, że na przyszłe lata należy im się jak najniższy wspólczynnik (to sie opłaci na lata przyszłe ;) ). Dobrze że mówimy o tym przed zebraniem, to sobie zaoszczedzimy marzniecia na spotkaniu w hali parkingowej ;). kornik - to co piszesz jest sensowne, możesz liczyć na moje wsparcie, jeżeli większość tego nieoprotesytuje. pozdrow. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: czy ktoś wie kiedy zostanie włączone ogrzewan 11.09.07, 20:01 ja sie nie zgadzam z tymi współczynnikami mimo, że mam mieszkanie na parterze i w dodatku rogowe(trzeba było myśleć przy zakupie mieszkania o tym jak jest ono usytuowane )natomiast jest już tak cholernie zimno, że żeby przyspieszyć proces jestem gotowa na ustępstwa i w ogóle nie wyobrażam sobie żeby do końca tygodnia ogrzewania nie włączyć, bo ileż można dogrzewać się farelką??? Odpowiedz Link Zgłoś
babi234 po pirwsze przepływomierze!!! 12.09.07, 08:09 a ja się nie zgodzę na żadne włączanie ciepła bez uprzedniego zamontowania pomierników. To jest kwestia priorytetowa! i jeżeli ktokolwiek chce "uruchomić ciepło" przed tym faktem, to jest oderwany od rzeczywistosci lub prowadzi politykę "po nas choćby i potop". To nie jest piaskownica czy jakiś tam słupek w chodniczku - ja w tej kwestii na pewno nie ustąpię, bo tu chodzi o konkretne pieniadze!!! Jeżeli zostanie właczone ciepło przed pomiernikami to na prawdę zrobię burze! Tu chodzi o moje pieniadze (wasze pieniadze - nie kumacie?)! a WSPÓLCZYNIKI mogą być albo nie - ja chce sama oszczedzać i mieć do tego "narzędzie". Można było się bawić w inne inwestycje - a na najważniejszą nie było czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
puma_sa Re: po pirwsze przepływomierze!!! 12.09.07, 09:30 też jestem za licznikami ale różnice w kosztach eksploatacji z liczniakami czy bez liczników będą w istocie niewielkie. Brak decyzji w sprawie liczników nie może pozbawiać zainteresowanych prawa do ogrzewania. Na marginesie mieszkania w budynakch EKO mają dobrą izolację termiczną i różnice strat ciepła, związane z lokalizacją poszczególnych mieszkań, są niewielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
babi234 Re: po pirwsze przepływomierze!!! 12.09.07, 12:06 fakt, ze ktoś chce właczyć ogrzwanie w lecie nie może mnie pozbawiać opomiarowania mieszkania z rocznym opóźnieniem (a różnice, cóż są takie jak każdy sobie wypracuje). Odpowiedz Link Zgłoś
babi234 jaka farelką? 12.09.07, 08:13 ...przecież jest lato! przestań histeryzować Odpowiedz Link Zgłoś
kor.nick Do Kamili Stefanowicz 12.09.07, 08:27 Więc zastosuję taką samą nonsensowną argumentację. Trzeba było Kamilo Stefanowicz myśleć przy kupnie mieszkania o tym że narożny parter jest cholernie zimnym mieszkaniem a nie teraz narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: Do Kamili Stefanowicz 12.09.07, 11:30 kor.nick chyba nie zrozumiałeś - na dworzu jest zimno a w związku z tym i w mieszkaniu i nie ma w tej chwili nic do rzeczy jak położone jest mieszkanie tylko to, że ogrzewanie nie jest włączone a co do tych współczynników mi to na rękę w sumie, ale dziwię się niektórym, że tak stoją twardo przy swoim żeby zaoszczędzić jakieś grosze wolą się teraz ziębić w nieogrzewanych mieszkaniach paranoja jakaś do jakiego stopnia niektórzy są skąpi Odpowiedz Link Zgłoś
kor.nick Re: Do Kamili Stefanowicz 12.09.07, 11:53 No właśnie o to chodzi że jeżeli na dworze jest 14 st. to w zimnym bo narożnym mieszkaniu będziesz miała 18 st. a w środkowym na pietrze 20 st. i w tym właśnie jest rzecz. Różnice w kosztach w uzyskaniu takiej samej temperatury w tak umiejscowionych mieszkaniach w skali całego okresu grzewczego są znaczące. Wszyscy Ci którzy teraz sobie ten temat lekceważą zmienią zdanie po uzyskaniu pierwszych faktur - wiem bo już to przerabiałem. Ustalenie tych współczynników nie jest zadaniem skomplikowanym- myślę że przy ustaleniu współczynnika można brać powierzchnię styku zewnętrznego- dla sprawnego administratora (a ERTA sprawia dobre wrażenie) ustalenie takich współczynników to sprawa kilku godzin pracy. Więc nie demonizujmy tematu - nie jest to przeszkodą w zakupie i szybkim montażu liczników. Odpowiedz Link Zgłoś
babi234 Re: Do Kamili Stefanowicz 12.09.07, 12:07 to są moje grosze i mam prawo je zaoszczedzić. Pewnie ty też próbujesz coś zaoszczedzić, więc mnie rozumiesz :) Odpowiedz Link Zgłoś