Gość: obserwator IP: 200.109.46.* 01.04.09, 18:31 Wozek to jeszcze pol biedy. Prawdziwym, mrozacym krew w zylach hardcorem sa proby wsiadania do pociagu osob na wozkach inwalidzkich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: er niestety w polsce do żadnego pociągu nie można wej IP: *.toya.net.pl 01.04.09, 19:40 do żadnego pociągu dalekobieżnego nie można wejść z wózkiem, do niektórych nie mogą wejść także dorośli - nie da sie bez drabiny, a ja osobiście nie moge wysiąść z takiego pociągu bo nie mam siły aby otworzyć drzwi!!! Jazda pociągiem to gimnastyka a dla starszych osób i niskich to stres i koszmar!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.chello.pl 01.04.09, 20:47 Bywam dosyc czesto sluzbowo w Dusseldorfie i korzystam tam z komunikacji miejskiej. Jest w tym miescie (chociaz pewnie i wielu innych miejscach na swiecie) taki wynalazek ktory poza centrum miasta jezdzi i wyglada jak tramwaj, natomiast w samym centrum zjezdza pod ziemie i udaje metro. Kiedy pelni funkcje tramwaju - do ziemi od podlogi paredziesiat centymetrow a peronu brak - razem z drzwiami rozsuwaja sie automatycznie schody. Kiedy jedzie jako metro i ma perony - schody sie nie wysuwaja. Proste. Dziala tam, moze dzialac wszedzie. Pytanie tylko czy warto w zdezelowany stary tabor SKM ladowac nawet 1 gr. Czy moze lepiej to wszystko spalic i zaczac od nowa? Utrzymywanie tego zlomu przypomina latanie dziur w polskich drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M wysuwane schodki są w gdańskich tramwajach IP: *.nat0.sta.nsm.pl 02.04.09, 14:52 zwanych "Dortmundami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allen RENOMA pomoże. IP: *.chello.pl 01.04.09, 21:17 Kop w dupe i już się jest na peronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh Re: RENOMA pomoże. IP: *.acn.waw.pl 01.04.09, 21:20 no i będzie dla pana radachtora blacha przyspawana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pd Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.dew.pl 01.04.09, 22:01 Na większości stacji brakuje zwykłego stromego co prawda ale podjazdu wzdłuż schodów. I nie mam na myśli takiego wypasu jak w Gdyni Głównej ale np. na stacjach Politechnika, Uniwersytet, Wrzeszcz, Oliwa, Maksymyliana, Sopot, Orłowo małym kosztem można by wykonać takie podjazdy. W Berlinie widziałem takie nawet stalowe przykręcono do schodów betonowych więc montaż w 1 dzień możliwy. Pozdro ojciec Odpowiedz Link Zgłoś
olgiusza Przystanek Politechnika 01.04.09, 22:15 Politechnika - tam to nawet na peron nie da się wjechać mimo, że przystanek po remoncie :( Porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wózek No właśnie czy SKM i PKP nie łamie praw osób niepe IP: *.mlyniec.gda.pl 01.04.09, 22:25 No właśnie czy SKM i PKP nie łamie praw osób niepełnosprawnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASa Re: No właśnie czy SKM i PKP nie łamie praw osób IP: *.chelmnet.pl 02.04.09, 08:24 Jakoś organizacje skupiające niepełnosprawnych tego nie zauważyły.Chyba jeżdżą samochodami,ponieważ walczą głównie o malowanie kopert na parkingach.Ten sam problem dotyczy tramwajów ZKM w Gdańsku.Tam tez nie da się wsiąść chodząc o kulach,czy z wózkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lena11.pl Re: No właśnie czy SKM i PKP nie łamie praw osób 02.04.09, 09:42 Też się nad tym zastanawiałam po wybudowaniu nowych schodów na Zaspie. Żeby wózkiem dostać się na peron od strony Grunwaldzkiej trzeba albo znosić wózek, albo dylać naokoło od strony działek - co zwłaszcza w przypadku osób niepełnosprawnych jest mocno niefajne. Ktoś to ewidentnie zaniedbał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: No właśnie czy SKM i PKP nie łamie praw osób IP: 194.156.48.* 02.04.09, 14:01 Osobiście znam człowieka , który stacił nogę, bo jak SKM ruszył, to on wpadł w tą dziurę. Nie odważyłabym się wsiadać z wózkiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
zwirekiwigura Re: Jak wejść do SKM-ki z wózkiem 01.04.09, 23:31 W Sopocie jest winda, wiec po co jeszcze podjazd? Odpowiedz Link Zgłoś
martynika_1 Jak wejść do SKM-ki z wózkiem 01.04.09, 22:31 Drogi tato, nie pozostaje nic innego, tylko sprawić sobie chustę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiądz R, Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.lan.net.pl 01.04.09, 23:33 Pobożne życzenia prima aprilisowe ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kombino Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.gdynia.mm.pl 02.04.09, 07:18 I pewnie wyremontowane pseudo-nowe składy też będą mieć schodki-ale przecież to ma wszędzie jeździć więc się nie da zrobić czegoś co powinno przypominać szybką kolej miejską..U nas nas się nie da wprowadzić składów wysokoperonowych-rzeźbi się ciągle w złomie, u nas się nie da zrobić przeszklonych dachów na peronach, bo skm kocha drewno i papę, u nas się nie da nawet sprowadzić niczego używanego z zachodu-to jest ponad siły szefostwa skm. Za to mamy wspaniałe pomysły jak np. automatyczne drzwi międzywagonowe w składach skm-przecież standartem powinien być brak drzwi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UIC60 Re: Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.tktelekom.pl 02.04.09, 09:29 Prezesostwo SKM cierpi na przerost ambicji.Zapewne jezdzili by po calej Polsce...tyle tylko,ze nie maja czym.Niech sie w koncu zdecyduja czym i dla kogo sa.Szybka Kolej Miejska nie powinna wyjezdzac poza aglomeracjie i miec dodatkowy stopien,a obsluge Tczewa,Leborka czy Slupska zostawic Przewozom Regionalnym.No coz,ale jesli ktos cierpi na manie wielkosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gda Re: Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.89.110.130.static.crowley.pl 02.04.09, 13:37 PRAWDA NAJPRAWDZIWSZA! NIestety chore ambicje są gorsze od faszyzmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binio01 Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.limes.com.pl 02.04.09, 07:21 Chciałbym również zwrócić uwagę na brak podjazdów dla wózków na schodach prowadzących do peronów na wielu przystankach : m.in. Gdańsk-Politechnika ; Gdynia - Wzgórze , Grabówek , Leszczynki , Chylonia ; Rumia ; Reda ; Wejherowo . Tu żeby dostać się na peron potrzebna jest spora siła lub pomoc życzliwych ludzi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Kiedyś dokładano stopnie dla wysokich peronów IP: *.gdynia.mm.pl 02.04.09, 07:43 w składach są po nich ślady, to byłydodatkowe blachy wkładane na osttani stopień, one tak klikały / trzaskały przy przechodzeniu. Składy tylko wysokoperonowe powinny być w SKM. Noga w gipsie albo dziecko otwierają oczy naproblem... A jak rozwiązano to na trasie podmiejskiej Kopenhaga-Malme? Eurostar obsługuje 3 rodzaje wys. peronów - wózkiem da się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matipl Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: 83.238.45.* 02.04.09, 07:50 Ludzie starsi też mają problem, około 2 lat temu byłem świadkiem jak starsza kobieta wysiadając wpadła w przestrzeń pomiędzy kolejką a peronem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldis Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: 216.143.142.* 02.04.09, 08:15 pociagi musza byc dostosowane do peronow pozamiejskich, ale przeciez wystarczy ze sie zrobi odpowiednia platforme w wybranych wejsciach i dobrze je oznakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo SKM Gdynia Chylonia 02.04.09, 08:21 Spróbujcie wysiąść na tym przystanku z kolejki o kulach - totalna porażka. Gdyby nie pomoc pasażerów wystawiających praktycznie delikwenta na peron, to czeka go jazda dalej albo ekwilibrystyczne skoki w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aksaban Cała polska komunikacja jest dla atletów IP: *.chello.pl 02.04.09, 09:35 Ja mieszkam w Warszawie i obserwuję, co się dzieje, jak do pojazdu - autobusu, tramwaju, pociągu, PKS-u/minibusu wsiada kobieta z wózkiem. Pół biedy, jeśli to jest wózek "parasolka", ale w przypadku dużej gondoli to już jest problem nie do przejścia, jeśli ktoś się nie zlituje i nie pomoże kobiecie. Problemy bywają nawet w tych pojazdach w teorii niskopodłogowych (kierowcy mają w dupie obniżanie podłogi, a na pytanie, czemu tego nie robią, przeważnie tłumaczą się brakiem czasu i opóźnieniami w jeździe, bo obniżanie podłogi podobno trochę trwa lub oszczędnością paliwa, co bezczelniejsi twierdzą, że mechanizm jest popsuty). Pociąg to już prawdziwy hardcore. Nie polecam też matkom korzystania z metra w godzinach szczytu. Nie da się wsiąść, a rozjuszony tłum nie wpuści wózka do wagonu, bo zajmuje za dużo miejsca. Znajoma opowiadała mi kiedyś, jak przepuściła na przystanku dwa rozklekotane ikarusy, żeby w końcu doczekać się na autobus niskopodłogowy, bo na jej prośby o pomoc we wniesieniu wózka ludzie nie reagowali lub byli wręcz chamscy i agresywni słownie. Dowiedziała się wtedy m.in. od mieszkańca stolicy, że jak sobie zrobiła dzieciaka, to niech teraz go dźwiga, że jak ją nie stać na samochód, to nie powinna się rozmnażać itp. Znerwicowani pasażerowie stołecznej komunikacji miejskiej reagują alergicznie na staruszki, kobiety w ciąży i matki z wózkami, to wiadomo od lat. Moja żona przejechała długi odcinek drogi z dwójką małych dzieci (1,5 oraz 3 lata) na stojąco, w totalnym tłoku, dopóki na oko osiemdziesięcioletni mężczyzna nie zlitował się i nie ustąpił jej miejsca. Mam tylko nadzieję, że problem ten nie dotyczy Trójmiasta, no ale Wy macie za to Renomę, więc zawsze jest jakieś "ale". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.09, 09:51 Po co kupować bilet na wózek? Ze strony skm: # Przewóz wózków dziecięcych potrzebnych w podroży dzieciom odbywa się bezpłatnie, www.skm.pkp.pl/dali.php?aa=faq1/faq&all=true#3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binio01 Re: Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.limes.com.pl 02.04.09, 11:37 Ale trzeba mieć bilet o wartości 0 zł na przewóz wózka ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama bilety na wózek ?? IP: *.217-171-52.tkchopin.pl 02.04.09, 09:58 Za wózek z dzieckiem nie płaci się ani grosza w SKM. Nie dalej jak wczoraj jechałam z dwójka dzieci (jedno roczek a drugie 4 latka).Musiałam wnieść wózek i dziecko wsadzić do pociągu bo samo nie wejdzie (Rumia) a to graniczy z cudem jak robi się to samemu. Ludzie piszą,mówią o tym od lat a raptem pan redaktor się zainteresował bo biedny musiał wózeczek wnieść do pociągu.Ojej,mam nadzieję że się nie przedźwignął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia mama Re: bilety na wózek ?? IP: *.sm-rozstaje.pl 02.04.09, 13:46 ale po co ta ironia? bo co? bo ty masz gorzej bo masz dwojke dzieci? faktem jest ze zauwaza sie czesto problem dopiero gdy nas dotyczy. i dobrze ze powiedzial to glosno. mezczyzna. a na skm droga madralo bilet miec musisz na wozek, wartosci 0 zl ale zawsze. ot taka polska paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lee Dyskryminacja i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 17:36 Przyznam się że sama dopiero zauważyłam problem, gdy zaczął mnie dotyczyć. Wcześniej jakoś się nad tym nie zastanawiałam. Dziwne jednak, że ludzie odpowiedzialni za taki stan rzeczy wydają się tego nie dostrzegać, tak jakby nigdy nie przemieszczali się środami komunikacji(!). Osoby z dziećmi w wózkach i niepełnosprawne i są zwyczajnie dyskryminowane. Mam nadzieję, że dzięki poruszeniu tematu, coś się w tej kwestii zacznie zmieniać. A bilet za 0zł to niestety kolejny absurd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robek Na Orunii się wyskakuje z kolejki z dość wysoka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.09, 10:04 niewyobrażam sobie wciągania albo wynoszenia wózka na Gdańsku- Orunii. Przy wynoszeniu musiałbym chyba go spuścić na peron z jakiegoś metra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażerregionalny Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.09, 10:11 Z góry zastrzegam,że brzydzę się z wyśmiewania nazwisk, choćby najdziwniejszych, ale wypowiedź Pana Naczelnika, nie daje szans innego komentarza. Więc... Stan, który codziennie nie od wczoraj i nie od tygodnia, tylko od bardzo dawna utrudnia życie ludziom przy wsiadaniu do pociągów, w całej Polsce, jest zauważony przez funkcjonariusza kolei dopiero po tzw. krytyce prasowej, jakby sam biedak nie był w stanie tego zauważyć. Odpowiedź jest żenująca! On sprawdzi czy nie da się czegoś zrobić... Panie Naskręt, Pan chyba jest POkręt jakiś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.chello.pl 02.04.09, 11:30 Hmmm...szczerze mówiąc jazda z dzieckiem w wózku przez całe Trójmiasto to musi być droga przez mękę.Ja wiem, że nigdy nie zdecyduję się na dziecko nie mając własnego samochodu. Ostanio wyjątkowo jadąc autobusem widziałam taką mamuśkę z gromadką dzieci, najmniejsze może ze 4 lata - latały po całym pojeździe, butami stawały na siedzeniach i wrzeszczały przeraźliwie.Dużo bym wtedy dała, żeby ich tam nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mio ma Pan racje, tylko zeby jeszcze KM powstala i IP: *.Red-83-37-80.dynamicIP.rima-tde.net 02.04.09, 11:14 Osowe, Owczarnie skomunikowala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marmelada Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.viator.gda.pl 02.04.09, 11:14 No cóż, w końcu ktoś... Ja osobiście raz tylko zdecydowałam się wycieczkę z Gdańska do Sopotu i to w czasach, gdy miałam jedno dziecko. Koszmar. Śmierdząca winda w Gdańsku, masakryczna przeprawa z wejściem do SKMki, jeszcze gorsza z wyjściem, totalne zaskoczenie brakiem jakiegokolwiek zjazdu po schodach w Sopocie, frustracja, pot, wściekłość i zmęczenie. Z dwójką nawet nie spróbuję. No, może z jednym w chuście. Niestety, Gdańsk nie jest miejscem przyjaznym - za mało myślenia o innych w różnych instytucjach do tego powołanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.botany.gu.se 02.04.09, 11:28 Wozek... A co ze starszymi osobami? A co z osobami niepelnosprawnymi, albo chociaz ze skrecona noga? A co z bagazem? (Kiedys nie bylam w stanie wysiasc, bo przeniesienie duzej torby - na kolkach - przekroczylo moje mozliwosci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jwózkowicz Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.09, 12:31 Co Wy wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIX Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.09, 12:34 Ale o czym czytamy? Mieszkam bezpośrednio obok przystanku PKP na Oruni od 40 lat. Jak pamiętam, poziom peronu i wagonu był prawie równy. Jednak od tamtych lat wielokrotnie PKP podsypuje tłucznia pod tory co systematycznie powoduje ich podniesienie (ponoć więcej tłucznia niweluje drgania). Widać to ładnie obok krańca peronu w kierunku Gdańska gdzie jest kolejny tor na Olszynkę - nie podsypywany od lat. Ten tor jest około 50-70 cm niżej niż tory dalekobieżne. Jaki sens ma więc robienie stopni, ramp itp w pociągach. Najpierw niech zaczną w sensowny sposób przeprowadzać remonty bo inaczej na niektórych stacjach za 20 lat trzeba będzie mieć ze sobą drabinę, ażeby wsiąść do pociągu. ps. Zastanawiam się kiedy zawali się peron na Oruni, bo stan muru nasypu od strony ul. Plac Oruński woła o pomstę (wypadające kamienie, walący się na całej długości). Aż dziwne, że nie było jeszcze tam wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutek Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.chello.pl 02.04.09, 12:37 W końcu ktoś dostrzegł problem przemieszczania się osób SKM-ą z wózkiem. Tylko czy coś z tego wyniknie na korzyść osób przemieszczających się z wózkami, nie tylko wózkami dziecięcymi ??? Kolejny problem to dotarcie na peron, np. w Oliwie. Chcąc zejść do tunelu, by dotrzeć do SKM lub na peron pociągów dalekobieżnych, trzeba albo liczyć na to, że znajdzie się ktoś, kto nie odmówi pomocy w "ściągnięciu" wózka na dół, albo trzeba sobie radzić, co nie jest łatwe, gdy ma się w tym wózku dziecko. Potem sytuacja się powtarza, gdy chce się wejść na peron. A co mają zrobić osoby na wózkach inwalidzkich ? Czy ktoś w końcu pomyśli o nas ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taaa Jak wejść do SKM-ki z wózkiem IP: *.net-partner.pl 02.04.09, 12:38 porównywanie Polski z krajami europejskimi to nieporozumienie. Tu jest Azja zachodnia, ani lepsza, ani gorsza od reszty świata, tylko inna. To jest świat dla młodych, dużych, bogatych i zdrowych Odpowiedz Link Zgłoś