Dodaj do ulubionych

refluks- prośba o opinię

23.03.11, 14:54
witam dziewczyny i może p.ekspert:) proszę o radę: mały ma 7,5 tyg. od poczatku ulewał ale się za bardzo nie martwiłam bo przyrosty ok. od jakiegoś tyg. nie tylko ulewa ale też słychac jak mu się cofa z brzucha, musi przełknac i od razu płacze. bardzo mocno, ostatnio cały wieczór, nic nie pomaga. wieczorami wogóle jest b. niespokojny, non stop przy piersi do tego odrywanie sie i płacz co chwilę. łaczyłam to z tym, że zmęczony i głodny i nie może/ nie umie zasnąc bez piersi. pediatra podejrzewa ostry refluks, kazała przed karmieniami dawac nutriton i debridat, jak nie pomoże przez ok. 2-3 dni to omaprazol. i zasugerowała że za długo wisi przy piersi, żeby wydłużyc przerwy, dac mu smoczka do zasypiania. no i nie wiem czy dawac? z 1 strony bardzo mi małego szkoda bo widac że cierpi i go boli, ale ten smoczek... czytałam forum i wiem że może narozrabiac, szkoda mi kp ale z 2 strony czy dobro dziecka nie najważniejsze? sama nie wiem co robic
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: refluks- prośba o opinię 27.03.11, 19:51
      W sprawie leczenia refluksu wypowiada się pediatra, ważna jest oczywiście dokładna diagnostyka.
      To na co warto zwrócić uwagę przy karmieniu to:
      1.pozycja do karmienia: unikać na leząco, karmienie raczej na siedząco i ułożenie dziecka tak, aby główka była wyżej niż reszta ciała, np. usiąść na forelu, odchylić ciało do tyłu, maluch ułożony wzdłuż boku mamy
      2.gdy dziecko się krzytusi, niepokoi, karmić "na raty", tzn w trakcie jednego karmienia brać kilka razy dziecko do odbicia.
      3. pilnować, aby w czasie jednego karmienia dziecko dobrze opróżniło jedną pierś zanim poda mu się drugą- to powinno wydłużyć przerwy między karmieniami
      4. po zakończeniu karmienia potrzymać przez jakiś czas dziecko w pozycji półpionowej, nie wykonywać gwałtownych zmian pozycji, nie odkładać od razu do łóżeczka
      5. pogodzić się, że dzieci potrzebują ssania, bliskości z mamą, szczególnie wieczorem- smoczek niekoniecznie rozwiąże ten problem

• momago Re: refluks- prośba o opinię 27.03.11, 20:37
      Był kiedyś taki film "zaklinaczka dzieci" - pielęgniarka pediatryczna pomagała rodzicom rozwiązywać problemy z niemowlętami. Jeden z odcinków był o dzieciach z refluksem. Zapamiętałam, że do 6 miesiąca powinny leżeć w łóżeczku po kątem (dokładnie nie pamiętam) 45 st. Owijała niemowlę w kocyk i przypinała taśmą z rzepami żeby się dzieciaczek nie zsuwał.
    • e-kasia27 Re: refluks- prośba o opinię 27.03.11, 20:53
      A diety Ci lekarz nie zalecił?
      Przede wszystkim wyklucz ze swojego jadłospisu wszystko, co pochodzi od krowy.
      To czasem zupełnie wystarcza, żeby zlikwidować wszystkie problemy z refluksem i ulewaniem u dziecka, bo takie problemy u dziecka, to zwykle skutek uczulenia na mleko krowie i czasem na inne pokarmy(jajka, kurczaki, jabłka, marchew, i in.)
      Jeśli podajesz dziecku jakieś witaminy, to odstaw je na tydzień, żeby sprawdzić, czy to nie one są powodem ulewania i problemów. Szczególnie witamina K z olejem MCT może być tego przyczyną.
      A smoczek do spania przy cofającym się pokarmie bardzo wskazany, bo ssanie smoka w czasie spania zapobiega zakrztuszeniom się w czasie snu, dziecko wtedy łatwiej przełyka cofający się pokarm.
      • alfaxx dziękuję 28.03.11, 10:54
        b.dziękuję za rady i zainteresowanie. łóżko już mam pod kątem, witaminy odstawiłam, jestem na diecie niemlecznej, pionizuję, odbijam, karmię na siedzaco, daję debridat... no i czekam na efekty. na razie troszeczkę lepiej (tfu,tfu), słyszę że jeszcze pokarm się cofa i jeździ po przewodzie ale już tak bardzo mały nie płacze często. raz się trafiło, ale łączę to ze zjedzeniem dżemu wiśniowego przeze mnie oczywiście:( no ale dopadł nas katar niestety, no i jest na razie niewesoło:(
        • momago Re: dziękuję 28.03.11, 12:33
          Jeśli to rzeczywiście refluks, to podobno wszystko się normuję do 6. miesiąca. Jakoś dotrwacie... :-). Na katr najlepsze inhalacje z sody - udrażniają nos i działają przeciwzapalnie.
      • mama.fifka Re: refluks- prośba o opinię 28.03.11, 11:02
        U nas sprawdziłą się poduszka klin, kładziemy małego tylko na tym klinie i jest dużo lepiej.
        • alfaxx Re: refluks- prośba o opinię 28.03.11, 11:34
          a jak taka poduszka-klin ma wyglądac? moze jakis przykład to poszukam:)
          • emil.zola Re: refluks- prośba o opinię 29.03.11, 20:57
            www.twojemalenstwo.pl/poduszka-klin-przeciw-ulewaniu-p-313.html
            wiem, że można do tego dokupić dodatkową poszewkę, ale nie wiem czy warto, bo właściwie powinno się tę poduszkę włożyć pod materacyk

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka