Dodaj do ulubionych

Octanisept na brodawki-pytanie

20.11.11, 15:18
Stosuje Octanisept na pogryzione brodawki (zalecenie doradcy lakt.) a potem smaruje kremem Musteli na brodawki.
Musteli nie trzeba zmywac przed karmieniem,ale czy w związku z tym,że uzywam tego Octaniseptu tak ze 2 razy dziennie to musze chyba umyc brodawki przed karmieniem?
Obserwuj wątek
    • kaetchen Re: Octanisept na brodawki-pytanie 20.11.11, 16:35
      Najlepsze na podrażnione i krwawiące brodawki jest Twoje własne mleko i wietrzenie piersi. A do 'nakremowania' - czysta lanolina (np medeli Purelan, albo firmy lansinoh, ale nazwy nie pamiętam). Wtedy nie ma potrzeby myć piersi.

Swoją drogą- mycie piersi bezpośrednio przed karmieniem może tylko pogorszyć sprawę...
    • mad_die Re: Octanisept na brodawki-pytanie 20.11.11, 20:08
      Bez sensu.

octanisept trzeba zmyć, bo nie wolno go połykać.
      A mycie brodawek jeszcze bardziej je podrażnia.

Jesli masz grzybicę - a to doradca POWINIEN jasno powiedzieć - musisz dostać coś na grzybicę (nystatynę, dactarin zel do buzi malucha i dla Ciebie na piersi).
      I niestety, ale ranko robia się od złego ssania. Czyli najpierw popraw ssanie i potem lecz.
      Na brodawki dobra jest lanolina (Purelan Medeli) lub Maltan. Ale te maści natłuszczają brodawki a nie powodują zaleczenia ran i pozbycia się ewentualnej grzybicy. A jeśli masz rankę, to do grzybicy tylko krok - kłuje Cię pierś, boli podczas ssania? Szczypie? Jest wrażliwa na dotyk, zmianę temperatury? Zmieniła kolor na jasno różowy?
      • sialalka Re: Octanisept na brodawki-pytanie 20.11.11, 20:31
        Jak byłam u doradcy to mialam strupy,ranek jako takich chyba nie.I ona zaleciła wlasnie octanisept 3x dziennie,bo odkaza,ale nie stwierdzila,ze mam grzybice,tylko,ze lepiej to odkazic bo cos sie moze zrobic i potem np.lanoline.Ale jako ze mam w domu ten krem Musteli,to zapytalam czy moze byc i powiedziala,ze tak.
        Juz teraz nie mam strupow,ale na jednej piersi mam taka mala rozowa plamke,ale to nie rana,wiec chcialam tak profilaktycznie ten octanisept z dzien jeszcze postosowac.Dzis raptem raz tylko nim psiknelam rano.
        Piers nie kluje.Brodawki czasem troche zabola,zaszczypia w momencie przystawienia,ale jak juz mala ssie to jest ok.To chyba tak moze byc ze w momencie przystawienia zabola.Bo Mała ma dopiero tydzien,wiec moze musza sie brodawki przyzwyczaic.
        • mad_die Re: Octanisept na brodawki-pytanie 20.11.11, 20:40
          Ok, z opisu jest dobrze.
          A na przyszlosc - Jesli bys czula bol podczas karmienia, takie klucie lub pieczenie, a po karmieniu bol by sie utrzymywal to wiedz, ze to grzybica.
    • malwina.okrzesik Re: Octanisept na brodawki-pytanie 26.11.11, 23:28
      Octenisept działa odkażająco, więc dlatego zapewne był zalecony przez doradcę. Po zastosowaniu Octeniceptu poczekać 15-20 minut z odsłoniętymi brodawkami, potem nałożyć maść i tyle. Nic nie zmywać przed karmieniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka