pttlola7 09.12.11, 10:55 moja siostra urodzila dzidziusia i chce karmic piersia, ale niestety bardzo bola ja brodawki:/ Macie jakies sprawdzone masci? czy sa takie ktore mozna uzywac bez zmywania przed karmieniem? Dziekuje za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra1977 Re: masc na brodawki 09.12.11, 11:04 krem Medela Purelan, nie trzeba go zmywac przed karmieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: masc na brodawki 09.12.11, 11:10 Ja też polecam Purelan. Tylko ta maść mi pomogła i pozwoliła karmić piersią przez 8 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
pttlola7 Re: masc na brodawki 09.12.11, 11:11 Dziekuje. A czy dostane ja w zwyklej aptece? Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: masc na brodawki 09.12.11, 12:28 Kupiłam w zwykłej aptece ale zdarzyło się przy zakupie drugiej tubki, że musiałam zamawiać bo jest trochę droga. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: masc na brodawki 09.12.11, 12:29 tak, bez problemu, nie zrażaj się wielkoscia i ceną - masc jest bardzo wydajna, niech siostra po każdym karmieniu łapie za otoczkę, wyciska kilka kropel mleka i rozsmarowuje a potem nakłada krem (cieniuteńko), i da oddetchnąć brodawkom bez stanika ważne jest również głębokie włożenie brodawki do piersi dziecka, czyli dziecko otwiera szeroko buzię i obejmuje wargami brodawkę (dolna warga charakterystycznie wywinięta) będzie dobrze, powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca Dowolna lanolina / bepanthen 09.12.11, 12:47 Dziewczyny na forum KP chwalą Bepanthen, nie wiem, nie próbowałam. Lanolina niekoniecznie musi być Medeli, może być jeszcze Lansinoh albo po taniości Ziajka (tylko Ziajki jest chyba słabiej oczyszczona, bo gorzej się rozsmarowuje, ale skałd ma taki sam - 100% lanolina). Odpowiedz Link Zgłoś
andzi-a233 Re: bepanthen 09.12.11, 12:50 używałam bepanthen, mogę go polecić z czystym sumieniem. Mi bardzo pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: bepanthen 09.12.11, 13:29 Beph. do Purelanu się nie umywa, po P. ulga jest natychmiastowa tyle ze mam Beph. maść - może krem jest lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: bepanthen 09.12.11, 19:17 bepanthen-niby ok, ale oficjalnie na ulotce jes napisane żeby jednak zmywać przed przystawieniem dziecka. mi zdecydowanie lepiej pomagała lanolina, najpierw purelan-rewelacja, ale potem miałam też jedno opakowanie z rossmana maść na brodawki taka z serii macierzyńskiej w jasnoróżowym opakowaniu-tak samo dobra a wiele tańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza i wkładki 09.12.11, 19:19 ja nigdy nie chodziłam po domu bez stanika, bo mi było niewygodnie i szybko zaczynało kapać z piersi. ważne jest jakich wkładek używa, wiele z nich nie daje dostępu powietrza. rewelacyjne i bezapelacyjnie najlepsze są antybakteryjne chicco, wiem bo sprawdziłam chyba wszystkie dostępne na rynku-te są najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_jaska_2007 Re: i wkładki 09.12.11, 20:27 Ja też używałam PureLan i bardzo polecam. A żeby przewietrzyć posmarowane piersi i tak, żeby z nich nie kapało, to używałam muszli laktacyjnych Aventu (takich z otworkami w osłonce, żeby cyrkulacja powietrza była). Medela tez ma cos podobnego w swojej ofercie, nazywa się to "silikonowa osłonka piersi". Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca I dobre przystawianie! 09.12.11, 12:50 A, no i jeszcze pytanie, czy bolą ją piersi tak tylko na początku, czy dzidzia źle łapie. Jakby się zaczęły pojawiać ranki, to znaczy, że za płytko przystawia (albo ewentualnie problemy z wędzidełkiem). Dziecko musi mieć w buzi nie tylko czubek, ale i większą część otoczki, wargi wywinięte, policzki nie pracują. Odpowiedz Link Zgłoś