Dodaj do ulubionych

Karmienie piersią a truskawki

03.06.04, 18:01
Czy karmiąc piersią można jesć truskawki? Wiem, że czasem uczulają maleństwo
ale jeśli nie, to są bardzo zdrowe. Dodam, że mam truskawki z własnego ogr
ódka bez nawozów.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aniabasior Re: Karmienie piersią a truskawki 05.06.04, 21:40
      Witam
      Ja na początku jak mój synek się urodził(juz w ciaży ) miałam po prostu pypcia
      na truskawki i maliny.Gdy urodziłam było tych owoców coraz to mniej ,ale od
      czasu do czasu zjadałam pomału po troche truskawek i malin,nawet cała kobiałke
      i obserwowałam małego,ale cudem nic nie było.a potem spokojnie jadłam aż do
      teraz i nadal karmie piersia ,chociaż synek konczy 11.06 Roczek.spróbuj pomału
      po 2-6 szt. potem 2-3 dniprzerwy.Zobacz jak cos sie bedzie dziac .jak bedzie
      wszystko Ok,to mozesz jesc pomału zwiekszajac dawki truskawek czy malin.no
      chyba ze uczuli malenstwo to odstaw na jakis czas te owoce a spróbuj ponowni za
      jakis czas.
      Pozdrawiam
      Ania z chlopcami(Grześ-6 lat i Krzysiu-1 roczek)
      anbas@wp.pl
      www.rcb.vectranet.pl/~bandzior

• diara Re: Karmienie piersią a truskawki 05.06.04, 21:44
        Ja właśnie dziś pierwszy raz zjadłam 3 truskawki! Pyszne były!:)
        Teraz będę obserwować małego czy ne wychodzi mu żadna wysypka. Mam nadzieję że
        nie....
        • diara Re: Karmienie piersią a truskawki 06.06.04, 10:58
          Słuchajcie, co może wyjsć po truskawkach? Zjadłam tylko 3. Mały dziś ma
          szorstkie poiczki. Myślicie że to po tych truskawkach?
    • krolisia Re: Karmienie piersią a truskawki 07.06.04, 13:12
      Ja tez sie na poczatku balam i sprobowalam 2 truskaweczki.Synek nie zareagowal
      wiec po 2 dniach zjadlam wiecej i tez nic sie nie stalo.Teraz "razem" zazeramy
      sie truskawkami(w porzadnych ilosciach!!!)Max ma teraz 4 miesiace.Czeresni i
      porzeczek jeszcze nie probowalam.

Zycze smacznego
      Krolisia

• nelka1313 Re: Karmienie piersią a truskawki 07.06.04, 14:34
        Właśnie też jestem na etapie jedzenia 3 truskawek.Zastanawia mnie tylko jedno -
        po jakim czase mogą wyjść objawy uczulenia na dany pokarm-od razu czy za parę
        dni??? Jak to sprawdzic?
        • selin77 Re: Karmienie piersią a truskawki 07.06.04, 17:10
          Wydaje mi sie że krostki powinny wyść na drugi dzien,
          Ja już zjadam 5 truskaweczek, mały ma 5 miesięcy.
          Pozdrawiam GRazyna
    • romiszcze Re: Karmienie piersią a truskawki 08.06.04, 19:44
      Dziewczyny!
      Bez przesady: "2 truskawki" "3 truskawki"
      co można zaobserwować po takiej ilości? To tak jakby zjeść pół marchewki i
      czekac na efekty.
      My z koleżnką zjadłyśmy po pól kilo na pierwszy raz i już wiem, że ona może
      jeść truskawki a ja niestety nie.
      Proponuję troche zdrowego rozsądku i życzę możliwości jedzenia jak najwięcej
      pysznych rzeczy
      pozdrawiam
    • 2000bunia Re: Karmienie piersią a truskawki 09.06.04, 13:14
      OCZYWIŚCIE ŻE MOŻNA JEŚĆ TRUSKAWKI ALE Z ROZSĄDKIEM.MOJA CÓRKA MA JUŻ PRAWIE
      PIĘĆ LAT. JA WPROWADZAŁAM PO MAŁU NOWE POKARMY DO MENU PONIEWAŻ JA JESTEM
      POTWORNYM ALERGIKIEM WIĘC I MOJA NIUNIA BYŁA NARAŻONA NA ALERGIE. ZACZYNAŁAM
      OD MAŁYCH ILOŚCI I STOPNIOWO ZWIĘKSZAŁAM. W OBECNEJ CHWILI MOJA CÓRKA MOŻE JEŚĆ
      WSZYSTKO OCZYWIŚCIE JEŻELI LUBI I BOGU DZIĘKUJE ŻE NIE MA ALERGI.EWA
      • ma_ksia.24 Re: Karmienie piersią a truskawki 09.06.04, 16:58
        Kto pytał o objawy nietolerancji truskawek przy karmieniu- odpowiadam.
        Mój mały (7 mies.) dzisiaj dostał rozwolnienia i ma drobne różowe kropeczki na
        ciałku. I już się najdałam truskawek......:(
        • sabaw1 Re: Karmienie piersią a truskawki 09.06.04, 23:10
          Wczoraj zjadlam ze smakiem truskawki ze śmietaną(pyyyycha),a dziś mój 8-
          miesięczny synek ma czerwone plamki...Chyba będe musiala zrezygnować z
          większych ilości...choć są tak pyszne...
    • anetta.torun a czereśnie???????? 10.06.04, 09:57
      Ja truskawek w tym roku nie zjem. Mój syn w wieku 2 tyg. dostał wysypki i
      sapki. Ciągnęło się to ok. 14 tyg. Strasznie się męczyliśmy, mały czasem dusił
      się w nocy, bo nie mógł oddychać. Ale jem dżem truskawkowy i truskawki z
      kompotu (oczywiście w małych ilościach).
      Zastanawiam się czy jadłyście czereśnie? Ciekawa jestem ile można ich zjeść?
      Wydaje mi się, że mogą być ciężkie na żołądek.
      Pozdrawiam
      • moniuszko1 Re: a czereśnie???????? 14.06.04, 17:44
        Ja dziś zjadłam ok. 25 dag czereśni. Miały być 2-3 sztuki, ale jak się
        dorwałam, to nie mogłam się pohamować. I teraz zobaczymy...
    • mydelniczka Re: Karmienie piersią a truskawki 11.06.04, 09:29
      O rany!!!! Ja karmie piersia i przedwczoraj zjadlam chyba 0.5kg truskawek!!!
      Surowych!!! Nic nie bylo!!! Nawet krostki!!
      • fizula Re: Karmienie piersią a truskawki 11.06.04, 13:21
        nie interpretowałabym każdej krostki od razu jako objawu alergii, mOj mały
        dostał teraz wysypki-potówek (właśnie wyglądają tak jakj kropeczki, główki
        szpileczki), bo zaczyna być gorąco. Także trzeba mieć pewne doświadczenie
        odróżniania skórnych objawów.
    • jola.wie Re: Karmienie piersią a truskawki 12.06.04, 08:20
      Na początku zaznaczam, że zaraz się z tego "wyspowiadam" na wątku "co robicie,
      a czego absolutnie robic nie wolno". Otóż: zażeram się truskawkami (nie będę
      pisac w jakich ilościach, bo nie chcę was straszyć) już jakiś tydzień. Karmię
      Małą i jej nic nie jest. Ja natomiast dostałam wczoraj wysypki na szyi! swędzi
      jak diabli! (swoją drogą "refleks szachisty" ma ten mój organizm!). No i
      skończyło się truskawkowanie! (a zamroziłam jeszcze sorbet i leży teraz
      bezradnie w zamrażalniku....:-(((
      A tak serio: najważniejsze, że dziecku nic nie jest.
      • bogdana5 Re: Karmienie piersią a truskawki 12.06.04, 08:36
        Witam!
        Jola! A może to nie od truskawek, tylko na przykład od słońca? Mam jedną wielką
        ranę na szyi i rękach - wygląda jak wysypka, a jestem pewna, że to robota
        tegorocznego słońca......Co do truskawek - też jem ogromne ilości......i nic
        się nie dzieje:)Obie z córeczką jesteśmy zachwycone!I jeszcze jedna sprawa!
        Wiem, że truskawka może uczulać zewnętrznie - przez dotyk na skórze ( choć
        bardziej liście ), a nie musi wewnętrznie, czyli po zjedzeniu. Może nie
        rezygnuj tak szybko?
        Pozdrawiam wszystkie truskawkowe mamy!
        • jola.wie bogdana 14.06.04, 09:44
          zaczynam sie zastanawiac, cz ta wysypka jednak nie z czegos innego, bo
          odstawilam truskawki wtedy kiedy pisalam poprzedniego posta, a wysypka nadal
          nabiera koloru i faktury.... nie wiem tylko z czego, bo zjadam same bezpieczne
          rzeczy, a z kosmetykow nic nie zmienialam, gdyby to bylo od slonca, to nie
          ograniczaloby sie tylko do zgiecia szyi. swedzi tak, ze nie moge w nocy spac (w
          tych niewielu momentach, które dostaje w prezencie od mojej coreczki....)
          na pocieszenie siegne sobie dzisiaj po ten truskawkowy sorbet...;-))
    • jola.wie Re: Karmienie piersią a truskawki 12.06.04, 08:21
      Aha, a uczulają te pesteczki na truskawkach, o ile sobie dobrze przypominam. (z
      czego wniosek, że jak się komuś bardzo chce truskawek, to może sobie najpierw
      te pesteczki wydłubać.... :-))).... igiełką..??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka