othala1 03.06.04, 18:01 Czy karmiąc piersią można jesć truskawki? Wiem, że czasem uczulają maleństwo ale jeśli nie, to są bardzo zdrowe. Dodam, że mam truskawki z własnego ogr ódka bez nawozów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniabasior Re: Karmienie piersią a truskawki 05.06.04, 21:40 Witam Ja na początku jak mój synek się urodził(juz w ciaży ) miałam po prostu pypcia na truskawki i maliny.Gdy urodziłam było tych owoców coraz to mniej ,ale od czasu do czasu zjadałam pomału po troche truskawek i malin,nawet cała kobiałke i obserwowałam małego,ale cudem nic nie było.a potem spokojnie jadłam aż do teraz i nadal karmie piersia ,chociaż synek konczy 11.06 Roczek.spróbuj pomału po 2-6 szt. potem 2-3 dniprzerwy.Zobacz jak cos sie bedzie dziac .jak bedzie wszystko Ok,to mozesz jesc pomału zwiekszajac dawki truskawek czy malin.no chyba ze uczuli malenstwo to odstaw na jakis czas te owoce a spróbuj ponowni za jakis czas. Pozdrawiam Ania z chlopcami(Grześ-6 lat i Krzysiu-1 roczek) anbas@wp.pl www.rcb.vectranet.pl/~bandzior Odpowiedz Link Zgłoś
diara Re: Karmienie piersią a truskawki 05.06.04, 21:44 Ja właśnie dziś pierwszy raz zjadłam 3 truskawki! Pyszne były!:) Teraz będę obserwować małego czy ne wychodzi mu żadna wysypka. Mam nadzieję że nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
diara Re: Karmienie piersią a truskawki 06.06.04, 10:58 Słuchajcie, co może wyjsć po truskawkach? Zjadłam tylko 3. Mały dziś ma szorstkie poiczki. Myślicie że to po tych truskawkach? Odpowiedz Link Zgłoś
krolisia Re: Karmienie piersią a truskawki 07.06.04, 13:12 Ja tez sie na poczatku balam i sprobowalam 2 truskaweczki.Synek nie zareagowal wiec po 2 dniach zjadlam wiecej i tez nic sie nie stalo.Teraz "razem" zazeramy sie truskawkami(w porzadnych ilosciach!!!)Max ma teraz 4 miesiace.Czeresni i porzeczek jeszcze nie probowalam. Zycze smacznego Krolisia Odpowiedz Link Zgłoś
nelka1313 Re: Karmienie piersią a truskawki 07.06.04, 14:34 Właśnie też jestem na etapie jedzenia 3 truskawek.Zastanawia mnie tylko jedno - po jakim czase mogą wyjść objawy uczulenia na dany pokarm-od razu czy za parę dni??? Jak to sprawdzic? Odpowiedz Link Zgłoś
selin77 Re: Karmienie piersią a truskawki 07.06.04, 17:10 Wydaje mi sie że krostki powinny wyść na drugi dzien, Ja już zjadam 5 truskaweczek, mały ma 5 miesięcy. Pozdrawiam GRazyna Odpowiedz Link Zgłoś
romiszcze Re: Karmienie piersią a truskawki 08.06.04, 19:44 Dziewczyny! Bez przesady: "2 truskawki" "3 truskawki" co można zaobserwować po takiej ilości? To tak jakby zjeść pół marchewki i czekac na efekty. My z koleżnką zjadłyśmy po pól kilo na pierwszy raz i już wiem, że ona może jeść truskawki a ja niestety nie. Proponuję troche zdrowego rozsądku i życzę możliwości jedzenia jak najwięcej pysznych rzeczy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
2000bunia Re: Karmienie piersią a truskawki 09.06.04, 13:14 OCZYWIŚCIE ŻE MOŻNA JEŚĆ TRUSKAWKI ALE Z ROZSĄDKIEM.MOJA CÓRKA MA JUŻ PRAWIE PIĘĆ LAT. JA WPROWADZAŁAM PO MAŁU NOWE POKARMY DO MENU PONIEWAŻ JA JESTEM POTWORNYM ALERGIKIEM WIĘC I MOJA NIUNIA BYŁA NARAŻONA NA ALERGIE. ZACZYNAŁAM OD MAŁYCH ILOŚCI I STOPNIOWO ZWIĘKSZAŁAM. W OBECNEJ CHWILI MOJA CÓRKA MOŻE JEŚĆ WSZYSTKO OCZYWIŚCIE JEŻELI LUBI I BOGU DZIĘKUJE ŻE NIE MA ALERGI.EWA Odpowiedz Link Zgłoś
ma_ksia.24 Re: Karmienie piersią a truskawki 09.06.04, 16:58 Kto pytał o objawy nietolerancji truskawek przy karmieniu- odpowiadam. Mój mały (7 mies.) dzisiaj dostał rozwolnienia i ma drobne różowe kropeczki na ciałku. I już się najdałam truskawek......:( Odpowiedz Link Zgłoś
sabaw1 Re: Karmienie piersią a truskawki 09.06.04, 23:10 Wczoraj zjadlam ze smakiem truskawki ze śmietaną(pyyyycha),a dziś mój 8- miesięczny synek ma czerwone plamki...Chyba będe musiala zrezygnować z większych ilości...choć są tak pyszne... Odpowiedz Link Zgłoś
anetta.torun a czereśnie???????? 10.06.04, 09:57 Ja truskawek w tym roku nie zjem. Mój syn w wieku 2 tyg. dostał wysypki i sapki. Ciągnęło się to ok. 14 tyg. Strasznie się męczyliśmy, mały czasem dusił się w nocy, bo nie mógł oddychać. Ale jem dżem truskawkowy i truskawki z kompotu (oczywiście w małych ilościach). Zastanawiam się czy jadłyście czereśnie? Ciekawa jestem ile można ich zjeść? Wydaje mi się, że mogą być ciężkie na żołądek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moniuszko1 Re: a czereśnie???????? 14.06.04, 17:44 Ja dziś zjadłam ok. 25 dag czereśni. Miały być 2-3 sztuki, ale jak się dorwałam, to nie mogłam się pohamować. I teraz zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
mydelniczka Re: Karmienie piersią a truskawki 11.06.04, 09:29 O rany!!!! Ja karmie piersia i przedwczoraj zjadlam chyba 0.5kg truskawek!!! Surowych!!! Nic nie bylo!!! Nawet krostki!! Odpowiedz Link Zgłoś
fizula Re: Karmienie piersią a truskawki 11.06.04, 13:21 nie interpretowałabym każdej krostki od razu jako objawu alergii, mOj mały dostał teraz wysypki-potówek (właśnie wyglądają tak jakj kropeczki, główki szpileczki), bo zaczyna być gorąco. Także trzeba mieć pewne doświadczenie odróżniania skórnych objawów. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie Re: Karmienie piersią a truskawki 12.06.04, 08:20 Na początku zaznaczam, że zaraz się z tego "wyspowiadam" na wątku "co robicie, a czego absolutnie robic nie wolno". Otóż: zażeram się truskawkami (nie będę pisac w jakich ilościach, bo nie chcę was straszyć) już jakiś tydzień. Karmię Małą i jej nic nie jest. Ja natomiast dostałam wczoraj wysypki na szyi! swędzi jak diabli! (swoją drogą "refleks szachisty" ma ten mój organizm!). No i skończyło się truskawkowanie! (a zamroziłam jeszcze sorbet i leży teraz bezradnie w zamrażalniku....:-((( A tak serio: najważniejsze, że dziecku nic nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdana5 Re: Karmienie piersią a truskawki 12.06.04, 08:36 Witam! Jola! A może to nie od truskawek, tylko na przykład od słońca? Mam jedną wielką ranę na szyi i rękach - wygląda jak wysypka, a jestem pewna, że to robota tegorocznego słońca......Co do truskawek - też jem ogromne ilości......i nic się nie dzieje:)Obie z córeczką jesteśmy zachwycone!I jeszcze jedna sprawa! Wiem, że truskawka może uczulać zewnętrznie - przez dotyk na skórze ( choć bardziej liście ), a nie musi wewnętrznie, czyli po zjedzeniu. Może nie rezygnuj tak szybko? Pozdrawiam wszystkie truskawkowe mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie bogdana 14.06.04, 09:44 zaczynam sie zastanawiac, cz ta wysypka jednak nie z czegos innego, bo odstawilam truskawki wtedy kiedy pisalam poprzedniego posta, a wysypka nadal nabiera koloru i faktury.... nie wiem tylko z czego, bo zjadam same bezpieczne rzeczy, a z kosmetykow nic nie zmienialam, gdyby to bylo od slonca, to nie ograniczaloby sie tylko do zgiecia szyi. swedzi tak, ze nie moge w nocy spac (w tych niewielu momentach, które dostaje w prezencie od mojej coreczki....) na pocieszenie siegne sobie dzisiaj po ten truskawkowy sorbet...;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie Re: Karmienie piersią a truskawki 12.06.04, 08:21 Aha, a uczulają te pesteczki na truskawkach, o ile sobie dobrze przypominam. (z czego wniosek, że jak się komuś bardzo chce truskawek, to może sobie najpierw te pesteczki wydłubać.... :-))).... igiełką..?? Odpowiedz Link Zgłoś