Dodaj do ulubionych

ile powinno zjadać

03.06.04, 21:06
... jednorazowo 6 tyg. dziecko. na początku miałam 60 z jednej a teraz 70 z
dwóch.
Obserwuj wątek
    • kasianau Re: ile powinno zjadać 04.06.04, 10:51
      Mam to samo. Moja córcia ma 8 tyg. Jeszcze do niedawna miałam 100ml w jednej
      piersi, wczoraj z przerażeniem stwierdziłam, że jest 70 z dwóch. Nie wiem czy
      ona sie najada, tym bardziej, że w nocy potrafi spać nawet 8 godzin i nie ma
      nocnego karmienia.
      Kasia i Natalka
      • edwo Re: ile powinno zjadać 04.06.04, 11:04
        Mleka jest mniej, bo laktacja dostosowała się do potrzeb dziecka. Na początku
        jest tzw. nawał mleczny, czyli mleko produkuje się bez opamiętania, a potem w
        miarę upływu czasu laktacja zaczyna się dostosowywać i mleka produkuje się
        tylko tyle ile wyssie dziecko, czyli ile mu potrzeba. Moim zdaniem nie ma
        powodu do zmartwień, jak dziecko będzie głodne, będzie więcej i częściej ssało
        i wtedy laktacja wzrośnie.
      • bruksia Re: ile powinno zjadać 04.06.04, 18:06
        8 godz przerwy to zadługo, lek powiedził że max. do 6 godz. bardzo też nalegał
        żeby karmić w nocy bo pokarm wtedy jest pożywniejszy. powodzenia
    • dziubulek111 Re: ile powinno zjadać 04.06.04, 13:03
      Skąd wiesz, ile masz mleka w piersi? Odciągasz?
      Ważne jest przybieranie na wadze (700 g/mies w tym wieku, dzielisz to na 30 dni
      i masz średni przyrost dobowy). Jeśli dobrze przybiera, zjada ile trzeba. Ilość
      mleka będzie mniejsza po ok. 6 tygodniach, to normalne. Normalne jest wrażenie
      pustych piersi. Mówi się nawet o kryzysie szóstego tygodnia. Oczywiście to
      średnia, kryzys może być później albo wcześniej.

Zasada jest prosta: nieważne ile zjem, ważne ile przytyję. Tylko
      dzieci 'butelkowe' mierzy się na mililitry. A ilość odciągniętego pokarmu może
      się wahać (wiem z doświadczenia, bo odciągałam codziennie przez rok albo
      więcej, żeby było na karmienie, kiedy byłam na uczelni i miałam korki).

Pozdrowienia

T.
      • aniael Re: Do Dziubulka 04.06.04, 15:14
        Napisałam na priva.
    • bruksia Re: ile powinno zjadać 04.06.04, 18:09
      moje obawy są stąd że pojedzeniu była spokojna a teraz jest rozdrażniona, a jak
      dam zapasy z butli to jest lepiej. pocieszyło mnie to o kryzysie bo to daje
      nadzieję że minie. dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka