klarci 09.01.12, 21:18 napisz mi proszę więcej o tym leczeniu refluksu - mój okrutnie ulewa, często się przykrztuszając - chętnie skorzystam z doświadczeń innych, może uda się coś poprawić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiak36 Re: Basiak36 10.01.12, 21:56 klarci napisała: > napisz mi proszę więcej o tym leczeniu refluksu - mój okrutnie ulewa, często si > ę przykrztuszając - chętnie skorzystam z doświadczeń innych, może uda się coś p > oprawić Wszystko zalezy od objawow, bo nie ma sensu ingerowac tam gdzie np jest tylko i wylacznie kosmetyczne ulewanie. Jesli przybiera ok - jest ok. Gorzej jesli dodatkowo tez widac ze jest spory dyskomfort, dziecko bardzo placze, widac ze cos sprawia mu bol. Bo reflux moze tez byc bez ulewania, zawartosc zoladka podchodzi tylko do przelyku i nie jest ulewana. Wiec jesli dziecko jest zadowolone, widac ze nic mu nie dolega, tylko sobie ulewa, to raczej nic sie nie dzieje. A jesli reflux jest taki ze powoduje slabsze przybory, trudniej dodatkowo jest zdiagnozowac ten gdzie dziecko nie ulewa, ale widac po dziecku dyskomfort. Moze tez miec zapalenia ucha, zatok, chrypke, wyrazny bol gardla. Moze sie wyginac mocno podczas karmienia w charakterystyczy sposob, robi taki luk do tylu plecami, sprawia to troche ulgi bo 'wydluza' przelyk. Sa badania ktore mozna zrobic , ale czesto stosuje sie po prostu metode podania leku na reflux, - tutaj w UK daja Gaviscon. jesli jest poprawa po tym to wiadomo ze refluks i nie trzeba dziecka meczyc badaniami. Karmi sie tak zeby bylo duzo czesciej ale mniej, czeste ssanie pobudza prace ukladu pokarmowego no i regularnie sie 'eliminuje'z zoladka bo sie szybko trawi. Lepiej zeby mama nie pila kofeiny, a w otoczeniu nikt nie palil i nie bylo kontaktu z palaczami. Warto tez sie przyjrzec czy nie ma jakiejs nietolerancji pokarmowej u dziecka... I warto pamietac ze jak dziecko lezy plasko na plecach, to moze miec najwiekszy dyskomort z powodu refluksu, ulge sprawia noszenie. Nie zageszcza sie posilkow u dzieci karmionych piersia bo to tylko eliminuje objawy ale niczego nie leczy. dodatkwo oznacza ze jedzenie dluzej przebywa w zoladku, oraz ze dziecko moze przez to dostawac mniej mleka. Zageszczanie jako wprowadzanie stalego jedzenia, lepiej unikac zbyt wczesnych posilkow stalych u dzieci z refluksem. - To tyle na szybko. ------------------------------------------ Na razie nie mam pomyslu:) Odpowiedz Link Zgłoś