Dodaj do ulubionych

Dieta eliminacyjna

29.03.12, 21:16
Jak to jest z ta dieta, obecnie elimnuje nabial. Czy jak nie zobacze poprawy to mam eliminowac dalsze alergeny a do naabialu wrocic? Bo tak gzies wyczytalam, ale wydaje mi sie troche to bez sensu bo co jesli jest uczulenie na nabial i np. Orzeszki to jak wroce do nabialu a zaczne eliminacje orzeszkow to uczulenie wraz bedzie i bedzie. No i czy produkty, z napisem " moze zawierac sldowe ilosci..." sa absolutnie zabronione, czy nawet minimalna ilosc alergenu spowoduje, ze objawy alergii nie znikna. ? Boje sie zeoprzez przypadek sie poslizne i uznam, ze to nie ucUlenie na eliminowany produkt.? Ile trzeba czekac na poprawe?
Obserwuj wątek
    • mykejla Re: Dieta eliminacyjna 30.03.12, 09:55
      dieta eliminacyjna polega na tym, że eliminujesz alergen z diety. Czyli np jesz wszystko, a jako pierwsze eliminujesz nabiał (bo najczęściej uczula) i jeśli objawy alergii ustąpiły, tzn że alergenem był nabiał. Jeśli nadal są objawy alergii, to w drugiej kolejności możesz wyeliminować inny alergen ( np cytrusy, kakao, orzeszki itp.) nadal nie jedząc nabiału.
      Każdy alergen powinno się eliminować przez tydzień. Czyli jeśli nie jedząc np kakao i nabiału przez tydzień nie ma objawów alergii, to po tygodniu wprowadzasz nabiał z powrotem i obserwujesz. Jeśli są objawy alergii, to alergenem jest nabiał, jeśli nie ma, to ten drugi składnik :)) :))

Mam nadzieję, że nie zagmatwałam tego.

I jeśli na produktach jest napisane "może zawierać śladowe ilości", to unikam takich produktów, aby wynik diety eliminacyjnej był prawdziwy :)
    • agaizocha Re: Dieta eliminacyjna 30.03.12, 18:02
      Dzieki wielikie za odp. Mam tylko jeszcze pytanie czy po tygodniu diety eliminacyjnej powinny byc juz efekty tzn. Calkowicie czysta skora ...? Bo niektorzy mowia ze to po trzech tyg. Mozna stwierdzic
      • mykejla Re: Dieta eliminacyjna 30.03.12, 20:37
        zależy w jak bardzo była nasilona alergia. Na pewno da się zauważyć poprawę. Ja dla pewności zawsze eliminuję alergeny na 2 tygodnie, choć nasz pediatra twierdzi, że tydzień wystarczy i już można zauważyć :/ Chyba on, bo ja napewno nie :)
    • polucha123 Re: Dieta eliminacyjna 03.04.12, 13:22
      czy produkty, z napisem " moze zawierac sldowe ilosci..." sa absolutnie zabronione, czy nawet minimalna ilosc alergenu spowoduje, ze objawy alergii nie znikna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka