Dodaj do ulubionych

Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy

31.05.13, 09:19
Dears,
Wczoraj mialam okropny zastoj na jednej piersi - tzn. Mleko troche lecialo, ale po jedzeniu nawet piersc była z jednej strony twarda, wyczuwalne takie wielki 'grudy' ;)
Anyway, po nocnym ssaniu tylko z tej piersi twardosc zeszla, piers jest miekka. Goraczki nie bylo.
Co mni niepokoi:
Czuję lekki kłujący ból w piersi - nie wiem czy to minie?
Mały nie zmienił rytmu ssania więc pytani skąd zastój. Wrawdzie byliśmy wczoraj na wyjściu i bodźce sprawily ze nie chcial jesc, wiercil sie, ale w koncu zjadl z tej piersi, spal przy niej 30 min, a jak sie obudzil to zauwazylam ten zastój!
Co mogło by nasuwać na myścproblemy ze ssaniem w takim razie, i tak:
Mielismy problemsy od urodzenia - pierwsze 3 tygodnie dokarmiany. Dwa tygodnie butlą (!! Laktacyjna powiedzial ze moze byc butla! Pozniej sns).
Bylo tez i wedzidelko za krotkie - podciete w wieku 8 tyg.
Smok - tylko w aucie jak jezdza sama z nim i nie mam jak go uspokajać. Sporadycznie raz na 1-2 tygodnie. Trasa nie dluzsza niz 10 minut jazdy. On baardzo nienawidzi jazdy w foteliku.
Przyrosty ma ok caly czas. Ostatnio przez 8 tygodni przybył 1kg (4-5 mc).
Kiedys panikowalam ze ssaniem bo mi duzo ryczal przy piersi - ale konsultowalam go w wieku 3 mcy w poradni w sw zofii - ze ssaniem bylo ok. Mleko mu lecialo za szybko i sie krzsztusil i sie milion razy musi odbekiwac w trakcie katmienia.
Od 2 tygodni ma dolne jedynki. I przy tej piersi zaczelo mnie pobolewac od niedawna myslalam ze moze wlasnie jakos cos zebami tam haczy ( nie znam sie ;)) ale z drugiej piersi je bez bolu. Poza tym mialabym poranione cos a tu nic. Wiec ten bol moze od zlego saania? Od zastoju co sie moze dluzej czail?
No juz nie wiem czy panikuje czy sie martwic. Czy nagle mu sie ssanie pogorszylo? Ten smok w aucie to coraz coraz rzadziej. Poza tym do tej pory wsio bylo ok.
Czy w tym wieku mozna cos jeszcze tutaj poprawiac w ssaniu i jak? Przystawiam go dobrze, znam te linki i filmiki no i w zofii tez mowili ze dobrze. No i te przyrosty ok...
Obserwuj wątek
    • sepia6347 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 31.05.13, 09:38
      Zapomnialam napisac:
      Po karmieniu brodawki mam spłaszczone a czubek jest lekko pobielały - złe ssanie?
      W nocy spie zawsze na tym boku od piersi z zastojem bo maly spi w srodku, ale karmie raz z jednej raz z drugiej piersi - jak mi sie oczywiscie nie pomerda ;)
      • arathlo Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 31.05.13, 10:34
        dziecko moze inaczej ssac z jednej a inaczej z drugiej bo jednak zawsze to troche inne ulozenie a i ty inaczej dostawiasz

a powiedz mi jak z tym wedzidelkiem bylo? od poczatku wiedzialas? gdzie podcinalas? bo u mojego jest troszke za krotlie ale na raIe kazali szeroko przystawiac ze moze sie rozciagnie. Ma 4tyg a nadal boli mnie.karmienie choc nie zawsze i choc juz sie przyzwyczailam...ale wolalabym zeby nie bolalo;)
        • sepia6347 Wędzidełko 31.05.13, 13:49
          Nie nie wiedziałam od razu. Sama piersia zaczelam karmic jak miał ponad 3 tygodnie i po problemach przy piersi laktacyjna powiedziala ze ma za krotkie. Ze nie mowila wczesniej bo myslala ze da rade. No ale nie dał.
          Pszlismy do logopedy to powiedziala ze da sie to wycwiczyc ale po jakims tygodniu - dwoch prawie nic juz nie jadl a piers bolala przy przystawianiu jakby mi ja odrzynali. Wtedy laryngolog powiedziala ze niektore dzieci jedza przy takim wedzidelku inne nie. Ale jak sa problemy to lrpiej ciąć. To bylo w luxmedzie. Dostalismy skierowanie na zabieg do szpitala. Pojechalismy do szpitala na niekłanskiej w wawie. Tam w lutym powiedzieli ze moze na czerwiec beda terminy! Juz nawet nie chcialo mi sie jezdzic do innych szpitali.
          Logopedka polecila nam do podciecia krajmed dr lipca i dr watrobskiego. Na drugi dzien juz mielismy konsultacje i zabieg u dr lipca. Ja bylam zdesperowana ;) a ten dr lipiec powiedzial ze i tak pewnie by mial problemy z wymowa i trzeba by bylo podcinac za jakis czas.
          Z mojego doswiadczenia najlepiej skonsultowac sie z laryngologiem lub chirurgiem dzieciecym.
          Podobno dentysci tez podcinaja ale takim malym ludzikom to nie wszyscy. Jak robila rozeznanie to jest kilku ktorzy takim malym robia i najlepiej do takiego sie udac.
          • arathlo Re: Wędzidełko 31.05.13, 14:36
            Dzięki Ci bardzo za wszelkie info. Ja się pytałam mojej pediatry jak miał niecałe 2 tygodnie. W mojej opinii słabo ssał, martwiłam się o przybieranie i piersi mnie strasznie bolały. to moje trzecie to już jakies doświadczenia mam i jak wygląda jedzenie i jak wygląda taki "zwyczajowy" ból. Dlatego poleciałam go zważyć i spytać o to. Waga przyzwoicie ale bez szału (300g w 1,5tyg), wędzidełko trochę krótkie. Staram się jak najlepiej go przystawiać (choć przyznam, że w nocy po ciemku i na leżąco w dziwnych pozycjach nie przykładam do tego wagi aż tak) i moim zdaniem on wyćwiczył już to jedzenie, bo więcej jest aktywnego ssania i ja mleko mam i synu rośnie (ważyć nie byłam drugi raz, ale że je, sika na potęgę i w rękach czuję to czekam na szczepienie lada moment). Ale brodawki trochę bolą wciąż, a z córką która perfekcyjnie jadła nie bolały już po tym pierwszym szoku...a chciałabym karmić długo...więc chyba jednak się jeszcze z kimś skonsultuję.
            I własnie dlatego pytałam gdzie robiłaś bo mi pediatra od razu powiedziała, że jak w szpitalu nie zrobią to potem nie ma wielu chetnych do przeprowadzenia tego zabiegu. Tak więc może do tego Krajmedu się zgłoszę. a to prywatnie pewnie? i ile ta "impreza" kosztuje?
            • sepia6347 Re: Wędzidełko 31.05.13, 15:49
              Tak, niestety prywatnie. Wizyta z cięciem razem 350 jakoś.
              Ale jeśli na czasie Ci bardzo nie zależy to pewnie mozesz sie poorientowac ile by to trwalo, ale wtedy tylko szpital chyba w gre wchodzi. Choć to raczej mały zabieg - tylko ciach nożyczkami :))
    • mad_die Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 31.05.13, 15:59
      Ciężko powiedzieć, od czego to się zrobiło.
      Być może przez zęby - dziecko jeszcze nie wie, co tam mu w buzi siedzi i próbuje ssać jakby zębów nie było.
      Byś może przebodźcowanie i gorsze ssanie potem.

Obserwuj.
      Buzię mu rozdziawiaj jak tylko się da, najszerzej jak umie. Sama tez możesz mu pokazać, jak trzeba szeroko paszczę otworzyć. Koryguj, jak czujesz, że źle złapał lub źle ssie.
      Na ból - paracetamol lub nurofen, ale to tylko jak będzie bardzo bolało.
      Kłucie w piersi możesz czuć, ale nie stale i nie podczas karmienia. Jakby ból stawał się nieznośny, to lepiej idź do lekarza po jakiś dactarin, bo kłucie, pieczenie, igiełki w piersi to oznaka grzybicy.
      • sepia6347 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 31.05.13, 19:11
        Szit. To mnie kłuje. Najbardziej w trakcie jedzenia :((
      • sepia6347 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 09.06.13, 20:24
        Bardzo Ci dziękuję za to info.
        Poszlam od razu do intrnisty ale kazal brac antybiotyk i stwierdzil ze to na pewno nie grzybica a w ogole to o czyms takim nie slyszal :/ no ale uprosilam recepte na ten daktarin. Antybiotyku rzecz jasna nie bralam. Daktarin pomogl troche ale nie jakos znaczaco... Odstawilam go po 2 dniach. Zaczelam clotrimazol tez nic. Poszlam w srode do dr./ doradcy lakt ( dr raczek pakuła) i potwierdzila ze to dziad grzybica i zalcila daktarin plus dieta. No i znowu troche pomoglo ale dalej boli jak nie wiem co. Smaruje 4 dni na razie ale juz mam odruch zeby malego odepchnac tak boliiiii. Ta lekarka stwierdzila ze u syna w buziaku nie ma nic i nic mu nie zalecila ale boje sie że to kur****o nie pojdzie sobie.
        Skad sie to w ogole bierze??
        • grudniowa.mama Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 09.06.13, 21:08
          Według mnie nie powinnas już czekać tylko lec jeszcze raz do dr raczek pakuly po antybiotyk.Mialam dokładnie to samo,clotrimazol nie pomógł i po tygodniu smarowania i tak skończyło sie na 2 antybiotykach-jeden na grzyba,drugi na zapalenie piersi co sie przy okazji przyplatalo.to maluchowi w buzi niczym nie smarujesz?troche lipa,bo mój syn tez nie miał plesniawek,miał niby bialy nalot na języku i dała nam środek do pedzlowania jezyka...jak mu nie smarujesz niczym to sie robi błędne koło bo jak on ma grzyba to cały czas zaraza Ciebie i jak sie nie leczycie oboje jednocześnie to nawet po kuracji antybiotykiem będzie to samo :-(
          • sepia6347 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 10.06.13, 08:31
            No wlasnie nie kazala malemu niczym smarowac :(
            A na kontrole jestesmy zapisani za 2 tygodnie...
            • mad_die Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 10.06.13, 08:58
              Skoro masz grzybicę, to mały też się musi leczyć.
              Dactarin oral żel lub bystatyna w zawiesinie pomagają - smarujesz piersi i wietrzysz, a dziecku buzię w środku i po kilku dniach powinna być poprawa.
              Plus oczywiście prawidłowe dostawianie do piersi.
              • klusia09 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 27.06.13, 07:29
                Hej Sepia. Zrobilo mi sie chyba to samo co Tobie sama zreszta nie wiem. Ale od przedwczoraj mam mega zastoj w jednej piersi i grudy :( jak maly jje to mnie boli ze......do lekarza najwczesniej sie jutro wybrac moge co Ci ostatecznie pomiglo i jak sie sprawa skonczyla?nie wiem czy to te zeby czy o to chodzi. najgorzej ze to jest ta ulubiona piers mojego malego i nie wiem co to teraz bedzie:(
                • sepia6347 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 27.06.13, 08:34
                  Hej. Mi juz przeszlo. Bylam jeszcze 2 razy u lekarza.
                  Najpierw stwierdzila ze to grzybica i kazala smarowac daktarinem. Niestety po tygodniu smarowania nic sie nie zmienilo. Wiec poszlam raz jeszcze i kazala jeszcze poczekac i cierpliwie dzialac. Przeszlo po kolejnym tygodniu.
                  U mnie koniec koncow nie bylo pewnosci co to - czy grzybica czy zeby czy co.
                  Na pewno zeby troche - wczesniej zeby zwolnic wyplyw ( nadal mi tryska) to sciskal brodawke lekko dziaselkami i wydluzal ja. Lekarka powiedziala ze dzieci tak robia. Jak doszly zeby no to juz robiac to samo podraznial. Do tego wlasnie zastoj. Wszystko razem moglo tak die zebrac. U nas sa i gorne i dolne jedynki i maly jeszcze czasem przygryzie ale uczy sie chlopak zeby tego nie robic.

Co do sposobow:
                  1) jakas masc: bez recepty kupisz clotrimazolum, daktarin, lamisilat - cokolwiek na grzyba skory.
                  Ja stosowalam daktarin oral zel bo jego nie trzeba zmywac przed karmieniem. Jest na recepte. Ale zel to z kolei gorszy nosnik wiec krem moze szybciej zadzialac tylko trzeba zmywac przed karmieniem. Ja stosowalam 5 razy dziennie.
                  2) przemywanie sutkow octaniseptem
                  3) wietrzenie piersi. Ja pd drugiego tygodnia zaczelam stosowac muszle wietrzace medeli. Dla mnie super bo nie chodzisz z cycem na wierzchu a sie wietrza. Na spacerze w sklepie czy jak trzymasz malego na rekach. A mojego trzeba ciagle ;)
                  4) rygor higieniczny - codziennie swiezy biustonosz, czesta zmiana wkladek.
                  5) last but not least. Podobno bardzo wazne. Dieta. Bez cukru, bialego pieczywa, drozdzy. Za to duzo czosnku, jogurtow naturalnych. Ja lykalam jeszcze w kapsulkach te leki oslonowe ktore sie przy antybiotykach bierze.

I to wsio. Jesli chodzi o objawy to byl klujacy i przeszywajacy bol zwlaszcza w trakcie karmienia. Ale takze pomiedzy.
                  Acha. I jesli maly nie ma zmian w buziaku, jego niczym smarować nie trzeba.
                  Lek. Powiedziala ze ' grzyb' to po prostu zachwianie rownowagi ma skorze i jedli dziecko nie ma zmian to znaczy ze ma dobra rowniwage i zaburzac jej nie trzeba.
                  A do lekarza najlepiej od kp lub laktacji zeby Ci nie wcisnal antybiotyku i dobra diagnoze postawil.

A moja kumpelka tez sie bala ze to ma. Bolalo ja czasem przy karmieniu i miala bisla kropke na sutku. Ale sie okazalo ze to zatkany kanalik.

Powodzenia :))))
                  • klusia09 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 27.06.13, 09:22
                    Bardzo serdecznie dziękuję za taka szczegółową odpowiedź.Jesteś niezastąpiona:) To ją właśnie man taki bol jak piszesz ale tylko w trakcie karmienia głównie na początku. Wybiorę się zaraz do apteki po ta maśc może. Ale łatwo nie będzie bo młody ostatnio zupełnie się na wózek obraził r urządza histerię że chyba w całym mieście go słychać. Ale wiesz co ja też man na sutku w jednym miejscu ta biała kropkę to może to jednak zatkany kanalik tak jak u tej Twojej koleżanki. Jak ona sobie z tym poradziła?
                    • sepia6347 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 27.06.13, 15:42
                      Ona czestym przystawianiem dziecka sobie poradzila.
                      Tylko niestety biala kropka/ bialy nalot to moze byc objaw grzybicy.
                      I bol na poczatku karmienia sounds like grzybica...
                      • klusia09 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 27.06.13, 16:54
                        Dzięki jeszcze raz. Jak to tak mocno nacisnelam to pojawila sie kropla mleka. ale nie wiem czy to tak mozna wyciskac. sprobuje zalozyc nowy watek moze ktos cos jeszcze pomoze.
                        • sepia6347 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 29.06.13, 07:24
                          Hej. I jak sytuacja?
                          Moja kumpelka z tym zatksnym kanalikiem : okazalo sie ze boli ja karmienie tylko po nicnej przerwie codziennie. Przed pierwszym karmieniem rano obi sobie cieply oklad na brodawke i wtedy ja nie boli.
                          • klusia09 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 30.06.13, 09:02
                            Byłam w poradni laktacjyjnej w piatek i Pan stwierdzila ze z grzybica to nic wspolnego nie ma i ze to przytkany kanalik i wynikajace z niego zastoje ale gdzies gleboko w srodku piersi.Ta plamke na brodawce troche mi to ponakuwała, ale dopiero wczoraj złuszczylo mi sie to do końca. Nadal jedank czuje duzy dyskomfort w trakcie karmienia. Tzn boli mnie tak jakby cos w srodku piersi szczegolnie na poczatku karmienia. Jest to taki przeszywajacy bol.Przed kazdym karmieniem staram sie robic cieple oklady i troche masowac ale dalej nie jest do konca dobrze. Wydaje mi sie ze to jedank cos ma zwiazek z tym zabem, ktory juz nam wyszedl i pozostalymi trzema jedynkami ktore sa juz " blisko" maly jakos tak jakby chcial sobie te bolace dziselaka na brodawce tak jak na gryzakach potrenowac:(pisalas cos wczesniej ze u Cibie te problemy trwaly okolo 2 tygodni wiec moze mnie tez to czeka:( sama nie wiem ale czaem boli nie ziemsko:(
                            • sepia6347 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 30.06.13, 09:13
                              Hej.
                              To w sumie dobrze ze nie grzyb - smarowanie i wietrzenie jest upierdliwe ;)
                              Z zebami to bardzo mozliwe - jesli masz nadal szybki wyplyw to moze tak samo sobie go maly spowalnia zabeczkiem. A jak ida kolejne to jeszcze chce jakos sobie pomoc w bolu.
                              Trzymam kciuki żeby szybko poszlo!! Jak nie moglam zniesc juz tego bolu to lykalam apap - mi pomagal (2 tabsy).
                              Powodzenia :))
                              • klusia09 Re: Ssanie/ zastój/zęby/smok? - 5mcy 30.06.13, 21:19
                                Dzięki. Chyba dziś na noc coś łykne też bo mały nadal całe noce na mnie wsi i wtedy boli mnie mocno. A Twój coś lepiej śpi? U nas pojawiły się ogromne problemy ze spaniem w dzień i chyba muszę jakieś nosi dlo kupić bo nie da rady iść na dwór w wózku.Pozdrawiam serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka