sweethour83 09.10.13, 10:32 Witam, Syn urodził się z wagą 3140g, w 4 tygodniu ważył 4340g, a w 6 tygodniu (po równych 2 tygodniach) 5340g. Czy należy ograniczyć karmienia do karmień co 3 godziny? (tak zaleciła położna) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kondolyza Re: przekarmiony? 09.10.13, 10:34 a mój z 3800 waży prawie 6.500 po 8 tygodniach. i co? żadnego kurna ograniczania, żadnych poloznych. błagam. Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: przekarmiony? 09.10.13, 11:38 Litosci. 6-tygodniowemu dziecku odmawiac jedzenia, jak jest glodne? Odpowiedz Link Zgłoś
niuniek3 Re: przekarmiony? 09.10.13, 12:43 Mam podobny egzemplarz. Nic nie ograniczalam. Po trzecim miesiącu przyrosty już nie są takie imponujące. A co zrobisz z maluchem który chce ssać? Jak go utulisz?nie wyobrażam sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_buuuu Re: przekarmiony? 09.10.13, 13:15 Mój skończy sześć miesięcy za tydzień, a waży prawie jedenaście kilo. Też mnie to w sumie martwi, ale podobno na cycku przekarmić się nie da. Jak odmówić jeść dziecku? Siedzieć i patrzyć, jak zanosi się płaczem? Odpowiedz Link Zgłoś
mamasiasiulki Re: przekarmiony? 10.10.13, 10:42 Znam multum takich dzieci. Uważaj tylko przy rozszerzaniu diety, trzymaj się liczby i stałej pory posiłków, nie kar słodyczami ani słodkimi serkami, deserkami i tp., zamiast słodkich kaszek z paczuszki gotuj choćby płatki jaglane, a zobaczysz, że wyrośnie na taką chudą tykę, jak moja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: przekarmiony? 09.10.13, 17:34 ?? piersią przekarmić się nie da. Dziecko chce jeść i wie, ile potrzebuje. Takie wyliczanki 3 godzinne trącą mi minionym systemem i ówczesną niewiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mamammisia Re: przekarmiony? 09.10.13, 18:13 Mogę podzielić się moim doświadczeniem. Synek był na piersi niestety tylko dwa miesiące. Potem mm. Niezależnie od sposobu karmienia przybierał więcej niż przewiduje norma, jechał w górę z centyla na centyl. Wyglądał jak mały Budda. Bardzo się martwiłam - zwłaszcza, że dzieci na mm podobno rzeczywiście można przekarmić. W Anglii (bo tam byliśmy na początku) powiedziano mi, że nie będziemy go przecież odchudzać. Zresztą jak? Jadł kiedy był głodny i tyle ile chciał mleka. Nie umiałabym odmówić mu jedzenia. Nie dostawał natomiast kaszek, chrupek ani żadnych "pustych kalorii". Waga zaczęła się stabilizować kiedy zaczął raczkować, natomiast kiedy zaczął chodzić (a właściwie biegać) powoli zaczął się wyciągać, szczupleć i wracać stopniowo na 50 centyl. Jako półtoraroczniak wyglądał już zupełnie przeciętnie. Teraz ma sześć lat, jest bardzo szczupły, sprawny, wysportowany i zdrowy. Widocznie taką miał urodę jako niemowlę. Teraz martwię się córką, która przybiera mniej niż przewidują normy - ale to już inna historia : ) Odpowiedz Link Zgłoś
giba116 Re: przekarmiony? 09.10.13, 20:02 Trzeba byz zaprosić Panią Położną na te trzy godziny przerwy między karmieniami, co by się dzieckiem zajęła jak będzie wrzeszczeć:-) Karmi się na żądanie i chyba każda położna powinna to wiedzieć. Słuchaj własnego dziecka, nie obcej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
koronek86 Re: przekarmiony? 09.10.13, 20:26 Z tego co wiem to piersią nie można przekarmić. Pokarm jest dostosowany do Twojego dziecka i jego potrzeb, tylko się cieszyć z takiego przyrostu! Karm na żądanie i nic nie ograniczaj, w końcu waga wyhamuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
arathlo Re: przekarmiony? 09.10.13, 20:52 Nic nowego nie wniosę do dyskusji :) Poza tym, że żal mi d*pę ściska jak słyszę takie teksty od osób które powinny wspierać i pomagać rzetelną i najnowszą wiedzą!!!! porażka... Odpowiedz Link Zgłoś
koronek86 Re: przekarmiony? 09.10.13, 21:11 Hmmmm coś źle napisałam? To chyba nie do mnie było? Odpowiedz Link Zgłoś
arathlo Re: przekarmiony? 09.10.13, 22:03 O, rany, nie nie :) To z myślą o tej położnej co to autorce wątku doradzała... /kliknęłam odpowiedz z ostatniego posta i tak wyszło zamiast pod ogółem, to pod Twoim/ Odpowiedz Link Zgłoś
mamasiasiulki Re: przekarmiony? 10.10.13, 10:40 Moja młodsza. Urodzeniowa - 2900, najniższa (2 doba) - 2700, w dniu wypisu (3 doba) - 2780. W poradni - 5 doba życia - 3200. W wieku 6 miesięcy - UWAGA - 9600!!! Nie zmniejszałam, karmiłam do końca szóstego miesiąca piersią na żądanie, później rozszerzałam dietę według schematu. Młoda ma obecnie 2 lata i 1 miesiąc, wzrost ponad 90 centylem, waga na 50 (13 kg). Z niemowlaka "michelina" zrobiła się szprotka - szczupła, prawie chuda, ruchliwa, energiczna, zdrowa jak ryba, z prawidłowym apetytem, bez złych nawyków. Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_buuuu Re: przekarmiony? 10.10.13, 10:46 O jak dobrze poczytać taką historię. Bo ja się bałam, że jak młody do szóstego miesiąca nie przystopował, to już nie przystopuje;) Odpowiedz Link Zgłoś