Dodaj do ulubionych

Hartowanie brodawek

07.11.13, 21:07
Jestem na końcówce ciąży i zastanawiam się jak to w końcu jest- dobrze jest przygotowywać brodawki do pracy przez ich hartowanie ?
jeśli tak to jaki sposób polecacie....
W poprzednich ciążach miałam spore problemy z bolesnością i otarciami i ogólnie z przestawieniem się piersi do karmienia- swoje "odchorowały" :)
No i z drugiej beczki, czy drażnienie brodawek może przyczynić się do przedwczesnego porodu ?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Hartowanie brodawek 07.11.13, 21:20
      juliette2010 napisała:

> Jestem na końcówce ciąży i zastanawiam się jak to w końcu jest- dobrze jest prz
      > ygotowywać brodawki do pracy przez ich hartowanie ?
      Jakiej pracy? ;)

> jeśli tak to jaki sposób polecacie....
      Nie. Nie trzeba im pomagać, one same wiedzą co i jak.

> W poprzednich ciążach miałam spore problemy z bolesnością i otarciami i ogólnie
      > z przestawieniem się piersi do karmienia- swoje "odchorowały" :)
      To normalne, że karmienie z początku boli. Te kilka dni przynajmniej. Ale jak dziecko jest dobrze do piersi dostawione, ma normalne wędzidełko, nie zna smoczków i butelek to brodawki nie ucierpią nigdy. I początkowy ból przemija.

> No i z drugiej beczki, czy drażnienie brodawek może przyczynić się do przedwcze
      > snego porodu ?
      I tak i nie. Ssanie brodawek może powodować skurcze macicy. Ale te skurcze same w sobie nie oznaczają początku porodu ;)
    • malwina.okrzesik Re: Hartowanie brodawek 07.11.13, 23:00
      nic nie trzeba robić przed porodem
      hormony "okołoporodowe" przygotowują ciało kobiety do porodu tak, że tkanki są bardziej elastyczne, podatne na rozciąganie, dotyczy to również tkanek brodawek
      jeśli chodzi o uszkodzenia, to zwykle spowodowane są one nieprawidłowym układaniem dziecka przy piersi i nad tym trzeba popracować w pierwszych dniach po porodzie
    • malwina.okrzesik Re: Hartowanie brodawek 07.11.13, 23:02
      jeśli ciaża przebiega prawidłowo to drażnienie brodawek nie zaszkodzi, natomiast jest to świetny sposób przyspieszenia rozpoczęcia porodu, jeśli kobieta jest już po terminie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka