Dodaj do ulubionych

wiedzą nt kp

01.02.14, 01:26
Kobietki kochane!
Widziałyście może? Artykuł jak artykuł. Mówi o Zjednoczonych Emiratach Arabskich i wnosi niewiele. Przerażające są natomiast komentarze pod artykułem i brak wiedzy nt kp i laktacji. Znajdziemy tam kobiety, które nie miały pokarmu (a jakże! ) i takie, których dzieci nie chciały ssać (!?!) oraz takie które miały traumę, bo musiały karmić mimo krwawiących brodawek.... strasznie smutne to wszystko....
W dodatku trudno o głos rozsądku bo każdy głos o tym ze kp może być fajne jest zakrzyczany przez "zwolenniczki wyboru".
Obserwuj wątek
    • kjut Re: wiedzą nt kp 01.02.14, 10:29
      No tak. W nocy nie zamiescilam linka. Przepraszam, późno było.
      mobile.natemat.pl/90531,matki-powinny-byc-karane-za-odmowe-karmienia-piersia-pierwszy-kraj-wprowadza-ostre-prawo-dotyczace-diety-niemowlat
      • a_buuuu Re: wiedzą nt kp 01.02.14, 15:01
        "Lekarze i dietetycy nie mają wątpliwości, że karmienie piersią jest dla większości niemowląt wyjątkowo korzystne."
        To nie dla wszystkich? ;)

"Dlatego też wiele kobiet chętnie decyduje się zaryzykować figurę dla dobra dziecka. Czy panie powinny być jednak zmuszone do karmienia?"
        No nie ogarniam, ja chudnę dzięki karmieniu, a cycki podobno psują się od ciąży;)
    • Gość: Olga Re: wiedzą nt kp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 11:57
      Masakra...ja już nawet nie komentuje jak kobiety po raz n-ty pytają mnie czy starcza mi pokarmu dla mojej córki, bo one nie miały...swoją droga w zeszłym tygodniu w ddtvn pani Neonatolog mówiąca o tym, ze karmienie po roku to już tylko z chęci przywiązania dziecka do siebie, bo przecież pokarm nie ma już wartości odżywczych :/ i śmieszy mnie mówienie o terrorze laktacyjnym w kraju gdzie karmienie 8miesieczniaka (tak jak w moim przypadku) jest wyczynem :) dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/terror-laktacyjny-kobiety-nie-maja-wyboru,111827.html
      • mamisza Re: wiedzą nt kp 01.02.14, 12:47
        Ja też ostatnio zostałam uznana za dziwoląga jako że jeszcze karmię mojego syna /dziś kończy 8 m/ wyłącznie piersią :-)
        A wiedza pediatrow w zakresie kp jest żenująca. Słabe przyrosty = dokarmianie mm. A jakby tak polecieli kontakt z poradnią laktacyjna? Szafują skierowaniami do specjalistów wszelkiej maści, a o istnieniu poradni laktacyjnych zdają się nie mieć pojęcia...
        A ostatnio dowiedziałam się jeszcze od pediatry że za często przystawiam do piersi bo dziecko w tym wieku powinno jeść 5 posiłków!
    • aniatko2 Re: wiedzą nt kp 01.02.14, 13:32
      ale to straszne karmić pod groźba kary... czy tak sie ogóle da? chyba na bardzo krotko...
      stres i taki przymus to nie dosc, ze laktacje zaburzyć mogą, to jeszcze relacje dziecko-mama
      • i.mika Re: wiedzą nt kp 01.02.14, 14:10
        Piękny system kontroli nad kobietą. Az dziw, że polscy politycy na to nie wpadli.
    • i.mika Re: wiedzą nt kp 01.02.14, 14:30
      Ja się nie dziwię, że dziewczyny nie mają pokarmu, skoro im się to wmówiło. Dobija mnie fakt, że dziewczyny, które muszą wziąć poważniejsze leki, zawsze konsultują to z dr. Google, bo lekarz nie ma rozpiski, które leki są bezpieczne, a które nie.

Ostatnio na Pudlu czytałam komentarze, na temat awantury jaka wynikła z powodu incydentalnego zakazu karmienia w salonie Victoria Secret. Komentarze o nieapetycznym wyglądzie matek karmiących pokazują koszmarną ignorancję rodaków w tym temacie. Dobijające komentarze sfrustrowanych mam kp, ukrywających się po kątach w galeriach. Zażenowanie osób nie-matek oglądających te lubieżnie roznegliżowane piersi.

Moje ulubione "natura jest obleśna". (czy kotka karmiące swoje młode jest obleśna?? a może picie wydzielin krowy jest mniej obleśne, jedzenie płodów kur na śniadanie jest tez ok?)

Albo "Jestem kobieta i jak dla mnie kazda karmiaca matka wyglada nieapetycznie i nie mam ochoty w miejsach publicznych ogladac takich widokow! Ulzylo Ci?"- kobieta- kobiecie.

Wierzycie poowijane szmatami matki w takie cuda?? A w Afryce plemiennym mamom biust dynda do kolan, chwytany przez 4-letnie dzieciaki, kiedy im się chce pić. Dzikusy- natura jest obleśna, drogie mamy! Nic tylko butla- tu wstydu nie ma- bo było za mało pokarmu.
    • mruwa9 Re: wiedzą nt kp 01.02.14, 15:06
      niestety, chyba najwiekszym wspolwinnym niepowodzen w mlecznej drodze jest personel medyczny, sabotujacy swoimi "madrosciami" i zaleceniami nawet najambitniejsze i pelne dobrych checi matki.
      Oczywiscie daleka jestem od pochwalania pomyslow z arabii Saudyjskiej, aczkolwiek zgadzam se z jednym: ze kazde niemowle powinno miec prawo do najlepszego pokarmu i sposobu odzywiania.
      Obecnie pochwalane prawo matek do wyboru sposobu karmienia stoi w sprzecznosci z prawami dziecka, pozbawia je tego, co im sie nalezy jak psu buda. Ale dzieci i ryby...
      • kjut Re: wiedzą nt kp 01.02.14, 17:19
        O to to. W ramach "poprawności politycznej" musimy twierdzić, że dla dziecka mm i kp to bez różnicy i to kwestia tylko wolnego wyboru matek. Każde przypomnienie, że kp jednak jest korzystniejsze i ze nie warto z niego rezygnować tylko w imię dziwnie pojętej wygody mamy traktowane jest jak zamach na wolne biusty.
        • Gość: zdziwiona Re: wiedzą nt kp IP: *.range86-166.btcentralplus.com 01.02.14, 20:51
          Nie no, nie popadajmy w paranoję. Sztuczne mleko to nie trucizna, nie robi dzieciom krzywdy. Nikt nie udowodnił żeby dzieci karmione mm gorzej się rozwijały, a jeśli chodzi np o podatność na infekcję to sposób karmienia jest tylko jednym z wielu czynników mających na to wpływ. Żadna matka nie chce źle dla swojego dziecka więc proszę nie piszcie że kobiety w imię swojej wygody poświęcają dobro dziecka i celowo dają mu gorsze pożywienie, bo robicie wielu mamom przykrość. Moim zdaniem jeśli kobieta która chce karmić naturalnie a z różnych względów nie może i walka kończy się niepowodzeniem i przejściem na butelkę to nie oznacza że kocha swoje dziecko mniej i nie powinno się jej wprowadzać w poczucie winy, zarzucać że odbiera dziecku prawo do zdrowego odżywiania. Chyba lepiej oszczędzić stresu mamie i dziecku niż szarpać się w nieskończoność. Czytając niektóre wypowiedzi na tym forum naprawdę zaczynam rozumieć o co chodzi z tym "terrorem laktacyjnym". Dziewczyny, chcecie dobrze ale niektóre Wasze wypowiedzi ocierają się o fanatyzm. Trochę zrozumienia i szacunku dla cudzych wyborów. Jeszcze raz powtórzę: mleko modyfikowane to nie trucizna...
    • eiresmyk Re: wiedzą nt kp 01.02.14, 18:42
      a co z mamami z hypoplazja, ktore nie sa w stanie wykarmic dziecka?
      na lekach mlekopednych bylam ponad 2 lata, nie zaluje, ale nie wiem czy moglabym to zrobic drugi raz, to jednak wplywa na zdrowie.

igt to ok 2% kobiet a nawet wiecej. biorac pod uwage ile pan bedzie karmic, to spora grupa sie uzbiera.

• asia_i_p Re: wiedzą nt kp 01.02.14, 21:16
      Ponieważ są kobiety, które nie mają pokarmu. Jak moja mama - wada budowy piersi najprawdopodobniej, podejrzewam że problem tkwił w drożności kanalików, bo robiły się potworne zastoje, a potem pokarm zanikał. A jej szwagierka, propagatorka karmienia piersią, mówiła jej, że karmienie jest w głowie i jakby chciała, to by karmiła.

No zresztą nie ma bata - skoro zdarzają się problemy z trzustką (cukrzyca), płodnością, nerkami, to nie ma tak, żeby jakiś organ czy układ w organizmie ludzkim był z definicji wolny od wad u 100% populacji.

I jeżeli ktoś przerobi takie coś jak moja mama - 6 tygodni przy mnie, 3 miesiące przy mojej siostrze walki o utrzymanie karmienia piersią, nie uda mu się, a na koniec zobaczy ironiczny uśmieszek i sugestię, że widać mu się nie chciało - to ja się nie dziwię, że szlag go trafia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka