Dodaj do ulubionych

Kciuk odkryty!

25.07.17, 12:49

Dziewczyny,córka ma prawie 3 mce,na piersi,3 dziecko. Wiem że to etap odkrywania łapek, ale widzę że kciuk służy do usypiania a pierś nie. Po karmieniu piersi nie chce,usypia przy odbijaniu, ale po chwili przez sen szuka kciuka a piersi nie chce, może jeszcze nie nauczyła się ssać nieodzywczo? Zawsze odkladam jak sama puści pierś ale z tym kciukiem,nie zawsze (w aucie,w wozku) zdążę dobiec z piersią na wymianę :-) . Smoka nie mamy i nie chce ale jak ja odkciukowac ? Pomijając naturalny etap rozwoju. Starszaki jakoś mniej kciukowe były,a tu teraz córka śpi i usta w ruchu ssania:-) pewnie kciuk zaraz się znajdzie :-)
Obserwuj wątek
    • ona1983.10 Re: Kciuk odkryty! 25.07.17, 14:06
      Wyciagac do skutku.
    • melancho_lia Re: Kciuk odkryty! 30.07.17, 22:38
      Ja córce nie zabierałam kciuka. Ssala do snu chyba do 3,5 roku. Odzwyczaila się bez problemu (tyle ze to taki ugodowy egzemplarz- od małego dawało się wszystko załatwić na zasadzie umowy i argumentów :) ), zęby proste, laktacji nie zaburzylo.
      Wszyscy radzą by wyciągać, nie krytykuję. Kciuk nie tragedia w każdym razie.
      • agrafa83 Re: Kciuk odkryty! 31.07.17, 06:30
        No moja średnia troche ssała,ale sama przestała kolo 2 roku,szczęka ok. A najmlodszej wyciągamy i zastepujemy piersią,ale skubana twarda jest i ciumka aż mlaska jak nie mam mozliwosci zamiany- fotelik, srodek miasta w wózku:-) próbujemy dalej:-)
      • ioanna80 Re: Kciuk odkryty! 07.08.17, 19:40
        Moja córa zaczela od ssania dloni taty w czasie noszenia, a dzis zobaczyłam pierwszy raz jak entuzjastycznie ćmokta kciuk. Z tym odzwyczajaniem nie zawsze tak łatwo, moja siostra ssala kciuk jeszcze jako dorosla osoba, w zasadzie przeszlo jej dopiero po urodzeniu dziecka...
    • malwina.okrzesik Re: Kciuk odkryty! 08.08.17, 23:43
      nie sądzę, że chodzi o ssanie nieodżywcze, jeśli dziecię ma nieograniczony dostęp do piersi
      może tak być, ze ssaniem kciuka dziecko zaspokaja jakąś inną swoją potrzebę i podanie piersi nie pomoże
      3-4 miesiąc to etap poznawania jamy ustnej, autostymulacji, przyjemności z tym związanej
      radze zachować spokój, karmić piersią nadal na żądanie, nie wpadać w panikę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka