Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ???

31.07.05, 17:44
Proszę wszystkich o ewentualne odpowiedzi. Moje maleństwo ma 2,5 miesiąca i
karmię je piersią. Jakiś tydzień temu zaszczepiłam się szczepionką hormonalną
DEPO-PROVERA (antykoncepcyjną). Dziś przeczytałam, że może ona zahamować
laktację, a ja bardzo bym chciała karmić moje maleństwo piersią. W związku z
tym mam pytanie do wszystkich kobiet, które miały lub mają podobną sytuację i
zażywają tabletki antykoncepcyjne lub szczepiły się tą szczepionką przy
jednoczesnym karmieniu piersią - CZY WPŁYNĘŁO TO W SPOSÓB NEGATYWNY NA
LAKTACJĘ? ? ? ANIA
Obserwuj wątek
    • zbrojwskas Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 17:57
      albo jestem glupia albo zle przeczytalam, leki anty i karmienie ???
      czy lekarz wie , ze jestes mama karmiaca ?
      jak mialam problem z zebem to 3 dent , chirurg szczekowy i 2 szpitale odmowily mi podania leku przeciwbolowego ze wzgledu na laktacje a tu hormony ?
    • reginan120 Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 18:19
      mnie kiedy lekarz przepisal tabletki poinformowal ze automatycznie przystopuja laktacje i tak tez sie stalo. od momentu pierwszej tabletki przestalam karmic piersia.
      • ania23232 Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 18:38
        Dziewczyny lekarka dobrze wiedziała, że karmię piersią i wręcz namawiała mnie
        na tą szczepionkę ze względu na brak czasu będzie mi wygodniej się zaszczepić
        niż brać tabletki, tak powiedziała. W ulotce tej szczepionki pisze, że tylko u
        1% kobiet występuje zanik laktacji. Moje piersi po tygodniu od szczepienia
        stały sie miękkie i dziecko zaczyna sie denerwować. Tyszień mija dokładnie
        dziś. Co mam teraz robić? Zabije tą lekarkę jeśli przez jej namowę odebrałam
        mojemu kochanemu dziecku to co dla niego najlepsze.
    • ggosia1 Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 19:28
      Po pierwsze, to żadna szczepionka tylko zastrzyk. i jest on dozwolony dla
      kobiet karmiących, minimalnie może zmieniac laktację, ale raczej nie. dobra
      metoda anty, jedyny jej minus to to, ze moga wyst. plaminia i przez pewien czas
      gorsze samopocvzucie. przystawiaj dziecko, to ci sie zwiększy produkcja mleka,
      a wy drogie panie, nie wypowiadajcie sie oburzone jak nie wiecie. NB, sa tez
      oczywiście dostepne pigulki dla mam karmiących.
      powodzenia
      • zbrojwskas Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 19:48
        ja nie jestem oburzona

• besia9999 Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 20:02
          Mi też lekarka na wizycie kontrolnej zaproponowała szczepionkę. Nie
          zdecydowałam się bo gdzieś na forum czytałam o niej niepochlebne opinie. Tak
          więc to nie pacjentki są głupie tylko lekarze, którzy je wypisują - ale byłabym
          daleka od osądzania innych w ten sposób.
          • krabe Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 20:27
            dziewczyny nie panikujcie, depr provera i pigułki cerazette są przeznaczone dla
            kobiet karmiącyh i nie hamują laktacji, bo są oparte na gestagenach. dlatego nie
            denerwuj się, bo nie ma takiej potrzeby. tabletki oparte na estrogenach hamują
            laktację ale ich na pewno nie poleci żaden lekarz kobiecie karmiącej. ja też
            wziełam miesiąc temu zastrzyk i jak do tej pory z laktacją jest wszystko w
            porządku. tez czytałam, że mogą wystąpić duże skutki uboczne ale jak dotąd ich
            nie obserwuję u siebie. jedank nigdzie nikt nie pisze, że hamują laktacje. to
            bzdury. więc nie denerwujcie innych mam niepotrzebnie.
      • zbrojwskas Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 20:33
        przemysl farmakologiczny wypuszcza nowosci i zawsze pisze , ze ma to minimalny wplyw na organizm czlowieka. Pigulki byly od dawna - mojej mamie tez mowili o znikomych dzialaniach ubocznych , jesli to prawda to czemu ciagle produkuje sie nowe ? czemu czytam , ze maja najmniejsza ilosc hormonow , ze sa lepsze ? za 10 lat beda jeszcze lepsze...
        nie oburzylam sie tylko zdziwilam i nie odnosnie zastrzykow tylko tabletek w temacie.

czy to kolejne forum na ktorym tylko madrzy rezyduja ????

jak czytam niektore posty i naprawde glupie pytania to szkoda mi czasu na krytyke i agresje
        • ggosia1 Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 20:42
          ale twoja odpowiedź i wątpliwosci dotyczące etyki przemysłu farmaceutycznego to
          chyba nie na pytanie dziewczyny. ona juz wzięła zastrzyk i dobrze. twoją
          odpowiedź z wieloma znakami interpunkcyjnymi i wyrazami emocji wzięłam za
          oburzenie, ale to dopiero cie wyraznie oburzyło;))
          • zbrojwskas Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 21:18
            ja o tabletkach, nie mam chwilowo czasu na dokladna odp.
            pozdrawiam
            nic mnie nie oburzylo
        • krabe Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 21:30
          przepraszam Cię ale ja tez odnosz takie wrażenie, że piszesz nie na temat a
          dodatkowo wprowadzasz w błąd inne dziewczyny, które niepotrzebnie się denerwują.
          wiadomo, że nie ma tabletek i lekarstw doskonałych ale co najważniejsze są
          tabletki dla kobiet karmiących i nie maq co się oburzać, kiedy inne kobiety je
          stosuj. pozdrawiam
          • zbrojwskas Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 01.08.05, 08:33
            kurcze , ja wprowadzam w blad ? denerwuje kogos ? nie mialam tego na celu.
            ktos mi zarzucil , ze nie powinno sie pisac jak sie czlowiek nie zna ...
            jako takie pojecie mam zwlaszcza , ze mam w rodzinie apteke i dwoch lekarzy.

czym wywnioskowalyscie moje oburzenie ? znakiem zapytania ? nie bylo tam wykrzyknikow.
            dobra koniec z tym , to nie jest kampania anty-tabletkowa
    • ilona1111 Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 21:47
      W lutym tego roku zdecydowałam się na zastrzyk antykoncepcyjny, moje dziecko
      miało wtedy niecałe trzy miesiące i od samego początku karmiłam je piersią.
      Zastrzyk był na 3 miesiące. W polowie maja jego działanie sie skonczyło. Przez
      cały ten czas nadal karmiłam piersią, nie miałam z tym ŻADNYCH problemów, nie
      wpłynęło to w żaden sposób na laktację. Moje malenstwo ma już 7,5 miesiąca i
      nadal jest na piersi. W moim wypadku jedynym efektem ubocznym było 5-dniowe
      plamienie. Mleka nie ubyło ani kropelki, wręcz przeciwnie, mimo iż dzidzia moja
      je od dawna obiadki i deserki, mam jeszcze mnóstwo pokarmu!!!!
      Pozdrawiam.
      • ania23232 Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 01.08.05, 10:21
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi te dobre i te trochę niemiłe, a szczególnie
        Gosi i Ilonce! Ania
        • zbrojwskas Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 01.08.05, 10:45
          jakie niemile odpowiedzi ? czy moje sa niemile ?
    • reginan120 Re: Antykoncepcja hormonalna a LAKTACJA ??? 31.07.05, 22:09
      no to pozwolcie mi sie wytlumaczyc :) moze niejasno napisalam ale absolutnie nikogo ani wystraszyc ani obrazic nie chcialam :) lekarz poinformowal mnie o roznych srodkach antykoncepcyjnych ale moj wybor padl wlasnie na tabletki antykoncepcyjne, ktore hamuja laktacje; nie potepiajcie mnie, malutka od urodzenia musialam dokarmiac butla a karmienie piersia bylo dla mnie koszmarem, ; moze dlatego w swoim poscie powyzej nic zlego nie wypatrzylam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka