Dodaj do ulubionych

p. Moniko migrena a karmienie

15.01.06, 19:03
Od lat cierpie na migrene pomaga mi lek summamigren już połówka czy mogę
kiedy karmię?
Obserwuj wątek
    • maff1 Re: p. Moniko migrena a karmienie 15.01.06, 22:54
      tez miewam od lat migrenę. I jak sie okazało przyczyną była alergia - najpierw
      niezauwazalna, póxniej dokuczliwa. Od czasu jak biore leki przeciwalergiczne
      mam spokój. Gdy nie biore leków przez kila dni, wraca uporczywie.
      • dagamama do maff1 16.01.06, 10:51
        też cierpie na straszne migreny - a jak u Ciebie wykryto że to alergia? i
        alergia na co? może u mnie będzie podobnie
        robiłam już tyle badań i nic nie wykryto...
    • monika_staszewska Re: p. Moniko migrena a karmienie 16.01.06, 15:32
      Proszę zadzwonić do Poradni Zaburzeń Laktacji Instytutu Matki i Dziecka (022 32
      77 370) albo Komitetu Upowszechniania Karmienie Piersią (022 32 77 345), bo ja
      niestety nie mam w swoim spisie tego leku.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • marcja-neczka Re: p. Moniko migrena a karmienie 23.09.13, 01:05
        witam,
        czy juz ktos jest zorientowany jak to jest z lekami na migrene? summamigren,tak jak imigran jest z grupy sumatryptanow.mnie niestety nic innego nie pomaga na migreny.mam takie ataki,ze 2 razy wyladowalam na pogotowiu :/ ja biore lek i ostawiam moja corcie (5msc) na dobe od ostatniej dawki leku,co najczesniej oznacza 3-4 dni. czy musze az na dobe ja odstawic,skoro lek dziala na mnie przez 8 godzin?(czyli tylko przez tyle w krwioobiegu jest dawka,ktora na mnie dziala,jesli dobrze rozumiem)to moze wystarczylo by odstawic ja na 12 godzin?
        mam migreny kilka razy w miesiacu po kilka dni,co w sumie daje sporo karmien butelkowych,a zalezy mi na tym,by mala nie zmienila/pogorszyla techniki ssania pod wplywem smoczka
        • a_buuuu Re: p. Moniko migrena a karmienie 23.09.13, 12:11
          Ja mam migreny też:( Pytałam neonatologa i powiedziała, że nie wolno po tym karmić. Na ulotce Cinie (też sumatryptany, tańsza wersja) jest, że trzeba poczekać z karmieniem dwanaście godzin po przyjęciu leku. Znajoma lekarz pytała się neurologów w szpitalu i oni powiedzieli, ze 6 godzin wystarczy.
          Przez jakiś miesiąc odciągałam regularnie pokarm, żeby mieć na wszelki wypadek. Dla mnie to była straszna męczarnia, nie szło mi w ogóle. A okazało się, że kiedy nie mam cyklu, to mam tylko takie niby-migreny, na które apap i drzemka pomaga. Próbowałaś innych leków? Bo ja przed porodem też tylko sumatryptany, a teraz jakoś idzie.
          No w każdym razie ja bym czekała 12 godzin dla pewności na podstawie info, które zdobyłam.

A może już doidy cup butelki?
        • malwina.okrzesik Re: p. Moniko migrena a karmienie 26.09.13, 10:29
          sumamigren jest bezpieczny w czasie kp, nie trzeba przerywać karmienia

• marcja-neczka Re: p. Moniko migrena a karmienie 26.09.13, 15:48
            dziekuje serdecznie za odpowiedzi.niestety "wywolalam wilka z lasu" :( czyli znow migrena.niestety apap+ibuprom+mocna kawa nie pomogly, potem 2 tabl.solpadeiny tez nie (solpadeine biore jak mam dluzsza przerwe w karmieniu czyli np. biore po karmieniu o 11 ,o 15 mala je zupke jarzynowa,a potem karmie ja z piersi o 19 lub biore tabl. po 23 po ostatnim karminiu,a mala nie je w nocy,tylko dopiero o 7 rano),wiec zostaje mi cinie lub inny odpowiednik.chyba jednak boje sie ja karmic po tych lekach,bo maja dzialanie na uklad nerwowy,ale moze rzeczywiscie przerwa 12godz.wystarczy.
            dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam wszystkie mamuski wymeczone migrena
            • jana111 Re: p. Moniko migrena a karmienie 27.09.13, 15:04
              przy solpadeine możesz karmić po 3 godzinach- też o to kiedyś pytałam, skład to dopuszczalny paracatamol, kofeina więc jak kawa i kodeina słabo przenikająca do mleka- takiej mniej więcej odpowiedzi udzieliła mi wtedy p. Monika. Brałam chyba jeszcze zanim dziecko skończyło miesiąc, mnie na szczęście z reguły 1 wystarcza, raz-dwa razy w miesiącu (choć przy karmieniu pierwszego przez 15 m-cy ani razu nie miałam migreny).
              BTW z ciekawości spytałam ostatnio farmaceutki -tylko paracetamol, nic więcej, nawet ibuprom, który dziecku bezpośrednio mogę podawać.... Głowa już bolała, więc nie miałam nastroju na przekomarzanki, ale chyba się powinna trochę lepiej orientować. Zresztą, moja ginekologpod tym względem nie lepsza.
              • gram.w.zielone Re: p. Moniko migrena a karmienie 28.09.13, 00:54
                Ciekawe, ja po porodzie bralam 4 ibuprofeny co 8 godzin przez 2 tygodnie z polecenia lekarza. A przez pierwsze 3 doby dostawalam hydrokodon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka