Dodaj do ulubionych

zapchany nosek

22.04.06, 21:55
Bardzo prosze o pomoc. Moja 12 dniowa coreczka bardzo charcze przez nosek. Nie wiem co to jest ale wydaje mi sie ze ma zapchany. Zaczela coraz mniej jesc. Nie wiem czy jest to powodem. Urodzila sie w 36 tc. Karmie ja co 2 godziny. Jadla dziennie po 700 ml a dzisiaj tylko 500. Co mam zrobic z noskiem. Czy jak wleje jej sol fizjologiczna to jej przeczysci, czy jak za duzo mi sie wleje to cos sie stanie. Poza tym kupilam w aptece w areozolu sol morska, ale wydaje mi sie, ze jest to jakis mocny strumien tego plynu jak sie przycisnie, czy mozna cos dziecku uszkodzic. Stan noska nasila sie szczegolnie wieczorem.
Obserwuj wątek
    • kozaczek25 Re: zapchany nosek 22.04.06, 22:11
      tez mialam z tym problem,ale dalismy rade :)Przede wszystkim musisz nawilzyc
      pomiesczenie w ktorym spi dzidzia (ja rozwieszalam mokre pieluchy na lozeczku
      na noc).Jak widzisz w nosku gilki to sprobuj je delikatnie wyciagnac patyczkiem
      do ucha (bez ogranicznika)i postaraj sie "nawinac" gilka na patyczek-trzeba
      uwazac zeby za gleboko nie wsunac patyczka.Aha i przed zabiegiem zwilz
      patyyczek sola fizjolog-wtedy nie podrazniasz sluzowki (doradzila mi to polozna
      jeszcze jak bylam w szpitalu z mala).jak juz oczyscisz nosek to mozesz wkropic
      1-2 kropelki soli fizjolog.do noska i polozyc bobaska na brzuszku-wtedy sluz
      latwiej wyplywa z noska. U nas okazalo sie tez ze mamy za cieplo w domku,ale
      teraz juz raczej sezon grzewczy zamkniety ;) Pozdrawiam!
    • parole_parole Re: zapchany nosek 23.04.06, 17:01
      Hej, ja stosowalam sol fizjologiczna, dosc duzo na raz, gile sie rozpuscily i
      bylo je latwiej usunac np. gruszka. A jeszcze lepsze od gruszki jest takie
      "urzadzenie" do odsysania wydzieliny z noska dziecka, nazywa sie Frida
      (szwedzkiej produkcji), zapytaj w aptece. Dziecku od razu ulzylo, bo dobrze
      oczyszcza to nosek.
      • happymezatka Re: zapchany nosek 25.04.06, 22:00
        TAK DOKLADNIE.U nas gruszka totalnie zawiodła a malutka sie strasznie meczyłą
        przy niej .Kupilismy w aptece urzadzenie frida (24zł) ale jest jeszcze podobne
        urzadzenie nazywa sie Sopelek(11zł) tylko ma ciensza nasadke.
        Jeżeli chodzi o gilki to nawilzaj nosek sola fizjologiczna i jak mowiła
        poprzedniczka dobrze jak dziecko lezy na brzuszku to tez troche pomaga ,ale jak
        dziecko nie lubi lezec na brzuchu to jej nie mecz.A gilki czysc samą zwinietą
        wata(zwin watke jak patyczek) Watke nasąć sola fizjologiczna.
        Glowa do gory
        Pzd
        • anwaryl Re: zapchany nosek 26.04.06, 12:07
          Dziekuje bardzo dziewczyny za rade. Powiedzcie jeszcze ile razy dziennie moge uzywac soli fizjologicznej i tego aparatu ( bo go kupilam). I co sadzicie o wodzie morskiej do noska. Mala ma gdzies bardzo gleboko i nie mozemy jej wyczyscic. Ma temperature 36,9.
          • nikki30 Re: zapchany nosek 27.04.06, 17:05
            Prawdopodobnie twoje dziecko ma tzw. sapkę.Mój syn przechodził to kilka tygodni
            temu.Sapke powoduje osadzające się na gardle i w nosie mleko ,które tam
            najczęsciej sie dostaje podczas karmienia. Dziecko wtedy charczy, ma zapchany
            nosek.Nasila sie to szczególnie w nocy.W dzień syn prawie obiawów sapki nie miał:)
            Mojemu synkowi pomogła przede wszystkim sól fizjologiczna Disnemar(ma specjalny
            dozownik dla niemowląt i niezbyt duze ciśnienie).Pryskałam do noska przed kazdym
            karmieniem, a potem wydzielinę usuwałam fridą.Przeszło po 0k 2 tygodniach.
            Pozdrawiam
            • anwaryl Re: zapchany nosek 27.04.06, 18:57
              Dziekuje ślicznie. Wlasnie kupilam sol fizjologiczna. Mialam tez wode morska. Co jest wiec lepsze sol czy woda. Jeszcze raz bardzo dziekuje.
              • jotka_aa Re: zapchany nosek 28.04.06, 17:00
                My od początku używamy wodę morską w sprayu Sterimar i naprawde pomaga, nosek
                się odtyka, psikam w obydwie dziurki i układam od razu szybko synka na brzuszek
                i wszystko to co zatykało wylatuje.I nie bój się, że preparaty w aerozolu mają
                silny strumień, dziecku to nie szkodzi, przecież to tylko woda i dodam
                jeszcze,że synek na początku troche płakał ale tearaz tak się przyzwyczaił do
                tych zabiegów,że przyjmuje je ze stoickim spokojem... a czyścimy nosek prawie
                codziennie.[url=www.szipszop.pl]https://www.szipszop.pl/tickers/4229.gif[/url]
    • magdag3382 Re: zapchany nosek 01.05.06, 22:05
      Ja tez uzywam wody morskiej STERIMAR od 2 miesiaca na poczatku nawilzalam nawet
      do 5 razy dziennie super pomoglo sapka przeszla, teraz moje blizniaki maja 5
      miesiecy i nadal nawilzam do 2 razy dziennie.pozdrawiam
      • agusia303 Re: zapchany nosek 05.05.06, 11:37
        mam podobny problem z 7 mies.od dwóch dni zaczęła "chrapać". Nie ma kataru, nic
        jej nie leci z nosa. Stosuje krople Nasivin rano i wieczorem po jednej kropli,
        czy to zbyt radykalne, może mniej "inwazyjna" ta woda morska? Poradźcie proszę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka