liza9 30.04.06, 09:25 Od kiedy mozna zaczac podawac dziecku herbatki czy jakies inne napoje niż cycuś?Córcia ma 20 dni więc niedługo będzie miesiąc:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiak6 Re: od kiedy herbatki? 30.04.06, 21:50 Najlepiej w ogole nie dawac herbatek bo sztuczne i zasladzaja dziecko niepotrzebnie. A picie dopiero kiedy maluch zacznie jesc stale posilki, u takiego maluszka dopajanie oznacza ze wypije mniej pokarmu mamy ktory jest jedynym jedzonkiem i piciem jakie potrzebuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
ania.b5 Re: od kiedy herbatki? 02.05.06, 13:15 Moja córcia ma 6 tygodni, od 3 tyg. podaje jej herbatki bobovita rumiankową i koperkową.Koją nadęty brzuszek i wydaje się, że maleństwu smakują.Podobno nie trzeba dopajać dziecka karmionego piersią, ale herbatki na pewno nie zaszkodzą. I działają lekko uspakajająco, czasem warto z nich skorzystać gdy maluch długo marudzi:-)Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: od kiedy herbatki? 02.05.06, 22:00 Na pewno w niczym nie pomoga, ziol tam praktycznie nie ma, przede wszystkim glukoza ktora zasladza maluszka. Nie warto ufac tak do konca reklamie. W wielu krajach herbatek nie wolno podawac dzieciom do 4 mca i nie zawieraja glukozy, nie wiem czemu w Polsce wolno cos takiego sprzedawac. Zaslodza tylko malucha ktory wiadomo ze slodkie chetnie wypije. Jesli juz trzeba dac cos do picia to najlepsza jest przegotowana woda a nie slodki granulat... Odpowiedz Link Zgłoś
ania.b5 Re: od kiedy herbatki? 03.05.06, 15:39 Sa w nich ekstrakty z ziół, poleciła mi to znajoma położna z 20 letnim doświadczeniem.Mojej malutkiej służą. Wodę pije równie chętnie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: od kiedy herbatki? 03.05.06, 19:59 W takim razie powinna wiedziec ze podawanie mocno slodzonych napojow malutkim dzieciom nie jest wskazane. Jesli juz uznala ze dobre beda ziola (sprawa dyskusyjna) to powinnas zwyczajnie sama je pic i najlepiej zwykle herbapolu. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.b5 Re: od kiedy herbatki? 05.05.06, 00:51 Przeciez oprocz herbatek w granulacie- ktore rzeczywiscie sa slodkie mozna parzyc dziecku slabiutki napar z rumianku lub kopru wloskiego. Nie ma w nich cukru a na brzuszek i wzdecia pomaga.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: od kiedy herbatki? 05.05.06, 11:13 Oczywiscie ze mozna, ale trzeba pamietac ze w wielu przypadkach ziola po prostu podrazniaja uklad pokarmowy, dlatego nie zaleca sie podawac ich najmlodszym maluszkom, lepiej pic samemu, przynajmniej wiadomo ze dziecko nie wypije przez takie dopajanie mniej mleka mamy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: od kiedy herbatki? 05.05.06, 14:34 mozna podawać herbatki. Tylko po co??? Dziecka karmionego piersią nie ma potrzeby czymkolwiek dopajać. Skład mleka dostosowuje sie do warunków otoczenia. (zimą kaloryfery i suche poweitrze, latem upały) cytuję ze strony Poradni Laktacyjnej Bona Mater z zakładki "prawdy i mity" www.bonamater.waw.pl/karmienie_prawdy_i_mity.php "Dziecko karmione pokarmem matki należy w czasie upałów poić herbatką. MIT - Skład pokarmu jest zmienny, dostosowuje się także do warunków zewnętrznych. W czasie upałów - zawiera więcej wody, a dzieci wtedy zwykle częściej, a krócej chcą ssać pierś. Z podobna sytuacją mamy do czynienia zimą w suchych pomieszczeniach ogrzewanych kaloryferami. " Więc pytam sie - PO CO? Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: od kiedy herbatki? 05.05.06, 20:27 Maff, reklama robi swoje. Mama widzi na opakowaniu lake pelna slonca i ziol i hasla 'kojaca' 'uspokajajaca'. No pewnie, glukoza dziala uspokajajaco, bo zasladza dziecko dosc mocno. Dzialanie ziol glownie widac na tym ze dziala uspokajajaco na rodzicow ktorzy czuja ze robia co moga. Ale tak naprawde poza paroma negatywnymi stronami herbatek, nie znam ani jednej pozytywnej strony podawania takich napojow dzieciom. Zwlaszcza ze tyle sie mowi o uczenia od dziecka nawyku picia wody a nie slodkich napojow (zeby i apetyt) Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: od kiedy herbatki? 05.05.06, 21:52 dlatego uwazam ze nalezy sobie stawiać proste pytania. Po co dopajać? odpowiedz jest jedna - by wspierac producentów zywności i w wiekszosci zagraniczne koncerny. Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: od kiedy herbatki? 05.05.06, 22:15 Otoz to. Dlatego u nas (mieszkam w UK) od jakiegos czasu bardziej pilnuja tego i nie mozna sprzedawac niczego dla dzieci ponizej 4 miesiaca poza mieszankami. Herbatki Hipp sa w torebkach, same ziola, bez glukozy i od skonczonego 4 mca. Zadzwonilam jakis czas temu do Hipp tutaj i powiedzieli mi ze w UK sa ostrzejsze wymogi niz we wschodniej Europie, gdzie widac ze lobby firm zagranicznych jest silniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.b5 Re: od kiedy herbatki? 05.05.06, 22:31 Wiec wychodzi na to samo- można parzyć lekkie herbatki ziołowe, na wzdecia mleko nie pomoże tak jak pomaga lekki napar z kopru włoskiego:-) A jesli mieszkasz w UK to nic dodac nic ująć..Wiem jak to jest i opieka nad dziećmi jest totalnie inna niz w Polsce, i szczerze mówiąc nie jestem tym zachwycona. Ale co do słodkich herbatek w granulacie to jest racja. Co do ziołowych lekkich naparów ciągle jestem za:-) Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: od kiedy herbatki? 05.05.06, 23:33 Na pewno jest inna, generalnie dzieci mniej choruja i maja zdrowsze zeby:) A tak na powaznie to w wiekszosci krajow w Europie nie daje sie dzieciom tych slodkich herbatek. Kwestia tego co wolno producentom a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: od kiedy herbatki? 06.05.06, 12:33 a moze zamiast dziecko poić nie wiadomo czym, lepiej skorygowac swoją diete? np. jesć suszone sliwki gdy dziecko ma problemy z kupami, itd. Mysle ze składniki przetworzone przez organizm mamy trafiajace do mleka sa zdecydowanie łatwiej przyswajalne i lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś