Dodaj do ulubionych

zanik pokarmu

23.11.06, 11:05
P. Moniko urodziłam córcię m-c temu poprzez cięcie.pokarm pojawił się dopiero
po 5 dniach, więc mała była dokarmiana butlą.po powrocie do domu ze szpitala
ponieważ nie chciała początkowo piersi karmiłam ją odciąganym mlekiem, ale
już po tygodniu udało jej się złapać pierś i przez ok,2 tyg. ssała tylko
cycusia. Przestałam więz odciągać mleko laktatorem...I oto po 2 tyg. pojawił
się problem mmła bowiem zaczęła płakać gdy podawałam jej pierś i nie słychać
było przełtkania. zdziwiło mnie to, więc odciągnełam mleko laktatorem i
szok;po 0,5 godz. tylko 20ml.Teraz karmię ją w sposób mieszany;raz pierś
innym razem butla, ale chciałabym karmić tylko piersią. pobudzam cały czas
laktację laktatorem, piję herbatki i ok 4 l wody dziennie, brodawki ok. co
jeszcze mogę zrobić...
Obserwuj wątek
    • beniusia79 Re: zanik pokarmu 23.11.06, 12:00
      poczatki zawsze sa trudne...przystawiaj mala do piersi ile sie da. przed podaniem butli daj najpierw jednego cyca, po 10 minutach 2, potem ewentalnie "3" a dopiero na koniec butle, jak bedziesz miala wrazenie, ze malA JEST DALEJ GLODNA. placz nie zawsze oznacza, ze masz malo mleka. moze boli ja brzuszek, nie chce jej sie ssac, albo nie jest glodna. poza tym jak malenstwo przyzwyczai sie do butli, to juz nie bedzie sie mu chcialo cyckac, picie z butli jest latwiejsze. a laktatorem nie da sie sprawdzic ile masz rzeczywiscie mleka...i wcale nie musisz pic tyle wody. pij tyle ile musisz rzeczywisciewypic.
    • monika_staszewska Re: zanik pokarmu 24.11.06, 15:13
      To, że odciągnęła Pani w pól godziny 20 mililitrów o niczym jeszcze nie
      świadczy. Jednym odciąganie się udaje , drugim nie. A już szczególnie trudno
      odciągać w czasie zdenerwowania czy niepokoju.
      Nie wiem jak wyglądały przyrosty masy ciała córeczki w czasie, w którym była
      karmiona wyłącznie piersią, więc trudno mi jest coś konkretnego powiedzieć.
      Proponuję kontakt telefoniczny (022 555 31 10) w poniedziałek (9.00-14.00), a
      tym czasem proszę córcie za każdym razem przystawiać do piersi, a jak zaczyna
      być niespokojna najpierw zmienić pierś raz czy dwa, a później podać trochę
      mleka kroplomierzem, łyżeczka, strzykawką czy kieliszkiem. Jeśli w przerwie
      między karmieniami ma Pani czas to oczywiście można odciągać pokarm - będzie
      porcyjka do podania po następnym karmieniu. Pić proszę tyle ile Pani
      potrzebuje, choć fakt że lepiej nie mniej niż1,5-2,0 litry dziennie (nie chodzi
      o mleko tylko o Pani organizm). I może warto popijać napar z melisy czy syrop
      Melisal na uspokojenie.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka