Dodaj do ulubionych

nawal i kolki

IP: *.* 07.05.02, 11:14
Drogie eMamy!]Od ponad tygodnia mam nawał pokarmu, mleko wylewa mi się dosłownie przez rekawy. Myślałam że po paru dniach to sie ureguluje, ale jak na razie nie widze poprawy. Piersi mam obrzmiałe i twarde juz po 30 min od ich oprożnienia. Przy okazji załapałam zastój z temp, 40 st przez 3 dni. Dzieki połoznej z rejonu już mineło najgorsze ale boję sie że przy tym nawale może powrócić. Moja 17 dniowa Justynka najchętniej cały czas ssałaby pierś. Wyglada to mniej więcej w ten sposób, że po 15-20 minutach ssania mała przysypia, odstawiam ją do odbicia, chwilę ponoszę, mała śpi, ale po 2 minutach od położenia w łóżeczku zaczyna sie płacz i szukanie. Pediatra zaleciła mi karmić z przerwami co najmniej godzinnymi, bo Justyna ma dośc przykre kolki. Jak mała marudzi w łóżeczku po karmieniu wkładam jej do buzi swój palec, wtedy chwilę ssie i przysypia. Czasami udaje mi się ze smoczkiem. Oczywiście przy okazji mam wyrzuty sumienia że nie daje dziecku piersi. Poradzcie co robić? I z nawałem i z karmieniem małej. Aha, dodam że jak zaśpi to potrafi przespać w dzien do 3 godzin, a w nocy do 4. Prodzę o pomoc!Renata
Obserwuj wątek
    • Gość: ttt Re: nawal i kolki IP: *.* 07.05.02, 19:53
      Jeżeli chodzi o nawał to może coś pomogą Ci- przynajmniej "technicznie"- wkładki Medeli- dzięki specjalnej konstrukcji wypływajace mleko zbiera się w nich-trzeba tylko często je opróżniać. A dodatkowo brodawki sa wietrzone/Pozdrawiam.Misiek
    • Gość: w Re: nawal i kolki IP: *.* 07.05.02, 20:05
      Taki jest urok bycia mamusia te hektolitry mleka, skad ja to znam?. Na nadmiar mleczka najlepszy jest dzidzius. Przystawiaj kiedy on chce. Moze tez sama probuj troche odciagac. Nawet sama reka, masujac piers. Tez mialam taki okres, ze karmilam dziecko, a do drugiej piersi przystawialam butelke (250ml) i w tym czasie mleczko samo plynelo, i czasem butelka byla pelna. A niestety jedyny sposob unikniecia zapalenia piersi to oproznianie jej. A taki nawal mleczny to trwal u mnie ok. 4 miesiace. A co do kolek to znowu moj lekarz kazal przystawiac dziecko do piersi, bo jak takie male dziecko ssie to ponoc latwiej mu uwolnic gazy. A i na pewno przy cycusiu jest spokojniejsze. Moze przed karmieniem sprobuj odciagnac troche mleka, zeby piers nie byla taka twarda, to dziecko nie bedzie mialo problemow z uchwyceniem piersi, nie bedzie sie denerwowalo i nie nalyka sie niepotrzebnie powietrza. A to tez moze byc przyczyna kolki lub ulewania sie.Pozdrowienia i zycze szybkiego opanowania zywiolu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka