eska56 21.04.07, 14:22 Szymon w chwili urodzenia wazyl 2700.obecnie ma skonczone 6 mies.i wazy 8500.Prosze powiedziec czy jest to prawidlowa waga dziecka.niestety siatki centylowe to dla mnie czarna magia.juz nawet nie probuje ich zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pitu_finka Re: waga dziecka 21.04.07, 15:12 Nie mam pod reki siatki centylowej wiec nie jestem w stanie powiedziec Ci w jakim centylu jest Twoj synek, ale na pewno wszystko jest ok. A siatke te ktora jest w ksiazeczce odczytujesz tak: na jednej z osi odnajdujesz wiek dziecka, na drugiej wage. Szukasz miejsca przeciecia sie lini wagi z linia wieku. I patrzysz na ktorej z zaznaczonych lini na siatce przeciely sie. Jezel na srodkowej tzn. ze jest Twoj syn jest na 50 centylu, co oznacza ze 50% dzieci jest od niego ciezszych a 50% lzejszych. Jesli na najnizszej lini tzn. ze jest na 3 centylu, co oznacza ze 3% dzieci jest od niego lzejszych a 97% ciezszych. Itd. Jasniej chyba sie juz nie da. Odczytywanie siatek centylowych jest to wyjatkowo prosta sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś