Dodaj do ulubionych

odgrzewanie mleka

30.05.07, 12:34
dziewczyny mam pytanie. Ściągam mleko, wlewam do butelki i do lodówki. Potem podgrzewam je w garnuszku z ciepłą wodą, daję małej no i właśnie...:)jeżeli zostawi mi trochę mleczka, czy mogę podać je później, za np. 2 godziny? czy schować je do lodówki i znowu podgrzać przed podaniem, czy ma stać w temp. pokojowej lub w termosie do butelek?czy mogę je uzupwłnić mlekiem z lodówki, lub lepiej połączyć jak już będzie podgrane?mam nadzieję, że mi pomożecie, bo nie chciałabym zrobić krzywdę małej podając jej niepełnowartościowe mleko.
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: odgrzewanie mleka 30.05.07, 12:55
      Nie należy tego robić, tak też pisała p. Monika.

Tu masz jej wypowiedż:

"Jesli mleko zostanie podgrzane, nie można go ponownie chłodzic i podgrzewać.
      Jesli dziecię nie zje podgrzanej porcji, lepiej zostawić ja na najbliższą
      godzine, dwie w temperaturze pokojowej i zaproponowac dziecku zjedzenie takiej
      niepodgrzanej w czasie owych dwóch d=godzin.
      pozdrawiam :) monika staszewska"

Z tego co czytałam, chodzi zdaje się o to, ze dwukrotne podgrzewanie niszczy
      składniki w mleku, a także sprzyja rozwojowi bakterii. Szczegolnie, jeżeli mleko
      było już "dotykane" przez usta małej.
      Osobiście, na twoim miejscu, *jeżeli* mleko jest dla ciebie "na wagę złota" (bo
      udaje się odciągać mało), i *jeżeli* dziecko nie zaakceptuje nieciepłego mleka
      (sprawdź, bo większość dzieci zaakceptuje mleko w temp. pokojowej), i *jeżeli*
      to jest naprawdę ważne - jednak bym podgrzała i dała. Ale tylko jako wyjątek! No
      i trzeba bardzo uważać na temperaturę w ktorej mleko będzie stało, w tych
      upałach!!!

Lepsze wyjście - podgrzewać mniejsze porcje. Przelać tylko częśc mleka z
      pojemnika, gdzie mleko było przechowywane, do butelki (strzykawki, itd) z której
      będzie piło dziecko, i dopiero wtedy podgrzanie. W ten sposób nic się na pewno
      nie zmarnuje, tylko to trochę bardziej skomplikowane.
    • erichdaniken Re: odgrzewanie mleka 30.05.07, 18:54
      dziękuję za odpowiedź, tak też myślałam. TEmp. pokojowa to raczej w dni takie jak dziś bo w te upały nie odważyłabym się mleka zostawić poza lodówką na dłużej niż pół godz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka