Dodaj do ulubionych

pomozcie, nie chce nic mlecznego... co robic???

26.07.07, 00:02
moj 10 miesieczny synek nie chce nic mlecznego oprocz piersi (i jogurtu naturalnego z owocami). w sierpniu chce go odstawic od piersi, wiec mam problem co mu podawac??? przeciez jakies mleko musi jeszcze pic czy jesc. a on nie chce ani kaszki ( probowalam rozne i na 100 sposobow) a na modyfikowanego nawet nie spojzy. co robic??? krowiego mu jeszcze nie dawalam ( poza jogurtem, ale to raczej malo). dodam ze wszystko inne je bardzo chetnie, zupki owoce kanapki itp. prosze pomozcie bo naprawde nie wiem co robic:( ( przepraszam ze takie dlugie wyszlo)
Obserwuj wątek
    • fergie1975 Re: pomozcie, nie chce nic mlecznego... co robic? 26.07.07, 00:25
      nie chce żadnej kaszki? ani ryżowej, ani kukurydzianej, ani mannej ani
      wielozbozowej? a może płatki owsiane albo kukurydziane, moze te kaszki do
      robienia na wodzie z dodatkiem mleka modyfikowanego albo są gotowe z mlekiem
      modyfikowanym.
      a mleko modyfikowane może spróbuj na poczatek podac rzadsze z mniejszej ilości,
      a pozniej wg przepisu. Albo poczekaj z miesiac -dzieciom gusta sie zmieniaja,
      moze nie musisz tak gwałtownie odstawiać, widać synek wyczuwa co jest
      najlepsze :))
      • berta75 Re: pomozcie, nie chce nic mlecznego... co robic? 26.07.07, 13:47
        Kup mleko modyfikowane Nan 2, zrób tylko 30 ml(jedna miarka), daj małemu
        troszkę zgłodnieć i wieczorem przed nocnym karmieniem podaj mu butelkę, niech
        spróbuje. Ile uda się niech wypije, nic na siłę, potem daj pierś. I tak
        powtarzaj czynność co dziennie, powinien załapać. Jeżeli wypije 30ml zwiększaj
        porcję o kolejne 30ml. U mnie się sprawdziło.
        • agata00123 berta75 26.07.07, 15:25
          juz probowalam dac mu troszke i nic, on jak poczuje zapach tego mleka to juz odwraca glowe i ani grozby ani prosby nie pomagaja, po prostu nie wezmie smoczka do buzi i juz lyzeczka tez nie przejdzie wypluwa ksztusi sie. masakra. juz pisalam ze nawet dodalam mu kakao i tez nie chcial...
      • agata00123 fergie1975 26.07.07, 15:28
        no wlasnie zadnej nie chce:( zje lyzeczke, dwie i odwraca glowe pluje itp. a wiem ze jest glodny wiec przeglodzenie tez nie dziala, po kilku probach w koncu rezygnuje i daje mu cos innego:( maly potworek, ale moze masz racje i za jakis czas zmieni mu sie gust?? mam nadzieje.
        • fergie1975 Re: fergie1975 26.07.07, 22:28
          a probowalas do kaszy dorzucic owocu np banana?
          • a-n-i-k-a Re: fergie1975 26.07.07, 23:22
            Ja zastosowałam wlasnie taki myk, tyle ze do owocow dodawalam kaszke, a nie
            owoce do kaszki - działało, ale krotko :). I to pomimo, ze w owocach lądowała
            zaledwie łyzka kaszki, to i tak było neeee, buzia zamknieta i odwracanie głowy.
            Zadne inne mleko niż moje małej nie pasuje. Kombinowałam i wymyslałam jak ty. Po
            4 miesiecach sie poddałam.

Jak juz pisałam w innym wątku - mysle, że za późno sie zabrałam do namawiania
            jej do innego mleka (miała 11 miesiecy). Ani zapachem, ani smakiem nie
            dopasujesz żadnego do piersiowego - a maluch już przez te 10 miesiecy
            przyzwyczaił sie na tyle, że oszukac sie nie da tak łatwo.
            A próbowałaś może słocziki Hippa 'Owoce & jogurt' - moja Marysia godzi sie
            czasem zjeść taki wynalazek. Są tez słoiczki z twarozkiem i tez sa czasem OK,
            ale juz takie z kaszką nie - czujna jest bestia :).
            Poza tym możesz tez sprobowac z mlekiem sojowym - może posmakuje? Są takie
            deserki np. waniliowe z mlekiem sojowym wlaśnie (w supermarketach na półkach z
            produktami sojowymi). Maryśka lubi też danonki - nie sadzilam nigdy, że bede
            akurat danonkami karmiła swoje dziecko i to przed ukończeniem roku, ale skoro
            jej smakuja... Zawsze to cos mlecznego.
            Wlasciwie roczne dziecko może sie obyc bez mleka jako takiego. Można je zastapić
            jogurtami, serem żółtym - także może jeżli nie jest alergikiem to poprobuj z
            jogurtami własnie, zamiast z róznymi kaszkami i mleczkami?
            A z kaszkami też mozna troche pokombinowac - ja np. dodaje kasze manną do sosu
            pomidorowego, ktory podaje małej z makaronem. Kasze manną dodaje tez do
            pulpecików z mięsa mielonego. Jakos raz na jakiś czas troche jej przemyce do
            posiłków.

Poza tym - może jak uda Ci sie odstawic pierś, to sam sie zacznie upominac o
            mleczne rzeczy?
            Moja do dziś nie daje się odstawić - piers po przebudzeniu i przed snem jest
            obowiązkowa, chociaż to chyba juz bardziej przyzwyczajenie niz potrzeba napicia
            sie mleczka :).

Pozdrawiam!
            • agata00123 a-n-i-k-a 26.07.07, 23:42
              czyli mowisz ze to nie musi byc modyfikowane czy kaszka dla dzieci??? jesli nie to kamien spadl mi z serca! bo troszke danio maly zje i koktajlu tez troszke wypije ( robie z jogurtem naturalnym lub maslanka + owoce). ja myslalam ze on musi przynajmniej 2-3 razy dziennie taka kaszke albo butle modyfikowanego, oj ja glupia:) dzieki, to odstawiam i zobaczymy moze rzeczywiscie jak nie bedzie mial mojego mleka to moze zechce wiecej tego innego. dzieki bardzo. pozdrawiam.
              • a-n-i-k-a Re: a-n-i-k-a 27.07.07, 09:52
                Ja jestem taka mądra oczywiście po konsultacji z pediatra :).
                Tez sie martwiłam jaka mała miała 13 miesiecy, że jak to - dziecko bez mleka?
                Jak ja namówić na sztuczne?
                Ale okazało się, że to mleko spokojnie mozna zastapić innymi produktami mlecznymi.
                Także za radą pediatry przestałam ja namawiąc na sztuczne. Jak napisalam -
                czasem co nieco przemyce, ale tak żeby dostała kubek mleka i wypiła - nie ma
                siły :).
          • agata00123 Re: fergie1975 26.07.07, 23:37
            eh, probowalam z bananem, brzoskwinia, malinami, jagodami, poziomkami, jablkami,porzeczkami i nic, bestia same owoce to garsciami by jadl a jak tylko kasze poczol to juz nie.
            • fergie1975 Re: fergie1975 27.07.07, 10:21
              mozna mieszać jogurty z owocami, dawać serki homo i twarożki.
              Ale ja nie wprowadzałam przed ukonczeniem roku nic co było pochodzenia
              krowiego, jedynie mleko modyfikowane.
              jezeli dziecko jest na mleku piersiowym to nie wiadomo ile go tak naprawde je,
              ale powiedzmy że dziecko sobie samo reguluje długością i/lub częstością ssania.
              Skoro przechodzi sie na mleko modyfikowane to powinno sie trzymac scisle
              zalecen czyli 3 razy porcja po 210 ml, lub gotowa kasza z mlekiem modyfikowanym.
              posiłków mlecznych powinno byc minimum 3 razy dziennie, ale czy jogurt/serek
              100g zastapi wartościowo mleko, czy nie przebiałczy sie nerek itd. tego nie
              wiem, np serki homogenizowane jak również twarożki można podawac 3 razy w
              tygodniu w ilości około 100g, jogurty można codziennie, ale ile ilościowo tego
              juz nie znalazałam. trudno wiec podac tego nabiału odpowiednio dużo, skoro do
              drugiego roku zycia sie zaleca... to co się zaleca. te produkty mleczne to nie
              tylko wapń ale szereg innych substancji potzrebnych do rozwoju.

to tak tylko chciałam dopisać żebysmy sie dobrze rozumiały :)
              dlatego ja jakoś podaje kaszę na mleku modyfikowanym , a wieczorem kaszę z
              mlekiem gotową "taką na dobranoc", te kasze są smaczne chodź slodkie, nie wiem
              czy te próbowałaś, a w srodku dnia trzeci posiłek jogurt albo serek, no i piers
              rano i wieczorem.
              • a-n-i-k-a Re: mleko i jego "zastępniki" :) 27.07.07, 14:17
                Faktem jest, że po ukończeniu roku dziecko powinno wypijać 3-4 szklanki mleka
                dziennie. Jest ono głównym źródłem wapnia. I głównie o wapń tu chodzi. Witaminy
                roczne dziecko spokojnie może przyswajac sobie z owoców, warzyw itd.
                Co innego maluch żyjący tylko na mleczku - wtedy, kiedy cała dieta malucha
                opiera sie tylko na mleku sztucznym - czyli pierwsze 4 miesiace (wszak diete
                maluchów na modyfikowanym rozszerza sie juz od 4 mies.) - faktycznie ważne jest
                by było to odpowiednio dobrane mleko modyfikowane.

Wracając do szklanek mleka - można je zastapić.

szklanka mleka = kubeczek jogurtu 150 g = szklanka kefiru = dwa trójkąciki serka
                topionego = dwa plasterki sera żółtego = 35 dag sera białego

Do tego mleko jest w lodach, budyniu itp. - akurat do lodów mojego dziecka
                namawiać nie trzeba wcale :)).

Kiedys czytałam w 'Dziecku' artykuł na ten temat, ale nie moge go teraz znaleźć.
                Poszukam jeszcze jak mała zaśnie i wkleje link.

Pewnie, że dawałbym mojej Maryśce mleko modyfikowane, gdyby tylko chciała je
                pić. Może jak odstawimy kiedyś cycusia - choć trace nadzieje, że to kiedyś
                nastąpi ;) - to sie da wreszcie namówić? Mnie osobiście mleko waniliowe - chyba
                Neste - smakuje, to czemu jej nie może?
                Dlatego tez zastepuje je czym sie da. I póki jest wszystko z jej zdrowiem OK, to
                sie nie martwie.
                • a-n-i-k-a Re: znalazłam artykuł 27.07.07, 14:36
                  oto on:
                  www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,3987049.html?as=1&ias=2&startsz=x
                  • a-n-i-k-a Re: przy okazji znalazłam też cos takiego... 27.07.07, 14:40
                    www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79370,2497905.html
    • berta75 Re: pomozcie, nie chce nic mlecznego... co robic? 27.07.07, 14:26
      A czy pije twoje mleko odciągnięte do butelki?
      • agata00123 berta75 27.07.07, 14:43
        szczerze mowiac to nie probowalam odciagac i dawac z butelki, ale to chyba w moim przypadku troszke bez sensu bo ja chce juz odstawic od piersi. ale dodam jeszcze ze maly nic z butelki nie pije, wode z niekapka, a butla odpada.
        no ale skoro mozna nie dawac modyfikowanego to juz sie uspokoilam, oczywiscie jak bedziemy u lekarza to sie jeszcze dokladnie dopytam.
        • berta75 Re: berta75 27.07.07, 15:39
          Właśnie do tego zmierzałam, czyli sam widok butelki już go odstrasza. Nie
          pozostaje ci nic innego jak próbować co jakiś czas, może jeszcze mu posmakuje.
    • monika_staszewska Re: pomozcie, nie chce nic mlecznego... co robic? 27.07.07, 20:12
      To i ja słówko rzeknę. Obywatel roczny powinien mieć dwa-trzy posiłki mleczne,
      a to oznacza, że mleko może być w różnej postaci - nie tylko wspomnianych już
      jogurtów czy twarożków, ale i koktajli owocowo-mlecznch (kefir, jogurt,
      mieszanka jako podstawa, nie koniecznie tylko mieszanka), kakao z mlekiem, ...
      lodów mlecznych, naleśników z serem, kanapek z masłem i serem (żółtym), itd..
      Jeśli dziecię kaszek nie lubi to może się okazać, że polubi płatki kukurydziane
      z mlekiem lub jogurtem, kefirem, byle tylko nie były rozmoczone, bo zaczną nie
      lubianą kaszkę przypominać. Możliwości kombinacji jest sporo, na razie nawet
      nie wspomniałyśmy jeszcze chociażby o mini sałatkach z serem czy budyniu.
      A nawet jeśli przez kilka czy kilkanaście dni po odstawieniu od piersi dziecię
      nie zjadło nic mlecznego ( w ramach buntu), nie trzeba się niepokoić, niechęć
      do innych mleczności minie i niewątpliwie znajdzie się taka postać mleka, która
      zostanie zaakceptowana.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • agata00123 bardzo dziekuje za wszystkie rady :) 27.07.07, 21:38
        juz naprawde jestem spokojniejsza bo maly ( jak juz pisalam) lubi koktajl i bialy serek tylko ja sobie cos ubzduralam ze musi jesc to modyfikowane, ale tak juz czasem jest. teraz moge z czystym sumieniem go odstawiac od piersi i czekac na wieksze zainteresowanie, innym niz moje, mlekiem.
        jeszcze raz wszystkim dziekuje i pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka