antusiowa_mama coxalgan i myolastan?? 20.08.09, 21:42 coxalgan mam brać 2x1 do odczucia poprawy, myolastan 1 tabletka na noc. Maciek je obecnie w nocy dwa razy, w ciągu dnia ok 4. Da radę czy znowu muszę kombinować z odstawieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: coxalgan i myolastan?? 21.08.09, 17:50 Hmmm, no to mam zgryz, bo przydałoby się trochę pokombinować z porami karmienia. Może zadzwoni PAni do mnie w poniedziłaek i spróbujemy cos wymyślić? pozdrawiam serdecznie :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
anulka20001 A Venoruton w kapsułkach można? 21.08.09, 10:48 Na ulotce jest napisane że w 3 pierwszych miesiącach ciąży nie nalezy ale nie ma nic o karmieniu. Wolę sie upewnić, mój mały ma ponad 7 miesięcy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: A Venoruton w kapsułkach można? 21.08.09, 17:50 Niewątpliwie wśród leków przeciwskazanych Venorutonu nie ma. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: A Venoruton w kapsułkach można? IP: *.net.hawetelekom.pl 10.06.15, 16:30 czyli podczas karmienia piersią można przyjmować kapsułki VENORUTON Odpowiedz Link Zgłoś
matkapolka2003 Re: leki dozwolone przy karmieniu piersią 09.09.09, 19:55 a czy sinupret można? męczą mnie zatoki :( dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: leki dozwolone przy karmieniu piersią 10.09.09, 16:08 W tabletach mamy same ziółka nie kłócące się z karmieniem, więc można. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
daissy6 Re: leki dozwolone przy karmieniu piersią 08.11.09, 12:12 Witam Pani Moniko, ponad tydzień temu doznałam urazu kolana, ale jakiego i skąd to nie mam pojęcia, kilka dni wcześniej ćwiczyłam po dłuższym czasie więc może stąd ten uraz. Do dzisiaj od tamtej pory wypróbowałam Traumon w aerozolu, plastry rozgrzewające, maść Venożel i dostępne środki przeciwbólowe jak apap czy ibuprom. Problem polega na tym, że lekarz internista poleciła mi odstawienie synka od piersi, (ma 19 miesięcy) abym mogła wziąć jakiekolwiek leki np : ketonal. Nie jest mi to na rękę bo chciałąbym karmić do 2 roku życia przynajmniej, zastanawiam się więc jakich argumentów użyć żeby Pani doktor zmieniła zdanie i odstawienie od piersi nie musiało nastąpić. Najprawdopodobniej zrobię usg kolana w najbliższym tygodniu. Kolano boli tylko przy klękaniu jak dotknę skórą do podłogi na przykład, przy zginaniu czy prostowaniu nie boli, widać lekkiego sianiaka, obrżeku nie ma. Zastanawiam się (i tu mam pytanie do Pani) czy leki typu Artresan czy Litozin Forte można stosować przy różnych problemach ze stawami i przy urazach kolan, mam wrażenie jakby nie było "smarowania " w kolanie. Czy zaszkodzę dziecku jeśli zaczęłabym zachowawczo przyjmować te preparaty, ew który z nich byłby odpowiedniejszy. Będę wdzięczna za odpowiedź:) Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 a co z beta-blokerami pompy protonowej? 09.11.09, 12:24 a takie leki jak controloc, polprazol, omeprazol, ranigast? Mam refluks przelykowo-zoladkowy, ktory nasilil sie po porodzie. Rennie czy maalox do ssania pomagaja na krotko... Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: a co z beta-blokerami pompy protonowej? 12.11.09, 15:11 Najchętniej stosowany to np. omeprazole. Kiedyś Kaeira wkleiła kilka linków do dr. Hale'a, ale jakoś nie mogę ich teraz znaleźć, więc tym czasem tylko tyle napiszę. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: leki dozwolone przy karmieniu piersią 12.11.09, 15:12 Hmmm, no cóż nie wiem czy wystarczającym argumentem będzie przywołanie speców od stosowania leków w czasie laktacji, czy to konkretnie dr. Hale'a czy ogólniej Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej. W każdym razie jeśli potrzebny jest Ketonal, nie jest wcale powiedziane, że musi Pani przestać karmić, bo to nie jest lek z grupy przeciwwskazanych do stosowania w czasie karmienia. pozdrawiam i życzę zdrowia :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
grace1982 Tamiflu można?Proszę o pomoc 20.11.09, 21:02 Jednocześnie biorę Tamiflu i Summamed (Grypa z powikłaniami :/) Summamed czytałam że można. Dziecko odsatwione od piersi od 3 dni od piersi bo miałam mega gorączkę (ponad 40 stopni)i ledwo dawałam chodzić. Czy mogę zacząć karmić? czy wrócić po leczeniu? Proszę o pomoc bo nie wiem co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Tamiflu można?Proszę o pomoc 21.11.09, 08:17 Hmmm, niespecjalnie moge napisać cokolwiek, bo nietety nie wiem w jakim wieku jest Pani Dziecię. Jeśli włada Pai angielskim prosze moze skorzystać z tego co pisze dr. Hale'a, bo będe na forum dopiero w poniedziałkowe popołudnie, więc dopiro wtedy moge próbować cos napisac, jeśli będe znała wiek Malucha. pozdrawiam i zdrowia życze :) ps. Rozumiem, ze nie karmiła PAni podczas goraczki, dlatego, ze fatalnie sie PAni czuła, a nie z obawy o to, ze mleko z czasu "gorączkowego" zaszkodzi Dziecięciu, bo przecież nie zaszkodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
prismi Re: Pimafucort, Epiduo żel? 27.11.09, 07:24 Pani Moniko, moja córeczka ma 3 tygodnie, dermatolog przepisał mi na spore problemy ze skórą na twarzy Epiduo żel i pimafucort (wczesniej stosowałam antybiotyk ale z powodu karmienia piersia nie mogę) - jednak chcialam sie upewnić czy to co teraz mam przepisane moge spokojnie stosować? Mam również zapisaną maść robioną, ale ją konsultowałam już w trakcie ciąży, lekarz ginekolog powiedział ze mozna więc wnioskuję ze tym bardziej podczas karmienia? Mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Pimafucort, Epiduo żel? 27.11.09, 10:18 Zacznę od antybiotyków - jest mnóstwo takich, które w czasie karmienia mogą być stosowane, przy czym nie mówię tylko o stosowaniu miejscowym ale i doustnym czy pozajelitowym. Pimafucort wszak też zawiera antybiotyk :) W każdym razie oba wymienione medykamenty może Pani stosować. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
prismi Re: Pimafucort, Epiduo żel? 27.11.09, 11:04 Bardzo dziekuje za odpowiedź, zwłaszcza za jej szybkość!! Odpowiedz Link Zgłoś
grace1982 Re: Tamiflu można?Proszę o pomoc 04.12.09, 13:45 Pani Moniko, Oczywiście nie karmiłam w trakcie pierwszych dni grypy bo po prostu nie miałam zupełnie siły. Niestety leki przeciwgoraczkowe nie działały wiec i pogotowie musiało podawać leki dożylne bo tak źle było. Do karmienia w trakcie brania Tamiflu powróciłam. Udało mi się uzyskać poradę laktacyjną i powiedzieli bym karmiła małą (ma 7 miesiecy z hakiem). Karmiłam ją jakieś 4 h po przyjęciu leków i mam nadzieje ze jej nie zaszkodziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
grace1982 Lamitrin 04.12.09, 13:50 Moim kolejnym zmartwieniem są leki Lamitrin. Mój neurolog chce mi z powrotem wprowadzić leki przeciwpadaczkowe. Prawdopodobnie Lamitrin 2x dziennie po 50mg. Córka ma 7,5 miesiąca, nie wiem czy w związku z tym nie zakończyć karmienia. Nie są to "lekkie" leki, ona już swój wiek ma. Problem jest taki że jak miałam tą grypę to podawali jej Bebilon po którym miała zieloną biegunkę. Sama nie wiem jak "ugryźć" temat. Problemem jest też że ona jest bardzo "procyckowa" i ciężko u niej z akceptacją butli. No i w nocy często mi się budzi tylko żeby parę minut possać i raczej przytulić niż zjeść. A ja chodze do pracy i troszkę zaczyna mi to doskwierać. Mam mętlik w głowie. Prosze o jakąś poradę. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Lamitrin 04.12.09, 14:41 Najpierw jeszcze zapytam czy w czasie ciąży stosowała Pani leki przeciwpadaczkowe i jakie, oraz co się działo z leczeniem od porodu? Odpowiedz Link Zgłoś
grace1982 Re: Lamitrin 06.12.09, 12:46 Na okres ciąży odstawiłam leki, musiałam jednak prowadzić bardzo regularny tryb życia, ataków nie było. Po porodzie także nie brałam leków bo chciałam karmić i w miarę udawało mi się wysypiać. Teraz wróciłam do pracy, często chodzę nie wyspana więc ryzyko wystąpienia ataków jest większe i niestety jeden mi się przytrafił. Stąd decyzje neurologa że czas powrócić do leczenia, dawka nie jest duża ale ona przed ciążą wystarczała by nie mieć żadnych dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Lamitrin 07.12.09, 13:14 Generalnie leki przeciwdrgawkowe (z dwoma wyjątkami, do których o ile dobrze pamiętam Lamitrin nie należy) nie są w grupie leków przeciwwskazanych do stosowania w czasie karmienia, a już szczególnie w zwykle stosowanych dawkach - u mam, których dzieci już nie sa noworodkami, wcześniakami. Ale oczywiście przyda się obserwowanie Dziecka po rozpoczęciu Pani leczenia i w razie wystąpienia ubocznych objawów, np. wzmożonej senności, warto będzie porozmawiać z lekarzem czy wchodzi w grę zmiana leku. Dodatkowo może Pani starać się tak dopasować rytm karmień i przyjmowanie Lamitrinu żeby w czasie od pół godziny do czterech od przyjęcia leku nie było karmienia. Taka sztuczka może się udać jeśli Dziewczę ma jakąś dłuższa przerwę w ciągu doby i jeśli zaczęła już jadać jakieś nowości. pozdrawiam serdecznie :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
yantichy Guajazyl syrop, można? 08.12.09, 20:00 (przepraszam za zdublowanie pytania, przez pomyłkę zadałam je wcześniej w złym miejscu). Czy któraś z Was wie, czy wolno stosować ten syrop? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Guajazyl syrop, można? 10.12.09, 14:33 A Dzieć w jakim jest wieku? Jelsi to nie jest właśnie dopiero co urodzonuy Obywatel czy kilkutygodniowy Wczesniaczek to raczej nie powinno byc poroblemu. pozdrawiam :) monika stasezwska Odpowiedz Link Zgłoś
yantichy Re: Guajazyl syrop, można? 10.12.09, 17:30 Młody jest w zaawansowanym wieku 10,5 mies. Z dużą ulgą sięgam zatem po syrop. Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź, lekarz z przychodni powiedział, że mogę brać tylko ascorutical. Pomogło umiarkowanie, już myślałam, że kaszel i zaziębienie będą mi towarzyszyć do wiosny. Dziękuję i pozdrawiam zuz&anna monika_staszewska napisała: > A Dzieć w jakim jest wieku? Jelsi to nie jest właśnie dopiero co > urodzonuy Obywatel czy kilkutygodniowy Wczesniaczek to raczej nie > powinno byc poroblemu. > pozdrawiam :) > monika stasezwska Odpowiedz Link Zgłoś
vanmovinia Setaloft, mozna? 15.12.09, 08:51 prosz o informacje, czy mozna Setaloft (dziecko ma 8 m-cy). Odpowiedz Link Zgłoś
vanmovinia Re: Setaloft, mozna? 15.12.09, 09:40 ok, juz znalazlam (to samo co Zoloft) Odpowiedz Link Zgłoś
imbirimbi Re: leki dozwolone przy karmieniu piersią 23.02.10, 23:55 Na pewno można Prenalen - syrop na przeziębienie, pomyślany specjalnie dla kobiet w ciąży i karmiących. Głównie dlatego w składzie ma praktycznie same "naturalne antybiotyki" typu czosnek czy malina, więc jest w 100% bezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
monnikapog Re: leki dozwolone przy karmieniu piersią 25.02.10, 23:57 Jeżeli nie masz obaw przed stosowaniem leków homeopatycznych to jest to dobre rozwiązanie bo jak wiadomo nie szkodzą i można je stosować nawet u niemowląt. Tak na katar jest spray lub krople do ustne euphorbium ale polecałabym w spray bo jak będzie maleństwo i przytrafi się katarek to też będziesz miała pod ręką Odpowiedz Link Zgłoś
jana111 solpadeine 28.02.10, 22:53 Nic słabszego (paracetamol, ibuprom) nie pomaga przy migrenie. W składzie ma :Paracetamol - 500 mg Fosforan Kodeiny - 8 mg Kofeina - 30 mg Substancje pomocnicze: stearynian magnezu, skrobia kukurydziana Z opisu: Ciąża i okres karmienia: Preparatu nie powinno się stosować w okresie ciąży i karmienia piersią. Kodeina i kofeina wydziela się z mlekiem. www.nokaut.pl/leki-przeciwbolowe/solpadeine-x-12- kaps.html Natomiast z tej angielskiej strony z opisami leków wynika, iż kofeina i kodeina są odpowiednio w grupach L2 i L3, czyli w ekstremalnym przypadku (migrena raz na 2-3 miesiące)można zastosowac, czy tak? Jak na razie migrenę miałam raz (co mnie zdziwiło, bo w żadnej ciąży ani przy poprzednich 15 m-cach karmienia mi się nie zdarzyło), po konsultacji z lekarzem, chyba internistą na infolinii odstawiłam 1,5 miesięczne dziecko na 8 godzin-był mały dramat, bo nie chciała pic modyfikowanego. Teraz ma 2,5 miesiąca a mnie kolejne kilka razy bolała głowa-na mniejszy ból pomogły 2 ibupromy. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: solpadeine 01.03.10, 12:27 Głównym szkodnikiem jest tutaj kodeina, ale jeśli postara się Pani uniknąć karmienia miedzy pólgodziną a trzema godzinami po przyjęciu leku, można przy migrenach wspomagać się Solpadeiną skoro ona dobrze Pani pomaga. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
karola.gr Strepsils extra (hexylresorcinol) 31.08.10, 10:31 Czy mozna? Nie ma slowa w ulotce, w necie tez nie znalazlam. nie mam mozlowosci kupic nic innego, a gardlo mnie boli niemilosiernie i boje sie ze rozwinie sie cos gorszego. Dzidzia ma 13 tygodni, jest tylko na piersi. Dzwonilam do apteki, powiedzieli ze jesli nie mam nic innego to zebym brala, bo jak rozwinie sie infekcja to strace pokarm,???! Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Strepsils extra (hexylresorcinol) 31.08.10, 12:02 Pokarmu to Pani niewątpliwie od infekcji nie straci. Jak nie ma nic innego pod ręką, ani szans na kupienie innych środków proponuję ssać Strepsils i już. Jeśli uda się by były przerwy między lekiem a karmieniem będzie wspaniale, bo zawsze lepiej by przerwa była niż żeby jej nie było. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia1k Re telfast można? a alvesco? singulair? 02.09.10, 09:39 mam mega alergię na szczęście organizm pierwsze 1,5 mies po porodzie sobie alergią glowy nie zawracał. Ale mam pytanie czy telfast mogę? (loratadyny czyli zyrtec- po nim śpię, aleric - już nie działa po wieloletnim używaniu) a co z wziewnymi? pumicort też musze brać w mega dawkach by działał. Od 2 lat biorę alvesco czy przy karmieniu można? A singulair? dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Re telfast można? a alvesco? singulair? 02.09.10, 14:39 Kiedyś Kaeira elegancko napisała o lekach stosowanych przy alergii podając jednocześnie dobre źródło wiedzy na ten temat, więc pozwolę sobie wkleić fragment owej wypowiedzi: Z dostepnych źródeł wynika ze najlepszym wyborem jest Claritin (loratadyna), potem Telfast (feksofenadyna), potem Zyrtec (cetyryzyna). Tu linki angielskie na ten temat: www.breastfeedingnetwork.org.uk/pdfs/Hayfever-and-allergy-treatment-and-breastfeeding.pdf 66.230.33.248/discus/messages/44/56508.html [Należy uważać, aby nie brać pseudoefedryny - czasami występuje w kombinacji z tymi lekami (tzn w jednym preparacie. Niesie ona pewne ryzyko zaburzenia laktacji i zmniejszenia ilości mleka, szczególnie u mam starszych niemowląt.] pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t przeziebienie 11.10.10, 23:23 forum.gazeta.pl/forum/w,570,116153335,116153335,Przeziebienie_a_karmienie_jakie_leki_.html?wv.x=1 forum.gazeta.pl/forum/w,570,104167675,104167675,Jakie_leki_PILNE_.html Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: przeziebienie 16.11.10, 16:21 forum.gazeta.pl/forum/w,570,118184650,118184650,co_karmiaca_mama_moze_zazywac_na_przeziebienie_.html forum.gazeta.pl/forum/w,570,72448865,0,leki_dozwolone_przy_karmieniu_piersia.html Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Sinecod? acodin? thiocodin? 29.11.10, 17:11 Przeoczyłam pytanie przepraszam. Teraz już po czasie zapewne, a i tak nie wiem w jakim wieku Dzieć wiec nie powiem nic ciekawego. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
mmm_marta Re: Sinecod? acodin? thiocodin? 18.12.10, 19:41 A ja przeoczyłam Pani odpowiedź...szkooooda :( Niestety znów pytanie na topie (moim)....buuuu...na mój uporczywy kaszel pomagają tylko ww/specyfiki. Mała ma 6,5 miesiąca. Ponawiam pytanie, może któraś z Was, Drogie Mamy, zna odpowiedź - można? nie można? (w wyszukiwarce nic nie znalazłam) Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Co na zapalenie krtani ?? 29.11.10, 17:11 Oj, tak to nie napiszę - krtani lepiej niech się przyjrzy doktor i zdecyduje co ewentualnie będzie potrzebne, a w razie wątpliwosci czy można dany lek stosowac będziemy starać się je wyjaśnić. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
aloen Re: Wapno z witaminą D,C i K 09.12.10, 13:46 Witam, Mam stosować wapno (dziecko prawdopodobnie ma skazę). Mąż kupił mi Wapno "Mocne kości" Doppelherz, tam jest też w składzie witamina D3 (to wiadomo, musi być dla lepszej przyswajalności), witamina C i K. Czy w tym wypadku bez żadnych oporów mogę to stosować przy karmieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Wapno z witaminą D,C i K 13.12.10, 14:36 Tak, może Pani stosować. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: leki dozwolone przy karmieniu piersią IP: *.play-internet.pl 08.01.14, 21:21 Tantum verde mozna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamita Re: leki dozwolone przy karmieniu piersią IP: *.wroclaw.vectranet.pl 20.05.14, 09:05 A ja mam pytanie o wartość odżywczą mleka matki dla dziecka, które ma prawie 1,5 roku. Często zastanawiam się czy faktycznie zaspokaja to jego głód( karmie w nocy, sporadycznie w dzień jak np jest przeziebiony). Czy może raczej potrzeba bliskości, przyjemność ze ssania? Nigdy nie było u nas smoczka. Moje dziecko jest strasznym niejadkiem, zastanawia mnie czy nie ma to także związku z karmieniem. Wie ze jak nie zje np kaszki wieczorem to i tak doje z piersi. Nastawiam się na odstawianie od jakiegoś czasu,ale teraz doszło ząbkowanie. Idzie 5 ząbków i lekarz mi zalecił aby przeczekać Jeszcze ten moment, ale to trwa już prawie 2 miesiące... Syn nigdy nie dał się przekonać do mm,a teraz jest już w takim wieku,że obejdzie się bez tego. Oprócz pytania o wartość prosiłabym jeszcze o radę jak przygotować siebie i dziecko do odstawiania. Jestem samotna matka i nie wchodzi w grę spanie w drugim pokoju,udawanie ze mnie nie ma, a na ten czas opieka ojca nad dzieckiem w nocy... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: leki dozwolone przy karmieniu piersią 20.05.14, 10:13 Gość portalu: mamita napisał(a): > A ja mam pytanie o wartość odżywczą mleka matki dla dziecka, które ma prawie 1, > 5 roku. Jest tak samo odżywcze jak mleko dla noworodka, dziecka, które ma 5 miesięcy i jak dla dziecka, co ma 3 lata. Zmienia się tylko skład - w zależności od wieku dziecka jak i czasu trwania pojedynczego karmienia. Przeszukaj to forum, było tu już podrzucanych wiele badań i linków o tym temacie. Często zastanawiam się czy faktycznie zaspokaja to jego głód( karmie w > nocy, sporadycznie w dzień jak np jest przeziebiony). Czy może raczej potrzeb > a bliskości, przyjemność ze ssania? Mleko to nie tylko głód, bo nie samym jedzeniem człowiek żyje. I która potrzeba jest ważniejsza - jedzenia czy bliskości? Nie wiesz, za to Twoje dziecko to wie. Nigdy nie było u nas smoczka. Moje dziecko > jest strasznym niejadkiem, zastanawia mnie czy nie ma to także związku z karmie > niem. Nie, nie ma to związku z karmieniem. Co masz na myśli mówiąc niejadek? >>Wie ze jak nie zje np kaszki wieczorem to i tak doje z piersi. Kto powiedział, że musi jeść kaszkę wieczorem? I jaka ta kaszka? Nastawiam > się na odstawianie od jakiegoś czasu,ale teraz doszło ząbkowanie. Idzie 5 ząbkó > w i lekarz mi zalecił aby przeczekać Jeszcze ten moment, ale to trwa już prawie > 2 miesiące... Mądry lekarz! Brawo dla niego! Syn nigdy nie dał się przekonać do mm,a teraz jest już w takim w > ieku,że obejdzie się bez tego. Oprócz pytania o wartość prosiłabym jeszcze o ra > dę jak przygotować siebie i dziecko do odstawiania. Jestem samotna matka i nie > wchodzi w grę spanie w drugim pokoju,udawanie ze mnie nie ma, a na ten czas opi > eka ojca nad dzieckiem w nocy... Pozdrawiam Powiem tak, jakbym była samotną matką, to bym karmiła ile trzeba, ile dziecko chce. Przecież masz tylko to swoje dziecko, małe dziecko na dodatek. I jeszcze może doprecyzuj o jakie wartości mleka Ci chodzi? Kaloryczność? Czy co się w takim mleku znajduje? I wiesz, może załóż nowy wątek, oddzielny. Bo ten wątek jest o lekach, a nie o wartości karmienia po roku. Aha i zajrzyj też na to forum: forum.gazeta.pl/forum/f,21000,Karmienie_piersia_powyzej_roku.html Tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, o mleku, niejadkach i odstawianiu. Odpowiedz Link Zgłoś