karolinka251 20.12.07, 13:52 Zosia urodziła sie z wagą 3960 w 3 dobie spadła do 356o w 6 dobie wazyła 3790 a dziś tzn 12dobie 3850 czy to są dobre przyrosty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1r1 Re: przyrosty wagi 20.12.07, 14:28 na tej stronie jest o przyrostach wagowych jakie powinny być te minimalne.pozdrawiam. kellymom.com/babyconcerns/growth/weight-gain-metric.html Odpowiedz Link Zgłoś
bathilda Re: przyrosty wagi 20.12.07, 14:36 Ja słyszałam, że dziecko ma 14 dni na odzyskanie wagi urodzeniowej. Bo na początku jest w takim szoku po porodzie, że ma kłopoty z przybieraniem. Mój Piotrek w 5 dobie jeszcze spadał z wagi, a Twoja w 6 dobie już szła w górę. Tendencje są dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: przyrosty wagi 20.12.07, 16:43 W 1-4 miesiącu przyrost wagi u dzieci tylko na piersi powinien wynosić minimum 17 g na dobę/120 g na tydzien/450-500 g na miesiąc. (Z tym że oczywiście raz może być więcej a raz mniej! To ma być średnia.) Odzyskanie wagi urodzeniowej - owszem, wiele dzieci odzyskuje do 2 tygodni, ale niektore dopiero w 3. To nie musi być niepokojące. [Przykład: dziecko ważące 4300 przy urodzeniu, waga spadkowa w 3 dniu 3900. Nawet jeżeli przybiera 140g na tydzien (norma), wagę odzyska w wieku 3,5 tyg.] Licząc od wagi spadkowej: 3- 6 dzien = 230 g 6-12 dzień - 60 g Pytanie: czy wszystkie te ważenia były na tej wadze, i z czy bez pieluszki? Bo tak sobie myślę, że może tu się gdzieś mógł wkraść błąd - tak dużo przez 3 dni, prawie 2 razy minimalna norma tyg., a potem przez 6 dni połowa tejże normy... Czy możesz jeszcze napisać, jak często karmisz, i czy przypadkiem dziecko nie zaczęło ostatnio dłużej sypiać i rzadziej jeść? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka251 Re: przyrosty wagi 20.12.07, 17:05 Karmiona jest na żądanie co2 3godz.nie wiem czemu po jedzeniu za jakies 15min płacze.może ja nie umiem jej prawidłowo przystawić, mam zmasakrowane brodawki. chociaż z drugiej strony ssie dość chetnie.nie wiem głupia już jestem.kupki ok sika też porządnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: przyrosty wagi 21.12.07, 12:24 Zmasakrowane brodawki i wolniejszy przyrost wskazywać mogą jako główną przyczynę zaburzenie techniki ssania, więc przyda się spotkanie ze specem od laktacji, bo trezba dokładnie przyjrzec sie sytuacji i znaleźć najlepsze rozwiazanie. . Ale póki co warto by było częściej karmić powiedzmy w dzień nie rzadziej niż co 1,5 - 2,0 godziny, a nocą co 2,0-2,5. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś