mama-lideczka 10.09.08, 08:01 synek urodził sie w 37tc 2780 najnizsza waga 2500 w drugiej dobie 3m 1t - 6200 czyli przez pierwsze 3m przybierał srednio 300 tygodniowo teraz ma 4m 3t i waży 6800, czyli ostatnia srednia to 100/tydzień wystarczająco? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matysiaczek.0 Re: przyrosty, prawidłowe? 10.09.08, 08:08 Ja bym zbytnio nie martwiła się tą setką na tydzień, jest nieźle. Może w międzyczasie gorąco było i dziecko więcej piło niż jadło, bo taka była potrzeba. Mój dzieć w tygodniu, kiedy było po 30 st dostawiał się co godzinę albo pół, ssał po 2-3 min i przybrał 50g..!! A co słyszałaś o podwojeniu wagi urodzeniowej? Różne są opinie, jedni piszą, że pod koniec 4 miesiąca, inni - 6. A u Ciebie jest już podwojona, więc super! Nie martw się, jest dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: przyrosty, prawidłowe? 10.09.08, 20:41 Ciekawe tylko czy tendencja spadkowa to równomierny stan z ostatniego półtora miesiąca czy, nagłego zwolnienia tempa w ostatnich 2-3 tygodniach. Ale pewnie tego nie wiemy, wiec jeśli mogę coś zasugerować proponowałabym ważenie za tydzień czy dwa i jeśli się okaże, ze przyrost jest taki sam jak ostatnio znaczy, że jest w porządku, ale jeśli jeszcze bardziej zmaleje, zastanowiłabym się czy dziecię nie je rzadziej niż powinno, a może zna się ze smoczkiem i pewnie zaproponowałabym kontrolne badanie moczu. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
mama-lideczka Re: przyrosty, prawidłowe? 11.09.08, 13:26 ze smoczkiem sie nie zna jest to równomierny stan od 6 tyg je tak jak do tej pory (na żądanie, tylko piers) i ostatnie pare dni zaczał sie wiecej budzić w nocy (do tej pory było 1 raz juz jakies dwa m-ce), to moze teraz przybierze na wadze tez pomyslałam o moczu Odpowiedz Link Zgłoś
mama-lideczka Re: przyrosty, prawidłowe? 11.09.08, 14:19 tak mi się w każdym razie wydaje, że w miarę równomierny, jeszcze dwa tygodnie temu mieliśmy ospę w domu (maluszek też), miał tylko kilka wykwitów (jednorazowy rzut), żadnych innych dolegliwości, ale może to go spowolniło, i bardzo pcha rączki do buzi (może ząbki), to by się naskładało prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: przyrosty, prawidłowe? 12.09.08, 19:55 Słusznie Pani podejrzewa, ze spowolnienie mzoe być ospą spowodowane. Nawet taka choroba, którą dziecko przechodzi w tzw. poronnej postaci może znacznie obniżyć, zahamować przyrost masy ciała czy wręcz spowodować ubytek masy ciała. Proponuje zatem poczekać spokojnie ze dwa tygodnie i zobaczyć jak sprawa będzie wówczas wyglądała. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
mama-lideczka Re: przyrosty, prawidłowe? 22.09.08, 11:51 wydaje się że przez tydzień przybył 100, ale niestety załapał nas jeszcze wirus żąłądkowy, a to już na pewno nie sprzyja przybieraniu na wadze byliśmy jednak kontrolnie u lekarza, bo to też czas szczepienia i tu mam dwie wątpliwości: 1. lekarz powiedział, że po ospie należy odczekać 2 m-ce z szczepieniem 2. zaproponował żeby dokarmiać już warzywami itd. w związku z tym że tak mało przybiera na wadze (a wydawało mi się, że mleko bardziej kaloryczne i w takim przypadku lepiej pozostać jeszcze o 6 m-ca życia na samym mleku jakie jest Waszw zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
mela-blonda Re: przyrosty, prawidłowe? 22.09.08, 17:12 Ale to bardzo ładna waga, jak na czteromiesięczne dziecko! Poza tym każde dziecko w końcu spowalnia, bo przy przyrostach z początku życia, w pierwsze urodziny byłby kolosem. Ja bym nie dokarmiała warzywami. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: przyrosty, prawidłowe? 22.09.08, 22:21 O mamo! Jeszcze wirus żołądkowy!!!!! Ale stówa w tygodniu to już naprawdę nie jest źle. Ma Pani rację, że wydaje się Pani rozsądniejsze poczekanie z nowościami do końca 6. miesiąca. Na razie nie wprowadzałabym nowości i nie rozszerzała diety. A jeśli chodzi o szczepienia – szczepienie nie zając, nie ucieknie. Nic się nie stanie, jak się trochę odwlecze. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś