Dodaj do ulubionych

prosze o rade...

10.09.08, 20:21
moj problem polega na tym ze od kilku dni maly niechetnie je z prawej piersi,
do tej pory wszystko bylo ok, a teraz maly possie troche ta prawa piers i
zaraz ja wypluwa, zaczyna sie denerwowac i czasami placze, jak przystawie go
do drugiej persi to problem znika, maly sie uspokaja, dosc dlugo je i
zasypia,myslalam ze moze nie leci mu pokarm ale dzis slyszalam jak lykal ale i
tak sie denerwowal i nie chcial ssac tej piersi, podalam mu druga i bylo
wszystko dobrze, nie wiem co sie moglo stac? jak mam postepowac w takiej
sytuacji? jak ma wygladac nasze karmienie? to moje pierwsze dziecko wiec nie
bardzo wiem co mam robic..dodam ze moje piersi sa od jakiegos czasu miekkie,
czuje mrowienie od czasu do czasu i jak pokarm mi nachodzi ale piersi nie
robia sie twarde jak wczesniej..pomozcie.. (moj synek ma 5 tygodni)
Obserwuj wątek
    • okri2 Re: prosze o rade... 10.09.08, 20:44
      miałam podobny problem i pomogła mi rozmowa z p.Moniką. Dzieci często upatrzą
      sobie 1 pierś i tylko z niej chcą. Jeśli jest przystawiane częściej do tej
      ulubionej to w niej wytwarza się więcej pokarmu i łatwiej leci, więc po co się
      wysilać, skoro Mama zaraz przystawi do tej "ulubionej" :) U mnie też powodem
      takiego słabego ssania był smoczek. Co robiłam? Przystawiałam częściej do tej
      mniej lubianej i z czasem się unormowało. Oszukiwałam często karmiąc w pozycji
      "spod pachy".
      A co do piersi: one mają być takie właśnie miękkie, sflaczałe. To znak, że
      unormowała się laktacja. Tylko po nocy będziesz miała większe :)
      • vi-23 Re: prosze o rade... 10.09.08, 20:59
        czy "czesciej przystawiac do tej mniej lubianej" znaczy ze kazde karmienie mam
        zaczynac od podawania najpierw tej mniej ulubionej piersi a potem tej drugiej?
        • okri2 Re: prosze o rade... 11.09.08, 11:28
          Szczegółowo: moja córcia woli prawą pierś. Przystawiałam przy jednym karmieniu
          do lewej, przy następnym znów do lewej, ale kończyłam prawą, potem znów tylko do
          lewej itd. po 2-3dniach unormowało się. Trochę buntu było, ale jak dziecko
          głodne, to w końcu zje to co mu zaoferujesz :) Obecnie karmie przy jednym
          karmieniu tylko z jednej piersi, tak żeby opróżniła ją do końca. Powodzenia i
          duużo spokoju :)
    • monika_staszewska Re: prosze o rade... 10.09.08, 20:54
      Po pierwsze, miękkie, czy wręcz zupełnie sflaczałe piersi oznaczają unormowaną
      laktacje, czyli idealnie dopasowaną do potrzeb dziecka. to oznacza, że jest
      powód do radości.
      Po drugie, dzieci czasem wybierają sobie pierś, którą lubią, i wówczas ssania
      drugiej odmawiają zupełnie, lub traktują ją po macoszemu. W takiej sytuacji
      można zastosować sztuczkę z przykładaniem dziecka do tej nielubianej dokładnie
      tak samo leżącego, jak podczas ssania tej lubianej (czyli jeśli lubianą karmi
      Pani w pozycji siedzącej trzymając Synka przed sobą, to z nielubianej stosuje
      Pani pozycję spod pachy, czyli Młody człowiek przytulony jest do boku Pani
      ciała). Warto też zobaczyć, czy tę nielubianą Dziecko ssie chętniej na początku
      czy pod koniec karmienia i wtedy ją proponować.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka