Dodaj do ulubionych

Fundusz alimentacyjny

23.07.11, 23:46
Podpowiedzcie mi proszę bo gubię się w przepisach. Aby uzyskać świadczenia z funduszu muszę mieć pismo od komornika o bezskuteczności egzekucji alimentów. Ostatnia wpłata z zakładu pracy to 300zł (zasądzone 400zł) w maju, czerwiec bez grosza i w lipcu 100zł tylko. Czy to egzekucja bezskuteczna? Czy tez mam być bite dwa miesiące bez żadnego grosza?? Pytając komornika otrzymuję już tak różne scenariusze, że nie wiem na czym stoję...sad
Obserwuj wątek
    • danerzam Re: Fundusz alimentacyjny 24.07.11, 00:12
      o bezskutecznej egzekucji mówimy gdy "2) [2] bezskuteczności egzekucji - oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych; " - art. 2 ust. 2 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, zdaje się że, zgodnie z ww. ustawą, nie musisz mieć zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji składając wniosek, gdy go nie masz gmina (mops) sam się upomni u komornika, masz sprawę u komornika?
      • andziulec Re: Fundusz alimentacyjny 24.07.11, 17:24
        Tak sprawa od początku jest u komornika. Dzieki za informacje.
        • danerzam Re: Fundusz alimentacyjny 12.08.11, 23:52
          składając wniosek do urzędu nie musisz mieć zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji, urząd sam sobie wystąpi do wskazanego przez Ciebie komornika o odpowiednie zaświadczenie, choć posiadanie tego dokumentu na pewno przyspieszy procedury
    • zwiatrem Re: Fundusz alimentacyjny 14.08.11, 17:07
      Bez zadnych sie tlumaczen w biurze komornika popros o zaswiadczenie do FA.
      Sami napisza co trzeba, mozesz tez postapic tak jak napisala danerzam i FA zwroci sie oficjalnie do komornika.
      • oliwija Re: Fundusz alimentacyjny 16.08.11, 21:09
        w Łodzi na urzędniczej trzeba miec takie zaśwaidczenie plus to co komornik wegzekwował w 2010
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka