Dodaj do ulubionych

formalna separacja

25.07.11, 09:33
co mi daje separacja, w czym sie rozni od rozwodu??? pierwsza rozpr o rozwod mam 19 wrzesnia . ale zastanawiam sie nad formalna separacja,nie wiem czy warto, ale maz postanowil sie zrehabilitowac. nie podejmuje decyzji o powrocie az taka głupia nie jestem, ma postawione warunki, ktorych sie a trzymac,a potem sie zobaczy, miejmy nadzieje ze zrozumial to jak postepował,
Obserwuj wątek
    • altz Re: formalna separacja 25.07.11, 09:37
      Warunki, zrozumiał, zrehabilitował...
      Chcesz go tresować, jak psa? Daj mu wolność, a nie jakąś separację.
      • buzka25 Re: formalna separacja 25.07.11, 10:35
        sam sie odezwał z zapyatniem czy da sie cos uratowac ze chcialby nas odzyskac, dlatego pomyslalm o separacji a nie o rozwodzie
        • altz Re: formalna separacja 25.07.11, 12:18
          Po co Ci ta separacja? Jeśli chcecie coś jeszcze kombinować razem, iść na mediacje itp., to separacja nie jest do tego potrzebna.
          Jeśli w czasie separacji mąż szczęśliwie umrze, to nie będziesz dziedziczyć po nim. Tak samo w razie Twojej śmierci mąż nie dziedziczy po Tobie, a to bardzo utrudni sprawę opieki nad dzieckiem.
          Jedynym plusem jest, że można się domagać oddzielnego mieszkania i nie "trzeba" pomawiać nikogo fałszywie o pedofilię czy znęcanie się.

Wydaje mi się, że stawiasz siebie jako tego ważniejszego partnera w związku i póki tak jest, to nie macie wielkich szans na jakąś poprawę. Poza tym, "nas odzyskać"? To ma oznaczać, że jesteś w haremie? wink Sama się popatrz, jak się śmiesznie zachowujesz, nie ma tu miejsca na zgodę, a tylko na pretensje i żale.

Możesz się złościć na mnie, ale tak widzę i nie mam chęci jakoś Ci dopiec czy coś udowodnić. Zauważam jakieś sprawy, ale nie znam sytuacji na tyle, żeby móc mówić o czymś więcej.
    • tully.makker Re: formalna separacja 25.07.11, 15:46
      Nie liczylabym na zmiane u meza. Rozwodz sie, a jesli rzeczywiscie jego postepowanie sie zmieni, to wtedy bedziesz sie zastanawiac - nie warto zmieniac decyzji dla byc moze pustych obietnic.
      • evi85 Re: formalna separacja 26.07.11, 13:37
        ja mam formalna separacje
        prawnie masz to samo co przy rozwodzie
        tylko nie mozesz zmienic nazwika, wyjksc ponownie za maz, nie ma podzialu majatku a jest rozdzielnosc majatkowa, sa ustalane alimenty, ustalone kontakty z dziecmi itp

co mi daje separacja?
        bardzo duzo, daje tym szanse mezowi a tym samym zyje w zgodzie ze swoim sumieniem , niedawno po 7 miesiach od separacji maz zaczal sie zmieniac, ja go nadal kocham i bede na niego czekac, bo przysiegalam przed Bogiem na dobre i zle, a nie tylko jak bedzie kasa i maz bedzie mi wierny
        bardzo pomoglo mi pewne forum w podjeciu decyzji o separacji a nie o rozwodzie
        i jestem bardzo tym ludziom wdzieczna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka