Dodaj do ulubionych

samodzielna mama i podatki

05.11.04, 14:27
Dziewczyny, moze Wy orientujecie sie lepiej w tej kwestii.. ja dopiero od
paru miesiecy jestem rozwodka...
Czy alimenty, ktore otrzymuje na dziecko od bylego meza wpisuje sie do
deklaracji podatkowej jako zrodlo przychodu i sa one opodatkowane?

Czy bedac po rozwodzie i wychowujac dziecko (otrzymujac na niego alimenty od
jego ojca) mam jakis 'preferowany' spoob rozliczania sie z fiskusem i na czym
on polega?

Bede wdzieczna za wszelkie informacje, jestem jeszcze jesli chodzi o to
zupelnym laikiem

pozdrawiam

Kasia
Obserwuj wątek
    • nooleczka Re: samodzielna mama i podatki 05.11.04, 15:01
      Nie, alimenty które otrzymujesz na dziecko NIE SĄ opodatkowane, tzn, nie
      wpisujesz ich do deklaracji podatkowej (jest to część przychodu ojca dziecka i
      powinny być wpisane do jego zeznania).

Co do drugiego pytania - tak przysługuje Ci preferencyjny system rozliczania
      się z fiskusem. Nie pamiętam w tej chwili który to numer PITu, ale jest to ten
      sam PIT który wypełniają małżonkowie jeśli rozliczają się razem, z tym że
      odpowiednio zaznaczasz: osoba samotnie wychowująca dziecko, no i oczywiście
      dzecko ma przychód zerowy.

pozdrawiam
      • katarzyna27 Re: samodzielna mama i podatki 05.11.04, 15:27
        Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz! A czy fakt ze osoba samotnie wychowujaca
        dziecko jestem tylko przez 6 m-cy w 2004 pozwala mi na rozliczenie sie w ten
        sposob za caly rok?
        dziekuje za pomoc jeszcze raz

pozdrawiam

Kasia
        • nooleczka Re: samodzielna mama i podatki 05.11.04, 15:33
          Proszę bardzo smile
          Co do Twojego drugiego pytania, to tutaj nie mam 100% pewności, natomiast
          sądzę, ze nie. 6 miesięcy to za mało żeby rozliczać się za cały rok jako
          samotna matka - podobnie jak w przypadku rozliczania się ze współmałżonkiem -
          trzeba być małżeństwem przez cały rok kalendarzowy. Ale pewna nie jestem -
          myślę że powinnaś wykonać telefon do najbliższego urzedu skarbowego i zapytać o
          to.

pozdrawiam
        • kruffa Re: samodzielna mama i podatki 05.11.04, 15:54
          Dowiedz się u kadrowej. Ja rozliczałam się jako samotna matka - za cały rok, a
          mała urodziła się w lecie.

Kruffa
    • babe007 Re: samodzielna mama i podatki 05.11.04, 16:28
      Rozliczać z dzieckiem możesz sie od roku, w którym nastapił rozwód. Nie ma
      znaczenia w jakim miesiącu. Rozwiodłam się w listopadzie 2003 i sprawdziłam to
      w US.

Pozdrawiam
      • serengetti Re: samodzielna mama i podatki 08.11.04, 09:52
        Tu się nie zgodzę. Ja otrzymałam rozwód 30 stycznia, chciałam się rozliczać za
        ten rok jako samotna matka i niestety w US powiadomili mnie, ze na to muszę być
        samotną matką pełny rok kalendarzowy. Czyli może się rozliczać dopiero od
        przyszłego roku. Chyba że przepisy się od tego czasu zmieniły (był to rok
        1996), ale nie sądzę.
        • burza4 Re: samodzielna mama i podatki 08.11.04, 15:39
          z tym rozliczaniem było kiedyś małe zamieszanie - zdaje się że w pewnym
          momencie istotnie funkcjonowało stwierdzenie, że trzeba być smaotnym rodzicem
          przez cały rok podatkowy, żeby móc się rozliczać na preferencyjnych zasadach.
          Jak zwykle akurat na mnie trafił ten najgorszy wariantsad(((

Przy kolejnej nowelizacji ustawy podatkowej posłowie zapomnieli o tym zapisie,
          i w związku z brakiem wyraźnie zapisanego wymogu - można rozliczać się z
          dzieckiem nawet jeśli samotnym rodzicem było się tylko przez częśc roku
          podatkowego. Na zasadzie - co nie zabronione, to dozwolone. W instrukcji do
          wypełniania pit-ów są wyraźne wymogi - które trzeba spełnić, zeby móc się
          rozliczyć z dzieckiem. Wystarczy zerknąć np. na elfin.pl.

No i ten sposób jest szalenie korzystny w przypadku, kiedy mama sporo zarabia,
          jeśli i tak jest w pierwszej grupie podatkowej, to róznica jest znikoma.

Alimentów na dzieci faktycznie w ogóle nie wpisuje się do rozliczenia.
          • serengetti Re: samodzielna mama i podatki 08.11.04, 16:49
            Czyli obie miałyśmy "wybitne szczęście", co? Ech, te nasze przepisy...
        • maminekb Sorry co za głupoty???? 08.11.04, 22:54
          • maminekb Re: Sorry co za głupoty???? 08.11.04, 23:08
            Przepraszam ale nie mogę. W którym roku brałaś rozwód? Przepis w ustawie o
            podatku dochodywm od osób fizycznych dotyczący sposobu opodatkowania osób
            samotnie wychowujących dzieci uległ zmianie ok. 2001 roku. Wcześniej
            rzeczywiście stan bycia osbą samotnie wychowującą dziecko musiał trwać CAŁY rok
            podatkowy. Obecnie nie ma takiego wymogu. Art. 6 ust. 4 updof stanowi, iż "od
            osób samotnie wychowujących w roku podatkowym..." Zatem wystarczy żeby to był
            jeden dzień. Zakładam, że nie prowadzisz własnej działalności gospodarczej
            wobec tego powinnaś złożyć deklaracj ePIT-37 (jest jedna bez względu na to czy
            samotnie wychowujesz dzieci, czy jesteś mężata czy też nie masz nicwink ),
            odrębnie jest w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej. W deklaracji
            tej wykazujesz swoje zarobki - OCZYWIŚCIE ALIMENTY NA DZIECKO NIE PODLEGAJĄ
            OPODATKOWANIU< NIE NALEŻY ICH TAKŻE WYKAZYWAĆ W DEKLARACJI !!!! - natomiast
            inaczej wygląda sposób obliczenia podatku, bowiem podstawę opodatkowania
            dzielisz na pół. Ale to dokładnie jest wytłumaczone do objaśnienia daklaracji
            PIT37 (dostępne w US).
            A to co mówią Panie w urzędach nie zawsze jest właściwe... jeżeli ostatnio
            usłyszałaś taką informację to ta Pani wymaga intensywnego szkolenia
            BOsze ja wciąż piszę odwołania od setek takich głupot ...
            • derena33 Re: Sorry co za głupoty???? 09.11.04, 09:16
              ja tez moglam sie rozliczyc z dzieckiem dopiero w roku nastepnym od orzeczenia
              rozwodu (2000 rok)cale szczescie ze rozwod zostal orzeczony pod koniec roku to
              nie bylo mi tak zalsmile
            • serengetti Re: Sorry co za głupoty???? 09.11.04, 11:13
              Niestety, ale to żadne głupoty. Napisałam, że rozwód dostałam 30 stycznia 1996
              roku. Tak więc sporo przed 2000. I szlaczek mnie trafił wtedy jaśniutki. Ale -
              jak widać - dobrze mnie poinformowano.
              • maminekb Re: Sorry co za głupoty???? 09.11.04, 20:35
                Uff a już się przestraszyłam że to było ostatnio. Rzeczywiście przepis ten
                został zmieniony chyba od 1 stycznia 2001 (ewentualnie 2002) - noe pamiętam
                dokładnie a w domu nie mam lexa. W każdym bądź razie obecnie jest jak napisałam
                wyżej.
                • serengetti Re: Sorry co za głupoty???? 09.11.04, 20:37
                  No widzisz, jakiego miałam pecha? sad
                  He he, ale gdybym się rozwodziła po 2000 roku, to już z Tworek wink)
                  • maminekb Re: Sorry co za głupoty???? 09.11.04, 20:41
                    Najgorsze jest to że po urzędach skarbowych można się wszystkiego
                    spodziewać ... No nie twierdzę że nie ma tam wspaniałych fachowców ale niestety
                    szybko odchodzą sad i generalnie tego typu idiotyczne informacje można wciąż
                    jeszcze uzyskać....
                    no miałaś pecha nie da się ukryć ... sad
                    • serengetti Re: Sorry co za głupoty???? 09.11.04, 21:19
                      Masz rację. Ale ja byłam święcie przekonana, że już za 1996 rok mogę się
                      rozliczać. Ech, życie życie...
                      Ale wiesz co? Nie żałuję, że się wtedy rozwiodłam. Bez względu na wszystko
                      zrobiłam to, co było dla mnie i mojej córci najlepsze.
    • szymon00 Re: samodzielna mama i podatki 05.11.04, 22:19
      katarzyna27 napisała:

> Dziewczyny, moze Wy orientujecie sie lepiej w tej kwestii.. ja dopiero od
      > paru miesiecy jestem rozwodka...

odp: może nie dziewczyna ale ok odpowiem smile)

> Czy alimenty, ktore otrzymuje na dziecko od bylego meza wpisuje sie do
      > deklaracji podatkowej jako zrodlo przychodu i sa one opodatkowane?

odp: nie

> Czy bedac po rozwodzie i wychowujac dziecko (otrzymujac na niego alimenty od
      > jego ojca) mam jakis 'preferowany' spoob rozliczania sie z fiskusem i na czym
      > on polega?

odp: nic nie rozliczasz i żadnych deklaracji nie składasz. Nigdy z takim czymś
      się nie spotkałem. Inna sytuacja gdybyś Ty jako jego żona otrzymywała alimenty
      na siebie, no to fakt są PIT-y.

> pozdrawiam

odp: ja również pozdrawiam

> Kasia

odp: szymon00 smile))
      • katarzyna27 Re: samodzielna mama i podatki 08.11.04, 08:53
        dziekuje Wam za pomoc!

Kasia
    • pustulka_75 Re: samodzielna mama i podatki 08.11.04, 16:00
      Ja rozliczałam się za zeszły rok jako "samotnie wychowująca", chociaż Mały
      urodził się w połowie roku. I dostałam zwrot podatku. smile

-----
      Ania
      i Olo --> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=15477537&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka