Dodaj do ulubionych

prośba do znających prawo

20.12.04, 10:36
witam!mam takie pytanie...studiuje zaocznie oraz wychowuje samotnie
synka..jestem na utrzymaniu rodzicow w tej chwili i nie mam zadnych dochodow
a za studia placa mi rodizce czy moge w mojej uczelni ubiegac sie o
stypednium socjalne?dawane jest tym ktorym dochod na osobe w rodzinie nie
przekracza bodajze 500zl..czy w moim przypadku liczona jest rodzina jako ja i
dziecko czy rodzice rowniez??z gory dziekuje!!
Obserwuj wątek
    • anka_florian Re: prośba do znających prawo 20.12.04, 11:12
      w tym przypadku musisz udokumentować dochody rodziców, swoje (zaświadczenie z
      US nawet jeśli nie miałaś żadnych dochodów), jeśli jest rodzeństwo uczące sie
      powyżej 18 lat to zaświadczenie o nauce i dochodach z US(nawet jesli nie mieli
      dochodów) no i oczywiście dochody z alimentów na syna (bo to obowiązek ojca).
      Jeśli nie występowałaś o alimenty to teraz musisz, a razie bezskuteczności
      ściągania alimentów zaświadczenie od komornika. Poza tym możesz wystąpić do
      Uczelni o zapomogę. Powodzenia.
      • ninaninanina Re: prośba do znających prawo 20.12.04, 11:32
        Witam, nie jest prawdą,że musisz przedstawiać zaświadczenia dotyczące dochodów
        Twojej Rodziny, nawet jeśli mieszkacie pod jednym dachem i jesteś na Ich
        utrzymaniu. Ty i Twoje dziecko to osobna "Rodzina" i tylko i wyłącznie Twoje
        dochody ( lub też ich brak - tu zaświadczenie o dochodach z US za 2002 rok )
        bedą brane pod uwagę przy przyznaniu Ci zasiłku. Musisz złożyć w MOPR ( Miejski
        Ośrodek Pomocy Rodzinie ): Zaświadczenie o dochodach za 2002 z US,
        zaświadczenie z UP o bezrobociu ( tu musisz się jeszcze popytać, bo pewnie jak
        studiujesz, nie jesteś zarejestrowana, pewnie jakieś zaświadcznie z Uczelni,
        studia mam już za sobą , więc się nie orientuję smile), następnie odpis skrócony
        aktu urodzenia. Wypiszesz na miejscu wniosek i czekaj na decyzję. Piszę o
        zasiłku rodzinnym dla samotnie wychowującego dziecko rodzica ( 170 zł ) +
        zasiłek pielęgnacyjny ( 43 zł ). Co do stypendium studenckiego, nie mam
        zielonego pojęcia, ale chyba warto przejść się do rektoratu smile
        pozdrawiam

p.s. Co do alimentów, należą się one Twojej Dzidzi jak psu buda, jeśli chcesz
        złożyć pozew a nie wiesz jak napisać, napisz do Mnie. AAA, MOPR może skierować
        sprawę do prokuratury a ta następnie sprawę do Sądu o alimenty przeciwko Ojcu
        Twojego dziecka ( alimenty- obowiązek alimentacyjny to obowiązek w pierwszej
        kolejności Rodziców, nie Państwa ), także najlepiej byłoby gdybyś to Ty
        skierowała sprawę do Sądu . Oczywiście możesz we wnisoku napisać, że Ojciec
        dobrowolnie płaci alimenty w kwocie takiej a takiej. Jeśli tak jest, to w
        porządku, a jesli nie, to pewnie alimenty od Niego się przydadzą (?)
        Złóż wniosek jeszcze w tym miesiącu a dostaniesz pieniądze za grudzień.
        • anka_florian Re: prośba do znających prawo 20.12.04, 11:36
          ale ja pisałam tylko o stypendium socjalnym z uczelni i wymaganych dokumentach,
          w tym temacie jestem na bieżąco. Co do innych świadczeń nie mam pojęcia.
          • ninaninanina Re: prośba do znających prawo 20.12.04, 11:43
            OKsmile Pewnie jednak wiadomości o przysługującym ( także ) zasiłku rodzinnym się
            przyda, to zawsze dodatkowe pieniądze. Powinna złozyć wnioski o stypendium
            studenckie i zasiłek rodzinny oraz wyjaśnic sprawę obowiązku alimentacyjnego z
            Ojcem dziecka. W razie watpliwości ja służę pomocą w sprawie alimentów i
            zasiłków a Ty w sprawach "studenckich" smile
            Pozdrawiam świątecznie.
        • anka_florian Re: stypendium socjalne 20.12.04, 11:44
          ale ja odpowiedziałam tylko na pytanie o stypendium socjalne. W tym przypadku
          matka z dzieckiem bez dochodu nie jest liczona jako samodzielna rodzina.Co
          prawda każda uczelnia może mieć inny regulamin świadczeń, ale chyba są podobne.
          Na mojej uczelni dochód nie może przekraczać 504 zl netto przy ubieganiu sie o
          stypendium, 569 zł jeśli w rodzinie są osoby niepełnosprawne
          • smallm Re: stypendium socjalne 20.12.04, 12:20
            > ale ja odpowiedziałam tylko na pytanie o stypendium socjalne. W tym przypadku
            > matka z dzieckiem bez dochodu nie jest liczona jako samodzielna rodzina

Podobnie jak, nie-matka z dochodem, może być liczona jako osobna rodzina
            (wszystko na studiach rozchodzi się o ten dochód)... Ja taki myk zrobiłam, żeby
            dostać akademik. Dochody rodziców były zbyt wysokie, żebym go dostała. Ale mimo
            studiów dziennych pracowałam wówczas na umowę o pracę i wywalczyłam, żeby do
            podania o akademik liczono tylko moje dochody, bo jako osoba dorosła mam prawo
            sama się utrzymywać... I... udało mi się.
            • anka_florian Re: stypendium socjalne 20.12.04, 12:26
              wszystko zależy od regulaminu, w nowym regulaminie obowiązującym u mnie
              wyraźnie jest zaznaczone, że aby być samodzielnym finansowo dochód studenta za
              ubiegły rok nie może być niższy niż 800 zł.A jeśli jest niższy to w pierwszej
              kolejności rodzice mają obowiązek utrzymać dziecko, a dopiero potem państwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka