ewaa29 11.10.05, 14:11 Cześć Dziewczyny, jutro mam sprawę o alimenty. Czego się mogę spodziewać na takiej sprawie, ile to trwa i jakie pytania mogą mi zadawać? Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fh12 Re: alimenty 11.10.05, 14:24 ile kosztuje cię utrzymanie dziecka, najlepiej zebyś rzuciła rachunkami i zestawieniami, ale nie od dzis wiesz o jutrzejszej sprawie, więc pewnie jestes juz przygotowana... no bo dziwne zebys zostawiła to na ostatni moment, ale pewnie jeszcze zdążysz... Odpowiedz Link Zgłoś
ewaa29 Re: alimenty 11.10.05, 14:35 Na sprawę czekałam bardzo długo bo prawie 4 miesiące. Przygotowałam sobie rachunki, ale oczywiście wszystkiego nie dam rady potwierdzic rachunkami np. wyjść do kina (bilety dawno wyrzuciłam bo nie sądziłam, ze się przydadzą). Zaczynam się bac...jutro pewnie bedzie jeszcze gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
julia.68 Re: alimenty 11.10.05, 16:10 Nie ma się czego bać. Sąd bada 3 kwestie: uzasadnione potrzeby dziecka (wyliczenie kosztów utrzymania) możliwości zarobkowe ojca i jego koszty utrzymania oraz Twoje dochody i możliwości zarobkowe. Nie wdawaj się w dyskusje na inny temat, mów krótko, konkretnie, stanowczo i prosto. Sąd najpierw przesłucha Ciebie: przygotuj krótki spicz na początek - najtrudniej jest zacząć: powiedz Podtrzymuję swój pozew w całości, a potem dlaczego wystapiłaś do sądu o alimenty, ile wynoszą koszty utrzymania dziecka, ile zarabiasz. Sąd będzie zadawał pytania - odpowiadaj krótko i na temat. Jak czegoś nie wiesz, to powiedz. Lepiej tak powiedzieć niż dać się przyłapać na kręceniu. Np: nie pamiętam ile wydałam na podręczniki i zeszyty, zestawienie tych kosztów dostarczę na następną rozprawę. W czasie przesłuchania ojca rób notatki - będziesz mogła ustosunmkować się do jego zeznań. Odpowiedz Link Zgłoś