Dodaj do ulubionych

podział domu

06.04.06, 08:17
Czy może mi ktoś wytłumaczyć czym się różni wyłączenie ze współwłasności, a
podział majątku dorobkowego?
Jestem po rozwodzie. Razem budowaliśmy dom, ale mieliśmy podpisaną intercyzę.
Teraz chciałabym aby ten dom został podzielony, jak powinna brzmieć forma
pisma?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • chalsia Re: podział domu 06.04.06, 11:01
      Moje rozumienie jest takie:
      Skoro mieliście intercyzę, to nie było współwłasności małżeńskiej i nie było
      majątku dorobkowego małżeńskiego.
      W związku z czym, pół domu jest Twoje i pól - jego. i nic sie tu nie dzieli bo
      już jest podzielone z racji istniejącej intercyzy.
      Zapytaj an forum prawo i pieniądze.
      • natasza39 Re: podział domu 06.04.06, 13:29
        Nie do końca, chalsiu. Własnie wyłaczenie ze współwłasności powoduje to ze
        podział nie jest po połowie, ale zalezny od wkładu kazdej ze stron.
        A i B mają intercyzę. A zarabia dajmy, na to... 10 tys/m-c, a B 1 tys/m-c.
        Zatem wkład A w dorobek wspólny jest większy 10 razy od dorobku B.

Jesli dom i działka w omawianym przypadku jest tylko na jedno z nich, to drugie
        musi udowodnic, ze włożyło tam jakiś udział, np. faktury imienne. Inaczej dom
        jest tego kto jest w księgach wieczystych właścicielem.
        Jesli jest własnoscia obojga, to kazde musi swój wkład udowodnić.

Pół na pół podział majatku dorobkowego istnieje jak tej rozdielnosci nie ma.
        ale nawet wtedy jest mozliwy podział "nierówny".
        Przy czym to juz inna bajka.
        • chalsia Re: podział domu 06.04.06, 14:52
          tak wiem, że rzeczywisty stan % własności zależy od tego jaki jest udział
          finansowy obu stron w inwestycję. Tylko jakoś nie miałam pomysłu jak to prosto
          napisać smile))
          Chalsia
        • elam70 Re: podział domu 07.04.06, 08:06
          Dziękuję za wszystkie wpisy. Może ja trochę wytlumaczę jak jest w
          rzeczywistości.
          Intercyze podpisaliśmy w 1996 roku, ale wszystkie dokumenty zwiazane z budowa
          domu byly wystawiane na nas oboje. Dzialke moja mama darowala nam wspolnie,
          pozwolenie na budowe dostalismy na nas dwoje. Teraz dom tez jest nasz wspolny i
          moj ex przychodzi kiedy chce i robi co chce, bo tlumaczy ze jest u siebie w
          domu.
          On natomiast mieszka gdzie indziej ze swoja kobieta, co bylo powodem naszego
          rozwodu.
          Moje pytanie zadalam poniewaz chcialabym doprowadzic do sytuacji aby bylo
          wiadomo co jest czyje i abym mogla normalnie żyć, bez stresów i glupich uwag
          mojego ex. Chce zlożyć sprawe do sądu i wreszcie miec wszystko wyjasnione.
          Dlatego prosze Was o pomoc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka