30.06.06, 21:15
Witam, mam na imię Julia, jestem mamą prawie już 6letniej dziewczynki. Jestem
tu bo psycholog poleciła mi ta strone. Mój problem to chrzest. Nie ochrzciłam
córki, bo ...hmmm... raz już ksiądz stwierdził, że jestem grzesznicĄ itditd,
myślę , że znajdzie się tu kilka osób, które wiedzą o czym mówię i może mi
pomogą... Mieszkam pod Warszawą i boję się pójść do księdza w naszej parafii
bo już raz proboszcz mi odmówił... Sama wychowuję córkę, mój ex mąż (mieliśmy
tylko ślub cywilny) on nie wierzy całkowicie w Boga w ogóle nie chce żebynm
ochgrzciła córkę itditd Jeżeli jest tu ktoś kto zna księdza, który nie
skreśli mnie i mojego dziecka i ochrzci bez problemu moją córkę to prosze
napiszcie do mnie...Obojętne gdzie, oby nie za daleko, mieszkam około 30km od
Warszawy, myślę, że w Warszawie jes gdzieś taki Kościół w którym nie robią
bezsensownych problemów... Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam.Julia.
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Chrzest 01.07.06, 09:32
      Wiesz, dziwie się że ksiądz odmawia chrztu dziecku.To przecież jego obowiązek.
      Nie rozumiem motywów jakimi sie kieruje taki człowiek.
      Nie doradze Ci wiele.Nie mieszkam w Warszawie. Syna ochrzciłam bez problemów,
      mimo "jawnogrzesznictwa".smile
      Może porozmawiaj z innym księdzem, w innej parafii. Nie wszyscy są tacy ja twój
      proboszcz.
      Pozdrawiam.
      Iza
    • berek_76 Re: Chrzest 01.07.06, 09:41
      Wysłałam Ci priva na gazetową skrzynkę.

-----------------------
      Berek, mama Żaby (11.06.2002) i Dasi (19.03.2005)
    • agunia1980 Re: Chrzest 01.07.06, 12:37
      Witam.Ja tez mialam problem z chrzcinami chociaz nie az tak wielki.Jestem sama z
      dzieckiem.Mala nie ma taty wpisanego w papiery.U mnie tez ksiadz nie chcial jej
      ochrzcic ale zwiedzilam inne parafie i znalazlam ksiedza ktory nie widzial
      problemu.Wtedy poszlam do ksiedza z mojej parafi i powiedzialam jedynie ze chce
      od niego zgode na chrzciny w innej parafi.Zdziwiony byl ze inny ksiadz Zosie bez
      problemu ochrzci ale nie mogl mi odmowic wydania odpowiedniego zaswiadczenia.na
      100 % znajdziesz gdzies noralnego ksiedza.Dodam ze tez nie jestem osoba ani
      praktykujaca ani szczegolnie wierzaca a mala chrzcilam dlatego "bo tak wypada"
      no i zeby pozniej nie miec problemow z komunia(tez sie powinno dzieciaka dopuscic).
      Zycze powodzenia w szukaniu normalnego ksiedza.
      Pozdrawiam
      A&Z
      • mamatoomaszka Re: Chrzest 01.07.06, 15:44
        Jest kilka takich miejsc w Warszawie, gdzie nikt nie bedzie Cie krytykowal, ani
        robil przeszkody.
        1. Parafia sw. Jozefa, ul. Deotymy, ks. proboszcz Sikorski, kiedys kapelan
        internowanych, teraz wiezniow, cudowny jako ksiadz i jako czlowiek
        2. Parafia sw. Marcina , Stare Miasto, ul. Piwna /specjalizuje sie w slubach
        mieszanych oraz innych trudnych sytuacjach
        3. Parafia Opatrznosci Bozej, Wa-wa-Wesoła, ul. ks.Piotra Skargi, ks. pralat
        Stefan Wysocki, proboszcz-rezydent/tzn. na emeryturze/ tej parafii, ale obecny
        juz taki nie jest.

Ksieza, ktorzy nie udzielaja sakramentu chrztu dzieciom z "grzesznych rodzin"
        tzn. nie majacych slubu koscielnego badz konkordatowego kieruja sie z jednej
        strony zasadami prawa kanonicznego /chociaz nie umieja go do konca stosowac w
        konkretnych przypadkach/ , zas z drugiej strony chca jakby zmusic rodzine do
        calkowitego stosowania sie do nakazow Kosciola, a wiec stosowania wszystkich w
        nim przyjetych praktyk, w tym przykazan w rodzaju "abyś dzien świety świecil",
        bo wiele rodzin proszacych o chrzest nie bywa w kosciele w ogole, wiec niby
        dlaczego, mysla sobie ksieza, nagle zdecydowali sie na ten sakrament, choc
        innych nie przyjmuja i w zasadzie trudno ich nazwac czlonkami kosciola. Czy
        maja racje i ile - to temat setek dyskusji, ktore sie juz odbyly i setek, ktore
        sie jeszcze odbeda.
        • mama_wojtka Re: Chrzest 02.07.06, 08:58
          Podobno w Kodeksie Prawa Kanonicznego jest napisane, ze dziecko moze byc ochrzczone na wniosek
          tylko jednego z rodzicow. Drugi nie musi chciec.
          • zonkakrzysia1 Re: Chrzest 03.07.06, 13:51
            dziewczyny ja też mam podobny problem co do chrztu bardzo chce ochrzcić małego
            (ma15 miesięcy) ale z mezem nie mam slubu koscielnego a w mojej parafi ksiądz
            też nie chce udzielic sakramentu pytałam w innych parafiach a tam wszedzie mnie
            odsyłają do mojej bo mówią że tylko w swojej, niechce brać kościelnego bo
            czuje że związałam sie z nieodpowiednim człowiekim jest nieodpowiedzialny.itp
            i nie chodzi o to że mało zarabia ale chodzi o jego podejście do życia bardzo
            sie zmienił po urodzeniu dziecka . a adaś bardzo lubi ojca wrecz za nim
            przepada i tak tkwimy w przepaści . do kogo mam sie zwrócić z tym sakramentem
            jestem z siedlec ale moge ewentualnie dojechać do innej parafii
            pomóżcie
            • kruffa Re: Chrzest 03.07.06, 19:55
              Tylko akurat twój przypadek jest jedynym w którym ksiądz ma prawo odmówic
              ochrzczenia dziecka. Rodzice żyja ze sobą a nie biora slubu kościelnego.
              Kościół nie ma prawa odmówic chrztu w przypadku gdy matka jest samotna, gdy
              jedno z rodzicow lub obydwoje są rozwodnikami itp - czyli nie ma możliwosci
              zawarcia małżeństwa w Kościele.

Kruffa
              • ann_mart Re: Chrzest 05.07.06, 12:51
                Nie kruffa, nawet wtedy nie może odmówić:
                www.kkbids.episkopat.pl/dokumentydlep/chrzest.htm
    • perra-azul Re: Chrzest 05.07.06, 12:01

W kościele Ojców Dominikanów na ul. Freta nie bedziesz (jak podejrzewam) miala
      żadnych problemow. Ochrzcilam tam corke, w równie niestandardowej sytuacji.
      Spotkalam sie ze zrozumieniem i wsparciem. Polecam rozmowę z przeorem, ojcem
      Tomaszem.
    • eelmer Re: Chrzest 07.07.06, 07:58
      Witaj,ochrzciłam synka u św.Jakuba (Grójecka) bez problemów a nawet b.uroczyście!
      i św.Marcina też polecam - jesli naprawdę chcesz to znajdziesz smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka