Dodaj do ulubionych

Do prawników-Wysokość alimentów

IP: *.* 21.02.02, 16:50
Moje drogie mam pytanko!Czy jest jakaś forma wyliczenia wysokości alimentów. Mam dwuch synów 11 i 9 lat.Ojciec moich dzieci zarabia sporo(ok 3tys netto).Ostatnio zaproponowałam mu (po 3 latach niepodnoszenia) zmiane wysokości alimentów. Tak jak mi doradził prawnik najpierw wysłałam do Niego list z propozycja zmiany(poprzednim razem zgodzil sie bez protestów). Tym razem przysłał mniej niż mu zaproponowałam (bez żadnego wyjaśnienia). Nie wiem czy jest sens iść z tym do sądu. Mój były maż płaci alimenty rególarnie (dotychczas w kwocie 350 na dziecko od tego miesiąca 400). Problem w tym, że młodszy syn od ponad 2 lat jest przewlekle chory (nerczyca) i ma w tym roku nauczanie indywidualne (musiałam zatrudnić opiekunkę), wymaga też diety. Chciałam, żeby na młodszego syna przysyłał 500zł. Wiem, że wiekszość kobiet dostaje znacznie mniej i dlatego nie wiem czy właśnie takiej odpowiedzi nie dostane od sądu. Czy jest wogóle sens się szarpać? Czy mam szansę otrzymać taką kwotę jakiej się spodziewałam?Rusauka
Obserwuj wątek
    • Gość: bridgett Re: Do prawników-Wysokość alimentów IP: *.* 21.02.02, 17:47
      Cześć,nie jestem wprawdzie prawnikiem, ale akurat "przerabiam" ten temat w życiu. Zważywszy, że ojciec dziecka zarabia nieźle (czy można to udokumentować?) a dziecko jest przewlekle chore, to alimenty w kwocie 500 zł są do uzyskania. Musisz wyliczyć dokładnie, ile kosztuję Cię utrzzymanie dziecka (rachunki, koszty leczenia,nauki, wyżywienie, opiekunka, środki higieny, odzież, przybory szkolne a nawet rozrywki i zabawki). W zależności od tego, ile Ty zarabiasz i ile te koszty Cię wynoszą, można się nimi z ojcem podzielić po połowie, lub zarządać większego wkładu od ojca, podając jakieś powody (np, to Ty się dziećmi opiekujesz, nie możesz więcej pracować, ponieważ musisz mieć czas dla dzieci i inne powody adekwatne do Twojej sytuacji). Jak to uzasadnić powinien Ci zresztą podpowiedzieć Twój prawnik. Co do wysokości alimentów, faktycznie dużo dziewczyn ma mniejsze alimenty, ale są to najczęściej albo osoby, które stać na samodzielne utrzymanie dziecka i mają gdzieś użeranie się z tatusiami albo przeciwnie nie mają po prostu możliwości finansowych -nie ponoszą wprawdzie kosztów sądowych w sprawach o alimenty, ale bez pomocy prawnika są często bezradne, a tatusiów stać na opłacenie sobie dobrego prawnika. Jeśli chcesz, napisz na priva.PozdrawiamMonikaS

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka